[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Как да подобрите английския си чрез четене. Каква трябва да бъде първата ми книга на английски?

Четене на английски 📚

Read this article in English: Reading in English 📚.

Пълно ръководство за четене на английски език с цел подобряване, с предложения за най-добрите книги за четене на английски език!

Има много начини да научите и подобрите английския си. Разбира се, можете да научите лексика и граматика или да говорите с местните жители, но четене на английски- това е още един чудесен начин да се подобри, за който не говорим много! Това ви позволява да свържете произношението, което вече сте научили, с писмената версия на думата. Другото голямо предимство е, че можете да го направите сами и можете да прочетете за всяка тема, която ви харесва. Ако се интересувате от текущите събития, защо да не четете новините на английски? Ако сте страстен за готвене, защо да не намерите рецепти от Ню Йорк чийзкейк в оригиналната им версия?

Важно намерете начини да практикувате английски език, който наистина ви харесва - гледайте филми, телевизионни предавания, четете комикси или просто говорете с местните жители! Ето защо ще увеличим мащаба на всеки от тези ресурси, за да ви покажем как да извлечете максимална полза от него и да се научите да говорите английски като професионалист!

Както вече разбрахте, днес всичко е въпрос на четене. По-конкретно, ще разгледаме, каква книга да прочетете на английски език според вашето ниво, както добре интернет сайтове или други ресурси, които можете да използвате, за да започнете.

Четене на английски език: защо? Как?

Четене на статия, да речем, от, The New York Times това може да изглежда страшно, ако все още изучавате езика. Но не се притеснявайте, това е напълно нормално. За да останете мотивирани и да се насладите на всички предимства, които четенето на английски език може да донесе, най-добре е да правите нещата бавно, стъпка по стъпка. Ето защо трябва да опитате съчетайте четенето си с нивото на разбиране.

Четене на английски език за начинаещи и експерти

Добре, всичко е готово, ще се почувствате готови да отворите първата си книга на английски език, но наистина не знаете откъде да започнете. Ето някои съвети и трикове, които да ви помогнат подобряване на английски език по забавен начин.

Прочетете и слушайте едновременно

Reading in English

Аудиокнигите ви позволяват да чуете всичко, което четете, и това е игра!

Преди всичко е полезно да комбинирате четене и слушане, това ще ви помогне да обогатите английския си речник и да подобрите произношението си едновременно!

Има чудесен инструмент, който да ви помогне да направите това - аудиокнига! Най-добре е да започнете с книга, която вече сте чели на родния си език, или книга, с която вече сте запознати. Ще можете да разберете повече, защото ще можете да познаете значението на нови или непознати думи. Настанете се удобно, с книга и слушалки, и си позволете да се пренесете в друга вселена! Ето няколко сайтове за търсене на аудиокниги по ваш вкус:

Ако се притеснявате, че четенето на книга ще бъде твърде дълго или твърде трудно, можете също така да започнете, като гледате видеоклипове със субтитри на английски език.

Ето няколко видеоклипа, посветени на изучаването на английски език:

Rachel's English

Accent's Way English with Hadar

Или можете също така да гледате тези видеоклипове, направени от и за майчин език:

Jenna Marbles - удоволствие

It's Okay To Be Smart - наука

Simple History - история

Не се притеснявайте - скоро ще има статии, посветени на изучаването на английски език с видеоклипове в YouTube! 👀

Уверете се, че всички субтитри са направени от човека, който е публикувал видеоклипа. Автоматично генерираните субтитри често са неточни.

И ако искате да подобрите разбирането си за английски език по слух, разгледайте нашия ръководство за разбиране на говоримия английскиезик ! 👂

Книги за изучаващите английски език

Много издателства имат свои собствени колекции двуезични книги, които са специално предназначени за учащи. Ето няколко предложения:

И ако говорите френски, можете да се запознаете с нашата специална статия по темата!

