[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Naučite se razumeti materne govorce angleškega jezika

Kako izboljšati slušno razumevanje v angleščini 👂

Potrebujete pomoč pri spretnostih slušnega razumevanja? Naučimo se, kako razumeti govorce angleškega jezika!

Zagotovo se že več let učite angleščine, a še vedno ne razumete jasno, ko se pogovarjate z rojenim govorcem?

To je frustrirajoče, vendar to ni vaša krivda! Danes bom z vami delil najboljše tehnike za odpravo te težave in vam pokazal, kako lahko začnete jasno razumeti govorjeno angleščino.

Zakaj je angleščino tako težko razumeti?

Če imate težave z razumevanjem govorjene angleščine, je to normalno in ni vaša krivda. To je verjetno posledica ene od naslednjih težav:

premalo prakse

Učenci v desetih letih šolanja običajno govorijo le eno uro. Z drugimi besedami, to je približno 6 minut na leto na učenca! Da ne omenjamo, da samo poslušanje učiteljev z močnim tujim naglasom ni preveč koristno za razumevanje domačinov.

Glavni razlog, zakaj niste uspešni pri učenju angleščine, je pomanjkanje prakse. Povsem naravno je, da če nimate izkušenj pri izvajanju nečesa (poslušanje maternih govorcev angleščine z normalno hitrostjo), boste imeli težave pri tem (pri njihovem razumevanju).

Angleščina se ne izgovarja enako, kot je zapisana

Angleščina ni fonetični jezik, ko gre za zapisovanje, ali lahko bi rekli tudi, da nima preglednega pravopisa. Z drugimi besedami, če znate besedo napisati, še ne pomeni, da jo boste znali pravilno izgovoriti, in obratno - če znate besedo izgovoriti, to še ne pomeni, da jo znate pravilno zapisati.

Med pisano in govorjeno angleščino je veliko razlik.

V ilustracijo navajamo nekaj statističnih podatkov:

 • V italijanščini je 33 glasov in 25 načinov njihovega črkovanja.
 • V španščini je več kot 35 zvokov in le 38 načinov njihovega črkovanja.
 • V francoščini je 32 zvokov in več kot 250 načinov njihovega črkovanja.
 • V angleščini je več kot 44 zvokov (odvisno od narečja) in več kot 1100 načinov njihovega črkovanja! Joj!

Vir: A. Sousa:Kako se učijo možgani, ki se učijo na šoli za doučevanje, David A. Sousa.

Skratka, angleški pravopis je kaotičen, celo slabši od jezikov, ki slovijo kot težki za črkovanje, kot je na primer francoščina. Dokler se boste zadovoljili s tem, da si med branjem samo predstavljate, kako bi se besede lahko izgovarjale, namesto da bi dejansko vedeli, kako se izgovarjajo v resnici, ne boste mogli razumeti govorjene angleščine. Poleg tega vas bodo drugi težko razumeli, ko boste govorili angleško!

Če se boste držali le pisnega jezika, boste težko razumeli govorjeni jezik. Razumljivo, kajne?

Angleško govoreči govorijo prehitro (?)

Ali angleško govoreči govorijo prehitro? Ali se dejansko razlikuje od govorcev katerega koli drugega jezika?

V vsakem primeru, če se vam zdi, da angleški govorci govorijo prehitro, je to vaš problem, ne njihov! Na primer, francoski govorci govorijo hitro, angleški govorci govorijo hitro ... vsi pa menijo, da španski govorci govorijo noro hitro! Prepričan sem, da tudi vi govorite hitro, ko govorite svoj materni jezik! Ljudje v velikih mestih govorijo hitreje kot ljudje na podeželju, to je naravno.

In seveda je vse to subjektivno - če se še učite jezika in slišite nekoga govoriti z normalno hitrostjo, se vam bo zdelo, da govori veliko hitreje!

Razmislite o večjih mestih, kjer se govori vaš materni jezik - Madrid, Moskva, Tokio itd. Ljudje v večjih mestih nedvomno govorijo hitreje, a ker še vedno govorijo vaš materni jezik, za vas ni težava, da bi jih razumeli. Edina razlika med tem in razumevanjem nekoga iz New Yorka ali Londona, na primer, je, da poleg vsega govori še tuji jezik!

