[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Научете как да разберете англоговорящите

Как да подобрите разбирането си за английски език чрез слушане 👂

Нуждаете се от помощ с вашите умения за разбиране на слуха? Нека най-накрая се научим да разбираме англоговорящите!

Вие, разбира се, изучавате английски от години и все пак все още не можете ясно да разберете английски език, когато говорите с майчин език?

Неприятно е, но вината не е твоя! Днес ще споделя с вас най-добрите методи за решаване на този проблем и ще ви покажа как можете да започнете да разбирате ясно говоримия английски.

Защо английският е толкова труден за разбиране?

Това е добре, ако имате проблеми с разбирането на говоримия английски и това не е ваша вина. Това вероятно е резултат от един от следните проблеми:

Липсва практика

Студентите са склонни да говорят само един час в продължение на 10 години в училище. С други думи, това е около 6 минути годишно на студент! Да не говорим, че само слушане на учители с силен чуждестранен акцент не ми помага много. туземец.

Основната причина, поради която не се справяте добре с изучаването на английски език, е липсата на практика. Съвсем естествено е, че ако нямате опит да правите нещо (да слушате англоговорящи с нормална скорост), ще ви бъде трудно да го направите (да ги разберете).

Английският език не се произнася така, както се пише

Английският език не е фонетичен език, когато става въпрос за правопис, или бихме могли да кажем, че няма прозрачен правопис. С други думи, знанието за това, как да напишете дума, не означава, че вие ще знаете как правилно да го произнесе, и обратното - ако знаете как се произнася думата, това не означава непременно, че вие можете правилно да го произнесе.

Има много разлики между писмен и устен английскиезик .

Ето някои статистически данни за илюстрация:

 • На италиански език има 33 звука и 25 начина да ги напишете.
 • Има повече от 35 звука на испански език и само 38 начина да ги напишете.
 • На френски език има 32 звука и над 250 начина да ги напишете.
 • На английски език съществува повече от 44 звуци (в зависимост от диалекта) и повече от 1100 начина да ги напишете! Гадост!

Извор: How the ELL Brain Learns, David A. Sousa

Накратко, английският правопис е хаотичен, дори по-лош от езиците, които имат репутацията, че са трудни за писане, като например френския. Стига да сте доволни само от въображението как произнесени думи по време на четене, за разлика от начина, по който те се произнасят в действителност, няма да можете да разберете говоримия английски. Освен това ще бъде трудно за другите да ви разберат, когато Вие говорете на английски!

Ако се придържате само работен език, ще бъде трудно да се разбере устен. Има смисъл, нали?

Англоговорящите говорят твърде бързо (?)

Но англоговорящите говорят бързо? Наистина ли се различава от носителите на всеки друг език?

Така или иначе, ако смятате, че англоговорящите говорят твърде бързо, това е вашият проблем, а не техният! Например, говорещите френски говорят бързо, англоговорящите говорят бързо... и всички мислят, че говорят испански лудо бързо! Сигурен съм, че говорите бързо, когато говорите родния си език! И хората в големите градове говорят по-бързо от хората в селските райони, това е естествено.

И очевидно всичко това е субективно-ако все още изучавате езика и чувате някой да говори с нормална скорост, ще почувствате, че той говори много по-бързо!

Помислете за големите градове, където се говори на родния си език - Мадрид, Москва, Токио и т.н., Хората в големите градове, без съмнение, говори по-бързо, но тъй като те все още говорят на родния си език, за вас не е проблем да ги разбера. Единствената разлика между това и разбирането на някой от Ню Йорк или Лондон, например, е, че те говорят чужд език на всичко отгоре!

Ключовото заключение тук е, че ако непрекъснато практикувате с бавни материали, които са съобразени с вашето ниво, в крайна сметка ще разберете английски само когато се говори sloooow-ly Той за съжаление, проблемът на повечето курсове и методи на английски език - те учат адаптирана версия на английски език, който е бавен и изкуствен и не ви подготвя за разбиране на настоящия английския, който се говори от местните жители.

How to better understand spoken English
Англоговорящите говорят твърде бързо? Научете се да се адаптира към тяхната скорост.

Липса на речник

Очевидно е трудно (но не непременно невъзможно) да разберете речник, който не знаете. Но това е истината е, че колкото по-богат е речникът ви, толкова повече ще можете да разберете.

Не забравяйте обаче, че за да знаете наистина думата, трябва да научите всичките й форми.

За да разберете добре говоримия английски, трябва да знаете как се произнася всяка дума, включително ударение на коя сричка. Докато не научите това, няма да можете да кажете, че сте усвоили думата, дори ако това е основната дума, която сте "познавали" от години.

Между другото, ако искате да сте напълно независими на английски език, трябва да научите 5000 думи, които ще покрият 96% от дневния речник. (За това по-късно!)

