[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Opi ymmärtämään äidinkielenään puhuvia englantilaisia

Miten parantaa kuullun ymmärtämistä englanniksi 👂

Tarvitsetko apua kuullunymmärtämistaidoissasi? Opetellaan vihdoin ja viimein ymmärtämään äidinkielenään puhuvia englantilaisia!

Olet varmasti opiskellut englantia jo vuosia, mutta et vieläkään ymmärrä englantia selvästi, kun puhut äidinkielisen puhujan kanssa?

Se on turhauttavaa, mutta se ei ole sinun vikasi! Tänään jaan kanssasi parhaat tekniikat tämän ongelman korjaamiseksi ja näytän, miten voit alkaa ymmärtää puhuttua englantia selvästi.

Miksi englantia on niin vaikea ymmärtää?

On normaalia, jos sinulla on vaikeuksia ymmärtää puhuttua englantia, eikä se ole sinun vikasi. Pikemminkin tämä johtuu todennäköisesti jostakin seuraavista asioista:

Ei tarpeeksi harjoittelua

Opiskelijat puhuvat yleensä vain yhden tunnin ajan 10 kouluvuoden aikana. Toisin sanoen se on noin 6 minuuttia vuodessa opiskelijaa kohti! Puhumattakaan siitä, että vain voimakkaan vieraan aksentin omaavien opettajien kuunteleminen ei auta ymmärtämään alkuasukkaita.

Tärkein syy siihen, miksi englannin oppiminen ei onnistu, on harjoittelun puute. On aivan luonnollista, että jos sinulla ei ole kokemusta jonkin asian tekemisestä (natiivien englannin puhujien kuunteleminen normaalinopeudella), sinulla on vaikeuksia tehdä sitä (ymmärtää heitä).

Englantia ei lausuta samalla tavalla kuin se kirjoitetaan.

Englanti ei ole foneettinen kieli oikeinkirjoituksen osalta, tai voisimme myös sanoa, että sillä ei ole läpinäkyvää ortografiaa. Toisin sanoen se, että osaat kirjoittaa sanan, ei tarkoita, että osaat ääntää sen oikein, ja päinvastoin - jos osaat ääntää sanan, se ei välttämättä tarkoita, että osaat kirjoittaa sen oikein.

Kirjoitetun ja puhutun englannin välillä on monia eroja.

Seuraavassa on joitakin tilastoja havainnollistamaan:

 • Italian kielessä on 33 äännettä ja 25 tapaa kirjoittaa ne.
 • Espanjassa on yli 35 äännettä ja vain 38 tapaa tavata ne.
 • Ranskassa on 32 äännettä ja yli 250 tapaa kirjoittaa ne.
 • Englannissa on yli 44 äännettä (murteesta riippuen) ja yli 1100 tavua tavata ne! Hitsi!

Lähde: Sousa, David A. Sousa.

Lyhyesti sanottuna englannin oikeinkirjoitus on kaoottista, jopa pahempaa kuin kielillä, joilla on vaikeasti kirjoitettavien kielten, kuten esimerkiksi ranskan, maine. Niin kauan kuin tyydyt vain kuvittelemaan , miten sanat lausutaan lukiessasi, sen sijaan että tietäisit, miten ne lausutaan todellisuudessa, et pysty ymmärtämään puhuttua englantia. Kaiken lisäksi muiden on vaikea ymmärtää sinua, kun puhut englantia!

Jos pitäydyt vain kirjoitetussa kielessä, sinun on vaikea ymmärtää puhuttua kieltä. Eikö olekin järkevää?

Englantia puhuvat puhuvat liian nopeasti (?)

Puhuvatko englannin puhujat kuitenkin nopeasti? Onko se oikeastaan erilaista kuin minkä tahansa muun kielen puhujilla?

