[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Kako z branjem izboljšati znanje angleščine. Katera naj bo moja prva knjiga v angleščini?

Branje v angleščini 📚

Read this article in English: Reading in English 📚.

Celovit vodnik za branje v angleščini, da bi se izpopolnili, s predlogi najboljših knjig za branje v angleščini!

Angleščino se lahko naučite in izboljšate na več načinov. Seveda se lahko učite besedišča in slovnice ali se pogovarjate z domačini, vendar je branje v angleščini še en odličen način za izboljšanje, o katerem ne govorimo dovolj! To vam omogoča, da izgovorjavo, ki ste se je že naučili, povežete s pisno različico besede. Druga velika prednost je, da lahko to počnete sami in da lahko berete o katerikoli temi, ki vam je všeč. Če vas zanimajo aktualni dogodki, zakaj ne bi brali novic v angleščini? Če ste navdušeni nad kuhanjem, zakaj ne bi poiskali receptov iz newyorškega Cheesecaka v njihovi izvirni različici?

Pomembno je, da najdete načine za vadbo angleščine, v katerih dejansko uživate - gledanje filmov, televizijskih oddaj, branje stripov ali preprosto pogovor z domačini! Zato bomo približali vsakega od teh virov, da bi vam pokazali, kako ga kar najbolje izkoristiti in se naučiti govoriti angleško kot profesionalec!

Kot ste že ugotovili, je danes vse o branju. Natančneje, ogledali si bomo, katero knjigo je treba prebrati v angleščini glede na tvojo raven znanja, pa tudi spletne strani in druge vire, ki jih lahko uporabiš za začetek.

Branje v angleščini: Zakaj? Kako?

Če se še vedno učite jezika, se vam branje članka, na primer s spletne strani The New York Times, lahko zdi zastrašujoče. Vendar ne skrbite, to je povsem normalno. Da bi ostali motivirani in uživali v vseh prednostih, ki jih prinaša branje v angleščini, je bolje, da se stvari lotite počasi, korak za korakom. Zato poskušajte svoje branje uskladiti s svojo ravnjo razumevanja.

Branje v angleščini za začetnike in strokovnjake

Dobro, vse je pripravljeno, počutite se pripravljeni odpreti svojo prvo knjigo v angleščini, vendar ne veste, kje začeti. Tukaj je nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali izboljšati znanje angleščine na zabaven način.

Berite in poslušajte hkrati

Reading in English

Zvočne knjige vam omogočajo, da slišite vse, kar berete, in to spremeni pravila igre!

Najprej je koristno združiti branje in poslušanje, saj boste tako obogatili svoj angleški besedni zaklad in hkrati izboljšali izgovorjavo!

Pri tem vam je v pomoč odlično orodje - avdio knjige! Najbolje bi bilo začeti s knjigo, ki ste jo že prebrali v svojem maternem jeziku, ali s knjigo, ki jo že poznate. Tako boste lažje razumeli, saj boste lahko ugibali pomen novih ali neznanih besed. Udobno se namestite s knjigo in slušalkami ter se prepustite prenosu v drugo vesolje! Tukaj je nekaj spletnih strani, na katerih lahko poiščete zvočne knjige po svojem okusu:

Če vas skrbi, da bi bilo branje knjige predolgo ali pretežko, lahko začnete tudi z gledanjem videoposnetkov s podnapisi v angleščini.

Tukaj je nekaj videoposnetkov, ki so namenjeni učenju angleščine:

Rachel's English

Accent's Way English with Hadar

Oglejte si tudi te videoposnetke, ki so jih posneli rojeni govorci in so namenjeni njim:

Jenna Marbles - zabava

It's Okay To Be Smart - znanost

Simple History - zgodovina

Ne skrbite - kmalu bodo na voljo članki, namenjeni učenju angleščine, z videoposnetki na YouTubu! 👀

Prepričajte se, da je morebitne podnapise pripravila oseba, ki je videoposnetek objavila. Samodejno generirani podnapisi so pogosto netočni.

In če želite izboljšati svoje slušno razumevanje v angleščini, si oglejte naš vodnik za razumevanje govorjene angleščine! 👂

Knjige za učence angleščine

Številne založbe imajo svoje zbirke dvojezičnih knjig, ki so posebej namenjene učencem. Tukaj je nekaj predlogov:

In če govorite francosko, si lahko ogledate naš poseben članek na to temo!