Техники и съвети за подобряване на уменията за слушане на английски език

Сега, когато идентифицирахме проблема, трябва да го решим! Ето как:

Изучаване на фонетиката на английски език

Не бягай! Знам, че думата "фонетика" понякога може да бъде смущаваща-звучи толкова сложно и техническо... Ако обаче имате правилния подход, изучаването на английската фонетика ще стане забавно, лесно и полезно.

Задачата много бързо става завладяваща, защото вместо да използвате скучни текстове през цялото време, ще можете да играйте със звуци и музика на английски език. За мен това е същата разлика като изучаването на теория на музиката (традиционни курсове по английски език) и всъщност свиренето на музикален инструмент (да се забавляваш със звуците на езика).

Но как изучавате английската фонетика? Има няколко начина и бих ви посъветвал да ги проверите и да видите кой е най-подходящ за Вие.

Курс по английска фонетика

За да започнете, можете да гледате този безплатен видеоклип:

https://www.youtube.com/watch?v=9E6F57s-V7U&ab_channel=Accent%27sWayEnglishwithHadar
Безплатен курс по английска фонетика

Използвайте материали с фонетични английски Транскрипции

Добър английски курс език трябва да има фонетични транскрипции навсякъде! Това ще ви позволи да видите произношението на всичко, което чувате, представено визуално.

Имайте предвид, че докато не овладеете говоримия английски език, няма да можете да се доверите на ухото си. Дори ако слушате едно и също нещо 15 пъти, това ще ви помогне само до известна степен. Използвайки фонетични транскрипции, ще можете да научите правилното произношение на всичко, което чувате визуално. Това ще ви позволи да тренирате слуха и ума си, както и да свикнете със звуците на английски език.

Най-добре е да използвате фонетични транскрипции, написани на Международна фонетична азбука (IPA), защото това е стандартна система за фонетично писане на думи. (това означава, правописа звуците на думата)

И накрая, ако цялото аудио, което имате, идва с фонетични транскрипции, ще можете да свикнете с различни фонетични символи. Това ще ви позволи да разграничите по-добре различните звуци на английски език. След известно време ще знаете как да произнасяте думата правилно на английски, като просто четете фонетичната транскрипция в речника като професионалист!

Използвайте Аудио Contrast

AudioContrast-той безплатно уеб приложение, което съм проектирал, за да да ви помогне да чуете звуци, специфични за английски езикезик . Приложението се фокусира върху звуци, които обикновено са трудни за различаване от чужденците.

В идеалния случай целта ви е редовно да печелите 10 или повече точки за всеки звук.

How to better understand spoken English
Аудио contrast ще ви помогне да тренирате ухото си, за да чуете по-добре типичните английски звуци

Използвайте фонетични таблици

Това е малко по-технически и може да бъде обезкуражаващо за начинаещи, но фонетични таблици-чудесен начин да научите Английска фонетика, като ги сравните с тези на родния си език.

Ако все още сте начинаещ, бих ви препоръчал да използвате тези таблици като допълнение към ресурсите, които вече споменах. След като свикнете с английската фонетика, със сигурност ще намерите тези таблици полезни за бързо преразглеждане.

Основни фонетични таблици:

И тук са някои фонетични таблици за други езици:

(И ако имате нужда от фонетична таблица за друг език, можете да я намерите в края на тези страници, в секцията IPA keys)

Тези таблици дават обща представа за звуците и важните характеристики на говоримия език. Това ще ви помогне да преразгледате това, което вече знаете (благодарение на родния си език) и това, което все още трябва да работите (да откриете) на новия си език.

Използвайте аудио навсякъде

Езикът е преди всичко говорим език-използваме звуци, за да предадем съобщение.

Така че, поради факта, че не можете да практикувате 24 часа в денонощието с майчин език, който също е търпелив и добър в ученето, най-добрият ви шанс е да се заобиколите с аудио материали!

Не се страхувайте да прекарвате време без текстако / когато го направите, използвайте онлайн речника и функцията за бързо връщане, за да намерите думите, които наистина искате да разберете, опитайте да напишете думите и да ги намерите в Речник, малко като диктовка.

За да практикуват английски език с аудио материали:

 • Използвайте аудиокниги и подкасти на английски език.
 • Използвайте канали в YouTube, за да научите английски език.
 • Използвайте канали в YouTube, за да практикувате английски език.
 • Използвайте Netflix или нещо подобно, за да гледате филми и телевизионни предавания (американски ситкоми, британски сериали...)

How to better understand spoken English
За да разберете разговорен английски, трябва да използвате аудио навсякъде!

Научете се да четете и произнасяте същия текст на английски език

Знам, че току-що ви посъветвах да се съсредоточите върху аудиоматериалите и да пренебрегнете текста, обаче писмените материали също могат да ви помогнат да научите, ако имате правилния подход.

По-конкретно, Вие искате уверете се, че знаете как да произнасяте всички думи, които четете.

