[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Kako izbrati pesmi za izboljšanje znanja angleščine

Kako se naučiti angleščine z glasbo 🎵

Read this article in English: How to learn English with music 🎵.

Kako se naučiti angleščine z glasbo - popolna metoda z najboljšimi pesmimi za izboljšanje angleščine!

Ljudje, ki dobro obvladajo angleščino, so pogosto tisti, ki so se prepustili poslušanju glasbe z angleškimi besedili. Ne prepuščajte stvari naključju, temveč prevzemite nadzor nad svojim izobraževanjem in se naučite, kako uporabljati glasbo in pesmi v angleščini, da bi po moji metodi izboljšali svoje jezikovne spretnosti in se ob tem zabavali.

Moja osebna zgodba

🎵 Preboj na drugo stran...

To so nedvomno besedila pesmi, ki so mi pomagala, da sem začel "govoriti angleško". Vpadljiva pesem ter radovednost, da bi vedela, kaj pomeni besedilo, ki sem ga skušala peti, ne da bi ga razumela, sta bila zabaven in spodbuden začetek moje poti učenja angleščine.

Po naključju se je izkazalo, da imam vsa besedila in pesmi glavnega pevca skupine Doors, Jima Morrisona, in da so bili ti viri napisani tako v angleščini kot v francoščini (mojem maternem jeziku). Pred vsakim izvirnim besedilom sem imel tudi prevod v francoščini, ki je upošteval postavitev strani angleškega besedila.

Če nisem razumel nekaterih vrstic pesmi, sem moral samo pogledati v to knjigo in ta mi je pomagala razumeti bistvo celotnega stavka, čeprav ni bilo nujno, da sem vse razumel dobesedno. In to je že govorjenje angleščine - razumevanje ideje tistega, kar bereš ali govoriš.

In to niso bile edine prednosti:

 • Izgovorjava. Vsakič, ko sem bil negotov glede izgovarjave kakšne besede, mi je na pomoč priskočil Jim Morrison in mi pokazal, kako se izgovarja.
 • Pravopis. Tam nisem bil zato, da bi se učil, ampak sem v petju samo užival, ga jemal bolj ali manj resno, pesmi pa so mi vedno bolj prirasle k srcu. Ker pa sem nenehno znova in znova prebiral ista besedila, mi je pravopis ostal v spominu.
 • Besedišče. Naučila sem se ga skoraj podzavestno, z lahkoto in ob zabavi. Si lahko predstavljate bolj naraven način pomnjenja besedišča od tega? Če imaš pesem, ki ti je všeč, ki ti je obtičala v glavi, ki si jo brenkaš in ki je vedno odlična priložnost, da jo ponoviš, tudi če je samo v mislih, se spomniš na pomen besedila.

Dragi učitelji angleščine, naredite si uslugo in vprašajte svoje najboljše učence, kaj uporabljajo za doseganje višje ravni, kot se od njih pričakuje, in največkrat boste ugotovili, da je glasba njihovo skrivno orožje.

Zaradi vsega tega jepo mojem skromnem mnenju učenje angleščine s pesmimi najboljši način za začetek ali ponoven začetek učenja angleščine.

Učenje angleščine z glasbo vam omogoča, da ponovno pridobite motivacijo, se zabavate in redno popravljate. Vse troje je del temelja uspešnega učenja angleščine.

Pesmi za učenje angleščine

Ko sem objavil svojo uspešnico Comment devenir bilingue en anglais leta 2007 (ta članek je prirejen iz te knjige), me je omejevala oblika knjige. Danes bi to rad nadoknadil z uživanjem v obliki tega interaktivnega bloga in spleta na splošno. Če vas zanima več načinov, kako intuitivno vaditi angleščino in se pri tem zabavati, si oglejte mojo drugo knjigo How to Learn English.

Za vas sem pripravil seznam izvajalcev in priljubljenih angleških pesmi, ki vam bodo v pomoč pri uporabi metode.

Če ste oboževalec določenega izvajalca in če želite razumeti besedilo ene od njegovih pesmi, potem postopoma raziščite VSE njegove pesmi. Tako boste dosegli velik napredek. Prisegajte!

