[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hoe kies je liedjes om je Engels te verbeteren

Hoe Engels te leren met muziek 🎵

Read this article in English: How to learn English with music 🎵.

Hoe Engels leren met muziek - de complete methode met de beste liedjes om je Engels te verbeteren!

Mensen met een goede Engelse taalvaardigheid zijn vaak diegenen die zich hebben overgegeven aan het luisteren naar veel muziek met Engelse teksten. In plaats van alles aan het toeval over te laten, neem het heft in eigen handen en leer hoe je muziek en liedjes in het Engels kunt gebruiken om je taalvaardigheid te verbeteren terwijl je plezier hebt, dankzij mijn methode.

Mijn persoonlijk verhaal

🎵 Break on through to the other side...

Dit zijn zonder twijfel de teksten die me geholpen hebben om "Engels te spreken". Een aanstekelijk liedje plus de nieuwsgierigheid om te weten wat de tekst betekent, die ik probeerde mee te zingen zonder ze zelfs maar te begrijpen, was het leuke en motiverende begin van mijn reis om Engels te leren.

Bij toeval bleek ik te beschikken over alle teksten en songteksten van de leadzanger van de Doors, Jim Morrison, en dat deze bronnen zowel in het Engels als in het Frans (mijn moedertaal) geschreven waren. Voor elke originele tekst had ik ook de vertaling in het Frans die de pagina-indeling van de Engelse tekst respecteerde.

Als ik een regel van een liedje niet begreep, hoefde ik alleen maar in dit boek te kijken en het hielp me de essentie van de hele zin te begrijpen, ook al begreep ik niet noodzakelijkerwijs alles woord voor woord. En dat is al Engels spreken - het idee begrijpen van wat je leest of zegt.

En dat waren niet de enige voordelen:

 • Uitspraak. Telkens als ik niet zeker was over de uitspraak van een woord, schoot Jim Morrison te hulp om me te laten zien hoe ik het moest uitspreken.
 • Spelling. Ik was er niet om het te leren, ik genoot gewoon van het zingen, nam het min of meer serieus, en de liedjes bleven me gewoon aanspreken. Maar omdat ik steeds weer dezelfde teksten las, bleef de spelling me bij.
 • Woordenschat. Ik leerde het bijna onbewust, met gemak en terwijl ik plezier had. Kun je een natuurlijker manier bedenken om woordenschat te onthouden dan deze? Als je een liedje hebt dat je leuk vindt, dat in je hoofd blijft hangen, dat je neuriet, dat altijd de perfecte gelegenheid is om het te herhalen, zelfs als het alleen maar in je gedachten is, herinner je jezelf aan de betekenis van de songtekst.

Beste leraren Engels, doe jezelf een plezier en vraag je beste leerlingen wat ze gebruiken om een hoger niveau te bereiken dan van hen verwacht wordt en, vaker wel dan niet, zul je merken dat muziek hun geheime wapen is.

Om al deze redenen, naar mijn bescheiden mening, is Engels leren met liedjes de beste manier om te beginnen of opnieuw te beginnen met Engels leren.

Engels leren met muziek stelt je in staat om je motivatie terug te vinden, plezier te hebben en regelmatig te reviseren. Alle drie zijn onderdelen van het fundament van een succesvolle opleiding in het Engels.

Liedjes om Engels te leren

Toen ik mijn best-seller publiceerde Comment devenir bilingue en anglais in 2007 publiceerde (dit artikel is een bewerking van dat boek), werd ik beperkt door het formaat van het boek. Vandaag wil ik dat graag goedmaken door te genieten van het formaat van deze interactieve blog en het web in het algemeen. Als u geïnteresseerd bent in het ontdekken van meer manieren om het Engels intuïtief te oefenen terwijl u plezier hebt, bekijk dan mijn andere boek How to Learn English.

Ik heb voor u een lijst van artiesten en populaire Engelse liedjes voorbereid om u te helpen de methode toe te passen.

Als je fan bent van een bepaalde artiest en je wilt de tekst van een van hun liedjes begrijpen, verken dan beetje bij beetje AL hun liedjes. Je zult een hoop vooruitgang boeken. Pinky zweer het!

