[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hogyan lehet javítani a hallgatási megértést Angolul 👂 [videó]

Ebben a videóban Misha néhány tippet és trükköt oszt meg annak érdekében, hogy jobban megértse a beszélt angol nyelvet! 👂

Nehéz megérteni az anyanyelvi beszélőket, amikor természetes sebességgel beszélnek? Mindig el kell olvasnia a feliratokat, hogy megértse kedvenc filmjét vagy TV-műsorát Angolul? 🎧

👇 Itt van a lépésről-lépésre útmutató, hogy javítsa a hallgatási megértés:

🌎 Ne felejtsd el válassza ki a feliratok nyelvét a videó beállításaira kattintva.

⏱️ Időkódok
0:00-Bevezetés
0: 46 - miért olyan nehéz megérteni a beszélt angol nyelvet?
4:51 - hogyan lehet javítani az angol hallgatás megértését
5:11-hogyan lehet megtanulni a szókincset a megfelelő módon
12:23 - források a szókincs megtanulására
13: 51 - milyen szavakat kell tanulnod Angolul?
17: 42 - hogyan lehet megtanulni az angol nyelv minden hangját
22: 48 - hogyan kell tanulni a kontextusban
25: 14-mi a helyzet a beszéddel?

📝 Teljes átirat:

Helló, itt Misha a Click & Speak - től. Ebben a videóban szeretnék válaszolni az egyik legfontosabb kérdésre, amelyet a hallgatóktól kapunk, azaz hogyan lehet jobban megérteni a beszélt angolul? Ha úgy érzi, hogy az anyanyelvűek túl gyorsan beszélnek, és nem tudja követni, amit mondanak, vagy a feliratok nélkül nem tudja megérteni a filmeket vagy a TV-műsorokat angolul, akkor ez a videó az Ön számára. Ha még mindig angolul tanulsz, és nehezen követed, amit mondok, akkor aktiválnod kell a feliratokat, amelyek mind angolul, mind pedig egy csomó más nyelven elérhetők. Szóval, győződjön meg róla, hogy ezt, így meg tudja érteni mindent, amit mondok. Rendben?

Mindig is hittem abban, hogy a megoldás fele annak a megértése, hogy honnan származik a probléma, igaz? Tehát, ha tudod, miért olyan nehéz megérteni a beszélt angol nyelvet, akkor konkrét lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy javítsd a hallgatási megértést Angolul. Rendben? Tehát nézzük meg a legfontosabb okokat, amelyek miatt a beszélt angol nyelv megértése olyan nehéz. Az első számú ok a gyakorlat hiánya. Rendben? Most sok diákunk órákat tölt a nyelvtanon, az olvasáson, a fordításon, de nincs elég idő az angol nyelv hallgatására, igaz? És, mint tudjuk, a gyakorlat teszi a mestert. Tehát, ha nem hallgatsz angolul, akkor nem fogod megérteni a beszélt angol nyelvet. Logikusnak tűnik, de úgy érzem, ezt meg kellene említenünk. Rendben? Tehát győződjön meg róla, hogy több hangot is tartalmaz az angol tanulmányokban. Hogy ez egy podcast, egy hangoskönyv, egy film, egy TV-műsor, ami valódi emberekkel beszél, az nem fontos. Ami fontos, hogy folyamatosan ki legyen téve a beszélt angol nyelvnek. Rendben, ez az első.

Most a második probléma, amely az elsőből ered, a beszélt és az írott angol közötti kontraszt. És az a helyzet, hogy hozzászoktunk az angol nyelvhez, és talán van egy jó ötletünk arról, hogyan kell kiejteni egy szót, ami nagyon különbözik attól, ahogy valójában kiejtik, igaz? A probléma az, hogy az angol nem fonetikus nyelv, ami azt jelenti, hogy egy szó helyesírása nem képviseli jól a kiejtését. Ez baj, mert ha megtanulod, egy szót hang nélkül, anélkül, hogy hallani lehet tévesszen meg a helyesírás, úgy ejtik, hogy egy bizonyos módon, mivel a valóságban teljesen más. Ennek elkerülése érdekében mindig, mindig, mindig hallgassa meg minden új szó hangfelvételét, amelyet megtanul, és ez elengedhetetlen.