Tukaj je nekaj mojih predlogov:

 • Učenje angleščine s skupino Queen
 • Učenje angleščine z Michaelom Jacksonom
 • Učenje angleščine z Eminemom

(Več podrobnosti o iskanju besedil vam bom povedal v nadaljevanju tega članka.)

Na ožji seznam sem moral uvrstiti najboljše umetnike za učenje angleščine, vendar bi lahko vključil tudi The Doors, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, U2, Muse, Nirvana, David Bowie, ABBA ali Rage Against The Machine. Toda kaj imajo ti umetniki skupnega? Vsi imajo bogate diskografije s kultnimi pesmimi. To je tisto, kar bi vam priporočil za začetek.

Glasbene komedije so še en odličen način za izboljšanje znanja angleščine. Ko sem bil star 16 let, sem znal vse pesmi iz muzikala Hair na pamet in sem se zaradi tega naučil ogromno angleščine - moja angleščina je bila na poti, da postane popolna!

Če je kakšna skupina, katere oboževalec ste postali in ki vam je omogočila velik napredek v angleščini, pustite njeno ime v komentarjih. Morda jih bodo z veseljem odkrili tudi drugi bralci.

Kje najti besedila pesmi

Glede na svojo raven se boste želeli učiti angleščine z besedili pesmi, s prevodi ali brez njih.

S prevodi

Kje lahko najdete besedila pesmi s prevodi za svoje najljubše angleško govoreče izvajalce? Najbolje bi bilo, če bi našli dvojezično izdajo, kjer bo postavitev strani upoštevala izvirno besedilo, kot je primer z Jimom.

Žal so te dvojezične različice precej redke in če dvojezična izdaja za vašega najljubšega izvajalca ni na voljo, je najboljša rešitev, da se obrnete na splet in poiščete besedila pesmi s prevodi v svojem maternem jeziku ter jih nato natisnete.

Na papirju ali v digitalni obliki? Prednost papirnate različice je v tem, da jo lahko nosite s seboj kamor koli. Prav tako lahko naredite kopije, jim dodate opombe in jih zložite v žep. S seboj lahko nosite tudi telefone, vendar je zaradi motečih dejavnikov zaradi obvestil seveda težje zapisovati opombe k besedilom na telefonu.

Daleč najboljša spletna stran za iskanje besedil pesmi v angleščini s prevodi je ** Musicmatch. Na levi strani prikazuje besedila v angleščini, na desni pa prevode v različnih jezikih, kadar so na voljo, vzporedno, poravnano z izvirnim besedilom in s preglednim vmesnikom:

Learn English with music
Poiščite besedila pesmi v angleščini s prevodi

To ne pomeni, da je stran popolna (kakovost prevodov je različna, stran vsebuje veliko oglasov), vendar boljše strani, kar zadeva prevode, še nisem videl.

Če izbrane pesmi ne najdete (nekatere pesmi zaradi pravic izvajalcev niso na voljo), lahko v Googlu preprosto poiščete ime pesmi + "prevod" in nedvomno boste naleteli na enega od Musixmatchovih konkurentov.

Prepričajte se, da uporabljate Adblock da se znebite pojavnih oglasov na teh spletnih mestih.

V angleščini

Na spletu je zelo enostavno najti spletna mesta, ki ponujajo samo besedila pesmi v angleščini. To so strani, na katere se želite obrniti takoj, ko vam to dopušča vaša raven, kajti čeprav se morda zdi samoumevno, je treba imeti v mislih, da bolj ko ste sposobni upravljati vsebine v angleščini brez pomoči maternega jezika, bolje je.

Da bi vam pomagali, vam ponujamo nekaj besedišča za glasbo v angleščini, ki si ga morate zapomniti:

 • lyrics
 • Če želite najti besedilo pesmi v angleščini, lahko preprosto poiščete naslov pesmi + besedo lyrics. Na primer: who let the dogs out lyrics.
 • song
 • track
 • LP (Long Playing) plošča s 33 zavoji in posledično album.

Besedila je bolje poiskati v angleščini, saj so praviloma pogosteje pravilna.

