[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Как да подобрим разбирането на английски език чрез слушане 👂 [ВИДЕО]

В този видеоклип Миша споделя някои съвети и трикове, за да разбере по-добре говоримия английски! 👂

Трудно ли ви е да разберете майчините езици, когато говорят с естествена скорост? Винаги ли трябва да четете субтитри, за да разберете любимия си филм или телевизионно шоу на английски език? 🎧

👇 Тук е нашето стъпка по стъпка ръководство за подобряване на вашето разбиране на слуха:

🌎 Не забравяйте избор на език на субтитрите, като кликнете върху настройките на видеоклипа.

⏱️ Времеви кодове
0: 00-Влизане
0: 46-защо е толкова ТРУДНО да се разбере говоримия английски?
4: 51-как да се подобри разбирането на английски език по слух
5:11-Как да научите речника правилно
12:23 - ресурси за изучаване на речника
13: 51-какви думи трябва да научите на английски език?
17: 42 - как да научите всички звуци на английски език
22:48-как да учим в контекст
25:14-Какво ще кажеш да говорим?

📝 Пълен препис:

Здравейте, Това е Миша от Click & Speak. В този видеоклип бих искал да отговоря на един от основните въпроси, които получаваме от студентите, а именно: как да разберем по-добре говоримия английски? Ако смятате, че местните говорещи говорят твърде бързо и не можете да следвате това, което казват, или не можете да разберете филми или телевизионни предавания на английски език без субтитри, тогава този видеоклип е за вас. Сега, ако все още учите английски и ви е трудно да следвате това, което казвам, трябва да активирате субтитрите, които са достъпни както на английски, така и на много други езици. Така че не забравяйте да го направите, за да можете да разберете всичко, което казвам. Всичко наред ли е?

Винаги съм вярвал, че разбирането откъде идва проблемът е половината от решението, нали? Така че, ако знаете защо е толкова трудно да разберете говоримия английски, можете да предприемете конкретни стъпки, за да подобрите разбирането на английския език по слух. Всичко наред ли е? Така че, нека да разгледаме основните причини, поради които е толкова трудно да се разбере говоримия английски. Причина номер едно е липсата на практика. Всичко наред ли е? Сега много от нашите ученици прекарват часове в работа по граматика, четене, превод, но няма достатъчно време за слушане на английски, нали? И както всички знаем, практиката води до съвършенство. Така че, ако не слушате английски, няма да започнете да разбирате говоримия английски. Изглежда съвсем логично, но чувствам, че трябва да го споменем. Всичко наред ли е? Така че не забравяйте да включите повече аудио във вашите уроци по английски език. Дали това е подкаст, аудиокнига, филм, телевизионно шоу, което говори с реални хора, това не е важно. Това, което е важно, е постоянно да сте запознати с говоримия английски език. Добре, това е номер едно.

Сега вторият проблем, произтичащ от първия, е контрастът между говоримия и писмения английски език. И това е, че сме свикнали да четем на английски и може би имаме добра представа за това как се произнася дума, която е много различна от начина, по който всъщност се произнася, нали? Проблемът е, че английският не е фонетичен език, което означава, че писането на думата не отразява добре нейното произношение. И това е проблем, защото когато преподавате дума без звук, без да я чувате, може да бъдете измамени от писането й и да мислите, че тя се произнася по определен начин, докато всъщност е съвсем различна. За да избегнете това, винаги, винаги, винаги слушайте аудиозаписите на всяка нова дума, която научавате, и това е много важно.

Третият проблем е липсата на речник. Сега, ако никога не сте виждали думата, ако никога не сте чували думата и някой я използва, тогава вероятно няма да можете да я разберете. Разбира се, понякога можете да познаете стойността въз основа на контекста, но особено ако сте начинаещ или сте на по-ниско средно ниво, тогава вероятно няма да можете да разберете за какво говорим. Става ли? Ще видим как да решим този проблем.

Така че четвъртият проблем, който нашите ученици ни казват, е, че англоговорящите говорят твърде бързо. Сега поставих въпросителен знак там, защото не съм съвсем сигурен дали това е така, защото говорят твърде бързо или че слушаме твърде бавно? Това, разбира се, е малка шега и ще видим как да решим и този проблем. Сега последният проблем, който често срещам, когато хората учат английски, е практиката с материали, които намират за скучни. Всичко наред ли е? Ако не намерите конкретен ресурс интересен, ако не стимулира, ако не се чувствате мотивирани, тогава ще се откажете от него, а ние не искаме това. Искаме да се потопим в изучаването на естествени материали, които ни се струват интересни и които можем да следваме. Това е най-добрият баланс. И така, това са основните причини, поради които хората трудно разбират разговорен английски, и в следващите няколко слайда бих искал да ви покажа, как можете да поправите и какво можете да направите, за да се подобри разбирането на английски език на слух. Всичко наред ли е?