Hier zijn enkele van mijn suggesties:

 • Leer Engels met Queen
 • Leer Engels met Michael Jackson
 • Leer Engels met Eminem

(Ik zal je later in dit artikel meer details geven over het vinden van de songteksten).

Ik moest een shortlist maken van de beste artiesten om Engels mee te leren, maar ik had ook The Doors, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, U2, Muse, Nirvana, David Bowie, ABBA of Rage Against The Machine kunnen opnemen. Maar wat hebben deze artiesten met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een rijke discografie, met cultnummers. Dit is wat ik zou aanraden om de bal aan het rollen te brengen.

Muzikale komedies zijn een andere geweldige manier om je Engels te verbeteren. Toen ik 16 was, kende ik alle liedjes van de musical Hair uit mijn hoofd en had ik dankzij die musical een heleboel Engels geleerd - mijn Engels was op weg om perfect te worden!

Als er een groep is waar jij fan van bent geworden, waardoor je grote vooruitgang hebt geboekt in het Engels, laat dan hun naam achter in de comments. Misschien vinden andere lezers het ook leuk om hen te ontdekken.

Waar vind ik songteksten?

Afhankelijk van uw niveau, zult u Engels willen leren met songteksten, met of zonder vertalingen.

Met vertalingen

Waar kun je songteksten vinden met vertalingen van je favoriete Engelstalige artiesten? Idealiter zou je een tweetalige editie willen vinden, waarbij de pagina-indeling de originele tekst respecteert, zoals het voorbeeld met Jim.

Helaas zijn deze tweetalige versies vrij zeldzaam en als er geen tweetalige uitgave voor je favoriete artiest beschikbaar is, zou de beste oplossing zijn om op het web de songteksten en de vertalingen in je moedertaal te vinden en ze vervolgens af te drukken.

Op papier of digitaal? Het voordeel van een papieren versie is dat je ze overal mee naartoe kan nemen. U kunt ook kopieën maken, notities toevoegen en ze in uw zak vouwen. Je kunt ook een telefoon bij je dragen, maar met de afleiding door de meldingen is het natuurlijk moeilijker om de songteksten op je telefoon te annoteren.

Verreweg **de beste site om songteksten in het Engels met vertalingen op te zoeken is Musicmatch. Het toont u de songteksten in het Engels aan de linkerkant en, wanneer het beschikbaar is, de vertaling in verschillende talen aan de rechterkant, parallel, uitgelijnd met de originele tekst, met een duidelijke interface:

Learn English with music
Vind songteksten in het Engels met vertalingen

Dit betekent niet dat de site perfect is (de kwaliteit van de vertalingen varieert, de site bevat veel advertenties), maar, ik heb nog geen betere gezien als het gaat om de vertalingen.

Als je het liedje van je keuze niet kunt vinden (sommige liedjes zijn niet beschikbaar vanwege de rechten van de artiesten), kun je een eenvoudige Google-zoekopdracht doen met de naam van het liedje + "vertaling" en je zult ongetwijfeld een van de concurrenten van Musixmatch tegenkomen.

Zorg ervoor dat u Adblock om van de pop-up advertenties op deze sites af te komen.

In het Engels

Het is heel gemakkelijk om sites op het web te vinden die songteksten alleen in het Engels aanbieden. Dit zijn de sites waar je naartoe wilt zodra je niveau het toelaat, want ook al lijkt het misschien voor de hand liggend, het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoe meer je in staat bent om inhoud in het Engels te beheren zonder de hulp van je moedertaal, hoe beter.

Om je te helpen, is hier wat muziekwoordenschat in het Engels om te onthouden:

 • lyrics
 • Om de songtekst van een liedje in het Engels te vinden, kun je gewoon zoeken op de titel van het liedje + het woord lyrics. Bijvoorbeeld, who let the dogs out lyrics.
 • song
 • track
 • LP (Long Playing) een schijfje van 33 draaien en, bij uitbreiding, een album.

Het is beter om de songteksten in het Engels te zoeken omdat die vaker correct zijn.