Genius je odlična spletna stran, ki jo lahko uporabite, saj ponuja tudi razlage (v angleščini) besedil. Vmesnik je dober, prijeten, z zvočnim posnetkom pesmi, pesmi pa so urejene po albumih. Stran se je začela z razlagami besedil rap pesmi, zdaj pa pokriva vse glasbene stile.

Samodejno

Musixmatch, ki smo si jo ogledali že prej, ponuja nekaj zanimivih aplikacij. Namestite lahko njihovo računalniško aplikacijo (OS X ali Windows) ali aplikacijo za telefon (iOS, Android ), da se ob predvajanju pesmi v Spotifyju ali iTunes samodejno prikažejo besedila pesmi. Na žalost aplikacija ne ponuja prevodov (ki jih še vedno lahko najdete na njihovem spletnem mestu) in je omejena samo na Spotify in iTunes.

Če radi poslušate glasbo v YouTubu, uporabite vtičnik Lyrics Here za Firefox ali vtičnik Musixmatch Lyrics za Chrome. Ti razširitvi vam samodejno prikažeta besedila v angleščini, ko ste na YouTubu .

Learn English with music
Vtičnik Lyrics Here na Firefox

Na spletnem mestu Lyrics Here (Firefox) je gumb za ponovno odprtje besedila (če kdaj zaprete okno) v naslovni vrstici (samo kadar ste na videoposnetku YouTube). V storitvi ^Musixmatch Lyrics^(Chrome) so besedila prikazana na dejanskem videoposnetku.

Druga možnost: če uporabljate Shazam (aplikacija za prepoznavanje imena pesmi), kliknite na naslov pesmi in odprla se bo stran z več podrobnostmi, vključno z besedilom.

Nazadnje, Genius (ki smo jo že omenili) ponuja aplikacijo za iPhone, ki vam omogoča poslušanje glasbe ob branju besedil, tudi z razlagami!

Metoda

Izberite pesem, ki vam je všeč, izvajalca, ki ga imate radi, ga občudujete ali spoštujete. Po možnosti izvajalca, ki ima bogato diskografijo z veliko besedili. (Če ste oboževalec spletne strani psy trance electro-neurofunk drum & bass instrumental acoustics, boste morali svojo strast pustiti ob strani!)

Če se ne morete odločiti, preprosto vzemite enega od mojih zgornjih predlogov.

Ste našli svoj izbor? Dobro! Predvajajte pesem in odprite besedilo. Oglejmo si metodo in način učenja angleščine z glasbo.

Kje začeti

Bistvo te metode učenja angleščine s pesmimi je, da ste radovedni!

Koliko se boste prepustili radovednosti, je odvisno od vaše trenutne ravni znanja angleščine. Na splošno je metoda za vse enaka:

METODA ŠTEVILKA ENA

1. Poslušajte pesem brez besedila.

 • Angleški pravopis je katastrofa in nanj se ne morete zanesti. Zato začnite s poslušanjem angleščine.
 • Poskusite razlikovati, kar lahko - posamezne besede, nato dele besedne zveze, nato celotne stavke.

2. Ponovno poslušajte pesem, vendar tokrat sledite besedilu.

 • Cilj pri tem je popraviti povezavo med načinom zapisa besed in njihovim izgovarjanjem v resničnosti.
 • Zahtevnost je v tem, da smo nagnjeni k temu, da mislimo, da je besedilo pravilno, zvok pa napačen. To je napaka. Angleščina se govori tako, kot se govori. Pravopis naj bi predstavljal besedilo, vendar v praksi tega ne počne dobro.
 • Ponovno se naučite, kako izgovarjati besedila, tako da uporabite besedila. Zaupajte besedilom, ki jih poslušate.

3. Poskusite razumeti pomen besedil.

 • Najprej poskušajte razumeti besedilo brez prevoda in se vprašajte, kaj bi besedilo lahko pomenilo. Predstavljajte si, da ste detektiv - poskušate uganiti, kaj bi lahko pomenilo besedilo, in prav zaradi tega je učenje jezikov tako zasvojljivo - je kot igra!
 • Nato preverite prevod, da vidite, ali ste razumeli, in se ob tem naučite novih besed in izrazov.

4. Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte!