Ključna ugotovitev je, da če boste nenehno vadili s počasnimi gradivi, ki so prilagojena vaši ravni, boste na koncu razumeli angleščino le, ko bo govorjena sloooow-ly. To je žal težava večine tečajev in metod angleščine - učijo prilagojeno različico angleščine, ki je počasna in umetna, in vas ne pripravijo na razumevanje prave angleščine, ki jo govorijo domačini.

How to better understand spoken English
Angleški govorci govorijo prehitro? Naučite se prilagoditi njihovi hitrosti.

Pomanjkanje besedišča

Očitno je težko (vendar ne nujno nemogoče) razumeti besedišče, ki ga ne poznate. Res pa je, da

bogatejše kot je vaše besedišče, več boste lahko razumeli.

Vendar ne pozabite, da se morate za resnično poznavanje besede naučiti vseh njenih oblik.

Če želite

dobro razumeti govorjeno angleščino

,

morate vedeti, kako se posamezna beseda izgovarja, vključno s tem, kateri zlog je poudarjen

. Dokler se tega ne naučite, ne morete reči, da besedo obvladate, tudi če gre za osnovno besedo, ki jo "poznate" že leta.

Mimogrede, če želite biti popolnoma samostojni v angleščini, se morate naučiti 5.000 besed, ki bodo pokrivale 96 % dnevnega besedišča.

(Več o tem pozneje!)

Tehnike in nasveti za izboljšanje spretnosti poslušanja angleščine

Zdaj, ko smo ugotovili težavo, jo moramo rešiti!

Tukaj je naslednji način:

Učite se angleške fonetike

Ne bežite stran! Vem, da je beseda "fonetika" včasih strašljiva - zveni tako zapleteno in tehnično ... Vendar bo

,

če boste imeli pravi pristop

,

učenje angleške fonetike postalo zabavno, enostavno in uporabno.

Naloga res hitro postane zabavna, saj se boste namesto z dolgočasnimi besedili ves čas igrali z zvoki in glasbo angleškega jezika

. Zame je to enaka razlika kot pri študiju glasbene teorije (tradicionalni tečaji angleščine) in dejanskem igranju na glasbilo (zabava z zvoki jezika).

Toda kako se naučite angleške fonetike? Obstaja več načinov in svetujem vam, da jih vse preizkusite in preverite, kateri vam

najbolj ustreza.

Tečaj angleške fonetike

Za

začetek si lahko ogledate ta brezplačni videoposnetek

: Če govorite francosko, si lahko ogledate tudi moj

tečaj

[Réussir à l'oral](https://bilingueanglais.com/reussir-a-l-oral-en-anglais/). Ljudje, ki so ga že obiskovali, so ugotovili, da je koristen in poučen! Vključuje zvočno gradivo, PDF in majhen bonus. -->

Uporaba gradiva s fonetičnimi transkripcijami angleščine

Dober tečaj angleščine MORA imeti povsod fonetične transkripcije! To ti bo omogočilo, da vidiš izgovorjavo VSEH stvari, ki jih slišiš, predstavljeno vizualno.

Upoštevaj, da dokler ne boš obvladal govorjene angleščine, ne boš mogel zaupati svojemu ušesu. Tudi če boste isto stvar poslušali 15-krat, vam bo to pomagalo le do določene mere. Z uporabo fonetičnih transkripcij se boste lahko naučili pravilne izgovarjave vsega, kar slišite, na vizualen način. Tako boste lahko trenirali svoje uho in um ter se navadili na zvoke angleškega jezika.

Najboljši pristop je uporaba fonetičnih transkripcij, zapisanih v mednarodni fonetični abecedi (IPA), saj je to standardni sistem za fonetično zapisovanje besed. (to pomeni, da se pišejo zvoki besede)

Končno, če so vsi zvočni posnetki, ki jih imate, opremljeni s fonetičnimi prepisi, se boste lahko navadili na različne fonetične simbole. To vam bo omogočilo boljše razlikovanje različnih zvokov v angleščini. Po določenem času boste kot profesionalec znali pravilno izgovoriti besedo v angleščini že s tem, da boste prebrali njen fonetični prepis v slovarju!

Uporaba programa AudioContrast

AudioContrast je brezplačna spletna aplikacija, ki sem jo razvil, da bi vam pomagala slišati zvoke, ki so značilni za angleščino. Aplikacija se osredotoča na zvoke, ki jih tujci običajno težko ločijo.

Najbolje bi bilo, če bi bil vaš cilj redno dosegati oceno 10 ali več pri vsakem zvoku.