Genius is een geweldige site die je kunt gebruiken omdat hij ook uitleg (in het Engels) biedt bij de songteksten. De interface is goed, aangenaam, met de audio van het liedje en de liedjes zijn georganiseerd per album. De site begon met uitleg voor rapsongteksten, maar bestrijkt nu alle muziekstijlen.

Automatisch

Musixmatch, die we eerder zagen, biedt een aantal coole apps. Je kan hun computer applicatie (OS X of Windows) of hun telefoon applicatie (iOS, Android ) installeren om automatisch songteksten te tonen wanneer je een liedje afspeelt op Spotify of iTunes. Helaas biedt de applicatie geen vertalingen (die je nog wel op hun site kunt vinden) en is beperkt tot alleen Spotify en iTunes.

Als je graag naar muziek luistert op YouTube, gebruik dan de plugin Lyrics Here voor Firefox of de plugin Musixmatch Lyrics voor Chrome. Deze extensies tonen je automatisch de songteksten in het Engels wanneer je op YouTube bent .

Learn English with music
De plugin Lyrics Here op Firefox

Op Lyrics Here (Firefox), is de knop om de songtekst opnieuw te openen (als je ooit het venster sluit) op de adresbalk (alleen wanneer je op een YouTube video bent). Op ^Musixmatch Lyrics^(Chrome), worden de songteksten getoond op de eigenlijke video.

Een andere optie: als je Shazam (toepassing om de naam van een liedje te identificeren), klik op de titel van het liedje en het zal je naar een pagina brengen met meer details, inclusief de songtekst.

Tenslotte, Genius (die we eerder vermeldden) biedt een iPhone-applicatie waarmee u naar muziek kunt luisteren terwijl u de songteksten leest, zelfs met uitleg!

De methode

Kies een liedje dat je leuk vindt, van een artiest die je leuk vindt, bewondert of respecteert. Bij voorkeur, een artiest die een rijke discografie heeft met veel songteksten. (Als je een fan bent van psy trance electro-neurofunk drum & bass instrumental acoustics, moet je je passie achterwege laten!).

Als je niet kunt kiezen, neem dan gewoon een van mijn suggesties van hierboven.

Heb je je keuze gevonden? Goed! Speel het liedje en open de tekst. Laten we eens kijken wat de methode is en hoe je Engels kunt leren met muziek.

Waar te beginnen

De essentie van deze methode om Engels te leren met liedjes is om nieuwsgierig te zijn!

De mate waarin je je nieuwsgierigheid laat gaan, hangt af van je huidige niveau van het Engels. De methode is, in grote lijnen, voor iedereen hetzelfde:

METHODE NUMMER ÉÉN

1. Luister naar het liedje, zonder de tekst.

 • De Engelse spelling is een ramp en je kunt er niet op rekenen. Dus, begin met luisteren naar het Engels.
 • Probeer te onderscheiden wat je kunt - enkele woorden, dan segmenten van een zin, dan hele zinnen.

2. Luister opnieuw naar het liedje, maar volg deze keer de tekst.

 • Het doel hier is om het verband te corrigeren tussen de manier waarop woorden geschreven zijn en de manier waarop ze in het echt worden uitgesproken.
 • Het lastige is dat we geneigd zijn te denken dat de tekst goed is en de audio fout. Dit is een vergissing. Engels wordt gesproken zoals het is. Spelling wordt verondersteld de tekst weer te geven, maar in de praktijk doet het dat niet goed.
 • Leer hoe je teksten uitspreekt, door gebruik te maken van songteksten. Vertrouw op de teksten waarnaar je luistert.

3. Probeer de betekenis van de songteksten te begrijpen.

 • Probeer het eerst te begrijpen zonder de vertaling, en vraag jezelf af wat de songtekst zou kunnen betekenen. Stel je voor dat je een detective bent - je probeert te raden wat de taal zou kunnen betekenen en dat is wat het leren van talen zo verslavend maakt - het is als een spel!
 • Na afloop controleer je de vertaling om te zien of je het begrepen hebt, je leert gaandeweg nieuwe woorden en uitdrukkingen.

4. Herhaal, herhaal, herhaal!

 • Erken en vier de vooruitgang die je maakt bij elke nieuwe luisterbeurt.
 • Probeer in ieder geval de teksten te onthouden die het meest herhaald worden.
 • Zing als u dat wilt. De gemakkelijkste manier om iets te onthouden is het persoonlijk te maken.