 • Z vsakim novim poslušanjem potrdite in proslavite napredek, ki ste ga dosegli.
 • Poskusite si zapomniti vsaj besedila, ki se najpogosteje ponavljajo.
 • Če želite, pojte. Najlažji način, da si nekaj zapomnimo, je, da si to naredimo osebno.

Vzemite si čas in uporabite to metodo za svojo prvo pesem. Pojdi!


💡 Nasvet

Namesto da vedno preverjate besedila pesmi v angleščini na spletu, ustvarite zbirko na računalniku.

Tako se boste lahko bolje organizirali, se znebili oglasov, uredili besedila, da jih popravite (postavitev, dejansko besedilo, prevod), in jih zbrali na enem mestu. Ni pomembno, ali to počnete v besedilnih ali Wordovih datotekah, preprosto to storite! Z boljšo organizacijo boste izgubili manj časa, učenje angleščine pa bo postalo prijetnejše.

Ta nasvet dolgujem znanemu kitaristu in zaradi tega sem pri igranju kitare dosegel velik napredek. Če sem to prilagodil na jezike, sem se jih naučil še več.


Vaše poslanstvo

Vaša naloga kot učenca je, da svoje možgane preprogramirate tako, da vidijo pomen, ko nekaj slišite ali preberete v angleščini.

To je nekaj navad, ki vam bodo pomagale:

 • Osredotočite se bolj na angleško besedilo kot na prevod (temu posvetite več časa).
 • Ko naletite na neznano besedo, potem ko ste skušali razumeti njen pomen s pomočjo konteksta:
  • Uporabite prevod, da bi razumeli pomen.
  • Preverite, kako si to besedo miselno predstavljate v maternem jeziku (na primer za vizualno besedo se vam bo pojavila slika).
  • Ko ponovno preberete angleško besedo, pomislite na to miselno predstavo (in ne na besedo v maternem jeziku).

Pri učenju angleščine gre za povezovanje angleške besede (izgovorjene ali prebrane) z njeno predstavo.

Primer:

V svoji pesmi, The Show Must Go On, Freddy Mercury poje My soul is painted like the wings of butterflies. Ko berete to besedilo, si poskušajte predstavljati dušo (ni nujno enostavno, vem), predvsem pa si poskušajte predstavljati krila metulja (malo lažje). Izognite se napaki, da bi prebrali butterfly, butterfly, butterfly, kaj pomeni butterfly? Povežite ga s podobo metulja. Povezovanje besede s pojmom v maternem jeziku je naravno (je spontano) in koristno, da preverite, ali ste razumeli, vendar je dolgoročno vaš cilj, da ob besedi butterfly v angleščini neposredno, miselno VIDITE metulja.

Learn English with music
Ali vidite butterfly?

O videnju in vizualnih predstavah govorim zato, ker je to pogosto način, na katerega si predstavljamo besedo ali idejo, lahko pa tudi z občutkom, zvokom ali z uporabo nekaterih drugih čutil. Cilj igre je povezati angleške besede s pojmi (idejami, spomini, predstavami, vizualnimi podobami, občutki, zvoki) in ne le s preprostimi prevodi. Razmišljanje o smislu, ideji je pomembnejše od prevoda, saj vam bo to omogočilo neposredno razmišljanje v angleščini.

Mišljenje v angleščini je navsezadnje le ustvarjanje miselnih filmov, medtem ko uporabljate angleške besede.

To je vse o bistvu metode! Če vam je kaj nejasno, pustite to v komentarjih.

Na dolgi rok

Če ste igrali igro in uporabili metodo s pesmijo, ste že začeli nabirati nekaj besedišča, in sicer na način, ki je veliko bolj zabaven kot klasični tečaji angleščine.

Na žalost pa ena sama "delovna" seansa ni dovolj.

Pri učenju angleščine je ključnega pomena rednost!

 • Za obvladovanje angleščine potrebujete približno 1.000 ur, to pa je mogoče le, če počnete stvari, ki so vam všeč (ali če ste jih dolžni početi).
 • Učenje angleščine na pamet zahteva popravljanje. Kot pravi pregovor: Repetition is the mother of skill.