Joka tapauksessa, jos sinusta tuntuu, että englannin puhujat puhuvat liian nopeasti, se on sinun ongelmasi, ei heidän! Esimerkiksi ranskan puhujat puhuvat nopeasti, englannin puhujat puhuvat nopeasti... ja kaikkien mielestä espanjan puhujat puhuvat hullun nopeasti! Olen varma, että sinäkin puhut nopeasti, kun puhut äidinkieltäsi! Ja ihmiset suurkaupungeissa puhuvat nopeammin kuin ihmiset maaseudulla, se on luonnollista.

Ja tietysti kaikki on subjektiivista - jos opettelet vielä kieltä ja kuulet jonkun puhuvan normaalia nopeutta, sinusta tuntuu, että hän puhuu paljon nopeammin!

Ajattele suurempia kaupunkeja, joissa puhutaan äidinkieltäsi - Madrid, Moskova, Tokio jne. Suurissa kaupungeissa ihmiset puhuvat epäilemättä nopeammin, mutta koska he puhuvat edelleen äidinkieltäsi, sinun ei ole vaikea ymmärtää heitä. Ainoa ero esimerkiksi New Yorkista tai Lontoosta kotoisin olevan henkilön ymmärtämiseen on se, että he puhuvat kaiken lisäksi vielä vierasta kieltä!

Tärkein johtopäätös on, että jos harjoittelet jatkuvasti hitaalla materiaalilla, joka on mukautettu tasoosi, päädyt ymmärtämään englantia vain silloin, kun sitä puhutaan sloooow-ly. Tämä on valitettavasti ongelma useimmissa englannin kursseissa ja menetelmissä - niissä opetetaan mukautettua versiota englannista, joka on hidasta ja keinotekoista, eivätkä ne valmista sinua ymmärtämään oikeaa englantia, jota alkuasukkaat puhuvat.

How to better understand spoken English
Englantia puhuvat puhuvat liian nopeasti? Opi sopeutumaan heidän nopeuteensa.

Sanaston puute

On tietenkin vaikeaa (mutta ei välttämättä mahdotonta) ymmärtää sanastoa, jota ei tunne. Mutta on

totta, että mitä rikkaampi sanavarastosi on, sitä enemmän pystyt ymmärtämään.

Älä kuitenkaan unohda, että voidaksesi todella tuntea sanan, sinun on opittava kaikki sen muodot.

Jotta

ymmärtäisit puhuttua englantia hyvin,

sinun on

tiedettävä, miten kukin sana lausutaan, mukaan lukien se, mikä tavu painotetaan

. Ennen kuin opit tämän, et voi sanoa hallitsevasi sanaa, vaikka kyseessä olisikin perussana, jonka olet "tuntenut" jo vuosia.

Muuten, jos haluat olla täysin itsenäinen englannin kielessä, sinun on opeteltava 5000 sanaa, jotka kattavat 96 % päivittäisestä sanavarastosta.

(Siitä lisää myöhemmin!)

Tekniikoita ja vinkkejä englannin kuuntelutaitojen parantamiseen

Nyt kun olemme tunnistaneet ongelman, meidän on ratkaistava se!

Näin se ratkaistaan:

Opiskele englannin fonetiikkaa

Älä juokse karkuun! Tiedän, että sana "fonetiikka" voi joskus olla pelottava - kuulostaa niin monimutkaiselta ja tekniseltä...

Kuitenkin, jos sinulla on oikea lähestymistapa, englannin foneettisen opiskelusta tulee hauskaa, helppoa ja hyödyllistä.

Tehtävästä tulee todella nopeasti hauska, koska sen sijaan, että käyttäisit koko ajan tylsiä tekstejä, pääset leikkimään englannin kielen äänteillä ja musiikilla

. Minulle se on sama ero kuin musiikin teorian opiskelu (perinteiset englannin kurssit) ja todellinen soittimen soittaminen (hauskanpito kielen äänteiden kanssa).

Mutta miten englannin foneettista ääntämistä voi oppia? Tapoja on useita, ja kehottaisin sinua testaamaan niitä kaikkia ja katsomaan, mikä niistä sopii sinulle

parhaiten.