A harmadik probléma a szókincs hiánya. Most, ha még soha nem látott egy szót, ha még soha nem hallott egy szót, és valaki használja, akkor esélye van, akkor nem lesz képes megérteni. Természetesen néha kitalálhatja a jelentést a kontextus alapján, de különösen, ha kezdő vagy alacsonyabb középfokú szinten van, akkor valószínűleg nem fogja tudni megérteni, amit mondunk. Oké? Meglátjuk, hogyan oldjuk meg ezt a problémát.

A negyedik probléma, amit a diákjaink mondanak nekünk, az, hogy az angol beszélők túl gyorsan beszélnek. Feltettem egy kérdőjelet, mert nem vagyok benne biztos, hogy túl gyorsan beszélnek, vagy hogy túl lassan hallgatunk? Ez persze egy kis vicc, és meglátjuk, hogyan oldjuk meg ezt a problémát is. Most, az utolsó probléma, amelyet gyakran látok, amikor az emberek angolul tanulnak, olyan anyagokkal gyakorolják, amelyeket unalmasnak találnak. Rendben? Ha nem talál érdekes erőforrást, ha nem stimuláló, ha nem érzi magát motiváltnak, akkor el fogja hagyni, és ezt nem akarjuk. Szeretnénk belemerülni a természetes anyagokba, amelyeket érdekesnek találunk, amelyeket követhetünk. Ez a legjobb egyensúly. Ezek voltak a legfőbb okai annak, hogy az emberek nehezen értik a beszélt angol nyelvet, és a következő pár diában szeretném megmutatni, hogyan lehet ezt megjavítani, és mit lehet tenni az angol hallgatás érthetőségének javítása érdekében. Rendben?

Most, az első dolog, amit tehetünk, hogy megtanulják a szavakat minden formájukban. Oké? Tehát, amikor új szókincset tanulsz, amikor új szavakat tanulsz, hajlamos vagy megtanulni őket csak az egyik formájukban? Ha igen, az hiba. Rendben? Vegyünk egy példát az angol nyelv leggyakoribb szójával, amely az ige, oké? Ha ezt a szót csak ebben a formában vagy infinitívként tanulja meg, akkor nem fogja tudni megérteni az összes többi formáját. Oké? És ez egy közös ige, de leggyakrabban más formában használják, például én, ő volt, mi voltunk, stb. Oké? Tehát a lényeg, ha egy szót csak az egyik formájában tanulsz meg, akkor csak ebben a formában tudod megérteni a szót, és más kontextusokban nem fogod megérteni, ami probléma. Nos, ezzel meg kell tanulnod minden szót minden formájában.

A probléma az, hogy ha új szavakat tanulsz csak az egyik formájukban, akkor nem fogod felismerni őket más formákban. És valószínű, hogy az emberek hajlamosak ugyanazt a szót használni egy csomó különböző formában. Oké? Tehát hogyan lehet hatékonyan megtanulni egy új szót minden formájában? Itt van egy kis ellenőrző lista az összes lépésről, amelyet meg kell tennie, az összes dolog, amit meg kell tanulnia egy szó elsajátításához, annak érdekében, hogy felismerje, amikor valaki más használja, de azt is, hogy bármikor használhatja, amikor szüksége van rá. Oké? A mi példánkban a példa szót vettem. Oké, tegyük fel, hogy meg akarja tanulni a példa szót, amikor ezt alkalmazhatja, amikor új szót tanul. Oké?

