[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hur du kan förbättra din lyssnande förståelse på engelska [video]

I den här videon delar Misha några tips och tricks för att bättre förstå talat engelska! 👂

Har du svårt att förstå infödda talare när de pratar med en naturlig hastighet? Behöver du alltid läsa undertexterna för att förstå din favoritfilm eller TV-show på engelska? 🎧

Här är vår steg-för-steg guide för att förbättra din lyssnande förståelse:

Glöm inte det. välj språket i undertexterna genom att klicka på videons inställningar.

⏱️ Tidkoder
0:00 - Intro
0: 46-Varför är det så svårt att förstå talat engelska?
4: 51-hur du kan förbättra din engelska lyssnande förståelse
5: 11-Hur man lär sig ordförråd på rätt sätt
12: 23-resurser för att lära sig ordförråd
13: 51-vilka ord ska du lära dig på engelska?
17: 42-hur man lär sig alla ljud i det engelska språket
22: 48-hur man lär sig i sitt sammanhang
25:14 - Vad sägs om att tala?

📝 Fullständig utskrift:

Hej, det här är Misha från Click & Speak. I den här videon vill jag svara på en av de bästa frågorna vi får från studenter som är, hur man bättre förstår talat engelska? Om du känner att modersmål pratar för fort och du inte kan följa vad de säger, eller du kan inte förstå filmer eller TV-program på engelska utan undertexter, så är den här videon för dig. Nu, om du fortfarande lär dig engelska och du har svårt att följa vad jag säger, bör du aktivera undertexterna som finns tillgängliga på både engelska och ett gäng andra språk. Så se till att göra det så att du kan förstå allt jag säger. Okej?

Jag har alltid trott att förstå var ett problem kommer ifrån är hälften av lösningen, eller hur? Så, om du vet varför förståelse talat engelska är så svårt, då kan du vidta särskilda åtgärder för att förbättra din lyssnande förståelse på engelska. Okej? Så låt oss se de främsta anledningarna till att förstå talat engelska är så svårt. Den främsta orsaken är bristen på övning. Okej? Många av våra elever spenderar timmar på grammatik, läsning, översättning, men inte tillräckligt med tid att lyssna på engelska, eller hur? Och som vi alla vet, övning ger färdighet. Så om du inte lyssnar på engelska, kommer du inte att börja förstå talat engelska. Det verkar logiskt, men det borde vi nog nämna. Okej? Så, se till att inkludera mer ljud i dina engelska studier. Oavsett om det är en podcast, en ljudbok, en film, en TV-show som pratar med riktiga människor, det är inte viktigt. Vad som är viktigt är att ständigt utsättas för talat engelska. Okej, det är nummer ett.

Nu är det andra problemet, som härrör från den första, kontrasten mellan talat och skrivet engelska. Och saken är att vi är vana vid att läsa engelska och kanske har vi en bra idé om hur man uttalar ett ord, vilket skiljer sig mycket från hur det faktiskt uttalas, eller hur? Problemet är att engelska inte är ett fonetiskt språk, vilket innebär att stavningen av ett ord inte representerar sitt uttal bra. Och det är ett problem eftersom när du lär dig ett ord utan ljud, utan att höra det, kan du luras av stavningen och tror att det uttalas på ett visst sätt, medan det i verkligheten är helt annorlunda. För att undvika detta, alltid, alltid, alltid lyssna på ljudinspelningar av varje nytt ord som du lär dig, och det är viktigt.

Det tredje problemet är bristen på ordförråd. Nu, om du aldrig har sett ett ord, om du aldrig har hört ett ord och någon använder det, då är chansen, du kommer inte att kunna förstå det. Naturligtvis kan du ibland gissa meningen baserat på sammanhanget, men speciellt om du är nybörjare eller på en lägre mellanliggande nivå, så kommer du förmodligen inte att kunna förstå vad vi säger. Okej? Vi får se hur du åtgärdar problemet.

