[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Lär dig hur du förstår engelska modersmål

Hur du förbättrar din lyssnande förståelse på engelska

Behöver du hjälp med din lyssnande förståelse färdigheter? Låt oss äntligen lära oss hur man förstår engelska modersmål!

Du har säkert lärt dig engelska i flera år nu, och ändå, du kan fortfarande inte förstå engelska tydligt när du pratar med en infödd talare?

Det är frustrerande men det är inte ditt fel! Idag ska jag dela med dig de bästa teknikerna för att lösa detta problem,och jag ska visa dig hur du kan börja förstå talat engelska tydligt.

Varför är engelska så svårt att förstå?

Det är normalt om du har problem med att förstå talat engelska och det är inte ditt fel. Snarare är detta förmodligen resultatet av en av följande frågor:

Inte tillräckligt med övning

Studenter tenderar att tala i bara en timme under loppet av 10 år i skolan. Med andra ord, det handlar om 6 minuter per år per student! För att inte nämna att bara lyssna på lärare med en stark utländsk accent är inte till stor hjälp att förstå infödd.

Den främsta anledningen till att du inte lyckas lära sig engelska är brist på övning. Det är bara naturligt att om du inte har erfarenhet av att göra något (lyssna på infödda engelska talare med normal hastighet) kommer du att ha problem med att göra det (förstå dem).

Engelska uttalas inte på samma sätt som det är skrivet

Engelska är inte ett fonetiskt språk när det gäller stavning, eller vi kan också säga att det inte har transparent ortografi. Med andra ord, att veta hur man skriver ett ord betyder inte att du vet hur man uttalar det korrekt, och vice versa - om du vet hur man uttalar ett ord betyder det inte nödvändigtvis att du kan stava det korrekt.

Det finns många skillnader mellan skriftligt och talat engelska.

Här är några statistik för att illustrera:

 • På italienska finns det 33 ljud och 25 sätt att stava dem.
 • På spanska finns det mer än 35 ljud och bara 38 sätt att stava dem.
 • På franska finns det 32 ljud och mer än 250 sätt att stava dem.
 • På engelska finns det mer än 44 ljud (beroende på dialekten) och mer än 1,100 sätt att stava dem! Usch!

Källa: Hur ELL hjärnan lär sig David A. Sousa

Kort sagt är engelsk stavning kaotisk, ännu värre än språk som har rykte om att vara svåra att stava, som franska till exempel. Så länge du är nöjd med bara föreställa sig hur ord kan uttalas medan du läser, i motsats till att faktiskt veta hur de uttalas i verkligheten, du kommer inte att kunna förstå talat engelska. Utöver det blir det svårt för andra att förstå dig när du tala Engelska!

Om du bara håller dig till skrivs språk, du kommer att kämpa för att förstå tal en. Låter vettigt, eller hur?

Engelsktalande talar för fort (?)

Talar engelska talare snabbt? Är det faktiskt annorlunda än talare av något annat språk?

I vilket fall som helst, om du känner dig som engelsktalande pratar för fort, det är ditt problem, inte deras! Till exempel talar franska talare snabbt, engelska talare pratar snabbt... och alla tror att spansktalande pratar galen fort! Jag är säker på att du pratar snabbt när du talar ditt modersmål också! Och människor i storstäder pratar snabbare än människor på landsbygden, det är naturligt.

Och självklart är det allt subjektivt-om du fortfarande lär dig ett språk och du hör någon tala med normal hastighet, kommer du att känna att de talar mycket snabbare!

Tänk på de större städerna där ditt modersmål talas-Madrid, Moskva, Tokyo, etc. Människor i större städer talar snabbare utan tvekan, men eftersom de fortfarande talar ditt modersmål är det inte ett problem för dig att förstå dem. Den enda skillnaden mellan det och förstå någon från New York eller London till exempel, är att de talar ett främmande språk ovanpå allt!