Most mindenekelőtt meg kell tanulnod a kiejtést. Mint már láttuk, nagy a kontraszt a beszélt és az írott angol között, igaz? Szóval, amire szükséged van, az egy fonetikus transzkripció, és lehetőleg a nemzetközi fonetikus ábécé, rendben? Most, ez egy alternatív rendszer, egy alternatív ábécé, amely lehetővé teszi, hogy képviselje a szó kiejtését fonetikusan. Tehát minden szimbólum egy hangnak felel meg, és mindig ugyanaz a hang. Miután megnézte egy szó fonetikus átírását, mindig tudni fogja, hogyan kell biztosan kiejteni. Oké? És itt van egy fonetikus átírása a szó példa. Oké? Látom, hogy ez kimondott példa, példa. Most ne aggódjon ezek a betűk, ezek a szimbólumok viccesnek tűnnek, ha nem érti őket, mert egy másik videóban rájuk összpontosítunk. Egyelőre annyit kell tenned, hogy megérted a fonetikus átiratok fontosságát, és azt, hogy a kiejtés szempontjából mennyire értékesebbek a helyesírásnál.

A második dolog, amit meg kell tanulnod, a stressz szó. Most, angolul, minden szónak legalább egy hangsúlyozott szótagja van. A szótagot világosabban ejtettük ki, talán hosszabb magánhangzóval. Ebben a szóban, a szó példájában, a második szótag hangsúlyozott. Félkövérrel írtam. Tehát példa, példa. Ez nem példa, sem példa. Oké, ez példa, példa. A harmadik dolog természetesen a helyesírás megtanulása. Most, ez nem szuper fontos a hallgatási megértés szempontjából, de fontos az Általános angol nyelvtudás szempontjából, vagy így bármilyen összefüggésben használhatja az angol nyelvet. Nos, győződjön meg róla, hogy ismeri a szó helyes helyesírását.

A következő dolog, amit megtehetsz, keresse meg a szó nyelvtani kategóriáját. Ez egy főnév? Ez egy ige? Ez egy melléknév? Ez egy előterjesztés? Ez azért fontos, mert értékes információkat fog adni arról, hogy milyen más formái vannak a szónak. Ebben az esetben a példa szó főnév. Tehát ez értékes információkat ad nekem a következő lépésről, amelyet meg kell tennem, ami a többi forma megtanulása. A főneveknek általában két formája van, az egyszemélyes és a többes szám, az egyszemélyes példa, a többes számú példa. Ez elég nyilvánvaló és könnyű a rendszeres főnevek számára, de vannak olyan főnevek, mint az egér, amelyeknek szabálytalan többes alakja van, egér az egyszemélyes, de egerek a többes számban. Igaz? Ha csak az egér szót tanulod, akkor valószínű, hogy nem fogod megérteni az egerek szót, ha valaki használja.

Most, a következő dolog, amit meg kell tanulnod, a nyelvi nyilvántartás, milyen összefüggésben van a használt szó, mert az angolnak sok szava van. Sok szónak hasonló jelentése van, a különbség az, hogy különböző kontextusban használják őket. Oké? Különböző nyelvi nyilvántartások vannak. Egy szó vulgáris lehet, egy szó köznyelvi lehet. És ha nincs semmi írva a szótárban, akkor valószínű, hogy a szó a semleges nyelvi regiszterhez tartozik, ami azt jelenti, hogy bármilyen összefüggésben használhatja, és nem lehet furcsa.

Az utolsó dolog, amit feltétlenül meg kell tennie, amikor új szót tanul, egy példamondat keresése. Ez segít megérteni, hogyan kell használni a szót, milyen összefüggésben használják a szót. És talán az is segít emlékezni a szóra, mert az agyunk megérti a dolgokat, és jobban emlékszik a dolgokra a kontextusban. Erről később is beszélünk, de nincs értelme elszigetelt szavakat tanulni. Oké? Mindig meg kell tanulni a kontextusban, annak érdekében, hogy képes legyen megérteni a kontextusban, valamint beszélni összefüggésben. Igaz? Van értelme. Tehát a példamondatunk a példa szóval: "tudsz nekem példát adni?"Ez egy tökéletes mondat, hogy bemutassa, mit jelent a szó, és hogyan lehet használni. Ügyeljen arra, hogy kövesse ezeket a lépéseket, amikor új szót tanul. Tehát képes lehet felismerni, amikor hallja, mivel tudjuk használni, ha szüksége van rá.