Det fjärde problemet som våra elever säger är att engelsktalande pratar för fort. Jag har ställt ett frågetecken där för jag är inte så säker, är det att de pratar för fort eller att vi lyssnar för långsamt? Det är ett litet skämt, förstås, och vi får se hur man fixar det problemet också. Nu är det sista problemet som jag ofta ser när människor lär sig engelska övar med material som de tycker är tråkiga. Okej? Om du inte hittar särskild resurs intressant, om det inte är stimulerande, om du inte känner dig motiverad, då du kommer att överge det, och vi vill inte att. Vi vill fördjupa oss på naturmaterial, som vi finner intressanta och som vi kan följa. Det är den bästa balansen. Så det var de främsta anledningarna till att människor har svårt att förstå talat engelska, och i nästa par bilder Vill jag visa dig hur du kan fixa det och vad du kan göra för att förbättra din engelska lyssningsförståelse. Okej?

Det första du kan göra är att lära dig ord i alla deras former. Okej? Så när du studerar nytt ordförråd, när du studerar nya ord, tenderar du att lära dig dem i bara en av deras former? Om så är fallet är det ett misstag. Okej? Låt oss ta ett exempel med det vanligaste ordet på engelska, vilket är verbet att vara, okej? Om du lär dig det ordet bara i den formen vara eller det infinitiva, kommer du inte att kunna förstå det i alla dess andra former. Okej? Och det är ett vanligt verb, men det används oftast i andra former, till exempel, Jag är, hon har varit, vi var, och så vidare. Okej? Så, om du lär dig ett ord i bara en av dess former, så kommer du att kunna förstå ordet i endast den formen, och du kommer inte att kunna förstå det i andra sammanhang, vilket är ett problem. Tja, med det måste du lära dig varje ord i alla dess former.

Problemet är att om du lär dig nya ord i bara en av deras former, kommer du inte att kunna känna igen dem i andra former. Och chansen är, människor tenderar att använda samma ord i en massa olika former. Okej? Så hur lär du dig ett nytt ord effektivt i alla dess former? Här är en liten checklista över alla steg du behöver göra, alla de saker du behöver lära dig för att behärska ett ord, för att kunna känna igen det när någon annan använder det, men också för att kunna använda det själv när du behöver det. Okej? Till exempel har jag tagit ordet exempel. Okej, låt oss säga att du vill lära dig ordet exempel, när du kan tillämpa detta när du lär dig något nytt ord. Okej?

Nu måste du först och främst lära dig uttalet. Som vi redan såg finns det en stor kontrast mellan talat och skrivet engelska, eller hur? Så vad du behöver är en fonetisk transkription, och helst i det internationella fonetiska alfabetet, okej? Nu är det ett alternativt system, ett alternativt alfabet, som låter dig representera uttalet av ett ord fonetiskt. Så varje symbol motsvarar ett ljud, och det är alltid samma ljud. När du slår upp den fonetiska transkriptionen av ett ord, kommer du alltid att veta hur man uttalar det med säkerhet. Okej? Och här är en fonetisk transkription av ordet exempel. Okej? Jag ser att det uttalas exempel, exempel. Nu oroa dig inte för dessa bokstäver, dessa symboler ser roligt om du inte kan förstå dem eftersom vi kommer att fokusera på dem i en annan video. För nu, vad du behöver göra är att förstå vikten av fonetiska transkriptioner och hur de är mer värdefulla än stavningen när det gäller uttal.

Det andra du behöver lära dig är ordet stress. Nu, på engelska, har varje ord Minst en stressad stavelse. Vi uttalade stavelsen tydligare, kanske med ett längre vokalljud. Och i detta ord, i ordet exempel, är det den andra stavelsen som är stressad. Jag har lagt det i djärvhet. Så det är exempel, exempel. Det är inte exempel eller är det exempel. Okej det är exempel, exempel. Tredje sak är att lära sig stavningen, förstås. Nu är detta inte super viktigt för din lyssnande förståelse, men det är viktigt för din övergripande kunskaper i engelska eller så att du kan använda engelska i alla sammanhang. Tja, var noga med att veta rätt stavning av ordet.