Englannin fonetiikan kurssi

Aluksi voit katsoa tämän ilmaisen videon:

Ilmainen kurssi englannin fonetiikasta

Käyttäkää materiaaleja, joissa on foneettiset englanninkieliset transkriptiot

Hyvällä Englannin kurssilla PITÄÄ olla foneettiset transkriptiot kaikkialla! Näin näet KAIKEN kuulemasi ääntämisen visuaalisesti esitettynä.

Pitäkää mielessä, että kunnes hallitsette puhutun englannin, ette voi luottaa korvaanne. Vaikka kuuntelisit saman asian 15 kertaa, se auttaa sinua vain jossain määrin. Käyttämällä foneettisia transkriptioita voit oppia kaiken kuulemasi oikean ääntämisen visuaalisesti. Näin voit harjoittaa korvaa ja mieltäsi ja totut englannin kielen äänteisiin.

Paras lähestymistapa on käyttää foneettisia transkriptioita, jotka on kirjoitettu Kansainvälisillä foneettisilla aakkosilla (IPA), koska se on vakiojärjestelmä, jolla sanat kirjoitetaan foneettisesti. (eli tavata sanan äänteet)

Viimeiseksi, jos kaikki äänitteet, joita sinulla on, tulevat foneettisten transkriptioiden mukana, voisit tottua erilaisiin foneettisiin symboleihin. Näin pystyt paremmin erottamaan eri äänteet englannissa. Jonkin ajan kuluttua osaat ääntää englanninkielisen sanan oikein vain lukemalla sen foneettisen transkription sanakirjasta kuin ammattilainen!

Käytä AudioContrastia

AudioContrast on ilmainen verkkosovellus, jonka kehitin auttaakseni sinua kuulemaan englannin kielelle tyypilliset äänteet. Sovellus keskittyy äänteisiin, joita ulkomaalaisten on yleensä vaikea erottaa.

Ihannetapauksessa tavoitteenasi olisi saavuttaa säännöllisesti vähintään 10 pistettä jokaisessa äänteessä.

How to better understand spoken English
AudioContrast auttaa harjaannuttamaan korvasi kuulemaan paremmin englannin kielelle tyypilliset äänteet.

Käytä foneettisia taulukoita

Tämä on hieman teknisempää ja saattaa lannistaa aloittelijoita, mutta foneettiset taulukot ovat erinomainen tapa tarkastella englannin ääntämystä vertaamalla sitä oman kielen ääntämykseen.

Jos olet vielä aloittelija, suosittelen, että käytät näitä taulukoita täydentämään jo mainitsemiani resursseja. Kun olet tottunut englannin fonetiikkaan, nämä taulukot ovat varmasti käyttökelpoisia nopeaan tarkistamiseen.

Välttämättömät foneettiset taulukot:

Ja tässä on joitakin foneettisia taulukoita muille kielille:

(Ja jos tarvitset foneettisen taulukon jollekin muulle kielelle, löydät sellaisen näiden sivujen lopusta, IPA-avaimet-osiosta ).

Nämä taulukot antavat yleiskuvan puhutun kielen äänteistä ja tärkeistä ominaisuuksista. Niiden avulla voit tarkistaa, mitä jo osaat (äidinkielesi ansiosta) ja mitä sinun on vielä työstettävä (löydettävä) uudessa kielessäsi.

Käytä ääntä kaikkialla

Kieli on ennen kaikkea puhuttua - viestin välittämiseen käytetään ääniä.

Koska et siis mitenkään voi harjoitella 24 tuntia päivässä äidinkielisen puhujan kanssa, joka on myös kärsivällinen ja hyvä opettamaan, paras mahdollisuutesi on ympäröidä itsesi äänimateriaaleilla!

Älä pelkää viettää aikaa ilman tekstiä tai lopettaa tekstien kanssa työskentely kokonaan äänimateriaalin hyväksi - TV-ohjelmat, äänikirjat, podcastit jne. Jos/kun teet näin, käytä online-sanakirjaa ja pikapalautustoimintoa, jotta voit etsiä sanoja, jotka todella haluat ymmärtää, yritä kirjoittaa sanat ylös ja etsiä ne sanakirjasta, vähän kuin sanelisi.