Nyckeln takeaway här är att om du ständigt övar med långsamma material, som anpassas till din nivå, kommer du att sluta bara förstå engelska när det talas sloooow-ly. Det är tyvärr ett problem med de flesta engelska kurser och metoder - de lär ut en anpassad version av engelska, som är långsam och artificiell, och förbereder dig inte för att förstå den riktiga engelska, som talas av infödda.

How to better understand spoken English
Talar engelska talare för fort? Lär dig att anpassa sig till deras hastighet.

Brist på ordförråd

Det är uppenbarligen svårt (men inte nödvändigtvis omöjligt) att förstå ordförråd som du inte vet. Men det är det är sant att ju rikare ditt ordförråd är desto mer kommer du att kunna förstå.

Men glöm inte att för att verkligen veta ett ord, måste du lära dig alla dess former.

För att förstå talat engelska väl, du måste veta hur varje ord uttalas, inklusive vilken stavelse som stressas. Tills du lär dig det kan du inte säga att du har behärskat ordet, även om det är ett grundläggande ord du har "känt" i flera år.

Förresten, om du vill vara helt oberoende på engelska, måste du lära dig 5000 ord som täcker 96% av det dagliga ordförrådet. (Mer om det senare!)

Tekniker och tips för att förbättra engelska lyssnande färdigheter

Nu när vi har identifierat problemet måste vi lösa det! Här är hur:

Studera engelska fonetik

Spring inte iväg! Jag vet att ordet "fonetik" ibland kan vara skrämmande-låter så komplicerat och tekniskt... Men om du har rätt inställning, att lära sig engelska fonetik blir roligt, enkelt och användbart.

Uppgiften blir kul riktigt snabbt, för istället för att använda tråkiga texter hela tiden kommer du att få spela med ljud och musik i det engelska språket. För mig är det samma skillnad som att studera musikteori (traditionella engelska kurser) och faktiskt få spela ett musikinstrument (ha kul med språkets ljud).

Men hur lär du dig engelska fonetik? Det finns flera sätt och jag skulle råda dig att testa dem alla och se vilken som fungerar bäst för du.

En kurs på engelska fonetik

Till att börja med kan du titta på den här gratis videon:

https://www.youtube.com/watch?v=9E6F57s-V7U&ab_channel=Accent%27sWayEnglishwithHadar
Gratis kurs på engelska fonetik

Använd material med fonetiska engelska transkriptioner

Bra Engelska kurs Måste ha fonetiska transkriptioner överallt! Detta gör att du kan se uttalet av allt du hör representerade visuellt.

Tänk på att tills du behärskar talat engelska, kommer du inte att kunna lita på ditt öra. Även om du lyssnar på samma sak 15 gånger, kommer det bara att hjälpa dig i viss utsträckning. Genom att använda fonetiska transkriptioner kommer du att kunna lära dig det korrekta uttalet av allt du hör på ett visuellt sätt. Detta gör att du kan träna ditt öra och sinne och vänja dig vid ljudet av det engelska språket.

Det bästa sättet är att använda fonetiska transkriptioner skrivna i Internationellt fonetiskt alfabet (IPA) eftersom det är standardsystemet att stava ut ord fonetiskt. (det betyder att stava ljudet av ordet)

Slutligen, om allt ljud du har kommer med fonetiska transkriptioner, du kommer att kunna vänja sig vid de olika fonetiska symbolerna. Detta gör att du bättre kan skilja olika ljud på engelska. Efter en tid kommer du att veta hur man uttalar ett ord på engelska korrekt bara genom att läsa sin fonetiska transkription i en ordbok, som ett proffs!

Använd AudioContrast

Audiokontrast är gratis webbapplikation som jag utvecklade för att hjälper du höra ljud som är typiska engelska. Ansökan fokuserar på de ljud som tenderar att vara svårt för utlänningar att skilja.

Helst skulle ditt mål vara att regelbundet nå en poäng på 10 eller mer på varje ljud.

