Anti-kurz angleščine - najboljši način, kako postati dvojezičen v angleščini, je učenje ob zabavi z množico dejavnosti

Kako postati tekoč v angleščini 🙋

Read this article in English: How to become fluent in English 🙋.

Kako postati tekoč v angleščini? S pomočjo zanimivih virov, ki vam bodo omogočili, da postanete dvojezični v angleščini!

Predstavljajte si, da se deset let učite angleščino v šoli in ko končno zaključite izobraževalni sistem, še vedno ne znate zares govoriti angleško. Nekega dne se odločite, da boste spet začeli govoriti angleško, in kaj boste naredili? Začnete obiskovati tradicionalne ure angleščine, kot da bi se vrnili v šolo. Noro, se vam ne zdi?

Obstaja znana fraza, ki se popolnoma prilega temu primeru:

Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Tečaji angleščine vam bodo koristni le do določene točke - pomagajo vam spoznati slovnico, morda nekaj osnovnega besedišča, a to je tudi vse. Ljudje med učenjem tujega jezika redko spregovorijo, pogosto se zgodi, da so nekateri vidiki učenja angleščine, kot so govorjeni jezik ali naglas, zapostavljeni. Da ne omenjam, da je to lahko dolgočasno! Pogosto nam ostane občutek, da opravljamo delo, da ga moramo opravljati, kot obveznost - kako si lahko ne želite prenehati?

How to become fluent in English

Zakaj bi še naprej obiskovali tradicionalne ure angleščine, če vam ne koristijo?

Danes bi radi, da raziščete druge načine učenja angleščine. Poglejte na to kot na angleščino proti tečaju!

Kako izboljšati govorjeno angleščino

Predstavljamo vam najboljše tehnike za izboljšanje vaših spretnosti slušnega razumevanja angleškega jezika:

How to become fluent in English

Katere so nekatere alternative pouku angleščine?

Učenje angleščine s pomočjo glasbe

Vsi radi poslušamo glasbo! Kako se vam zdi, da bi jo lahko uporabili za izboljšanje znanja angleščine? Glasbo za izboljšanje angleščine lahko poslušate ne glede na žanr, ki vam je ljubši. Ko poslušate in pojete ob svojih najljubših pesmih, vadite svoj naglas, učite se besedišča in slovnice brez bolečin, ne da bi se tega sploh zavedali!

Na začetku lahko uporabite dvojezične različice besedil, tako v angleščini kot v maternem jeziku. Tako se boste navadili na različne strukture, ki jih najdemo v angleškem jeziku, analizirali, kako se tvorijo stavki, kako izraziti svoje misli v angleščini itd.

Ko se boste s tem sprijaznili, začnite brati besedila samo v angleščini, da se popolnoma potopite v jezik.

To je odlična tehnika, saj boste vedno odkrivali novo glasbo, zato vam ne bo nikoli dolgčas!

Učenje angleščine s televizijo

Se kdaj počutite malce krive, ko prižgete televizor, da bi si ogledali svojo najljubšo oddajo in se tako sprostili ob koncu dneva? Obstaja toliko produktivnih stvari, ki bi jih lahko počeli s svojim časom, kajne? Dobra novica je, da lahko svoj krivdni užitek spremenite v vadbo angleščine.

Možnosti je veliko:

Največja prednost televizije je vizualni vidik. Tudi če ne razumete vseh besed, lahko po obrazni mimiki igralcev, situaciji in celo zvočnih učinkih uganete, kaj se dogaja.

Prednost, ki jo imajo številne televizijske oddaje v primerjavi s filmi, je preprost zaplet. To še posebej velja za komedije. Te običajno spremljajo vsakdanje življenje enega ali več likov, dialogi pa so kratki in enostavni za sledenje.

Učenje angleščine z YouTubom

Televizija je dobra, vendar je jezik, ki ga tam slišimo, ponavadi nekoliko ... pretiran. To ste zagotovo opazili v filmih in televizijskih oddajah v svojem maternem jeziku - niso preveč realistični in malce čudno bi bilo, če bi nekoga slišali tako govoriti v resničnem življenju.

Da bi prešli na višjo raven, si lahko ogledate videoposnetke na YouTubu! Pri tem je odlično to, da lahko vidite resnične ljudi, ki sedijo pred kamero in govorijo tako, kot bi govorili s svojimi prijatelji. Jezik je resničen, z aktualnim slengom in naravnimi izrazi.

