[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Sådan forbedrer du din lytteforståelse på engelsk 👂 [VIDEO]

I denne video deler Misha nogle tips og tricks, så du bedre kan forstå talt engelsk! 👂

Har du svært ved at forstå indfødte talere, når de taler i et naturligt tempo? Er du altid nødt til at læse underteksterne for at forstå din yndlingsfilm eller -tv-serie på engelsk? 🎧

👇 Her er vores trinvise guide til at forbedre din lytteforståelse:

🌎 Glem ikke at vælge underteksternes sprog ved at klikke på videoens indstillinger.

⏱️ Timecodes
0:00 - Intro
0:46 - Hvorfor er det så Svært at forstå talt engelsk?
4:51 - Sådan forbedrer du din lytteforståelse på engelsk
5:11 - Sådan lærer du ordforråd på den rigtige måde
12:23 - Ressourcer til at lære ordforråd
13:51 - Hvilke ord skal du lære på engelsk?
17:42 - Sådan lærer du alle lydene i det engelske sprog
22:48 - Sådan lærer du i kontekst
25:14 - Hvad med at SPROGE?
📝 Fuld udskrift:

Hej, det er Misha fra Click & Speak. I denne video vil jeg gerne svare på et af de mest stillede spørgsmål vi får fra studerende, som er: Hvordan forstår man bedre talt engelsk? Hvis du føler, at indfødte talere taler for hurtigt, og du ikke kan følge med i, hvad de siger, eller hvis du ikke kan forstå film eller tv-serier på engelsk uden undertekster, så er denne video noget for dig. Hvis du stadig er ved at lære engelsk, og du har svært ved at følge med i, hvad jeg siger, så bør du aktivere underteksterne, som er tilgængelige på både engelsk og en masse andre sprog. Så sørg for at gøre det, så du kan forstå alt det, jeg siger. Er det forstået?

Nu har jeg altid ment, at det at forstå, hvor et problem kommer fra, er halvdelen af løsningen, ikke? Så hvis du ved, hvorfor det er så svært at forstå talt engelsk, så kan du tage specifikke skridt for at forbedre din lytteforståelse på engelsk. Er du med? Så lad os se de vigtigste grunde til, hvorfor det er så svært at forstå talt engelsk. Den første grund er mangel på øvelse. Okay? Mange af vores elever bruger mange timer på at arbejde med grammatik, læse og oversætte, men de bruger ikke nok tid på at lytte til engelsk, ikke sandt? Og som vi alle ved, gør øvelse det perfekte. Så hvis du ikke lytter til engelsk, vil du ikke begynde at forstå talt engelsk. Det virker ganske logisk, men jeg synes, at vi bør nævne det. Men vi bør dog nævne det. Så sørg for at inkludere mere lyd i dine engelskstudier. Om det er en podcast, en lydbog, en film, et tv-program, hvor der tales med rigtige mennesker, er ikke så vigtigt. Det vigtige er, at du konstant bliver udsat for talt engelsk. Okay, det er nummer et.

Det andet problem, som udspringer af det første, er kontrasten mellem talt og skrevet engelsk. Og sagen er den, at vi er vant til at læse engelsk, og måske har vi en god idé om, hvordan et ord skal udtales, hvilket er meget forskelligt fra, hvordan det faktisk udtales, ikke sandt? Problemet er, at engelsk ikke er et fonetisk sprog, hvilket betyder, at stavningen af et ord ikke repræsenterer udtalen godt. Og det er et problem, for når du lærer et ord uden lyd, uden at høre det, kan du blive narret af stavemåden og tro, at det udtales på en bestemt måde, mens det i virkeligheden er helt anderledes. For at undgå dette skal du altid, altid, altid, altid lytte til lydoptagelser af hvert nyt ord, du lærer, og det er vigtigt.

Det tredje problem er manglen på ordforråd. Hvis du aldrig har set et ord, hvis du aldrig har hørt et ord, og nogen bruger det, så er der stor sandsynlighed for, at du ikke vil kunne forstå det. Selvfølgelig kan man nogle gange gætte betydningen ud fra konteksten, men især hvis man er nybegynder eller på et lavere mellemniveau, så vil man sandsynligvis ikke kunne forstå, hvad vi siger. Okay? Vi skal se, hvordan vi kan løse det problem.