How to better understand spoken English
AudioContrast hjälper till att träna ditt öra för att bättre höra de typiska engelska ljuden

Använd fonetiska tabeller

Detta är lite mer tekniskt och kan vara avskräckande för nybörjare, men fonetiska tabeller är en utmärkt sätt att granska engelska fonetik genom att jämföra dem med dem på ditt eget språk.

Om du fortfarande är nybörjare rekommenderar jag att du använder dessa tabeller som ett komplement till de resurser jag redan nämnde. När du vänjer dig vid engelska fonetik hittar du säkert dessa tabeller som är användbara för snabba revideringar.

Viktiga fonetiska tabeller:

Och här är några fonetiska tabeller för andra språk:

(Och om du behöver en fonetisk tabell för ett annat språk, kan du hitta en i slutet av dessa sidor, i IPA-nycklar avsnitt)

Dessa tabeller ger en översikt över ljuden och de viktiga egenskaperna hos ett talat språk. Detta hjälper dig att granska vad du redan vet (tack vare ditt modersmål) och vad du fortfarande behöver arbeta på (upptäck) på ditt nya språk.

Använd ljud överallt

Ett språk är först och främst talat - vi använder ljud för att kommunicera ett meddelande.

Så, på grund av det faktum att du inte kan träna 24 timmar om dygnet med en infödd talare, som också är tålmodig och bra på att undervisa, är ditt bästa skott att omge dig med ljudmaterial!

Var inte rädd för att spendera tid utan text, eller sluta arbeta med texter helt till förmån för ljudmaterial-TV-program, ljudböcker, podcasts etc. Om / när du gör det, använd en online-ordbok och funktionen snabb avkastning för att slå upp de ord du verkligen vill förstå, försök att skriva ut orden och hitta dem i ordlistan, lite som att göra en diktering.

För att öva engelska med ljudmaterial:

 • Använd ljudböcker och podcasts på engelska.
 • Använd YouTube-kanaler för att lära sig engelska.
 • Använd YouTube-kanaler för att öva engelska.
 • Använda Netflix eller något liknande för att titta på filmer och TV-program (Amerikanska sitcoms, Brittisk serie...)

How to better understand spoken English
För att förstå talat engelska måste du använda ljud överallt!

Learn to read and pronounce the same text på engelska

Jag vet att jag bara rådde dig att fokusera på ljudmaterial och att försumma texten, dock, skriftligt material kan också hjälpa dig att lära dig, så länge du har rätt inställning.

Mer specifikt vill du se till att du vet hur man uttalar alla ord du läser.

För att göra detta, varje gång du är osäker på uttalet av ett ord, slå upp det i en ordbok:

 • På din dator, gå till Dictionary.com eller Wiktionary och slå upp ordet du inte är säker på:
  • Klicka på högtalarikonen för att höra en ljudinspelning av ordet.
  • Kontrollera fonetisk transkription. Se till att IPA knappen är aktiverad (inte Spell en)
 • Om du använder en e-läsare rekommenderar jag starkt att du väljer Amazons Kindle. Här är några av dess fördelar:
  • Du kan markera ett ord och den integrerade ordlistan visas.
  • Den integrerade ordlistan kommer inte bara att ge dig en definition, men också med ordets uttal.
  • Tänk på att denna ordboks fonetiska transkriptionssystem är lite ovanligt, men så länge du läser på en Kindle och tittar upp ord på det, kommer du snabbt att vänja dig vid det.

Detta är en extremt enkel, men ändå kraftfull teknik. Oavsett din nivå bör du prova den här tekniken eftersom du alltid vill se till att du har ett korrekt uttal av ordförrådet du använder.

Specifikt, förutom uttalet, vill du memorera vilken stavelse är stressad. Så fort du inser att du inte vet vilken stavelse att stressa, slå upp det. Detta kommer att ha en enorm inverkan på din lyssnande förståelse av engelska och kommer att förbättra din accent.

How to better understand spoken English
Vill du veta hur man talar engelska och förstår det bättre? Kontrollera alltid uttal och stress av ord i en ordbok.