Odkrijte najboljše kanale YouTube za vadbo angleščine!

How to become fluent in English

Tudi na YouTubu lahko najdete učne ure angleščine!

Učenje angleščine z zvočnimi knjigami

Se vam kdaj zdi, da nimate dovolj časa za učenje angleščine?

Poslušanje zvočnih knjig v angleščini je odličen način za vadbo kjer koli in kadar koli. Samo vstavite slušalke in opazujte, kako se vaša vsakodnevna opravila spremenijo v priložnost za vadbo angleščine!

Učenje angleščine s podkasti

Imate pogosto občutek, da zapravljate svoj čas? Hodite, nakupujete, čakate na avtobus, se vozite v službo... Če dobro preštejete, lahko to pomeni več ur mrtvega časa na dan!

Podkasti so odličen način, da ta čas dobro izkoristite Našli boste podkaste z različnimi temami, različnih dolžin in večinoma so brezplačni.

Kratek seznam odličnih podkastov, s katerimi lahko vadite angleščino:

V prihodnosti se bomo v posebnem članku vrnili k podkastom!

Učenje angleščine z gledanjem stand-up komikov

Združene države Amerike so rojstni kraj stand-upa, znanega tudi kot one-(wo)man-show. Tam vas čakajo desetletja oddaj v angleškem jeziku in lahko ste prepričani, da bo na njih nastopila smetana.

Spoznajte najboljše angleško govoreče komike z vsega sveta in na zabaven način vadite angleščino:

Učenje angleščine med kuhanjem

Če je vaš spomin vizualen in haptičen (spominjate si z dotikom in manipulacijo) in če radi kuhate, zakaj ne bi začeli pripravljati zanimivih jedi v angleščini? Potopite se v tisoče receptov v angleščini, ki so na voljo na platnu, in se prepustite svojemu okusu na poti po svetu! To bo odlična priložnost, da se naučite vsega besedišča, povezanega s kuhinjo in hrano, in nikoli več ne boste imeli težav z naročanjem v restavraciji v angleščini!

Ali ste vedeli, da v povprečju izgubimo približno 2 uri na dan, ko opravljamo vsakodnevna opravila, se vozimo na delo, nakupujemo itd. Vse to je čas, ki ga lahko izkoristimo za vadbo angleščine z uporabo metod, ki smo jih pravkar našteli!

How to become fluent in English

Poslušajte angleščino povsod, da bi postali tekoči v angleščini!

Kako bolje razumeti pisano angleščino

Berite stripe

Če bi radi začeli brati v angleščini, vendar se vam romani še vedno zdijo prezahtevni, potem so stripi odličen začetek za potop v svet pisane angleščine! Vizualna podpora zelo pomaga (če ne razumete kakšne besede, vam bodo pomagale ilustracije), dialogi so kratki, plota pa razburljiva!

Preberite novice v angleščini

Naslednja stopnja je informiranje v angleščini. Če pomislite, je novice veliko lažje razumeti kot leposlovje, saj je jezik jasen in konkreten. Poleg tega boste pogosto brali o temah, za katere ste že slišali, zato se ne bi spuščali v neznane vode.

Kot si lahko predstavljate, obstaja veliko angleško govorečih medijev, zato imate vedno dostop do najnovejših novic, če jih iščete v angleščini.

Preberite Wikipedijo v angleščini

Največja enciklopedija na svetu - vse informacije, ki jih lahko zahtevate, so na dosegu roke!

V angleški različici Wikipedije lahko berete o temah, ki vas zanimajo. Članki so popolnejši in bolj redno posodobljeni kot članki v drugih jezikih.

Preberite leposlovje v angleščini

Kaj je boljšega kot uživati v svojih najljubših delih v izvirnem jeziku? S tem se ne boste naučili le novega besedišča, temveč tudi nove slovnične konstrukcije in izraze!