Prvi predlogi ponujajo izbor klasičnih del angleške književnosti, v naslednjih pa so besedila, ki so napisana posebej za učence:

 • Spletna stran Cambridge English Readers Zbirka ureja knjige iz zbirke glede na njihovo zahtevnost. Besedilo je napisano samo v izvirnem jeziku, vendar lahko na spletnem mestu prenesete tudi zvočno različico in uporabite našo tehniko hkratnega branja in poslušanja.

 • Če vas zanima branje zgodb v angleščini za začetnike, TipTongue je to odličen vir, ki si ga morate ogledati! Gre za zbirko knjig v angleščini za najstnike. V teh zgodbah se francoski jezik naravno prepleta z angleškim in bralcu omogoča, da postopoma pridobiva besedišče. Zadnje poglavje je v celoti napisano v angleščini in se ozira na celoten preostali del zgodbe. Knjige v tej zbirki so razvrščene po stopnjah CEFR. Na spletnem mestu je na voljo tudi zvočna različica teh knjig, ki jo lahko prenesete.

Reading in English

Zbirke dvojezičnih in enojezičnih knjig za učence v angleščini

Elektronske knjige v angleščini

... ali ko tehnologija želi le tisto, kar je najboljše za vas!

Ne glede na to, kakšna je vaša raven znanja angleščine, bodo vedno obstajale besede, ki jih ne poznate. In, bodimo iskreni, kdo je dovolj potrpežljiv, da bi vsakič, ko se pojavi nova beseda, odprl slovar? Nič ni bolj nadležnega kot prekiniti branje, da bi poiskali besedo v slovarju. Morda boste rekli, da je to zato, da si naredite seznam besed, ki jih boste poiskali pozneje? Okej, vendar na koncu pozabimo kontekst, v katerem smo jih videli, zato se s tem ne naučimo veliko.

Tu nam na pomoč priskočijo bralniki e-knjig! Vse, kar morate storiti, je, da označite skrivnostno besedo, in bralnik e-knjige vam bo ponudil ustrezno slovarsko geslo. Od vas je odvisno, ali boste raje uporabljali dvojezični slovar, da si boste lahko ogledali prevod besede, ali pa boste raje uporabljali enojezični slovar, da boste lahko prebrali definicijo besede v angleščini. Koliko časa vam bo to vzelo? Petnajst sekund. Koliko besed se boste na koncu naučili? Na desetine! Če si jih želite zapisati, da se boste lahko pozneje vrnili k njim, jih morate le označiti s konico prsta in beseda bo dodana v vaše zapiske - kot po čudežu! ✨

Ni pomembno, ali imate raje Fnac ali Amazon, morda bi moral reči Kobo ali Kindle, ugotovili boste, da so bralniki e-knjig izjemno praktični in enostavni za uporabo (nič kaj podobni tabličnim računalnikom). Bralniki e-knjig so prava učna orodja, s katerimi je tehnologija na vaši strani!

Reading in English

Kindle ali Kobo, kateri je po vašem mnenju najboljši angleški e-bralnik?

Pomen izgovarjave

Besede moramo vedno izgovarjati, ne glede na to, ali jih beremo na glas ali v glavi. Morda je to v vašem maternem jeziku povsem preprosto, lahko pa postane zapleteno, ko morate to početi v jeziku, ki se ga šele učite. Zato se morate osredotočiti na učne metode, ki poudarjajo izgovorjavo in govorjeni jezik. Tako boste lažje povezali zapisano besedo z njeno izgovarjavo.

Primer take metode je Click & Speakki vam omogoča, da osvojite 5000 najpogosteje uporabljenih besed v angleškem jeziku z uporabo metode, ki temelji na govorjenem in pisanem jeziku. Z drugimi besedami, obogatite svoj besedni zaklad v angleščini, hkrati pa izboljšate tudi izgovorjavo!

Zato je v vseh naših člankih na tem blogu velik poudarek na pomenu izgovarjave.

Kako uporabljati internet za branje v angleščini

Branje niso samo knjige, ampak tudi internet! In glede na to, da je polovica interneta napisana v angleščini, ne morete reči, da je gradiva premalo. Torej, pojdite naprej! Blogi o kuhanju, potovanjih ali življenjskem slogu, mednarodne novice ali škandali o znanih ljudeh, izbira je vaša. Se bojite, da se boste izgubili v ogromni količini informacij na internetu? Tukaj je naš vodnik, naši nasveti za branje v angleščini na svetovnem spletu!