Тези първи изречения предлагат селекция от класики на английската литература, докато следните-текстове, които са специално написани за учащите:

 • То Cambridge English Readers колекцията организира книгите от колекцията според тяхното ниво на сложност. Текстът е написан само на оригиналния език, но можете да изтеглите аудио версията на сайта и да приложите нашата техника четене и слушане едновременно.

 • Ако сте любопитни да четат истории на английски език за начинаещи, TipTongue това е чудесен ресурс, който трябва да проверите! Това е колекция от книги на английски език за тийнейджъри. Тези истории естествено се смесват на френски с английски и позволяват на читателя постепенно да придобие речник. Последната глава е изцяло написана на английски език и гледа назад към останалата част от историята. Книгите в тази колекция са организирани по нива CEFR. Аудио версията на тези книги също е достъпна за изтегляне на сайта.

Reading in English

Колекции от двуезични и едноезични книги за учащи на английски език

Електронни книги на английски език

.. или когато технологията иска само това, което е най-добро за вас!

Каквото и да е нивото Ви на английски, винаги има думи, които не знаете. И нека бъдем честни, кой е достатъчно търпелив, за да отвори речник всеки път, когато се появи нова дума? Няма нищо по-досадно, отколкото да прекъснете сесия за четене, за да намерите дума в речника. Това е, за да направите списък с думи, които да гледате по-късно, може ли да се каже? Добре, но в крайна сметка забравяме контекста, в който ги видяхме, така че не научаваме много, докато правим това.

Ето тук.- тогава читателите на електронни книги идват на Помощ! Всичко, което трябва да направите, е да подчертаете загадъчната дума и вашият четец на електронни книги ще ви предостави съответната речникова статия. Това зависи от вас, ако предпочитате да използвате двуезичния речник, за да можете да видите превод на думата, или предпочитате един език на речника, за да можете да прочетете определението на думата на английски език. Колко време ще отнеме? 15 секунди. Колко думи в крайна сметка ще научите след това? Десетки! Ако искате да ги запишете, за да се върнете към тях по - късно, всичко, което трябва да направите, е да ги маркирате с върха на пръста си и думата ще бъде добавена към вашите бележки-точно като магия!

Няма значение, ако предпочитате Fnac или Amazon или може би трябва да кажа Kobo или Kindle Ще откриете , че читателите на електронни книги са изключително практични и лесни за използване (нищо подобно на таблети). Читателите на електронни книги са истински инструменти за обучение, които поставят технологията на ваша страна!

Reading in English

Kindle или Kobo кой според вас е най-добрият английски електронен четец?

Значението на произношението

Винаги трябва да произнасяме думи, независимо дали ги четем на глас или за себе си. Може би това е доста просто на родния Ви език, но може да стане сложно, когато трябва да го направите на език, който все още учите. Ето защо трябва да се съсредоточите върху методите на обучение, които поставят акцент върху произношението и говоримия език. Като направите това, ще ви бъде по-лесно да свържете писаната дума с нейното произношение.

Пример за този метод е Click & Speak, която ви позволява да овладеят 5000 най-често използваните думи на английски език, като се използва метод, основан на двете устни, толкова на писмен език. С други думи, обогатявате речника си на английски език, като същевременно подобрявате произношението си!

Ето защо всички наши статии в този блог поставят силен акцент върху значението на произношението.

Как да използвате интернет за четене на английски език

Четенето е не само книги, но и Интернет! И предвид факта, че половината от интернет е написан на английски, едва ли може да се каже, че материалите липсват. Така че давай! Блогове за готвене, пътуване или Начин на живот, международни новини или скандали за известни хора са ваш избор. Страхувате ли се да се изгубите в огромно количество информация в интернет? Ето нашето ръководство, нашите съвети за четене на английски език език в световната мрежа!