Veliko lažje se naučimo angleščine in jo začnemo imeti radi, če redno počnemo nekaj mal ega, namesto da od časa do časa naredimo tono.

Velika prednost tega, da se potopite v angleščino in začnete z glasbo, je, da za to metodo ne potrebujete visoke ravni znanja angleščine. Začetna raven je dovolj, če jo uporabljate z glasbo v angleščini, ki vam je všeč (za motivacijo).

Učenje angleščine z glasbo je dobra možnost, vendar če želite biti uspešni, želite, da to postane dolgoročna navada. To lahko storite tako:

METODA ŠTEVILKA DVE

1. Nadaljujte z uporabo metode številka ena s pesmijo, ki ste si jo ogledali, da jo pregledate in si dolgoročno zapomnite nove besede in izraze iz nje.

 • Brez ponavljanja ni dolgoročnega spomina. Brez dolgoročnega spomina zapravljate svoj čas.
 • Na splošno velja, da če pet dni zaporedoma pregledujete nove informacije, si dolgoročno zapomnite, kar ste videli.

2. Še naprej poslušajte pesmi svojega najljubšega izvajalca.

 • Izogibajte se temu, da bi se neke pesmi naveličali in jo predolgo in neprestano poslušali. Spremenite stvari, da se boste z veseljem vrnili k svoji prvi pesmi.
 • Prednost je, da lahko vedno uporabljate istega izvajalca, katerega naglasa in izgovarjave ste se že navadili. Še več, tako vam bo postal domač (na enak način vam bo postal domač tudi z besedilom in angleščino, zaradi česar se ne boste bali govoriti angleško).
 • Ko poslušate pesem, si poskušajte predstavljati občutke iz besedila, kot smo videli prej (ideje, spomini, predstave, vizualne podobe, občutki, zvoki itd.), da bi okrepili povezavo med zvoki (izgovorjenimi besedami) in pomenom (posredovanim sporočilom). Vaša domišljija je vaš zaveznik.

3. Metodo številka ena redno uporabljajte z novimi pesmimi izvajalca.

 • Bodite radovedni in poskušajte ugotoviti, kakšen je pomen besedila.
 • Ko gre za količino, se bo ta spreminjala glede na vašo razpoložljivost. Deset pesmi na dan, ena pesem na dan, nekaj pesmi na teden, ena dolga pesem na teden. To je odvisno od vaše odločitve in bodite iskreni glede dela, za katerega menite, da ga lahko opravite. Vprašajte se: Kako močno si želite naučiti angleščine?
 • Če je le mogoče, razvijte svojo radovednost in željo, da bi vedno vedeli več. Poslušajte na primer intervjuje z izvajalcem.

4. Izkoristite svoj prosti čas in poiščite trenutke za učenje angleščine.

 • Ko gre za vaš mrtvi čas - predvajajte glasbo, ko ste v javnem prevoznem sredstvu, preverite besedilo, ko čakate v vrsti, prepevajte pod tušem!
 • Med dejavnostmi, ki vam omogočajo večopravilnost - šport, kuhanje, čiščenje itd.
 • Raven vaše pozornosti ne bo enaka kot takrat, ko ste 100-odstotno osredotočeni na angleščino, vendar vam bo to omogočilo pregledovanje tekom celega dne in ustvarjanje potopitvenega mehurčka v angleščino. To je zelo pomembno.

Če boste stvari delali dobro, se bodo besedila začela potikati po vaših mislih in to je že začetek razmišljanja v angleščini.

Learn English with music
Vi ste to, kar poslušate

Priporočam vam, da delate v obdobjih, v katerih se osredotočate na različne izvajalce. Morda boste imeli obdobje za skupino Queen, nato pa obdobje za skupino Led Zeppelin ali Michaela Jacksona. Ko boste delali na ta način, boste uživali v ponavljanju (najprej glasbe) in si ustvarili nekaj lepih spominov v angleščini.

Če so vam iz šole ostali negativni spomini na učenje angleščine, vam bo učenje angleščine z glasbo morda pomagalo pri novem začetku in spremenilo vaš odnos do angleščine. Glasba vam omogoča, da gojite užitek in pustite ob strani tisto, kar vam pri angleščini ni všeč.