How to better understand spoken English
AudioContrast vam bo pomagal usposobiti uho, da bo bolje slišalo zvoke, značilne za angleščino.

Uporabite fonetične tabele

To je nekoliko bolj tehnično in lahko začetnike odvrne od dela, vendar so fonetične tabele odličen način za pregled angleške fonetike s primerjavo s fonetiko v vašem jeziku.

Če ste še vedno začetnik, vam priporočam, da te tabele uporabljate kot dopolnilo k že omenjenim virom. Ko se boste navadili na angleško fonetiko, vam bodo te tabele zagotovo koristile za hitre popravke.

Osnovne fonetične tabele:

Tukaj je nekaj fonetičnih tabel za druge jezike:

(Če potrebujete fonetično tabelo za drug jezik, jo lahko najdete na koncu teh strani, v razdelku IPA ključi )

Te tabele omogočajo pregled zvokov in pomembnih značilnosti govorjenega jezika. To vam bo pomagalo pregledati, kaj že znate (zaradi maternega jezika) in kaj morate v novem jeziku še izboljšati (odkriti).

Uporabljajte zvok povsod

Jezik je predvsem govorni jezik - za posredovanje sporočila uporabljamo zvoke.

Zaradi dejstva, da ne morete vaditi 24 ur na dan z maternim govorcem, ki je tudi potrpežljiv in dober pri poučevanju, je vaša najboljša priložnost, da se obkrožite z zvočnim gradivom!

Ne bojte se preživeti časa brez besedila ali popolnoma prenehati delati z besedili v korist zvočnega gradiva - televizijskih oddaj, zvočnih knjig, podkastov itd. Če/če to počnete, uporabite spletni slovar in funkcijo hitre vrnitve, da poiščete besede, ki jih resnično želite razumeti, poskušajte si besede zapisati in jih poiskati v slovarju, nekako tako, kot bi delali diktat.

Za vadbo angleščine uporabljajte zvočno gradivo:

 • Uporabljajte zvočne knjige in podcaste v angleščini.
 • Za učenje angleščine uporabljajte kanale na YouTubu.
 • Uporabite kanale YouTube za vadbo angleščine.
 • Uporabite Netflix ali kaj podobnega za gledanje filmov in televizijskih oddaj (ameriških sitcomov, britanskih serij ...).

How to better understand spoken English
Da bi razumeli govorjeno angleščino, morate povsod uporabljati zvočne materiale!

Naučite se brati in izgovarjati isto besedilo v angleščini

Vem, da sem vam pravkar svetoval, naj se osredotočite na zvočno gradivo in zanemarite besedilo, vendar vam lahko tudi pisno gradivo pomaga pri učenju, če imate pravi pristop.

Natančneje, prepričajte se, da znate izgovoriti vse besede, ki jih berete.

To storite tako, da vsakič, ko ste negotovi glede izgovarjave besede, poiščete besedo v slovarju:

 • Na računalniku odprite Dictionary.com ali Wiktionary in poiščite besedo, o kateri niste prepričani:
  • Če želite slišati zvočni posnetek besede, kliknite ikono zvočnika.
  • Preverite fonetični prepis. Prepričajte se, da je aktiviran gumb IPA (in ne Spell ).
 • Če uporabljate elektronski bralnik, vam priporočam, da izberete Amazonov Kindle. Tukaj je nekaj njegovih prednosti:
  • Besedo lahko označite in prikazal se bo integrirani slovar.
  • V integriranem slovarju ne boste našli le definicije, temveč tudi izgovorjavo besede.
  • Upoštevajte, da je sistem fonetične transkripcije tega slovarja nekoliko nenavaden, vendar dokler berete na Kindlu in na njem iščete besede, se boste nanj hitro navadili.

To je izjemno preprosta, vendar učinkovita tehnika. Ne glede na vašo raven bi morali preizkusiti to tehniko, saj si vedno želite zagotoviti pravilno izgovorjavo besedišča, ki ga uporabljate.

Poleg izgovarjave si morate zapomniti tudi, kateri zlog je poudarjen. Takoj ko ugotovite, da ne veste, kateri zlog je naglašen, ga poiščite. To bo imelo velik vpliv na vaše razumevanje angleščine in izboljšalo vaš naglas.

How to better understand spoken English
Želite vedeti, kako govoriti angleško in jo bolje razumeti? Izgovorjavo in naglas besed vedno preverite v slovarju.