Разширения, които ще ви помогнат да разберете по-добре какво четете

Че такова разширение, наистина? Това е малко приложение, което се интегрира във вашия уеб браузър, за да му даде някои допълнителни функции. Те могат да бъдат безплатни или платени, съвместими само с един браузър или с всички, но което е сигурно, е това, че тези малки инструменти могат да бъдат много полезни. Ето една малка селекция (ако не е посочено, представените разширения са съвместими с основните браузъри).

Mate

Mate е отличен учител по език-асистент. Той ви дава трансфер всяка дума с едно кликване и също така ви позволява да го чуя. Той запазва всички думи, които сте търсили, заедно с техните преводи, за да можете да се върнете към тях по-късно и да ги прегледате.

Той също така предлага изключително практичен и удобен инструмент за превод. Можете да въведете думата или фразата, която искате да преведете, и ще получите предложение за това как да го кажа на английски език.

Reading in English

Mate добавя двуезичен речник към вашия браузър

Reading in English

Може да попитате Mate за да преведете думата на английски език

Readlang

(достъпно само за Chrome)

Readlang това е като по-развита версия на Mate. Използвайки го, можете да получите превод не само на избраната дума, но и на групи от думи (до 6 думи за безплатната версия). Предлаганите преводи са с относително добро качество и могат да бъдат много полезни за разбиране на по-сложни изречения.

От друга страна, можете да го използвате и в различна посока, когато искате да преведете нещо от друг език на английски. Кажете, че четете нещо на собствения си език и се чудите въпросът е, Как мога да го кажа на английски?

Както и на Mate, можете да запазите историята си (думи за търсене) и да се върнете към тях по-късно, като списък с думи или карти, за да тренирате паметта си.

Reading in English

Readlang превежда термините, които подчертавате в текста

Readlang също така се предлагат текстове, организирани по ниво и тема (литература, текущи събития, култура, музика, кино и т.н.), които можете да прочетете. Някои от тях дори предлагат записана версия, така че да можете да четете и слушате едно и също нещо едновременно!

Reading in English

Readlang предлага селекция от текст на английски език на различни нива

Grammarly

Grammarly първоначално това беше онлайн инструмент за проверка на правописа на английски език. Въпреки това, те са разработили това разширение и сега ви позволява да получите английската дефиниция на думата, върху която кликвате, както и синоними. Тази последна функция може да бъде много полезна при писане.

Предвид факта, че разширението е изцяло на английски език, това е по-скоро инструмент, адаптиран за хора, които вече имат високо средно ниво. Това обаче ще ви помогне да достигнете следващото ниво в изследванията си - спрете да се опитвате да преведете всичко и да интегрирате смисъл на друг език. Това е голямо постижение, след като преминете този етап!

Reading in English

Grammarly интегрира едноезичен речник във вашия браузър

Първите книги за четене на английски език

Ето няколко идеи за прости книги за четене на английски езикезик, започвайки с големите класики, "page turners" (книги, които просто не можете да отложите до края) и книги, които наскоро бяха адаптирани към филми.

Книги с филмови адаптации или телевизионни предавания

Reading in English

Искате ли да научите английски заедно с Хари Потър? Защо не прочетеш книгите?

Голямото предимство на четенето на книги с екранизации е, че вече сте запознати със сюжета. Имайте предвид, че адаптацията понякога е далеч от оригиналната история, но във всеки случай ще се почувствате по-малко изгубени. Ето няколко предложения:

 • Harry Potter, Джоан Роулинг

 • Twilight, С. Майер

 • 50 Shades of Grey, Е Л Джеймс

 • Pride & Prejudice, Дж. Хюстън

 • The Handmaid’s Tale, М. Атууд

 • Charlie and the chocolate factory, Р. Дал

 • The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, М. а. Шафър и А. Бъроуз

Класик

Ако се стремите да отворите за себе си класиката на английската литература, ето някои прости романи, които да прочетете в оригиналната им версия:

 • The Old Man and the Sea, Е. Хемингуей

 • Treasure Island, Р. Л. Стивънсън

 • Dracula, Б. Стокър

 • The Hound of the Baskervilles, А. Конан Дойл

 • Animal Farm, Г. Оруел

 • The Picture of Dorian Gray, О. Уайлд

Reading in English

Независимо дали обичате приключенски истории или ужаси, класиката няма да ви разочарова!