Most beszéljünk néhány olyan erőforrásról, amely segít jobban megtanulni a szókincsetangol. Rendben? Az első forrás az ingyenes online szótár Wikiszótár, ez egy csodálatos szótár, mert információt ad a szó jelentéséről. Ez ad egy fonetikus transzkripciót, így megértheti, hogyan kell kiejteni a szót. Elemezheti a különböző hangokat, a szó stresszét, stb. Van egy hangfelvétel is a szóról, hogy egy anyanyelvi beszélő hallja.

A második erőforrás, amelyet javasolnék, egy másik online szótár, amelyet szótárnak hívnak, amely sok példamondattal rendelkezik. Rendben? Tehát, ha új szót tanulsz, és nem vagy biztos benne, hogyan kell pontosan használni, vagy nem vagy biztos abban, hogy milyen kontextusban használsz egy szót, akkor elmehetsz a szótárba, kereshetsz egy szót, és kapsz egy csomó példamondatot. A végső erőforrás, amelyet javasolnék, a YouGlish. Ez egy olyan weboldal, amely lehetővé teszi, hogy felnézzen egy szót, és példamondatokat szerezzen a YouTube-ról származó videókból. Ez azért nagyszerű, mert hallhatjuk az anyanyelvűek által kiejtett szót, és láthatjuk és hallhatjuk a kontextusban használt szót is.

Most, hogy tudod, hogyan kell angolul tanulni a szavakat, mely szavakat kell megtanulnod? Több mint egymillió szó van az angol nyelven, de ne aggódj, ne fuss el, nem kell megtanulnod az összes szót az angol nyelven. Rendben? Senki sem ismeri az összes egymillió szót, még az anyanyelvi beszélőket sem. Ez azért van, mert van egy természetes folyamat, amelyben a fontos szavakat mindig használják. És minél fontosabb egy szó, annál gyakrabban használják az emberek. Ennek példájaként az angol nyelv 600 leggyakrabban használt szava a napi szókincs 85% - át teszi ki. Más szóval, ha ismeri az angol nyelv legjobb 600 szavát, akkor az összes beszélgetés mintegy 85% - át meg tudja érteni.

A következő lépés az lenne, hogy megtanulják a felső 5000 szó az angol nyelv, az 5000 leggyakrabban használt szavak, amelyek 96% - át a napi szókincs. Más szóval, miután elsajátította ezeket az 5000 leggyakrabban használt szavakat angolul, képes lesz megérteni az összes beszélgetés 96% - át. Ezen a ponton teljesen folyékonyan beszél angolul. Rendben? Annak ellenére, hogy még mindig lesznek olyan szavak, amelyeket nem értesz, elegendő szókincsed lesz ahhoz, hogy megértsd a szót, hogy kitaláld a jelentését, és képes legyél hatékonyan kommunikálni.

Szóval, hogyan találja meg ezeket a legfontosabb, leggyakrabban használt szavakat? Hogyan lehet megtanulni a legfontosabb szókincset? A legjobb megoldás egy frekvencialista használata, vagy egy frekvencialistán alapuló módszer vagy tanfolyam használata, amely segít megtanulni a leghasznosabb szókincset. Először összpontosítsa idejét, összpontosítsa energiáját a legfontosabb szavakra, amelyeket azonnal használni fog. Ez itt egy screenshot a honlapon frequencylist.com, amely egy ingyenes erőforrás segítségével böngészhet a top 5,000 leggyakrabban használt szavak az angol nyelv. Sok hasznos információval rendelkezik, mint például maga a szó, legyen például a beszéd melyik része. Tehát itt látjuk, hogy ez egy ige.