Det fjerde problem, som vores elever fortæller os, er, at engelsktalende taler for hurtigt. Nu har jeg sat et spørgsmålstegn der, fordi jeg ikke er så sikker på, om det er fordi de taler for hurtigt eller fordi vi lytter for langsomt? Det er selvfølgelig en lille spøg, og vi skal se, hvordan vi også kan løse det problem. Nu er det sidste problem, som jeg ofte ser, når folk lærer engelsk, at de øver sig med materialer, som de finder kedelige. Er du med? Hvis du ikke finder et bestemt materiale interessant, hvis det ikke er stimulerende, hvis du ikke føler dig motiveret, så vil du opgive det, og det ønsker vi ikke. Vi ønsker at fordybe os i naturlige materialer, som vi finder interessante, og som vi kan følge. Det er den bedste balance. Så det var de vigtigste grunde til, at folk har svært ved at forstå talt engelsk, og på de næste par dias vil jeg gerne vise dig, hvordan du kan rette op på det, og hvad du kan gøre for at forbedre din lytteforståelse på engelsk. Er du med?

Det første, du kan gøre, er at lære ord i alle deres former. Okay? Så når du studerer nyt ordforråd, når du studerer nye ord, har du så en tendens til at lære dem i kun én af deres former? Hvis det er tilfældet, er det en fejl. Er du med? Lad os tage et eksempel med det mest almindelige ord i det engelske sprog, som er verbet to be, okay? Hvis du kun lærer det ord i den form be eller infinitiv, så vil du ikke være i stand til at forstå det i alle dets andre former. Okay? Og det er et almindeligt verbum, men det bruges oftest i andre former, f.eks. i I am, she has been, we were, et cetera. Okay? Så i bund og grund, hvis du kun lærer et ord i én af dets former, vil du kun kunne forstå ordet i denne form, og du vil ikke kunne forstå det i andre sammenhænge, hvilket er et problem. Derfor skal du lære hvert ord i alle dets former.

Problemet er, at hvis du kun lærer nye ord i én af deres former, vil du ikke kunne genkende dem i andre former. Og der er stor sandsynlighed for, at folk har en tendens til at bruge det samme ord i en masse forskellige former. Okay? Så hvordan lærer du et nyt ord effektivt i alle dets former? Her er en lille tjekliste over alle de skridt, du skal tage, alle de ting, du skal lære for at beherske et ord, for at kunne genkende det, når andre bruger det, men også for at kunne bruge det selv, når du har brug for det. Okay? I vores eksempel har jeg taget ordet eksempel. Okay, lad os sige, at du ønsker at lære ordet eksempel, når du kan anvende dette, når du lærer et hvilket som helst nyt ord. Okay?

Nu skal du først og fremmest lære udtalen. Som vi allerede har set, er der en stor kontrast mellem talt og skrevet engelsk, ikke sandt? Så det, du har brug for, er en fonetisk transskription, og helst i det internationale fonetiske alfabet, okay? Nu er det et alternativt system, et alternativt alfabet, som lader dig repræsentere udtalen af et ord fonetisk. Så hvert symbol svarer til en lyd, og det er altid den samme lyd. Når du slår op i den fonetiske transskription af et ord, vil du altid vide, hvordan du skal udtale det med sikkerhed. Okay? Og her er en fonetisk transskription af ordet eksempel. Okay? Jeg kan se, at det udtales eksempel, eksempel, eksempel. Nu skal du ikke bekymre dig om disse bogstaver, disse symboler, der ser sjove ud, hvis du ikke kan forstå dem, for vi vil fokusere på dem i en anden video. For nu er det, du skal gøre, at forstå vigtigheden af fonetiske transskriptioner, og hvordan de er mere værdifulde end stavemåden, når det kommer til udtale.

Den anden ting, du skal lære, er ordbetoningen. Nu har hvert ord på engelsk mindst én betonet stavelse. Vi udtaler stavelsen tydeligere, måske med en længere vokallyd. Og i dette ord, i ordeksemplet, er det den anden stavelse, der er understreget. Jeg har sat den med fed skrift. Så det er eksempel, eksempel, eksempel. Det er ikke eksempel, og det er heller ikke eksempel. Okay Det er eksempel, eksempel, eksempel. Den tredje ting er selvfølgelig at lære stavningen. Nu er det ikke super vigtigt for din lytteforståelse, men det er vigtigt for din generelle viden om engelsk eller som så du kan bruge engelsk i enhver sammenhæng. Nå, men sørg for at kende den korrekte stavning af ordet.