Pogovarjajte se z domačini

Ironično je, da se nekateri ljudje leta učijo angleščine, a se nikoli ne pogovarjajo z rojenim govorcem. Ne padajte v to past, temveč si poiščite prijatelja za dopisovanje ali partnerja za jezikovno izmenjavo in organizirajte srečanja z njim!

Nekaj spletnih strani, ki jih lahko preverite:

Nekaj pomembnega, kar si morate zapomniti, je, da vsak govori drugače. Seveda obstajajo naglasi, ki se lahko razlikujejo glede na državo, obstajajo pa tudi regionalni naglasi in celo v isti regiji ali isti družini lahko ljudje govorijo nekoliko drugače.

Da bi izboljšali razumevanje govorjene angleščine, že ena ura, ki jo preživite z domačinom, pogosto naredi čudeže. Vaše uho ima čas, da se privadi na njihov edinstven način govorjenja, in glede na to, da je to tudi interaktivno, vam lahko sogovornik pri tem pomaga.

To vam tudi pomaga, da opazite razliko med načinom izgovarjave v angleščini, kot si mislite (zaradi šole, samo branja, poznavanja samo posameznih besed), in resničnostjo (domačini, ki govorijo angleško, krajšave, ki jih delajo, itd.) - to je prav to, kar potrebujete!

Preučevanje sklonov

I dunno if ya see what I wanna do but no one really pronounces e'ry sound in a sentence. You've prolly noticed there's a lil difference between what people write and what people say. Amirite??

Se vam je zdelo, da je vse to nekoliko težko razumeti? Predstavljajte si, kako je to videti v govorjenem jeziku!

Vsi nimajo pravilne artikulacije, kot jo ima angleška kraljica. To ni samo stvar izobrazbe - tudi dobro izobraženi ljudje ne izgovarjajo vsakega posameznega zvoka. (Čeprav je res, da ista oseba med razgovorom za službo običajno artikulira bolje kot na primer po večernem druženju s prijatelji).

Zato preučite pogoste sklanjatve - govorci kateregakoli jezika, angleško govoreči med govorjenjem pogoltnejo zloge.

Nekateri angleški krajšavni izrazi (vendar ne vsi) se izražajo tudi v pisnem jeziku:

 • Običajno besedilo
  • "do not" postane "don't",
  • "cannot" postane "can't",
  • "I have got to go" postane "I've got to go",
  • "That is great news" postane "That's great news",
  • in seveda "Let us go" postane "Let's go".
 • Pogovorni jezik:
  • "I have got to go" postane "I gotta go",
  • "I'm going to go" postane "I'm gonna go".

Upoštevajte, da bodo v zgoraj navedenih primerih domačini le redko izgovarjali prve različice. Domačini imajo običajno vedno raje drugo različico. Opazovanje tega vam bo takoj pomagalo pri boljšem razumevanju hitrih maternih govorcev angleščine.

Vendar pa vsi skloni niso zapisani! Veliko jih uporabljamo le v govorjenem jeziku in jih ne zapisujemo v pisni obliki (razen morda v jeziku SMS in družbenih medijih).

Tukaj je nekaj primerov neformalnih krajšav v ameriški angleščini:

 • Dodatne skovanke:
  • "What do you think?" postane "Whaddaya think?",
  • "He's probably right" postane "He's prolly right",
  • "I suppose you're right" postane "I s'pose you're right".
  • "What are you doing?" lahko včasih postane "Watcha doin?".

Zaključek

Obstaja velika razlika med tem, kako mislimo, da bi se morala angleščina izgovarjati, in tem, kako se dejansko izgovarja.

Fonetika, zvočno gradivo, preverjanje, ali znamo izgovoriti, kar beremo, pogovori z domačini in preučevanje pogostih skovank so nekatere od najboljših tehnik, ki vam pomagajo, da jih bolje opazite in zapolnite veliko vrzel med pisano in govorjeno angleščino.

Če boste delali na tem, vam bo to pomagalo izboljšati vaše spretnosti poslušanja angleščine. To vam bo pomagalo tudi pri boljši izgovorjavi in ublažilo ali celo izbrisalo vaš tuji naglas! (če vas to zanima)

Poskrbite, da boste vse te informacije uporabili v praksi. Ukrepajte! Če se želite izboljšati, morate spremeniti način, kako ste to počeli do zdaj. Vsi ti nasveti bodo na koncu brez vrednosti, če jih ne boste uporabili v praksi in spremenili načina, kako govorite angleško.

Srečno vadite!

Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:31 pm