Nästa sak du kan göra är att slå upp den grammatiska kategorin av ordet. Är det ett substantiv? Är det ett verb? Är det ett adjektiv? Är det en preposition? Det är viktigt eftersom det kommer att ge dig värdefull information om vilka andra former ordet har. I detta fall är ordet exempel ett substantiv. Så detta ger mig värdefull information om nästa steg jag behöver göra, vilket är att lära sig de andra formerna. Och substantiv har vanligtvis två former, singular och plural, exempel i singular och exempel i pluralformen. Det här är ganska uppenbart och lätt för vanliga substantiv, men det finns substantiv som mus, som har en oregelbunden pluralform, mus i singularen, men möss i plural. Rätt? Och om du bara lär dig ordet mus, är chansen, du kommer inte att kunna förstå ordet möss när någon använder den.

Nästa sak du behöver lära dig är språkregistret, i vilket sammanhang är ordet du lär dig, eftersom engelska har många ord. Och många ord har liknande betydelser, skillnaden är att de används i olika sammanhang. Okej? De har olika språkregister. Ett ord kan vara vulgärt, ett ord kan vara vardagligt. Och om det inte finns något skrivet i ordlistan, är chansen att ordet tillhör det neutrala språkregistret, vilket innebär att du kan använda det i vilket sammanhang som helst och det kunde inte vara konstigt.

Och det sista du absolut behöver göra när du lär dig ett nytt ord är att slå upp ett exempel mening. Detta hjälper dig att förstå hur du använder ordet, i vilket sammanhang ordet används. Och det kommer eventuellt också att hjälpa dig att komma ihåg ordet eftersom våra hjärnor förstår saker och kommer ihåg saker bättre i sitt sammanhang. Vi pratar om det för senare, men det är ingen idé att lära sig isolerade ord. Okej? Du behöver alltid lära dig i sitt sammanhang, för att kunna förstå i sitt sammanhang och även tala i sitt sammanhang. Rätt? Vettigt. Så vårt exempel mening med ordet exempel är, " kan du ge mig ett exempel?"Nu är det en perfekt mening för att illustrera vad ordet betyder och hur du kan använda det. Var noga med att följa alla dessa steg när du lär dig ett nytt ord. Så du kan känna igen den när du hör den, eftersom vi kan använda den när du behöver den.

Låt oss nu prata om några resurser som hjälper dig att bättre lära sig ordförråd iEngelska. Okej? Den första resursen är den fria online-ordlistan Wiktionary, och det här är en fantastisk ordbok eftersom den ger dig information om ordets mening. Det ger dig en fonetisk transkription så att du kan förstå hur man uttalar ordet. Du kan analysera de olika ljuden, ordets stress, och så vidare. Och du har också en ljudinspelning av ordet så att du kan höra det uttalas av en infödd talare.

Den andra resursen jag skulle rekommendera är en annan online-ordbok, som kallas din ordbok, som har många exempel meningar. Okej? Så om du lär dig ett nytt ord och du inte är säker på hur du använder det exakt, eller om du inte är säker på det sammanhang där ett ord används, kan du gå till din ordlista, slå upp ett ord och du får en massa exempel meningar. Den slutliga resursen jag skulle rekommendera är YouGlish. Nu, detta är en webbplats som låter dig slå upp ett ord och få exempel meningar från Videor från YouTube. Det här är bra för att du kan höra ordet uttalat av infödda talare och också se och höra ordet som används i sammanhanget.

Nu när du vet hur man lär sig ord på engelska, vilka ord ska du lära dig? Det finns mer än en miljon ord på engelska, men oroa dig inte, spring inte bort, du behöver inte lära dig alla ord på engelska. Okej? Ingen vet alla en miljon ord, inte ens modersmål. Och det beror på att det finns en naturlig process där de viktiga orden används hela tiden. Och ju viktigare ett ord är, desto oftare använder folk det. För att ge dig ett exempel på detta representerar de 600 vanligaste orden på engelska 85% av det dagliga ordförrådet. Med andra ord, om du känner till de 600 bästa orden på engelska, kommer du att kunna förstå cirka 85% av alla konversationer.