Neem de tijd om deze methode toe te passen voor je eerste liedje. Kom op!


💡 Tip

In plaats van altijd de songteksten voor Engelstalige liedjes online te checken, maak je een verzameling op je computer.

Dit zal je toelaten om jezelf beter te organiseren, advertenties te verwijderen, de songteksten te bewerken om ze te corrigeren (de lay-out, de eigenlijke songtekst, de vertaling) en om ze te verzamelen op één enkele plaats. Het maakt niet uit of je dat in tekstbestanden of Word-bestanden doet, doe het gewoon! Door beter georganiseerd te zijn, verspil je minder tijd en wordt Engels leren aangenamer.

Deze tip heb ik te danken aan een beroemde gitarist en dit heeft me grote vooruitgang gebracht met de gitaar. Door dat aan te passen aan talen kon ik er meer van leren.


Uw missie

Uw missie als leerder is om uw hersenen te herprogrammeren om de betekenis te zien wanneer u iets in het Engels hoort of leest.

Dit zijn enkele gewoonten die u daarbij zullen helpen:

 • Focus meer op de Engelse tekst dan op de vertaling (besteed daar meer tijd aan).
 • Als je een onbekend woord tegenkomt, na geprobeerd te hebben de betekenis te begrijpen met behulp van de context:
  • Gebruik een vertaling om de betekenis te begrijpen.
  • Kijk hoe u zich dit woord in uw moedertaal mentaal voorstelt (bij een visueel woord komt er bijvoorbeeld een beeld naar boven).
  • Wanneer u het Engelse woord opnieuw leest, denk dan aan die mentale voorstelling (niet aan het woord in uw moedertaal).

Engels leren gaat over het associëren van het Engelse woord (uitgesproken of gelezen) met zijn voorstelling.

Een voorbeeld:

In zijn liedje, The Show Must Go Onzingt Freddy Mercury My soul is painted like the wings of butterflies. Wanneer je deze tekst leest, probeer je dan een ziel voor te stellen (niet noodzakelijk gemakkelijk, ik weet het) en probeer je vooral de vleugels van een vlinder voor te stellen (iets gemakkelijker). Vermijd de fout te lezen butterfly, butterfly, butterfly, wat betekent butterfly? Verbind het met het beeld van een vlinder. Het is natuurlijk om het woord te verbinden met het concept in je moedertaal (het is spontaan) en het is nuttig om te controleren of je het begrepen hebt, maar op de lange termijn is het je doel om direct, mentaal, een vlinder te ZIEN wanneer je het woord butterfly in het Engels hoort.

Learn English with music
Zie je de butterfly?

Ik heb het over zien en visuals omdat het vaak de manier is waarop we een woord of een idee aan onszelf voorstellen, maar het kan ook door een gevoel, geluid of door het gebruik van sommige van onze andere zintuigen. Het doel van het spel is om de Engelse woorden te associëren met concepten (ideeën, herinneringen, voorstellingen, beelden, gewaarwordingen, geluiden), eerder dan met eenvoudige vertalingen. Nadenken over de zin, het idee, is belangrijker dan de vertaling, omdat het je in staat stelt direct in het Engels te denken.

Denken in het Engels is immers gewoon mentale films maken terwijl je Engelse woorden gebruikt.

Dat is het voor de essentie van de methode! Als er iets onduidelijk is, laat het achter in de commentaren.

Op de lange termijn

Als je het spel hebt gespeeld en de methode hebt toegepast met een liedje, ben je al begonnen met het opbouwen van wat woordenschat, op een manier die veel leuker is dan de klassieke cursussen Engels.

Helaas is een enkele "werk"-sessie niet genoeg.

Regelmaat is de sleutel als het gaat om Engels leren!

 • Je hebt ongeveer 1.000 uur nodig om het Engels onder de knie te krijgen en dat kan alleen als je dingen doet die je leuk vindt (of als je verplicht bent ze te doen).
 • Engels uit je hoofd leren vereist revisie. Zoals het spreekwoord zegt: Repetition is the mother of skill.