Онлайн ресурси

Търсите книга на английски език онлайн? Ето няколко предложения:

Започнете да четете на английски

В интернет можете да намерите цели сайтове, предназначени за изучаващи английски език, с текстове, адаптирани към различни нива. Тези сайтове са чудесен начин да направите следващата стъпка в пътуването си за четене, изцяло на английски език.

 • News in levels - тук можете да намерите статии на английски език за начинаещи за текущите събития. Три различни статии са подходящи за една и съща тема, всяка от които се фокусира на различно ниво, заедно с аудио поддръжка.

 • British Council Magazine предлага статии, които дълбоко обхващат културни теми. В края на всяка статия ще получите въпроси, които ще ви позволят да проверите общото си разбиране за текста.

 • Learn in English, този сайт предлага статии по различни теми (текущи събития, история, култура и т.н.), организирани според тяхното ниво на трудност. Всяка статия също има аудио версия, така че можете да я слушате едновременно с четене на текст. Нещо повече, ще получите допълнителни видеоклипове, където са обяснени някои термини. В края на статията ще получите обяснения за най-сложните термини (на английски език).

За по-напреднало четене

Интернет е извънредно място за споделяне, където всеки може да се докаже и да покаже своите таланти. Това важи и за литературата! Все по-голям брой сайтове предлагат на своите потребители да пишат и публикуват своите произведения в мрежата. След това читателите са поканени да открият историите на всички жанрове и може би дори да споделят какво мислят за тях.

Ето някои от най-популярните:

- CreepyPasta - публикуваните истории са сравнително кратки и нови, по темата за паранормалното и ужасите. Не се препоръчва за чувствителни душове!

- FanFiction това е съвсем различен жанр, тъй като предлага на своите посветени фенове поредица от книги, за да пишат и споделят своите истории, вдъхновени от любимите си супергерои. Можете да намерите продължения, предистории и завъртания на много романи.

И тъй като Интернет е и крайното място за споделяне на култура с главна буква, The Gutenburg project пое задачата да се отърве от най-голямото количество произведения, обществено достояние. На техния сайт можете да намерите повече от 50 000 книги, написани на всички езици, като електронни книги, Напълно безплатно. Нещо повече, доброволците завършиха този фантастичен проект, като записаха аудио версии на много книги. Има повече 24 000 аудио файла четения на книги за The Gutenberg project (някои книги имат няколко аудио версии и вие избирате този, който ви харесва най-много!).

Reading in English

Представете си най-голямата библиотека, за която можете да мечтаете, с много безплатни книги на английски език - the Gutenberg project отваря вратите си пред вас!

Ако търсите по-нови произведения за четене на английски език, можете да се потопите във Вселената Amazon и целият му раздел е изцяло посветен книги на английски. Там можете да намерите хартиени книги, Kindle версии, и още повече аудиокниги!

Заключение

Току-що видяхме как можете да научите английски с помощта на книги и други видове текстове. Независимо от темата, която ви интересува, четенето на всичко, с което се сблъсквате, ще ви помогне да подобрите английския си език, независимо дали става дума за подобряване на речника, граматиката или просто владеене.

Ами ти? Коя е първата книга, която сте прочели на английски? Кой сайт ще използвате следващия път? Задавайте ни всякакви въпроси. Споделете плановете си с нас и не забравяйте - четенето винаги трябва да бъде забавно!

Вижте повече

Ако искате да прочетете повече на английски език, можете да проверите тези сайтове, за да намерете книги на английски език :

Profile picture for Karine Le Moigne

Karine Le Moigne

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: February 28, 2021, 11:12 am