Če boste delali na ta način, po skupinah ali obdobjih, vam bo to omogočilo, da boste pri svojem delu dovolj resni. Poznavanje vseh besedil nekega izvajalca je vsekakor lepo, vendar je to tudi težko delo, bodimo iskreni. Lepota učenja angleščine po zaslugi pesmi je v tem, da boste izboljšali svojo angleščino, ne da bi pri tem imeli vtis, da se trudite.

To so seveda le moja priporočila, vendar sem se z njimi uspešno učil angleščino, madžarščino in ruščino, hkrati pa sem ohranil dobro raven znanja španščine. Jeziki, ki jih znam najbolje, so tudi tisti, za učenje katerih sem uporabljal pesmi.

Če imate drugačen tip osebnosti, zaradi katerega ste pri učenju angleščine pesmi uporabljali drugače, in ste bili kljub temu uspešni, vas prosimo, da to delite v komentarjih.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Tukaj je izbor vprašanj, ki jih od leta 2007 pogosto prejemam na temo učenja angleščine s pesmimi.

Kaj pa, če ne bom prepeval v skladu s toni?

Ko sem bila stara 16 let, sem pela brez glasu. Nisem znal uglasiti kitare ali brati not. A veste kaj? Praksa je tista, ki naredi popolnost, samo z angleščino se moraš ukvarjati, da postaneš tekoč! Od takrat sem se s prakso naučil igrati kitaro, hkrati peti in tako sem celo spoznal svojo ženo! Naučite se lahko vsega.

In če ne želite peti, vam ni treba. Še vedno se boste naučili ogromno besedišča in z branjem besedil boste razumeli veliko stvari iz govorjene angleščine.

Ali moram razumeti vsa besedila pesmi?

Na dolgi rok seveda da. Upoštevajte, da morate med učenjem najti ravnovesje med stopnjo zahtevnosti in motivacijo:

 • Če bo pretežko, boste odnehali (neuspešno).
 • Če je prelahko, se ne boste izboljšali (izguba časa).
 • Če pa boste preveč samozadovoljni (boste pustili, da vam veliko besed, ki jih ne razumete, uide), boste v iluziji učenja.

Z drugimi besedami, univerzalnega odgovora na to vprašanje ni. Vi ste tisti, ki morate meriti svoj trud, da bi se vedno izboljševali, ne da bi vam postalo slabo.

Nekaj dobrih novic - ko se redno ukvarjate z angleščino, boste naleteli na iste besede in takrat bomo imeli bodisi priložnost preveriti, kaj pomenijo (viden napredek), bodisi radovednost, da končno poiščemo njihovo definicijo. To je, kot da bi naleteli na starega prijatelja, in takrat angleščina postane užitek.

Kako sem lahko prepričan, da se bom s to metodo izboljšal?

Če želite izboljšati svojo angleščino s pesmimi, ni dovolj, da samo poslušate glasbo!

Vaš uspeh s pesmimi je sorazmeren s preprostim dejanjem - kako pogosto iščete besedila pesmi?

Pogosteje ko jih boste redno iskali, bolj se vam bo odprlo uho in možgani si bodo zapomnili nove informacije. To si resnično želite spremeniti v navado - in to ne le za besedila pesmi, temveč tudi za angleščino na splošno.

Pretežko je! Ničesar ne razumem!

Če ste na napredni ravni (da bi imeli napredno raven), želite razumeti vse.

Če pa ste še vedno začetnik, zmanjšajte količino, da dosežete lepo ravnovesje med težavnostjo in užitkom. Prizadevajte si na primer za razumevanje in petje vseh refrenov.

Če boste delali redno, se lahko presenetite z dejstvom, da se izboljšujete tedensko, morda celo vsak dan. Učenje jezika je organsko delo, in če se boste potrudili, se bo vaše telo prilagodilo (možgani se bodo izboljšali in "odprli ušesa", mišice se bodo prilagodile angleški izgovorjavi).

Ne maram pesmi.

Glasba v angleščini je med drugim tudi lep način za dosego cilja. Ali ste resno poskusili to metodo? Poskusite in ji dajte prednost, preden obupate.