Het is veel gemakkelijker om Engels te leren en het leuk te gaan vinden als we regelmatig een beetje doen in plaats van af en toe een ton te doen.

Het grote voordeel van in het Engels duiken en beginnen met muziek is dat je geen hoog niveau in Engels nodig hebt om van deze methode te genieten. Een beginnersniveau is genoeg, op voorwaarde dat je het gebruikt met muziek in het Engels die je leuk vindt (om jezelf te motiveren).

Engels leren met muziek is een goede optie, maar om te slagen, wil je er een langdurige gewoonte van maken. Om dat te doen:

METHODE NUMMER TWEE

1. Blijfmethode nummer één toepassen met het liedje dat je zag om het te herhalen en op lange termijn de nieuwe woorden en uitdrukkingen ervan te onthouden.

 • Zonder herhaling is er geen lange termijn geheugen. Zonder lange termijn geheugen, verspil je je tijd.
 • In grote lijnen is het zo dat als je vijf dagen achter elkaar nieuwe informatie herziet, je op de lange termijn onthoudt wat je hebt gezien.

2. Blijf luisteren naar liedjes van je favoriete artiest.

 • Voorkom dat u een liedje beu wordt en er te lang naar blijft luisteren. Wissel dingen af zodat u met plezier terugkeert naar uw eerste liedje.
 • Het voordeel is dat u altijd dezelfde artiest kunt gebruiken aan wiens accent en uitspraak u al gewend bent. Bovendien maakt dit ze vertrouwd voor je (en op dezelfde manier maakt het de teksten en het Engels meer vertrouwd, wat ertoe zal leiden dat je niet bang bent om Engels te spreken).
 • Wanneer u naar een lied luistert, probeer dan de sensatie van de songtekst aan uzelf voor te stellen, zoals we eerder zagen (ideeën, herinneringen, voorstellingen, beelden, sensaties, geluiden, enz.) om uw associatie tussen de klanken (de uitgesproken woorden) en de betekenis (de overgebrachte boodschap) te versterken. Uw verbeelding is uw bondgenoot.

3. Gebruik methode nummer één regelmatig met nieuwe liedjes van de artiest.

 • Wees nieuwsgierig naar de betekenis van de tekst.
 • Als het gaat om de hoeveelheid, zal dit variëren afhankelijk van uw beschikbaarheid. Tien liedjes per dag, één liedje per dag, een paar liedjes per week, één lang liedje per week. Dat is aan jou om te beslissen en wees eerlijk over het werk dat je denkt aan te kunnen. Vraag jezelf af: Hoe graag wil je Engels leren?
 • Ontwikkel, indien mogelijk, je nieuwsgierigheid en je wens om altijd meer te weten. Luister bijvoorbeeld naar interviews van de kunstenaar.

4. Maak gebruik van je dode tijd om momenten te vinden om Engels te leren.

 • In je dode tijd - speel wat muziek terwijl je in het openbaar vervoer zit, check de songteksten als je in de rij staat te wachten, zing onder de douche!
 • Tijdens activiteiten waarbij u kunt multitasken - sporten, koken, schoonmaken, enz.
 • Uw aandachtsniveau zal niet hetzelfde zijn als wanneer u 100% geconcentreerd bent op het Engels, maar het zal u in staat stellen om de hele dag door te kijken en een onderdompelende bel in het Engels te creëren. Dat is krachtig.

Als je het goed doet, zullen de teksten door je hoofd gaan dwalen en dat is al het begin van denken in het Engels.

Learn English with music
Je bent waar je naar luistert

Ik raad je aan om in periodes te werken die gericht zijn op verschillende artiesten. Misschien heb je je Queen periode, dan je Led Zeppelin of Michael Jackson periode. Als je op deze manier werkt, zul je genieten van de herhaling (in de eerste plaats van de muziek) en je zult een aantal leuke herinneringen in het Engels creëren.

Als je negatieve herinneringen aan het leren van Engels hebt overgehouden van school, dan kan Engels leren met muziek je misschien helpen om een nieuwe start te maken en je relatie met Engels te veranderen. Muziek stelt je in staat om het plezier te cultiveren en opzij te zetten wat je niet leuk vindt aan Engels.