Razširitve, ki vam bodo pomagale bolje razumeti, kaj berete

Kaj je pravzaprav razširitev? To je majhna aplikacija, ki je vgrajena v vaš spletni brskalnik, da mu omogoči nekaj dodatnih funkcij. Lahko so brezplačne ali plačljive, združljive samo z enim brskalnikom ali z vsemi, gotovo pa je, da so ta mala orodja lahko zelo uporabna. Tukaj je majhen izbor (če ni navedeno, so predstavljene razširitve združljive z glavnimi brskalniki).

Mate

Mate je odličen pomočnik za učitelje jezikov. Z enim samim klikom vam ponudi prevod katere koli besede in vam omogoči, da jo tudi slišite. Vse iskane besede skupaj s prevodi shrani, tako da se lahko pozneje vrnete k njim in jih pregledate.

Ponuja tudi izjemno praktično in uporabniku prijazno prevajalsko orodje. Vnesete lahko besedo ali besedno zvezo, ki jo želite prevesti, in dobili boste predlog, kako jo povedati v angleščini.

Reading in English

Mate doda dvojezični slovar v vaš brskalnik

Reading in English

Od spletne strani Mate lahko zahtevate, da besedo prevede v angleščino

Readlang

(na voljo samo za Chrome)

Readlang je kot bolj razvita različica programa Mate. Z njegovo uporabo lahko dobite prevod izbrane besede, pa tudi skupine besed (do 6 besed v brezplačni različici). Predlagani prevodi so razmeroma dobre kakovosti in so lahko zelo koristni za razumevanje bolj zapletenih stavkov.

Na drugi strani pa ga lahko uporabite tudi v drugo smer, ko želite nekaj prevesti iz drugega jezika v angleščino. Recimo, berete nekaj v svojem maternem jeziku in se sprašujete Kako naj to rečem v angleščini?

Podobno kot na spletni strani Mate lahko shranite svojo zgodovino (iskane besede) in se k njim kasneje vrnete v obliki seznama besed ali kartic za urjenje spomina.

Reading in English

Readlang prevaja izraze, ki jih označite v besedilu

Readlang ponuja tudi besedila, urejena glede na raven in temo (literatura, aktualni dogodki, kultura, glasba, film itd.), ki jih lahko preberete. Nekatera od njih ponujajo celo posneto različico, tako da lahko berete in poslušate isto stvar hkrati!

Reading in English

Spletna stranReadlang ponuja izbor besedil v angleščini na različnih ravneh

Grammarly

Grammarly je bilo prvotno spletno orodje za preverjanje črkovanja v angleščini. Vendar so razvili to razširitev in zdaj vam omogoča, da dobite angleško definicijo besede, na katero kliknete, ter sinonime. Zadnja funkcija je lahko zelo uporabna pri pisanju.

Glede na to, da je razširitev v celoti v angleščini, je to bolj orodje, prilagojeno za ljudi, ki že imajo visoko stopnjo znanja. Kljub temu vam bo pomagala doseči naslednjo stopnjo pri študiju - prenehati poskušati vse prevajati in vključiti pomen v drugem jeziku. Ko prestopite to stopnjo, je to velik dosežek!

Reading in English

Grammarly v vaš brskalnik integrira enojezični slovar.

Prve knjige za branje v angleščini

Tukaj je nekaj idej za preproste knjige za branje v angleščini, od velikih klasičnih del, "knjig, ki se obračajo na strani" (knjig, ki jih ne morete odložiti do konca), in knjig, ki so bile pred kratkim prirejene za filme.

Knjige s filmskimi ali televizijskimi priredbami

Reading in English

Se želite naučiti angleščine s Harryjem Potterjem? Zakaj ne bi brali knjig!

Velika prednost branja knjig s filmskimi adaptacijami je, da že poznate zgodbo. Upoštevajte, da so priredbe včasih daleč od izvirne zgodbe, vendar se boste v vsakem primeru počutili manj izgubljeni. Tukaj je nekaj predlogov:

 • Harry Potter, J. K. Rowling

 • Twilight, S. Meyer

 • 50 Shades of Grey, E L James

 • Pride & Prejudice, J. Austen

 • The Handmaid’s Tale, M. Atwood

 • Charlie and the chocolate factory, R. Dahl

 • The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, M.A. Shaffer in A. Barrows

Klasične knjige

Če si želite spoznati klasike angleške književnosti, vam ponujamo nekaj enostavnih romanov, ki jih lahko preberete v izvirniku:

 • The Old Man and the Sea, E. Hemmingway

 • Treasure Island, R. L. Stevenson

 • Dracula, B. Stoker

 • The Hound of the Baskervilles, A. Conan Doyle

 • Animal Farm, G. Orwell

 • The Picture of Dorian Gray, O. Wilde

Reading in English

Ne glede na to, ali imate radi pustolovske zgodbe ali grozljivke, vas klasiki ne bodo razočarali!