Det næste, du kan gøre, er at slå ordets grammatiske kategori op. Er det et navneord? Er det et verbum? Er det et adjektiv? Er det en præposition? Det er vigtigt, for det vil give dig værdifulde oplysninger om, hvilke andre former ordet har. I dette tilfælde er ordet eksempel et navneord. Så det giver mig værdifulde oplysninger om det næste skridt, jeg skal tage, som er at lære de andre former. Og navneord har normalt to former, ental og flertal, eksempel i ental og eksempler i flertal. Dette er ret indlysende og nemt for almindelige navneord, men der er navneord som mus, der har en uregelmæssig flertalsform, mus i ental, men mus i flertal. Ikke sandt? Og hvis du kun lærer ordet mus, er der stor sandsynlighed for, at du ikke vil være i stand til at forstå ordet mus, når nogen bruger det.

Nu er det næste, du skal lære, sprogregistret, i hvilken sammenhæng det ord, du lærer, bruges, for engelsk har mange ord. Og mange ord har samme betydning, forskellen er, at de bruges i forskellige sammenhænge. Okay? De har forskellige sproglige registre. Et ord kan være vulgært, et ord kan være dagligdags. Og hvis der ikke står noget i ordbogen, så er der stor sandsynlighed for, at ordet hører til det neutrale sprogregister, hvilket betyder, at man kan bruge det i enhver sammenhæng, og det kan ikke være mærkeligt.

Og den sidste ting, du absolut skal gøre, når du lærer et nyt ord, er at slå en eksempelsætning op. Det vil hjælpe dig med at forstå, hvordan ordet skal bruges, og i hvilken sammenhæng ordet bruges. Og det vil muligvis også hjælpe dig med at huske ordet, fordi vores hjerner forstår ting og husker ting bedre i en sammenhæng. Det skal vi også tale om senere, men det nytter ikke noget at lære isolerede ord. Okay? Du skal altid lære i kontekst, for at kunne forstå i kontekst og også tale i kontekst. Ikke sandt? Det giver mening. Så vores eksempelsætning med ordet eksempel er: "Kan du give mig et eksempel?" Det er en perfekt sætning til at illustrere, hvad ordet betyder, og hvordan du kan bruge det. Sørg for at følge alle disse trin, når du lærer et nyt ord. Så du kan være i stand til at genkende det, når du hører det, ligesom vi kan være i stand til at bruge det, når du får brug for det.

Lad os nu tale om nogle ressourcer, som vil hjælpe dig med bedre at lære ordforråd iEnglish. Er du med? Den første ressource er den gratis online ordbog Wiktionary, og det er en fantastisk ordbog, fordi den giver dig oplysninger om ordets betydning. Den giver dig en fonetisk transskription, så du kan forstå, hvordan du skal udtale ordet. Du kan analysere de forskellige lyde, ordets betoning og så videre. Og du har også en lydoptagelse af ordet, så du kan høre det blive udtalt af en indfødt taler.

Den anden ressource, som jeg vil anbefale, er en anden online ordbog, som hedder Your Dictionary, som har en masse eksempelsætninger. Er du med? Så hvis du er ved at lære et nyt ord, og du ikke er sikker på, hvordan du skal bruge det præcist, eller hvis du ikke er sikker på, i hvilken sammenhæng et ord bruges, kan du gå ind på Din ordbog, slå et ord op, og så får du en masse eksempelsætninger. Den sidste ressource, som jeg vil anbefale, er YouGlish. Det er et websted, hvor du kan slå et ord op og få eksempler på sætninger fra videoer fra YouTube. Det er fantastisk, fordi du kan høre ordet blive udtalt af indfødte talere og også se og høre ordet blive brugt i en sammenhæng.

Nu hvor du ved, hvordan du kan lære ord på engelsk, hvilke ord skal du så lære? Der er mere end en million ord i det engelske sprog, men bare rolig, løb ikke væk, du behøver ikke at lære alle ord i det engelske sprog. Er du med? Ingen kender alle en million ord, ikke engang indfødte talere. Og det skyldes, at der er en naturlig proces, hvor de vigtige ord bruges hele tiden. Og jo vigtigere et ord er, jo oftere bruger folk det. For at give dig et eksempel på dette kan du se, at de 600 mest anvendte ord i det engelske sprog udgør 85 % af det daglige ordforråd. Med andre ord: Hvis du kender de 600 mest almindelige ord i det engelske sprog, vil du være i stand til at forstå ca. 85 % af alle samtaler.