Als je op deze manier werkt, per groep of periode, zal het je toelaten om serieus genoeg te zijn in je werk. Alle songteksten van een artiest kennen is zeker leuk, maar het is ook hard werken, laten we eerlijk zijn. Het mooie van Engels leren dankzij liedjes is dat je je Engels verbetert zonder de indruk te hebben dat je werkt.

Dit zijn natuurlijk slechts mijn aanbevelingen, maar ik heb ze gebruikt om met succes Engels, Hongaars en Russisch te leren, terwijl ik een goed niveau in het Spaans behield. De talen die ik het beste ken, zijn ook de talen die ik heb gebruikt om liedjes te leren.

Als je een ander persoonlijkheidstype hebt waardoor je anders liedjes in het Engels gebruikt en je toch succes hebt gehad, voel je dan vrij om dat in de commentaren te delen.

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Hier is een selectie van vragen die ik vaak heb gekregen over het onderwerp Engels leren met liedjes sinds 2007.

Wat als ik vals zing?

Ik zong vals toen ik 16 was. Ik kon geen gitaar stemmen of muziek lezen. Maar weet je wat? Oefening baart kunst, je hoeft alleen maar aan Engels te werken om vloeiend te worden! Sindsdien heb ik door oefening geleerd gitaar te spelen, tegelijkertijd te zingen, en zo heb ik zelfs mijn vrouw ontmoet! Je kunt alles leren.

En als je niet wilt zingen, hoef je dat ook niet te doen. Je zult nog steeds een ton aan woordenschat leren en een heleboel dingen van gesproken Engels begrijpen door de songteksten te lezen.

Moet ik alle teksten van een liedje begrijpen?

Op de lange termijn, ja, natuurlijk. Houd in gedachten dat terwijl je nog steeds aan het leren bent, je de balans moet vinden tussen de moeilijkheidsgraad en motivatie:

 • Als het te moeilijk is, zul je opgeven (falen).
 • Als het te gemakkelijk is, zul je niet verbeteren (tijdverspilling).
 • En als je te zelfgenoegzaam bent (je laat een heleboel woorden die je niet begrijpt van je afglijden), zul je in een illusie van leren verkeren.

Met andere woorden, er is geen universeel antwoord op deze vraag. Jij bent het die je inspanningen moet meten om altijd beter te worden zonder er ziek van te worden.

Goed nieuws - als je regelmatig aan je Engels werkt, kom je dezelfde woorden tegen en dan hebben we ofwel de kans om na te gaan wat ze betekenen (zichtbare vooruitgang) of de nieuwsgierigheid om eindelijk hun definitie op te zoeken. Het is alsof je een oude vriend tegenkomt en dat is wanneer Engels een plezier wordt.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik met deze methode beter word?

Als u uw Engels wilt verbeteren met songs, is het niet genoeg om alleen maar naar muziek te luisteren!

Uw succes met songs is evenredig met een eenvoudige handeling - hoe vaak zoekt u songteksten op?

Hoe vaker je ze opzoekt, regelmatig, hoe meer je oor zal opengaan en je hersenen de nieuwe informatie zullen onthouden. Je wilt hier echt een gewoonte van maken - en niet alleen voor songteksten maar ook voor Engels in het algemeen.

Het is te moeilijk! Ik begrijp er niets van!

Als je een gevorderd niveau hebt (om een gevorderd niveau te hebben) wil je alles begrijpen.

Maar als je nog een beginner bent, verminder dan de hoeveelheid om de mooie balans tussen moeilijkheid en plezier te bereiken. Richt je bijvoorbeeld op het begrijpen en zingen van alle refreinen.

Als u regelmatig werkt, kunt u uzelf verrassen door het feit dat u wekelijks, misschien zelfs dagelijks, vooruitgaat. Een taal leren is organisch werk en als je je ervoor inspant, zal je lichaam zich aanpassen (je hersenen zullen verbeteren en je oren "openzetten", je spieren zullen zich aanpassen aan de Engelse uitspraak).

Ik hou niet van liedjes.