Nästa steg skulle vara att lära sig de 5 000 orden i det engelska språket, de 5 000 vanligaste orden som representerar 96% av det dagliga ordförrådet. Med andra ord, när du behärskar dessa 5000 vanligaste ord på engelska, kommer du att kunna förstå 96% av alla samtal. Vid den tiden kommer du att vara helt flytande på engelska. Okej? Även om det fortfarande kommer att finnas ord som du inte förstår, kommer du att ha tillräckligt med ordförråd för att kunna förstå ordet, för att kunna gissa dess mening och för att kunna kommunicera effektivt.

Så, hur hittar du dessa viktigaste, mest använda ord? Hur lär du dig det viktigaste ordförrådet? Den bästa lösningen är att använda en frekvenslista, eller att använda en metod eller en kurs baserad på en frekvenslista, vilket hjälper dig att lära dig det mest användbara ordförrådet. Först fokusera din tid, fokusera din energi på de viktigaste orden, som du omedelbart använder. Detta här är en skärmdump av webbplatsen frequencylist.com, vilket är en gratis resurs som du kan använda för att bläddra bland de 5 000 vanligaste orden på engelska. Den har mycket användbar information som ordet själv, till exempel vilken del av talet är. Så här ser vi att det är ett verb.

Och som vi just såg är det viktigt att känna till den grammatiska kategorin av varje ord så att du vet vad de andra formerna av ordet är, eller hur? Så här kan du se att tillfoganden eller andra former av ordet be är vara, am, är, varit, är, Var, Var, var, och ingen av dem är uppenbara bara genom att titta på ordet för att vara, eller hur? Så det är därför det är super viktigt att slå upp de andra formerna av varje ord. Vad som är fantastiskt med den här webbplatsen är att du också kan slå upp ordet på YouTube, på samma sätt som Youglish, du kan se ordet som används i sammanhanget. Nu rekommenderar jag att du använder FrequencyList.com eftersom det är en gratis hemsida. Det låter dig bläddra bland alla 5000 vanligaste orden i det engelska språket. Och när du lär dig alla 5000 av dem, kommer du att kunna göra vad du vill på engelska. Okej? Du kommer att vara helt flytande. Nästa viktiga sak du behöver göra för att förbättra ditt lyssnande, förståelse på engelska är att lära dig om fonetik. Spring inte iväg. Bli inte rädd. Det är inte så komplicerat som det låter, och vi kommer inte att gå in för mycket i detalj.

Vi ska bara se de saker som kommer att tjäna dig omedelbart. Och det första du absolut behöver göra är att lära sig att känna igen, och för att kunna producera alla ljud av det engelska språket eller alla ljud av dialekten av den accent som du lär dig. Okej?

Visste du att det finns 39 ljud på Amerikansk Engelska? Chanserna är att ingen någonsin satt sig ner med dig för att gå över varje ljud, hur man uttalar det, hur man känner igen det när någon uttalar det och hur man artikulerar det, eller hur? Så det är vad vi ska göra nu med en fantastisk resurs som heter American ipa Chart. Nu, här är vad webbplatsen americanipachart.com ser ut, och vad det är, är en interaktiv infographic som låter dig bläddra bland alla 39 ljud av General American gratis. Du kan även skriva ut eller ladda ner diagrammet gratis också. Här kan du se att först har vi de 24 konsonanterna som används i Standard American. Okej. Nu, vad infographic låter dig göra är att klicka på ett ljud för att höra det uttalas av en infödd talare. Okej?