Tukaj je nekaj nasvetov, da boste od branja v angleščini dobili kar največ:

 • Ne svetujemo vam, da vsako neznano besedo poiščete v slovarju. S tem tvegate, da boste hitro izgubili zanimanje za branje!
 • Ne sestavljajte seznamov besedišča! Dvomim, da ste razumeli vsako besedo, ko ste brali svoj prvi roman v maternem jeziku. Besed niste iskali v slovarju in to vas ni oviralo pri učenju, kajne? Podobno si boste seveda zapomnili pomembne besede tudi v angleščini.
 • Če besede ne razumete takoj, poskusite določiti njen koren. Prav tako je lahko neznana oblika besede, ki jo že poznate.

Kill two birds with one stone! Glasno berite in vadite izgovorjavo ter naglas, hkrati pa uživajte v razburljivem zapletu.

How to become fluent in English

E-knjige so odličen način za brezplačno učenje angleščine!

Kako izboljšati pisanje v angleščini

Ko pišete, pravzaprav vadite več veščin - izražate svoje ideje, tvorite slovnično pravilne stavke, bogatite svoj besedni zaklad in izboljšujete pravopis. Vse to vam bo sčasoma omogočilo tudi boljše prevajanje v angleščini!

Tukaj je nekaj dobrih mest, kjer lahko vadite pisno angleščino:

Kje lahko z drugimi vadite pisno angleščino?

 • Na forumih - če želite deliti svoje ideje ali misli o določeni temi, pišite na forumih! Sodobnejši ekvivalent forumov, ki jih zagotovo poznate, so skupine na Facebooku ali Telegramu. Zlahka boste našli angleško govorečo skupino z ljudmi, ki imajo enake interese in strasti kot vi.

 • Na klepetalnicah - zlahka boste našli angleško govorečega prijatelja v pismu in si z njim izmenjali elektronska sporočila.

 • Na Twitterju - to ni ravno prvo mesto, ki vam pride na misel, ko želite vaditi pisno angleščino, vendar je lahko objavljanje kratkih sporočil na Twitterju, ne glede na temo, odlična vaja, ki vas izzove, da ste jasni in jedrnati. Govorite lahko o političnem vprašanju ali o tem, kaj ste pravkar naročili v restavraciji. Ne pozabite, da ljudje na Twitterju uporabljajo veliko krajšav in jezika SMS-sporočil! Tukaj je nekaj primerov:

  • OMG = Oh my God
  • Ikr = I know, right?
  • Irl = In real life
  • LOL = Laugh out loud

  Družbeni mediji so tudi med prvimi mesti, kjer lahko odkrijete nove slengovske izraze.

 • Na Lang-8 - Lang-8 je spletna stran, na kateri lahko napišete kratka besedila na izbrano temo, rojeni govorci pa jih bodo za vas popravili. V zameno boste lahko popravljali besedila učencev svojega jezika.

Ne pozabite, da ima vsako od teh spletišč svoj jezikovni register, ki zahteva različne vrste pozdravov! Zelo nevtralen pozdrav, ki ga lahko uporabite pri skoraj vseh, je:

Best (regards),
[VAŠE IME]

Kako lahko sami vadite pisno angleščino?

Če se še ne počutite pripravljeni na sporazumevanje z drugimi v angleščini, lahko začnete z nekaj vajami, da pridobite zaupanje v svoje pisne spretnosti:

 • Izvajajte diktate. Z njimi se boste lažje osredotočili na pravopis in slovnico, ne da bi vam bilo treba skrbeti, da sami tvorite stavke. To je dober način, da se naučite novih načinov izražanja, kar vam bo koristilo, ko boste naredili korak in začeli pisati. Na voljo je veliko spletnih strani, ki ponujajo diktiranje. Prednost je, da lahko v tej vaji uživate na kateri koli ravni in da ne zahteva veliko časa!

 • Napišite svoje vsakodnevne naloge v angleščini. Organizirajte se in hkrati vadite angleščino. Napišite, kaj imate vsak dan. Ta vaja ne zahteva napredne ravni in vam bo pomagala zapomniti si dnevne fraze. Odgovarjanje na vprašanje What did you do today? bo postalo prava mala malica!

How to become fluent in English

Če ne razumete, kaj ste napisali, to ni dober razlog, da ne bi pomili posode!

Pisanje v tujem jeziku je lahko zelo zastrašujoče, to vemo, zato vam svetujemo uporabo programa za preverjanje pravopisa!

How to become fluent in English

Pišite, da bi izboljšali svojo angleščino

Kako bolje govoriti angleško?