Jotta voit harjoitella englantia äänimateriaalin avulla:

 • Käytä englanninkielisiä äänikirjoja ja podcasteja.
 • Käytä YouTube-kanavia englannin oppimiseen.
 • Käytä YouTube-kanavia englannin harjoitteluun.
 • Käytä Netflixiä tai jotain vastaavaa elokuvien ja TV-sarjojen (amerikkalaiset komediasarjat, brittisarjat...) katsomiseen.

How to better understand spoken English
Jotta ymmärtäisit puhuttua englantia, sinun on käytettävä ääntä kaikkialla!

Opettele lukemaan ja lausumaan sama teksti englanniksi.

Tiedän, että kehotin sinua juuri keskittymään äänimateriaaleihin ja laiminlyömään tekstin, mutta myös kirjalliset materiaalit voivat auttaa sinua oppimaan, kunhan lähestymistapa on oikea.

Tarkemmin sanottuna haluat varmistaa, että osaat lausua kaikki lukemasi sanat.

Tätä varten katso sanaa sanakirjasta aina, kun olet epävarma sanan ääntämisestä:

 • tai Wiktionaryyn ja etsi sana, josta et ole varma:
  • Napsauta kaiutinkuvaketta kuullaksesi sanan äänitallenteen.
  • Tarkista foneettinen transkriptio. Varmista, että IPA -painike on aktivoitu (ei Spell -painike).
 • Jos käytät sähköistä lukulaitetta, suosittelen lämpimästi Amazonin Kindleä. Tässä on joitakin sen etuja:
  • Voit korostaa sanan ja integroitu sanakirja tulee näkyviin.
  • Integroidusta sanakirjasta saat määritelmän lisäksi myös sanan ääntämisen.
  • Muista, että tämän sanakirjan ääntämysjärjestelmä on hieman epätavallinen, mutta kunhan luet Kindlellä ja etsit sanoja sillä, totut siihen nopeasti.

Tämä on äärimmäisen yksinkertainen mutta tehokas tekniikka. Tasostasi riippumatta sinun kannattaa kokeilla tätä tekniikkaa, koska haluat aina varmistaa, että käyttämäsi sanasto äännetään oikein.

Ääntämisen lisäksi sinun on erityisesti muistettava, mikä tavu on korostettu. Heti kun huomaat, ettet tiedä, mitä tavua painotetaan, katso se ylös. Tällä on valtava vaikutus englannin kielen kuullun ymmärtämiseen JA se parantaa aksenttiasi.

How to better understand spoken English
Haluatko tietää, miten puhua englantia JA ymmärtää sitä paremmin? Tarkista aina sanojen ääntäminen ja painotus sanakirjasta.

Puhu alkuasukkaiden kanssa

On melko ironista, että jotkut ihmiset käyttävät vuosia englannin kielen opiskeluun eivätkä koskaan puhu äidinkielisen puhujan kanssa. Älä lankea tähän ansaan, vaan etsi sen sijaan kirjekaveri tai kielivaihtokumppani ja järjestä tapaamisia heidän kanssaan!

Joitakin sivustoja, joihin voit tutustua:

Jotain tärkeää pitää mielessä - kaikki puhuvat eri tavalla. On tietysti aksentteja, jotka voivat vaihdella maasta riippuen, mutta on myös alueellisia aksentteja, ja jopa saman alueen tai saman perheen sisällä ihmisillä voi olla hieman erilainen tapa puhua.

Jos haluat parantaa puhutun englannin ymmärtämistäsi, jo yhden tunnin viettäminen kasvokkain natiivin kanssa tekee usein ihmeitä. Korvallasi on aikaa tottua heidän ainutlaatuiseen puhetapaansa, ja koska se on myös vuorovaikutteista, keskustelukumppanisi voi auttaa sinua.