Prata med infödda

Det är ganska ironiskt att vissa människor spenderar år att lära sig engelska och de pratar aldrig med en infödd talare. Inte falla i den fällan, istället, hitta en brevvän eller en språkutbyte partner och organisera möten med dem!

Vissa webbplatser som du kan kolla in:

Något viktigt att komma ihåg - alla talar annorlunda. Det finns accenter som kan variera beroende på land, naturligtvis, men det finns också regionala accenter och även inom samma region eller samma familj, människor kan ha en något annorlunda sätt att tala.

För att förbättra din förståelse av talat engelska, även spendera en timme ansikte mot ansikte med en infödd ofta gör underverk. Ditt öra har tid att vänja sig vid sitt unika sätt att tala, och med tanke på att det också är interaktivt, kan din samtalspartner hjälpa dig.

Detta hjälper dig också Lägg märke till skillnaden mellan hur du tror att engelska uttalas (på grund av skolan, bara läsa, bara veta separata ord) och verklighet (infödingar talar engelska, sammandragningar de gör, etc.)- det är precis vad du behöver!

Studie sammandragningar

I dunno if ya see what I wanna do but no one really pronounces e'ry sound in a sentence. You've prolly noticed there's a lil difference between what people write and what people say. Amirite??

Tyckte du att det var lite svårt att förstå allt det? Föreställ dig hur det är på det talade språket!

Inte alla har rätt artikulation drottningen av England har. Detta är inte bara en fråga om utbildning-välutbildade människor uttalar inte heller varje ljud. (Även om det är det är sant att samma person tenderar att formulera mer under en anställningsintervju än efter en utekväll med vänner, till exempel).

Därför, studera vanliga sammandragningar-högtalare av vilket språk som helst, engelska högtalare sväljer stavelser medan du pratar.

Vissa engelska sammandragningar (men inte alla) uttrycks också på det skriftliga språket:

 • Normal text
  • "do not" bli "don't",
  • "cannot" bli "can't",
  • "I have got to go" bli "I've got to go",
  • "That is great news" bli "That's great news",
  • och självklart, "Let us go" bli "Let's go".
 • Samtalsspråk:
  • "I have got to go" bli "I gotta go",
  • "I'm going to go" bli "I'm gonna go".

Tänk på att i de ovan nämnda exemplen kommer infödingar sällan att uttala de första versionerna. Infödingar tenderar att alltid föredra den andra versionen. Att märka detta kommer omedelbart att hjälpa dig att bättre förstå snabba engelska talare.

Men inte alla sammandragningar skrivs! Många av dem används endast i det talade språket och transkriberas inte skriftligen (förutom kanske SMS-språket och sociala medier).

Här är några exempel på informella sammandragningar på Amerikansk Engelska:

 • Ytterligare sammandragningar:
  • "What do you think?" bli "Whaddaya think?",
  • "He's probably right" bli "He's prolly right",
  • "I suppose you're right" bli "I s'pose you're right".
  • "What are you doing?" kan ibland bli "Watcha doin?".

Slutsats

Det finns en stor skillnad mellan hur vi tycker att engelska ska uttalas och hur det faktiskt uttalas.

Fonetik, ljudmaterial, kontrollera om vi vet hur man uttalar vad vi läser, pratar med infödda och studerar vanliga sammandragningar är några av de bästa teknikerna för att hjälpa dig bättre märka dem och fyll i det stora gapet mellan skriven engelska och talat engelska.

Om du arbetar på det, kommer det att hjälpa dig att förbättra din lyssnande färdigheter på engelska. Detta kommer också att hjälpa dig att få ett bättre uttal och mjukna eller ens radera din utländska accent! (om det är något du är intresserad av att göra)

Se till att sätta all denna information i praktiken. Tagning! Om du vill förbättra, då måste du ändra hur du har gjort detta fram till nu. Alla dessa tips kommer att sluta vara värdelösa, om du inte sätter dem i praktiken och du ändrar hur du tala Engelska.

Glad övning!

Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: February 22, 2021, 5:14 pm