Det næste skridt ville være at lære de 5.000 mest anvendte ord i det engelske sprog, de 5.000 mest almindeligt anvendte ord, som udgør 96 % af det daglige ordforråd. Med andre ord, når du først mestrer disse 5.000 mest almindeligt anvendte ord på engelsk, vil du være i stand til at forstå 96 % af alle samtaler. På det tidspunkt vil du være fuldstændig flydende på engelsk. Er du med? Selv om der stadig vil være ord, som du ikke forstår, vil du have nok ordforråd til at kunne forstå ordet, gætte dets betydning og være i stand til at kommunikere effektivt.

Så hvordan finder du disse vigtigste, mest almindeligt anvendte ord? Hvordan lærer man det vigtigste ordforråd? Den bedste løsning er at bruge en frekvensliste eller at bruge en metode eller et kursus baseret på en frekvensliste, som vil hjælpe dig med at lære det mest nyttige ordforråd. Først skal du fokusere din tid og din energi på de vigtigste ord, som du vil bruge med det samme. Dette her er et skærmbillede af hjemmesiden frequencylist.com, som er en gratis ressource, du kan bruge til at gennemse de 5.000 mest anvendte ord i det engelske sprog. Den har en masse nyttige oplysninger såsom selve ordet, være for eksempel, hvilken del af tale der er. Så her kan vi se, at det er et verbum.

Og som vi lige har set, er det vigtigt at kende den grammatiske kategori for hvert ord, så du ved, hvad de andre former af ordet er, ikke? Så her kan du se, at de andre former af ordet be er be, am, are, are, been, being, is, is, was, were, were, og ingen af dem er indlysende bare ved at se på ordet to be, ikke? Så derfor er det supervigtigt at slå de andre former af hvert ord op. Det fantastiske ved dette websted er, at du også kan slå ordet op på YouTube, på samme måde som på Youglish, så du kan se ordet brugt i en sammenhæng. Nu anbefaler jeg at bruge FrequencyList.com, fordi det er et gratis websted. Den giver dig mulighed for at gennemse alle 5.000 mest almindeligt anvendte ord i det engelske sprog. Og når du først har lært alle 5.000 af dem, vil du kunne gøre alt, hvad du vil, på engelsk. Okay? Du vil være fuldstændig flydende. Den næste vigtige ting, du skal gøre for at forbedre din lytteevne og forståelse på engelsk, er at lære om fonetik. Du må ikke løbe væk. Bliv ikke bange. Det er ikke så kompliceret, som det lyder, og vi vil ikke gå for meget i detaljer.

Vi vil bare se de ting, der vil tjene dig med det samme. Og det første, du absolut skal gøre, er at lære at genkende og være i stand til at producere alle lyde i det engelske sprog eller alle lyde i den dialekt af den accent, som du er ved at lære. Okay?

Vidste du, at der er 39 lyde i almindeligt amerikansk engelsk? Der er stor sandsynlighed for, at ingen nogensinde har sat sig ned med dig for at gennemgå hver enkelt lyd, hvordan man udtaler den, hvordan man genkender den, når nogen udtaler den, og hvordan man artikulerer den, ikke sandt? Så det er det, vi vil gøre nu med en fantastisk ressource kaldet American IPA Chart. Sådan ser hjemmesiden americanipachart.com ud, og hvad det er, er en interaktiv infografik, hvor du gratis kan gennemse alle 39 lyde i det almindelige amerikanske sprog. Du kan endda også udskrive eller downloade diagrammet gratis. Her kan du se, at vi for det første har de 24 konsonanter, der bruges i standardamerikansk. Okay. Det, du kan gøre i infografikken, er at klikke på en lyd for at høre den blive udtalt af en indfødt taler. Okay?