És ahogy most láttuk, fontos tudni az egyes szavak nyelvtani kategóriáját, hogy tudd, mi a szó többi formája, igaz? Tehát itt láthatjuk, hogy a Be szó vagy más formái a be, am, are, BE, be, is, was, was, and none of them are obvious just by looking at the word to be, right? Tehát ez az, amiért ez szuper fontos, hogy vizsgálja meg a többi formája minden szó. Ami csodálatos ezen a weboldalon, az az, hogy a YouTube-on is megnézheti a szót, hasonlóan a Youglish-hez, láthatja a kontextusban használt szót. Most azt javaslom, hogy használja FrequencyList.com mert ez egy ingyenes weboldal. Ez lehetővé teszi, hogy böngésszen az összes 5000 leggyakrabban használt szavak az angol nyelv. És ha mind az 5000-et megtanulod, mindent meg tudsz csinálni Angolul. Oké? Teljesen folyékonyan fogsz beszélni. A következő fontos dolog, amit meg kell tennie a hallgatás javítása érdekében, az angol nyelvű megértés a fonetika megismerése. Ne fuss el. Ne félj. Ez nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, és nem megyünk bele túl sok részletbe.

Csak látni fogjuk azokat a dolgokat, amelyek azonnal szolgálnak. Az első dolog, amit feltétlenül meg kell tennie, hogy megtanulják felismerni, és hogy képes legyen előállítani az angol nyelv minden hangját vagy az akcentus dialektusának minden hangját, amelyet tanulsz. Oké?

Tudtad, hogy van 39 hangok általában Amerikai Angol? Valószínű, hogy soha senki nem ült le veled, hogy átnézzen minden hangot, hogyan kell kiejteni, hogyan lehet felismerni, amikor valaki kiejti, és hogyan kell megfogalmazni, igaz? Szóval ez az, amit most fogunk csinálni egy csodálatos erőforrással, az American IPA Chart néven. Most, itt van, amit a honlapon americanipachart.com úgy néz ki, mint, és mi ez, egy interaktív infographic, amely lehetővé teszi, hogy böngésszen mind a 39 hangok General American ingyen. A diagramot akár INGYENESEN is kinyomtathatja vagy letöltheti. Most, itt látható, hogy először is, van a 24 mássalhangzók használt Standard amerikai. Oké. Most, amit az infographic lehetővé teszi, hogy rákattintson egy hangra, hogy hallja, amit egy anyanyelvű beszél. Oké?

Lássuk P: puh, puh, puh, puh. Van egy példaszó, és látod, hogy a szó angolul van írva, majd látod a szó fonetikus átírását, így minden hangot elemezhetsz. Tehát, ha rákattint a szóra, akkor egy anyanyelvű ismét hallja a szót. Disznó, disznó. Ha másodszor kattint, az anyanyelvi beszélő lassan ugyanazt a szót mondja ki. Disznó, disznó. Az ötlet az, hogy menjen át az összes hang, mind a 39 hangok általában amerikai, és megtanulni kiejteni őket külön-külön, egy szót. Most, minden ember megtalálja a különböző hangokat nehéz kiejteni, és ez általában attól függ, hogy az anyanyelvén. Ha a hang általában Amerikai nem létezik a saját nyelvén, akkor nehezebb lesz megfogalmazni ezt a hangot. Például a th hang, a /θ/ olyan hang, amely sok nyelven nem létezik, és általában nehéz a külföldieknek kiejteni. Szóval dolgozzunk rajta egy kicsit. Párduc, párduc, párduc, párduc. Oké? Ugyanaz a hang, de hangot adott /ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Toll, toll, toll.