Spletni viri

Iščete knjigo v angleškem jeziku na spletu? Tukaj je nekaj predlogov:

Začni brati v angleščini

Na spletu lahko najdete celotne spletne strani, namenjene učencem angleščine, z besedili, prilagojenimi različnim ravnem branja. Te strani so odličen način, da naredite naslednji korak na svoji bralni poti v celoti v angleščini.

 • News in levels - tukaj lahko najdete članke v angleščini za začetnike o aktualnih dogodkih. Isto temo obravnavajo trije različni članki, od katerih se vsak osredotoča na drugo raven, skupaj z zvočno podporo.

 • British Council Magazine ponuja članke, ki poglobljeno obravnavajo kulturne teme. Na koncu vsakega članka boste dobili vprašanja, s katerimi boste lahko preverili svoje splošno razumevanje besedila.

 • Learn in English, to spletno mesto ponuja članke o različnih temah (aktualni dogodki, zgodovina, kultura itd.), ki so urejeni glede na stopnjo zahtevnosti. Vsak članek ima na voljo tudi zvočno različico, tako da ga lahko poslušate hkrati z branjem besedila. Poleg tega boste dobili dodatne videoposnetke, v katerih so razloženi nekateri izrazi. Na koncu članka boste dobili razlage najtežjih izrazov (v angleščini).

Za naprednejše branje

Internet je izjemen prostor izmenjave, kjer se lahko vsakdo izrazi in pokaže svoje talente. To velja tudi za literaturo! Vse več spletnih mest svojim uporabnikom ponuja možnost pisanja in objavljanja svojih del na spletu. Bralci so tako povabljeni, da odkrivajo zgodbe vseh žanrov in morda celo delijo svoje mnenje o njih.

Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih:

- CreepyPasta - objavljene zgodbe so razmeroma kratke in nove, na temo paranormalnega in grozljivega. NE priporočamo za občutljive duše!

- FanFiction je povsem drugačen žanr, saj zvestim oboževalcem ponuja serijo knjig, v katerih lahko pišejo in delijo svoje zgodbe, ki so jih navdihnili njihovi najljubši superjunaki. Na voljo so nadaljevanja, predzgodbe in spin-offi številnih romanov.

In ker je internet tudi najboljši prostor za deljenje kulture z veliko začetnico, The Gutenburg project je prevzel nalogo, da razpolaga z največjim številom del v javni domeni. Na njihovi spletni strani lahko najdete več kot 50 000 knjig, napisanih v vseh jezikih, v obliki e-knjig, popolnoma brezplačno. Še več, prostovoljci so ta fantastični projekt dopolnili s snemanjem zvočnih različic številnih knjig. Na voljo je več kot 24 000 zvočnih datotek z branjem knjig za The Gutenberg project (nekatere knjige imajo več zvočnih različic, na vas je, da izberete tisto, ki vam je najbolj všeč!)

Reading in English

Predstavljajte si največjo knjižnico, o kateri lahko sanjate, s številnimi brezplačnimi knjigami v angleščini - the Gutenberg project vam odpira svoja vrata!

Če iščete novejša dela za branje v angleščini, se lahko potopite v vesolje spletne strani Amazon in njenega celotnega oddelka, ki je v celoti namenjen knjigam v angleščini. Tam lahko najdete papirnate knjige, različice Kindle in še več zvočnih knjig!

Zaključek

Pravkar smo videli, kako se lahko učite angleščine s pomočjo knjig in drugih vrst besedil. Ne glede na temo, ki vas zanima, vam bo branje vsega, kar vam pride pod roke, pomagalo izboljšati angleščino, pa naj gre za izboljšanje besedišča, slovnice ali preprosto tekočnosti.

Kaj pa vi? Katera je prva knjiga, ki ste jo prebrali v angleščini? Katero spletno mesto boste uporabili naslednjič? Pišite nam s kakršnimikoli vprašanji. Delite z nami svoje načrte in ne pozabite - branje mora biti vedno zabavno!

Oglejte si več

Če želite več brati v angleščini, si lahko ogledate ta spletna mesta za iskanje knjig v angleščini:

Profile picture for Karine Le Moigne

Karine Le Moigne

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:31 pm