Låt oss se P: puh, puh, puh, puh. Vi har ett exempelord, och du ser ordet skrivet på engelska, då ser du ordets fonetiska transkription så att du kan analysera varje ljud. Så om du klickar på ordet kommer du att höra ordet uttalat igen av en infödd talare. Gris, gris. Om du klickar på en andra gång kommer den infödda talaren att uttala samma ord långsamt. Gris, gris. Tanken är att gå över alla ljud, alla 39 ljud i allmänhet amerikanska och att lära sig att uttala dem individuellt och inom ett ord. Nu finner varje person olika ljud svåra att uttala, och det beror vanligtvis på ditt modersmål. Om ljudet i allmänhet inte finns på ditt eget språk, blir det svårare för dig att formulera det ljudet. Till exempel, TH-ljudet, /θ/ är ett ljud som inte finns på många språk och är i allmänhet svårt för utlänningar att uttala. Så låt oss jobba på det lite. Panther, panther, panther, panther. Okej? Samma ljud men tonande /ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Fjäder, fjäder, fjäder.

Så, du kan också gå igenom alla vokaler i General American. Så du har 10 rena vokalljud i Standard amerikanska som till exempel i I rosa: jag, jag, rosa, rosa, rosa, rosa, rosa. Eller ett ljud som är mycket typiskt för Amerikansk Engelska, vilket är svårt för utlänningar att uttala: er, er, lila, lila, lila, lila. Okej? Och du kan också gå över alla fem diftonger eller de fem vokalkluster av Standard American som till exempel ei, ei, ei i jade, jade, jade, jade. Okej? Eller ai, ai i lime, lime, lime, lime. Nu vad vi just såg var det amerikanska IPA-diagrammet, vilket är en gratis webbplats som du kan använda för att bläddra bland alla 39 ljud av Standard amerikansk engelska. Jag skulle råda dig att individuellt gå över varje ljud och fokusera på de som du finner svårast att känna igen och svårast att uttala. Tänk på att vi i en annan video kommer att gå över varje ljud i General American och vi uttalar det tillsammans.

Nästa steg jag har för dig för att förbättra din lyssnande förståelse är att lära sig i sitt sammanhang och alltid lära sig i sitt sammanhang. Det är ingen idé att lära sig isolerade ord. Och om du någonsin har lärt eller studerat ordet individuellt ur sitt sammanhang, vet att det är ett misstag, eftersom du kommer att finna det svårt att både förstå ordet när någon annan använder det, och du kommer också att ha svårt att komma ihåg ordet, att kunna använda det när du behöver det. Rätt? Så det är därför du alltid behöver lära dig i sammanhang och du måste alltid utsätta dig för det engelska språket. Nu, här är några resurser som du kan använda för att utsätta dig för det engelska språket, och det här är några material som gör att du kan lära dig engelska på roligt och naturligt sätt. Nu rekommenderar jag att kolla in några YouTube-kanaler, musik, Filmer, TV-serier, böcker och till och med serietidningar. På vår blogg clickandspeak.com du kan hitta artiklar med resurser för att öva engelska gratis.

Nästa steg jag har för dig är att spendera tid med ljud och utan text, tidsperioder när du bara lyssnar på engelska utan text, utan undertexter, utan transkriptioner. Okej? Nu är det viktigt eftersom ju mer tid du spenderar att lyssna på engelska, desto bättre kommer du att kunna förstå det och ju bekvämare du kommer att känna att lyssna på det. Under dessa perioder, fokusera bara på ljudet, var uppmärksam på hur ord uttalas. Om du någonsin hör ett nytt ord som du inte känner igen, kan du göra denna lilla övning för att stava ut ordet eller försöka stava ut ordet och slå upp det på nätet. Detta hjälper dig att vänja dig vid skillnaderna mellan talat och skrivet engelska. Okej? Och det stora är att ordlistan eller Google, vad du än använder, kommer sannolikt att känna igen ordet även om du stavade det fel.

Så, dessa var mina bästa tips om att förbättra din lyssnande förståelse på engelska. Saken är att folk brukar lära sig att förstå engelska ganska bra, men de har fortfarande svårt att svara, svara eller tala, eller hur? Och vanligtvis i samtal, hälften av tiden, lyssnar du, och hälften av tiden talar du. Så, om du vill kommunicera på engelska effektivt, måste du också lära dig att uttrycka dig bättre. I nästa video, Jag ska visa dig några av de bästa sätten du kan förbättra din talande på engelska. Okej? Tack för att titta på (och läsa!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: October 1, 2021, 3:17 pm