Így, akkor is megy keresztül az összes magánhangzók általában Amerikai. Tehát van 10 tiszta magánhangzó hangok Standard amerikai mint például az I rózsaszín: én, én, rózsaszín, rózsaszín,rózsaszín, rózsaszín. Vagy egy hang, ami nagyon jellemző az amerikai angol, ami nehéz a külföldiek kiejteni: er, er, lila, lila, lila, lila. Oké? És akkor is megy át mind az öt diftongs vagy az öt magánhangzó klaszterek Standard amerikai, mint például az ei, ei, ei jade, jade, jade, jade. Oké? Vagy az ai, AI mész, mész, mész, mész. Most, amit most láttunk, az American IPA Chart volt, amely egy ingyenes weboldal, amellyel böngészhet az összes 39 szabványos amerikai angol hangok. Azt tanácsolom, hogy minden egyes hangot külön-külön nézzenek át, és azokra összpontosítsanak, amelyeket a legnehezebben felismernek és a legnehezebben kiejtenek. Ne feledje, hogy egy másik videóban minden egyes amerikai hangot átnézzük, és együtt ejtjük ki.

A következő lépés az Ön számára a hallgatás megértésének javítása érdekében az, hogy a kontextusban Tanuljon, és mindig a kontextusban tanuljon. Nincs értelme elszigetelt szavakat tanulni. És ha valaha is megtanultad vagy tanulmányoztad a szót külön-külön a kontextusból, tudd, hogy ez hiba, mert nehéz lesz megérteni a szót, amikor valaki más használja, és akkor is nehéz lesz emlékezni a szóra, ha képes használni, ha szüksége van rá. Igaz? Ezért mindig a kontextusban kell tanulnod, és mindig ki kell mutatnod magad az angol nyelvnek. Most, itt van néhány erőforrást lehet használni annak érdekében, hogy ki magát az angol nyelv, és ezek olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik, hogy angolul tanulni szórakoztató, természetes módon. Most azt javaslom, hogy nézzünk meg néhány YouTube-csatornát, zenét, filmeket, TV-sorozatokat, könyveket, sőt képregényeket is. Blogunkon clickandspeak.com, megtalálja cikkek források gyakorolni angol ingyen.

A következő lépés az Ön számára az, hogy időt töltsön hanggal, szöveg nélkül, olyan időszakokkal, amikor csak angolul hallgat szöveg nélkül, feliratok nélkül, átiratok nélkül. Oké? Most ez azért fontos, mert minél több időt tölt az angol hallgatással, annál jobban meg tudja érteni, annál kényelmesebb lesz hallgatni. Ezekben az időszakokban csak a hangra összpontosítson, figyeljen a szavak kiejtésére. Ha valaha is hallani egy új szót, hogy nem ismeri fel, meg tudod csinálni ezt a kis gyakorlat helyesírási ki a szót, vagy megpróbálja, hogy pontosan ki a szót, és keresi fel az interneten. Ez segít megszokni a beszélt és az írott angol közötti különbségeket. Rendben? A nagy dolog az, hogy a szótár vagy a Google, bármit is használ, valószínűleg felismeri a szót, még akkor is, ha rosszul írta.

Tehát ezek voltak a legfontosabb tippeim az angol nyelvű hallgatás megértésének javítására. A helyzet az, hogy az emberek általában elég jól megtanulják megérteni az angol nyelvet, de még mindig nehezen válaszolnak, válaszolnak vagy beszélnek, igaz? És általában a beszélgetésekben, az idő felében, figyelsz, és az idő felében, beszélsz. Tehát, ha hatékonyan szeretne angolul kommunikálni, akkor meg kell tanulnia jobban kifejezni magát. A következő videóban megmutatom neked a legjobb módszereket, amelyekkel javíthatja az angol nyelvű beszédet. Rendben? Kösz, hogy nézed (és olvasol!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: October 1, 2021, 3:16 pm