Lad os se P: puh, puh, puh, puh, puh. Vi har et eksempelord, og du kan se ordet skrevet på engelsk, og derefter kan du se ordets fonetiske transskription, så du kan analysere hver lyd. Så hvis du klikker på ordet, vil du høre ordet blive udtalt igen af en indfødt taler. Gris, gris. Hvis du klikker en anden gang, vil den indfødte taler udtale det samme ord langsomt. Gris, gris. Ideen er at gennemgå alle lydene, alle 39 lyde i almindelig amerikansk, og at lære at udtale dem enkeltvis og i et ord. Nu finder hver person forskellige lyde vanskelige at udtale, og det afhænger normalt af dit modersmål. Hvis lyden i General American ikke findes på dit eget sprog, vil det være sværere for dig at udtale den pågældende lyd. F.eks. er th-lyden, /θ/, en lyd, der ikke findes i mange sprog, og som generelt er svær for udlændinge at udtale. Så lad os arbejde lidt med det. Panter, panter, panter, panter, panter, panter. Okay? Den samme lyd, men med stemmeføring /ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Fjer, fjer, fjer, fjer.

Så du kan også gennemgå alle vokalerne i almindelig amerikansk. Så du har 10 rene vokallyd i Standard American, som f.eks. i'et i i pink: i, i, pink, pink, pink, pink, pink, pink, pink, pink. Eller en lyd, der er meget typisk for amerikansk engelsk, som er svær for udlændinge at udtale: er, er, er, purple, purple, purple, purple, purple, purple. Okay? Og du kan også gennemgå alle fem diftonger eller de fem vokalklynger i standardamerikansk som f.eks. ei, ei, ei, ei i jade, jade, jade, jade, jade. Okay? Eller ai, ai i lime, lime, lime, lime, lime, lime. Det, vi lige har set, er American IPA Chart, som er et gratis websted, som du kan bruge til at gennemse alle 39 lyde i amerikansk standardengelsk. Jeg vil råde dig til at gennemgå hver enkelt lyd individuelt og fokusere på dem, som du finder sværest at genkende og sværest at udtale. Husk nu på, at vi i en anden video vil gennemgå hver lyd på almindelig amerikansk, og vi vil udtale den sammen.

Det næste skridt, jeg har til dig for at forbedre din lytteforståelse, er at lære i kontekst og altid at lære i kontekst. Det nytter ikke noget at lære isolerede ord. Og hvis du nogensinde har lært eller studeret ord enkeltvis uden for kontekst, skal du vide, at det er en fejl, for du vil få svært ved både at forstå ordet, når en anden bruger det, og du vil også have svært ved at huske ordet og være i stand til at bruge det, når du får brug for det. Ikke sandt? Så derfor skal du altid lære i kontekst, og du skal altid udsætte dig selv for det engelske sprog. Her er nogle ressourcer, som du kan bruge til at udsætte dig selv for det engelske sprog, og det er nogle materialer, som vil give dig mulighed for at lære engelsk på en sjov og naturlig måde. Nu anbefaler jeg, at du tjekker nogle YouTube-kanaler, musik, film, tv-serier, bøger og endda tegneserier. På vores blog clickandspeak.com kan du finde artikler med ressourcer til at øve engelsk gratis.

Det næste skridt, jeg har til dig, er at bruge tid med lyd og uden tekst, perioder, hvor du kun lytter til engelsk uden tekst, uden undertekster og uden transskriptioner. Okay? Det er vigtigt, for jo mere tid du bruger på at lytte til engelsk, jo bedre vil du kunne forstå det, og jo mere komfortabel vil du føle dig ved at lytte til det. I disse perioder skal du kun fokusere på lyden og være opmærksom på den måde, ordene udtales på. Hvis du nogensinde hører et nyt ord, som du ikke kan genkende, kan du lave denne lille øvelse med at stave ordet eller forsøge at stave ordet og slå det op på nettet. Det vil hjælpe dig med at vænne dig til forskellene mellem talt og skrevet engelsk. Er du med? Og det gode er, at ordbogen eller Google, uanset hvad du bruger, højst sandsynligt vil genkende ordet, selv om du har stavet det forkert.

Så dette var mine bedste tips til at forbedre din lytteforståelse på engelsk. Sagen er den, at folk normalt har en tendens til at lære at forstå engelsk ret godt, men de har stadig svært ved at svare, svare eller tale, ikke sandt? Og normalt er det sådan i samtaler, at halvdelen af tiden lytter du, og halvdelen af tiden taler du. Så hvis du ønsker at kommunikere effektivt på engelsk, skal du også lære at udtrykke dig bedre på engelsk. I den næste video viser jeg dig nogle af de bedste måder, hvorpå du kan forbedre din tale på engelsk. Er du med? Tak fordi du så med (og læste!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 4:47 pm