Tämä auttaa sinua myös huomaamaan eron sen tavan, jolla luulet englantia lausuttavan (koulun takia, vain lukemalla, vain tietämällä erillisiä sanoja), ja todellisuuden välillä (alkuasukkaat puhuvat englantia, heidän tekemänsä supistukset jne.) - juuri sitä sinä tarvitset !

Opiskele supistuksia

I dunno if ya see what I wanna do but no one really pronounces e'ry sound in a sentence. You've prolly noticed there's a lil difference between what people write and what people say. Amirite??

Oliko sinun mielestäsi hieman vaikea ymmärtää kaikkea tätä? Kuvittele, millaista se on puhutulla kielellä!

Kaikilla ei ole samanlaista artikulaatiota kuin Englannin kuningattarella. Kyse ei ole pelkästään koulutuksesta - hyvin koulutetutkaan ihmiset eivät äännä jokaista äännettä. (Tosin on totta, että sama henkilö artikuloi yleensä enemmän työhaastattelussa kuin esimerkiksi ystävien kanssa vietetyn illan jälkeen).

Tästä syystä opiskele yleisiä supistuksia - minkä tahansa kielen puhujat, englannin puhujat nielevät tavuja puhuessaan.

Tietyt englannin supistukset (mutta eivät kaikki) ilmaistaan myös kirjoitetussa kielessä:

 • Normaali teksti
  • "do not" muuttuu "don't",
  • "cannot" muuttuu "can't",
  • "I have got to go" muuttuu "I've got to go",
  • "That is great news" muuttuu "That's great news",
  • ja tietenkin "Let us go" muuttuu "Let's go".
 • Yleiskieli:
  • "I have got to go" muuttuu "I gotta go",
  • "I'm going to go" muuttuu "I'm gonna go".

Muistakaa, että edellä mainituissa esimerkeissä alkuasukkaat harvoin lausuvat ensimmäiset versiot. Kotimaiset puhuvat yleensä aina mieluummin toista versiota. Tämän huomaaminen auttaa sinua heti ymmärtämään paremmin natiiveja englannin puhujia.

Kaikkia supistuksia ei kuitenkaan kirjoiteta! Monia niistä käytetään vain puhutussa kielessä, eikä niitä kirjoiteta kirjallisesti (paitsi ehkä tekstiviestikielessä ja sosiaalisessa mediassa).

Tässä on muutamia esimerkkejä epävirallisista supistuksista amerikanenglannissa:

 • Lisää supistuksia:
  • "What do you think?" muuttuu "Whaddaya think?",
  • "He's probably right" muuttuu "He's prolly right",
  • "I suppose you're right" muuttuu "I s'pose you're right".
  • "What are you doing?" voi joskus muuttua "Watcha doin?".

Johtopäätös

On suuri ero sen välillä, miten englannin kielen pitäisi mielestämme lausua, ja sen välillä, miten se todellisuudessa lausutaan.

Fonetiikka, äänimateriaalit, sen tarkistaminen, osaammeko ääntää lukemamme asian, keskusteleminen alkuasukkaiden kanssa ja yleisten supistusten tutkiminen ovat parhaita tekniikoita, joiden avulla voit huomata ne paremmin ja täyttää kirjoitetun ja puhutun englannin välisen valtavan kuilun.

Jos työskentelet sen parissa, se auttaa sinua parantamaan englannin kielen kuuntelutaitojasi. Tämä auttaa sinua myös ääntämään paremmin ja pehmentämään tai jopa poistamaan ulkomaalaisen aksenttisi! (jos se on jotain, mistä olet kiinnostunut).

Varmista, että panet kaikki nämä tiedot käytäntöön. Ryhdy toimeen! Jos haluat kehittyä, sinun on muutettava tapaa, jolla olet tähän asti toiminut. Kaikki nämä vinkit ovat lopulta arvottomia, jos et pane niitä käytäntöön ja muuta tapaa, jolla puhut englantia.

Hyvää harjoittelua!

Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 6:38 pm