Muziek in het Engels is een mooie manier om je doel te bereiken, onder andere. Heb je de methode serieus geprobeerd? Probeer het en geef het het voordeel van de twijfel voordat je opgeeft.

Als je het echt geprobeerd hebt en het is gewoon niets voor jou, probeer dan iets naar jouw smaak te vinden. Engels leren met muziek is een interessante optie, maar het is geen verplichting.

Leer ik hier geen slecht Engels door?

Liedjes zijn er, net als literatuur, in verschillende genres. Het gaat van romantisch tot vulgair, van verfijnd tot rauw, en van formeel tot ontspannen. Dus als je deze vraag stelt (wat een goede vraag is om mee te beginnen - hoe onderscheid je het niveau of het taalregister in het Engels), stel jezelf dat dan over alle inhoud die je gebruikt, niet alleen liedjes.

Als je naar rap luistert, zul je meer slang en vulgaire woorden horen dan in het themaliedje van de Teletubbies. Gezond verstand zou voldoende moeten zijn om daar achter te komen.

Controleer de betekenis en het taalregister van de teksten waarnaar u luistert. Alle goede woordenboeken geven het register van een woord aan (vulgair, taboe, enz., als er niets vermeld staat, dan is het een woord dat tot het neutrale taalregister behoort).

Anders loop je het risico dat het zo afloopt:

Als je de tekst van een liedje in het Engels op de radio niet begrijpt...

Veel liedjes bevatten slangwoorden of samentrekkingen die mensen wel uitspreken maar niet schrijven. Het is goed om ze te kennen, want moedertaalsprekers gebruiken ze ook in gesproken Engels. (Voor vulgaire termen en uitdrukkingen ligt dat anders. Het is over het algemeen een goed idee om ze te begrijpen, maar niet om ze te gebruiken).

Kortom, liedjes in het Engels zijn net zo goed als andere inhoud, maar ze zijn veel toegankelijker.

Ik begrijp niet wat je bedoelt met je idee van de relatie betekenis-klank.

Uiteindelijk is een woord slechts een label dat ons een klank (gesproken) of letters (geschreven) doet associëren met een concept. Totdat we telepathie hebben, is het wat we hebben uitgevonden om beter te communiceren!

Als je de naam van je beste vriend hoort, ga je hem visualiseren in je hoofd en voel je je goed, bijvoorbeeld. Als ik het woord "poep" zeg, ga je bijvoorbeeld een walgend gezicht trekken (of misschien lachen).

Of, zoals Shakespeare het zei, op een meer poëtische manier: A rose by any other name would smell as sweet.

Het doel bij het leren van Engels is om nieuwe associaties te creëren tussen nieuwe woorden en concepten die je al kent. Dat is het.

Is het slecht om te vertalen?

Nee, niet per se. Vertalen is een uitstekend hulpmiddel omdat *vertalenje in staat stelt preciezer te zijn en ervoor te zorgen dat je dingen goed hebt begrepen.

Wat slecht is, is om altijd te vertalen als je wilt spreken, want dat is te traag. In plaats daarvan wil je direct in het Engels denken (het antwoord op de vorige vraag helpt daarbij).

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Kun je de hele taal leren dankzij liedjes?

Hier zijn de beperkingen en nadelen van Engels leren met liedjes:

 • Prosodie (intonatie + ritme) is natuurlijk. De toonhoogte van de stem evolueert om bij de muziek te blijven, wat betekent dat de normale toonhoogte die mensen gebruiken wanneer ze Engels spreken niet (of zelden) te vinden is wanneer ze naar een liedje luisteren. Sommige woorden worden langer uitgesproken om in het ritme te passen.
 • Teksten zijn vaak wazig, soms onsamenhangend. Het doel van de songwriters is dat de teksten goed klinken, meer dan dat ze een echte betekenis hebben (zoals in poëzie).
 • De instrumentatie zit soms in de weg om dingen goed te horen.
 • De communicatie is in zekere zin uniek. Geen dialoog, geen gesprekspartner, geen echte situatie.