Vse tehnike, ki smo jih pravkar omenili, vam bodo pomagale tudi pri boljšemgovorjenju angleščine!

Kako izboljšati svoj angleški naglas

S čim morate začeti, če želite izboljšati svoj angleški naglas?

Poslušajte veliko vsebin v angleščini in se navadite na njene specifične zvoke. Učenje prepoznavanja in razlikovanja različnih zvokov je prvi korak k temu, da se jih naučite artikulirati. Ne obupajte, res je mogoče, da vsak govorec, ki mu angleščina ni materni jezik, izgubi svoj tuji naglas in se nauči govoriti angleško (ali kateri koli drug jezik) z brezhibnim naglasom!

Če imate težave z izgovarjanjem nekega zvoka v angleščini, bodite pozorni na to, kako ga izgovarjajo rojeni govorci - kako premikajo ustnice, usta, jezik, da bi ga izgovorili, in poskušajte ugotoviti, od kod izvirajo posamezni zvoki. To je nekaj odličnih načinov za preverjanje izgovarjave.

Izberite si tudi določen naglas, ki ga želite osvojiti. V našem tečaju Click & Speak na primer uporabljamo ameriško angleščino, vendar je na vas, da izberete naglas, ki vam je najbolj všeč. Če se selite v angleško govorečo državo, bi bilo najbolj smiselno, da se naučite lokalnega naglasa, če pa se želite naučiti angleščine iz kakršnega koli drugega razloga (za potovanja, delo ali samo za zabavo), je ameriški naglas eden najlažje izgovorljivih.

V čem se naglasi razlikujejo? To je dobro vprašanje, ki si ga morate zastaviti. Ko boste spoznali, zakaj različni naglasi zvenijo različno, jih boste veliko lažje posnemali in artikulirali.

Nekaj ključnih točk je:

 • Samoglasniki - glavna razlika med naglasi je v uporabljenih samoglasnikih. To so tisti, ki nosijo melodijo jezika.
 • Besedni poudarek - v posameznih narečjih se lahko včasih razlikuje od narečja do narečja.
 • Sleng in besedišče na splošno.

Ko iščete besedo v slovarju, ne pozabite pogledati ne le njenega pomena, temveč tudi njen fonetični zapis, po možnosti v IPA! Tako boste lahko preučili, kateri zvoki se uporabljajo v besedi in kje je treba postaviti naglas.

How to become fluent in English

Kako lahko tekoče govorite angleško, ne da bi zapustili svojo državo

Srečanja v angleščini

Imeti dober naglas v angleščini je odlično, vendar če želite postati tekoči v jeziku, morate govoriti! Tega ni mogoče zaobiti.

Če živite v velikem mestu, kot je na primer Pariz, Berlin, Tokio ali Mexico City, je izjemno enostavno najti angleško govoreče ljudi, s katerimi se lahko srečujete. Ko slišite nekoga govoriti angleško, ga vprašajte, od kod je, ali uživa v mestu/regiji, ali potrebuje pomoč. Vsi smo ljudje in vsi radi spoznavamo nove ljudi in sklepamo nova prijateljstva.

In da, seveda bodo vedno obstajali ljudje, ki vas bodo ignorirali ali bodo nesramni, vendar jih ne boste nikoli več videli. Kot je rekla mati Jacksona Browna (in ne Mark Twain, kot menijo mnogi):

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do.

How to become fluent in English

Iščete tečaj angleščine v svojem mestu? Zakaj si ne bi tam poiskali nekaj prijateljev!

Razmišljajte v angleščini

Večina naših misli v resnici ne zahteva napredne ravni. Če pomislimo, gre večinoma za vsakdanje stvari - kaj moramo kupiti v supermarketu, naša dnevna opravila, koga moramo poklicati itd. Poskusite razmišljati o tem, kaj morate storiti v angleščini, ali pa to v mislih prevedite v angleščino. To je zelo učinkovita vaja, saj boste lahko ugotovili, katere besede vam manjkajo, da bi lahko govorili o določeni temi. Uporabna je tudi zato, ker če o nečem razmišljate, obstaja verjetnost, da se boste o tem želeli pogovarjati tudi z drugimi! Na to vajo glejte kot na način, da se pripravite na prihodnje pogovore v angleščini v resničnem življenju!