Če ste res poskusili in to preprosto ni za vas, poskusite poiskati nekaj po vašem okusu. Učenje angleščine z glasbo je zanimiva možnost, vendar ni obvezna.

Ali se s tem ne bom naučil slabe angleščine?

Pesmi se tako kot literatura pojavljajo v različnih zvrsteh. Od romantičnega vzdušja do vulgarnega, od prefinjenega do surovega ter od formalnega do sproščenega. Če se torej sprašujete to vprašanje (ki je dobro vprašanje za začetek - kako v angleščini ločiti raven ali jezikovni register), se to vprašajte o vseh vsebinah, ki jih uporabljate, ne le o pesmih.

Če poslušate rap, bo v njem več slengovskih in vulgarnih besed kot v tematski pesmi za Teletubbies. Zdrava pamet bi morala biti dovolj, da bi to ugotovili.

Preverite pomen in jezikovni register besedil, ki jih poslušate. V vseh dobrih slovarjih je naveden jezikovni register besede (vulgaren, tabu itd., če ni nič navedeno, potem gre za besedo, ki spada v nevtralni jezikovni register).

V nasprotnem primeru tvegate, da boste končali tako:

Ko na radiu ne razumete besedila pesmi v angleščini...

Veliko pesmi vsebuje slengovske besede ali skovanke, ki jih ljudje izgovarjajo, a ne pišejo. Dobro jih je poznati, saj jih rojeni govorci uporabljajo tudi v govorjeni angleščini. (Pri vulgarnih izrazih in besednih zvezah je drugače. Na splošno jih je dobro razumeti, vendar jih ne uporabljati).

Za konec naj povem, da so pesmi v angleščini enako dobre kot druge vsebine, vendar so veliko bolj dostopne.

Ne razumem, kaj misliš s svojo predstavo o razmerju pomen-zvok.

Na koncu je beseda le oznaka, s katero povezujemo zvok (izgovorjen) ali črke (napisan) s pojmom. Dokler ne bomo imeli telepatije, je to tisto, kar smo si izmislili za boljše sporazumevanje!

Če na primer slišite ime svojega najboljšega prijatelja, si ga boste v glavi predstavljali in se ob tem dobro počutili. Če izrečem besedo "kakec", boste na primer naredili gnusen obraz (ali pa se morda smejali).

Ali pa tako, kot je to izrekel Shakespeare, na bolj poetičen način: A rose by any other name would smell as sweet.

Cilj pri učenju angleščine je ustvariti nove asociacije med novimi besedami in pojmi, ki jih že poznate. To je to.

Ali je prevajanje slabo?

Ne, samo po sebi ne. Prevajanje je odlično orodje, sajvam *prevajanjeomogoča, da ste natančnejši in se prepričate, da ste stvari pravilno razumeli.

Slabo pa je, če prevajate vedno, ko želite govoriti, saj je to prepočasno. Namesto tega želite neposredno razmišljati v angleščini (pri tem vam pomaga odgovor na prejšnje vprašanje).

Zdi se preveč dobro, da bi bilo res. Ali se lahko zaradi pesmi naučite celotnega jezika?

Tukaj so predstavljene omejitve in slabosti učenja angleščine s pesmimi:

 • Prozodija (intonacija + ritem) je naravna. Višina glasu se razvija, da bi se držala glasbe, kar pomeni, da običajne višine glasu, ki jo ljudje uporabljajo, ko govorijo angleško, ni mogoče najti (ali pa jo je mogoče najti le redko), ko poslušamo pesem. Nekatere besede se izgovarjajo dlje, da bi se prilagodile ritmu.
 • Besedila so pogosto nejasna, včasih neskladna. Cilj avtorjev pesmi je, da besedilo dobro zveni, bolj kot da bi imelo pravi pomen (kot v poeziji).
 • Instrumentacija včasih ovira pravilno poslušanje.
 • Komunikacija je na nek način edinstvena. Brez dialoga, brez sogovornika, brez resnične situacije.