Kortom, het Engels dat je in liedjes aantreft is een beetje uit de maat vergeleken met het echte Engels. Dat gezegd zijnde, de voordelen (het gemak om eraan te beginnen en het vol te houden, de verhoogde interesse en aandacht van de studenten in vergelijking met Engelse cursussen, het oefenen van gesproken Engels en de stap zetten om uiteindelijk te spreken) wegen bij lange na niet op tegen de nadelen. Engels leren dankzij liedjes is, uit ervaring, de beste manier om te beginnen met genieten van het proces van het leren van Engels.

We kunnen het jaren gebruiken en nog steeds verbeteren.

Beste ouders, introduceer deze techniek bij uw kinderen. Muziek zal hen uitspraak en woordenschat bijbrengen en ze zullen de grammatica op school leren (waar ze nieuwsgierig naar zullen zijn, zodat het hen kan helpen begrijpen wat ze uit zichzelf niet konden). Uitgerust met de wil om Engels te leren met honderden of zelfs duizenden uren oefening achter de rug, zullen ze de school afmaken met een hoog niveau Engels.

Conclusie

Door deze methode van Engels leren met muziek te volgen, zul je waarschijnlijk enkele min of meer grote twijfelshebben als het gaat om de uitspraak van bepaalde woorden.

Als je het geschreven ziet, zul je denken dat een woord op een bepaalde manier wordt uitgesproken en als je het dan in een liedje hoort, zul je beseffen dat ze niets met elkaar gemeen hebben! Erger nog, u zult het misschien moeilijk vinden om de snedes te onderscheiden tussen verschillende woorden die in dezelfde zin worden uitgesproken, zelfs als u de tekst voor u hebt. Wees gerust; dit is allemaal maar tijdelijk.

De oplossing: als u twijfelt over de uitspraak van een woord of een zin, vertrouw dan op de gezongen tekst.

Enerzijds, als je consequent bent met de liederen, zal je oor (technisch gezien, je hersenen) zich aanpassen aan de verschillende klanken in het Engels en zal het opnieuw leren om correct te lezen en te horen.

Aan de andere kant zult u uw uitspraak van geschreven teksten verbeteren met de rest van de blog, vooral met de artikelen gewijd aan fonetiek.

Om samen te vatten:

 • Pak een liedje van je favoriete Engelstalige band.
 • Koop de songtekst met de vertaling in je moedertaal, print ze gerust uit.
 • Decodeer de songtekst door je te concentreren op de betekenis - associeer de Engelse woorden met het beeld dat in je opkomt als je aan hun betekenis denkt.
 • Herhaal. Luister, zing of doe beide tegelijk, maar vind wel een manier om van het proces te genieten!
 • Wees nieuwsgierig en probeer steeds de betekenis van meer songteksten te begrijpen.

Zoals mijn gitaarleraar zei:"muziek is een plezier dat je je hele leven kan vergezellen. Of het nu goed of slecht gaat, het is altijd een bron van vermaak of troost. Muziek helpt ons ons leven onder ogen te zien en te verrijken." Hetzelfde geldt voor liedjes in het Engels, of je ze nu uit volle borst zingt of in stilte, je vindt altijd zowel een bron van voldoening als een manier om op een intelligente manier aan je Engels te werken.

Zie ook

Hier is een selectie van links om meer te weten te komen over Engels leren met muziek:

 • Genius is een uitstekende site met uitleg bij de liedjes (in het Engels). Lees de songteksten en ontdek de verborgen betekenis erachter of de oorsprong ervan in al dan niet populaire liedjes, in alle stijlen. Dit is een geweldige bron voor gemiddelde en gevorderde leerders.
 • LyricsTraining een heel leuke webapplicatie die je dictees laat maken met liedjes en verschillende moeilijkheidsgraden heeft.
 • Misschien bent u ook geïnteresseerd in ontdek de cursus Click & Speak. Mijn methode om Engels te leren. Ik leerde Engels met muziek, TV programma's en video spelletjes. Het was echt leuk, maar het kost tijd om inhoud te vinden met vertalingen met woordenschat op dit niveau. Op Click & Speak, heb ik al het harde werk voor je gedaan door je coole inhoud te geven om je Engels te oefenen, inclusief audio, fonetiek en een intelligente progressie in woordenschat en grammatica.
Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: July 2, 2021, 1:16 pm