За да направите това, всеки път, когато не сте сигурни за произношението на думата, погледнете го в речника:

 • На вашия компютър отидете на раздел Dictionary.com или Уикиречник и намерете дума, за която не сте сигурни:
  • Кликнете върху иконата на високоговорителя, за да слушате аудиозаписа на думата.
  • Проверете фонетичната транскрипция. Уверете се, че IPA бутон активиран (не Spell някой)
 • Ако използвате електронен четец, силно ви препоръчвам да изберете Amazon Kindle. Ето някои от предимствата му:
  • Можете да маркирате думата и ще се появи вграден речник.
  • Вграденият речник ще ви предостави не само определението, но и произношението на думата.
  • Имайте предвид, че фонетичната система за транскрипция на този речник е малко необичайна, но докато четете на Kindle и търсите думи в него, бързо ще свикнете с него.

Това е изключително проста, но мощна техника. Независимо от вашето ниво, трябва да опитате тази техника, защото винаги искате да сте сигурни, че имате правилното произношение на речника, който използвате.

По-специално, освен произношението, вие ще искате запомни коя сричкаударен . След като разберете, че не знаете коя сричка да направите ударение, потърсете го. Това ще окаже огромно влияние върху разбирането ви за английски език върху слуха и ще подобри акцента ви.

How to better understand spoken English
Искате ли да знаете как да говорите английски и да го разберете по-добре? Винаги проверявайте произношението и ударението на думите в речника.

Говорете с местните жители

Доста смешно е, че някои хора прекарват години в изучаване на английски език и никога не говорят с майчин език. Не попадайте в този капан, вместо това намерете приятел или партньор за обмен на езици и организирайте срещи с тях!

Някои сайтове, които можете да проверите:

Нещо важно трябва да се има предвид-всеки говори различно. Разбира се, има акценти, които могат да варират в зависимост от страната, но има и регионални акценти, и дори в рамките на един регион или на едно семейство хората могат да говорят малко по-различно.

За да подобрите разбирането си за говоримия английски език, дори един час, прекаран лице в лице с приемника език, често прави чудеса. Ухото ви има време да свикне с уникалния си начин на говорене и предвид факта, че тя също е интерактивна, вашият събеседник може да ви помогне.

Това също ще ви помогне забележите разликата между начина, по който смятате, че се произнася английски (поради училище, само четене, само познаване на отделни думи) и реалност (местните жители говорят английски, съкращенията, които правят и т. н.) са точно това, от което се нуждаете!

Проучване на съкращенията

I dunno if ya see what I wanna do but no one really pronounces e'ry sound in a sentence. You've prolly noticed there's a lil difference between what people write and what people say. Amirite??

Беше ли ви малко трудно да разберете всичко това? Представете си какво е да говорите!

Не всеки има правилната артикулация като английската кралица. Това не е само въпрос на образование - добре образованите хора също не произнасят всеки звук. (Въпреки че това е истината е, че един и същ човек е склонен да формулира повече по време на интервю за работа, отколкото след една нощ с приятели, например).

Поради тази причина Научете общи съкращения-носители на всеки език, англоговорящи поглъщат срички по време на разговор.

Някои английски съкращения (но не всички) се изразяват в писмен език:

 • Текст
  • "do not" ставам "don't",
  • "cannot" ставам "can't",
  • "I have got to go" ставам "I've got to go",
  • "That is great news" ставам "That's great news",
  • и очевидно,, "Let us go" ставам "Let's go".
 • Разговорен език:
  • "I have got to go" ставам "I gotta go",
  • "I'm going to go" ставам "I'm gonna go".

Имайте предвид, че в горните примери местните жители рядко произнасят първите варианти. Местните жители обикновено винаги предпочитат втория вариант. Забелязвайки това, веднага можете да разберете по-добре бързите местни англоговорящи.

Не всички контракции обаче са записани! Много от тях се използват само в разговорен език и не се преписват в писмена форма (с изключение може би на SMS езика и социалните медии).

Ето няколко примери за неформални съкращения в американски английски:

 • Допълнителни съкращения:
  • "What do you think?" ставам "Whaddaya think?",
  • "He's probably right" ставам "He's prolly right",
  • "I suppose you're right" ставам "I s'pose you're right".
  • "What are you doing?" понякога може да стане "Watcha doin?".

Заключение

Имам голямата разлика между начина, по който смятаме, че трябва да се произнася английският език, и начина, по който се произнасянаистина .

Фонетика, аудио материали, проверка дали знаем как да произнасяме това, което четем, разговор с местните жители и изучаване на общите съкращения са някои от най-добрите методи, които да ви помогнат по-добре е да ги забележите и да запълнете огромната пропаст между писмения и говоримия английски.

Ако работите върху него, това ще ви помогне да подобрите уменията си за слушане на английски език. Той също така ще ви помогне да подобрите произношението и да смекчите или дори да изтриете чуждестранния си акцент! (ако това е нещо, което ви интересува да направите)

Не забравяйте да приложите цялата тази информация на практика. Действайте! Ако искате да се усъвършенствате, тогава трябва да промените начина, по който сте го направили досега. Всички тези съвети ще се окажат безполезни, ако не ги приложите на практика и не промените начина говори английски.

Честита практика!

Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: February 22, 2021, 5:13 pm