How to become fluent in English

Začeti morate s preprostimi mislimi!

Sorry, I don't understand you!

V svoji regiji ne najdete rojenih govorcev angleščine? Če se počutite pogumno in želite preveriti raven znanja angleščine drugih ljudi, poskusite v restavraciji ali kavarni naročiti v angleščini ali morda vprašati za pot v angleščini (tudi če gre za vaše mesto!).

Predstavljajte si, da ne razumete svojega maternega jezika! To je malo znana tehnika, ki vam pomaga izboljšati angleščino, vendar je uporabna, če nimate "ob sebi" rojenega govorca.

Potopite se v angleščino

Tukaj je še nekaj drugih načinov, kako se obkrožiti z angleščino in ustvariti majhen angleško govoreči mehurček, kjerkoli že ste!

Vse svoje naprave nastavite v angleščino

V povprečju vsakih 12 minut pogledamo na svoj telefon. To je lahko čas, ki ga zapravimo na spletu, ali dragocena vaja angleščine - od vas je odvisno!

Nastavite svoj računalnik, telefon, tablični računalnik itd. na angleščino. Presenečeni boste nad številom besed, ki si jih boste zapomnili!

Uporaba interneta za vadbo angleščine

Internet uporabljamo ves čas, če ga torej uporabljate v angleščini, je to dodatna vaja! Predstavljamo vam, zakaj in kako lahko internet postane platforma, na kateri lahko vadite angleščino:

 • Do njega je enostavno dostopati in ga uporabljati. Če berete ta članek, potem že imate dostop do interneta, zato lahko uporabite vse tehnike, ki smo jih obravnavali.
 • Neskončno informacij in možnosti. Večina tehnik, o katerih smo govorili, je na voljo na internetu.
 • Komunikacija - svet je resnično postal majhen. Z osebo, ki je na drugem koncu sveta, se lahko pogovarjamo v realnem času. Bilo bi zelo škoda, če tega ne bi izkoristili!
 • Izbira jezika - zagotovo že uživate v vseh teh možnostih, ki jih ponuja splet. Vse, kar vam preostane, je, da preprosto zamenjate jezik!

How to become fluent in English

Uživajte v spletnih tečajih angleščine!

Slovarji

Se sprašujete, kateri slovar angleškega jezika bi morali izbrati? Če vaša raven znanja to dopušča, poskusite pri iskanju besed uporabiti enojezične slovarje - tako se boste še bolj obdali z angleščino. Postopoma vam ne bo več treba vsega v glavi prevajati iz enega jezika v drugega in zares boste začeli razmišljati v angleščini!

Videoigre v angleščini

Ne glede na to, kakšen je vaš hobi (ples, kuhanje, risanje itd.), lahko za to najdete simulacijsko igro v angleščini! To vam bo pomagalo pri učenju specifičnega besedišča, povezanega s tem področjem, spoznali boste nove prijatelje, ki imajo enake interese, in uživali boste lahko tudi v vizualnem vidiku. Če na primer igrate spletno stran Sims, imajo vsi predmeti oznake v angleščini, kar vam bo pomagalo zapomniti si besedišče. Še več, igra je tako zabavna - z njo lahko preživite ure in tokrat brez občutka krivde!

How to become fluent in English

Videoigre - alternativa tečajem angleščine za vse starosti!

Priložnosti za vadbo angleščine so res povsod okoli vas! V angleščini lahko počnete skoraj vse, kar želite, ne da bi se nahajali v angleško govoreči državi. Učenje angleščine ni nujno dolgočasno. Nasprotno, bolj ko boste v njem uživali, več časa boste porabili za to in tako se boste še bolj izpopolnili!

Upamo, da ste našli nekaj zanimivih tehnik, ki vam bodo pomagale združiti užitek in napredek!

Oglejte si tudi

Če so vam bili všeč naš anti tečaj angleščine in naše tehnike, s katerimi boste postali tekoči v angleščini, potem si morate ogledati tudi:

 • Spletna stran Klikni in govori metoda - naš lasten program usposabljanja, s katerim boste končno z lahkoto razumeli in govorili pravo angleščino. Na voljo vam bo 7 066 monologov in 365 dialogov, ki so živahni, vznemirljivi in vam bodo omogočili, da postanete tekoči.
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:34 pm