Če povzamem, je angleščina, ki jo najdete v pesmih, v primerjavi s pravo angleščino nekoliko neusklajena. Kljub temu prednosti (enostavnost začetka in vztrajanja pri njem, večje zanimanje in pozornost učencev v primerjavi s tečaji angleščine, vadba govorjene angleščine in korak, da bi končno spregovorili) krepko odtehtajo slabosti. Učenje angleščine s pomočjo pesmi je po izkušnjah najboljši način, da začnete uživati v procesu učenja angleščine.

Uporabljamo ga lahko več let in se še vedno izpopolnjujemo.

Dragi starši, predstavite to tehniko svojim otrokom. Glasba jih bo naučila izgovarjave, besedišča, v šoli pa se bodo naučili slovnice (ki jih bo zanimala, zato jim lahko pomaga razumeti tisto, česar sami ne bi mogli). Opremljeni z željo po učenju angleščine, za katerimi je na stotine ali celo tisoče ur prakse, bodo šolo končali z visoko ravnjo znanja angleščine.

Zaključek

Ob upoštevanju te metode učenja angleščine z glasbo boste verjetno imeli nekaj bolj ali manj velikih dvomov, ko bo šlo za izgovorjavo določenih besed.

Ko jo boste videli zapisano, boste mislili, da se neka beseda izgovarja na določen način, ko pa jo boste slišali v pesmi, boste ugotovili, da nimata nič skupnega! Še huje, morda boste težko ločili reze med različnimi besedami, izgovorjenimi v istem stavku, tudi če boste imeli besedilo pred seboj. Bodite prepričani; vse to je le začasno.

Rešitev, če ste v dvomih glede izgovarjave besede ali besedne zveze, je, da zaupate besedilu, ki se poje.

Po eni strani se bo vaše uho (tehnično gledano, vaši možgani), če boste dosledno upoštevali pesmi, prilagodilo različnim zvokom v angleščini in se ponovno naučilo pravilno brati in slišati.

Po drugi strani pa boste izgovorjavo pisnih besedil izboljšali s preostalimi deli bloga, zlasti s članki, namenjenimi fonetiki.

Če povzamemo:

 • Vzemite si pesem svoje najljubše angleško govoreče skupine.
 • Priskrbite si besedilo s prevodom v svoj materni jezik, brez zadržkov si ga natisnite.
 • Dekodirate besedilo tako, da se osredotočite na njegov pomen - angleške besede povežite s podobo, ki vam pride na misel, ko pomislite na njihov pomen.
 • Ponavljajte. Poslušajte, prepevajte ali počnite oboje hkrati, vendar najdite način, da v tem procesu uživate!
 • Bodite radovedni in skušajte vedno razumeti pomen vedno več besedil.

Kot je rekel moj učitelj kitare: "Glasba je užitek, ki te lahko spremlja vse življenje. Ne glede na to, ali gre dobro ali slabo, je vedno vir zabave ali tolažbe. Glasba nam pomaga pri soočanju z življenjem in ga bogati." Enako velja za pesmi v angleščini, ne glede na to, ali jih pojete na ves glas ali tiho, boste v njih vedno našli tako vir zadovoljstva kot tudi način za inteligentno delo v angleščini.

Oglejte si tudi

Tukaj je izbor povezav, na katerih boste izvedeli več o učenju angleščine z glasbo:

 • Genius je odlična spletna stran z razlagami pesmi (v angleščini). Preberite besedila in ugotovite, kaj se skriva za njimi ali kakšen je njihov izvor v pesmih, ki so priljubljene ali ne, v vseh slogih. To je odličen vir informacij za srednje zahtevne in napredne učence.
 • LyricsTraining res lepa spletna aplikacija, ki vam omogoča narekovanje pesmi in ima več težavnostnih stopenj.
 • Morda vas bo zanimalo tudi odkrijte tečaj Click & Speak. Moja metoda učenja angleščine. Angleščine sem se učil z glasbo, televizijskimi oddajami in videoigrami. Bilo je res zabavno, vendar je potreben čas, da najdeš vsebine s prevodi z besediščem na tej ravni. Na portalu Click & Speak sem težko delo že opravil namesto vas, saj vam ponujam super vsebine za vadbo angleščine, vključno z zvokom, fonetiko ter inteligentnim napredovanjem v besedišču in slovnici.
Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:34 pm