Сега първото нещо, което можете да направите, е да научите думите във всичките им форми. Става ли? Така че, когато изучавате нов речник, когато научавате нови думи, склонни ли сте да ги изучавате само в една от формите им? Ако е така, това е грешка. Всичко наред ли е? Нека вземем пример с най-често срещаната дума на английски език, която е глаголът да бъде, нали? Ако научите тази дума само в тази форма на be или инфинитив, тогава няма да можете да я разберете във всички други форми. Става ли? И това е общ глагол, но най-често се използва в други форми, например Аз съм, Тя е, ние сме били и така нататък. Става ли? Така че, в крайна сметка, ако научите думата само в една от нейните форми, тогава ще можете да разберете думата само в тази форма и няма да можете да я разберете в други контексти, което е проблем. Е, с това трябва да научите всяка дума във всичките й форми.

Проблемът е, че ако научите нови думи само в една от техните форми, няма да можете да ги разпознаете в други форми. И най-вероятно хората са склонни да използват една и съща дума в различни форми. Става ли? И така, как ефективно да научите нова дума във всичките й форми? Ето малък списък на всички стъпки, които трябва да направите, всичко, което трябва да се научат да държат на думата, за да могат да се разпознават, когато го използва някой друг, но също и да могат да го използват сами, когато ви е необходимо. Става ли? За нашия пример взех думата пример. Добре, да речем, че искате да научите примерна дума, когато можете да приложите това, докато учите всяка нова дума. Става ли?

Сега, на първо място, трябва да научите произношението. Както видяхме, има голям контраст между говоримия и писмения английски, нали? Така че това, което ви трябва, е фонетична транскрипция, и за предпочитане в международната фонетична азбука, нали? Сега това е алтернативна система, алтернативна азбука, която ви позволява да представите произношението на думата фонетично. По този начин всеки символ съответства на един звук и винаги е един и същ звук. След като погледнете фонетичната транскрипция на думата, винаги ще знаете как да я произнесете с увереност. Става ли? Но фонетичната транскрипция на думата пример. Става ли? Виждам, че се произнася като пример, пример. Сега не се притеснявайте за тези букви, тези символи изглеждат забавни, ако не можете да ги разберете, защото ще се съсредоточим върху тях в друг видеоклип. В този момент трябва да разберете значението на фонетичните транскрипции и факта, че те са по-ценни от правописа, когато става въпрос за произношение.

Второто нещо, което трябва да научите, е думата "ударение". Сега на английски език всяка дума има поне една подчертана сричка. Ние произнесохме сричка по-ясно, може би с по-дълъг гласен звук. И в тази дума, в примера с думата, ударението се прави на втората сричка. Подчертах го с удебелен шрифт. Така че това е пример, пример. Това не е пример и не е пример. Добре, това е пример, пример. Трето, разбира се, трябва да научите правописа. Сега това не е много важно за вашето разбиране на слуха, но е важно за цялостното ви владеене на английски език или за да можете да използвате английски във всеки контекст. Е, не забравяйте да знаете правилния правопис на тази дума.

Следващото нещо, което можете да направите, е да погледнете граматичната категория на думата. Това съществително ли е? Това глагол ли е? Това прилагателно ли е? Това извинение ли е? Това е важно, защото ще ви даде ценна информация за това какви други форми има думата. В този случай думата пример е съществително. По този начин ми дава ценна информация за следващата стъпка, която трябва да направя, а именно да проуча други форми. И съществителните обикновено имат две форми, единствено и множествено число, пример в единствено число и примери в множествено число. Това е съвсем очевидно и лесно за обикновените съществителни, но има съществителни като мишка, които имат неправилна форма на множествено число, мишка в единствено число, но мишка в множествено число. Нали? И ако научите само думата мишка, шансовете са, че няма да можете да разберете думата мишка, след като някой я използва.

Сега следващото нещо, което трябва да научите, е езиковият регистър, в който се използва думата, която научавате, защото има много думи на английски език. И много думи имат подобни значения, разликата е, че те се използват в различни контексти. Става ли? Имат различни езикови регистри. Думата може да бъде вулгарна, думата може да бъде разговорна. И ако нищо не е написано в речника, тогава най-вероятно думата се отнася до регистъра на неутралния език, което означава, че можете да я използвате във всеки контекст и не може да бъде странно.

И последното нещо, което абсолютно трябва да направите, когато научавате нова дума, е да видите пример за изречение. Това ще ви помогне да разберете как да използвате тази дума, в какъв контекст се използва. И може би това също ще ви помогне да запомните думата, защото мозъкът ни разбира нещата и ги запомня по-добре в контекста. Ще говорим и за това по-късно, но няма смисъл да запомняме отделни думи. Става ли? Винаги трябва да се учите в контекст, за да можете да разбирате в контекст, както и да говорите в контекст. Нали? Има смисъл. Така че нашето примерно изречение с думата пример: "можете ли да ми дадете пример?"Сега това е идеалното изречение, което да илюстрира какво означава тази дума и как можете да я използвате. Не забравяйте да следвате всички тези стъпки, докато научавате нова дума. По този начин ще можете да го разпознаете, когато го чуете, точно както можем да го използваме, когато имате нужда от него.

Сега нека да поговорим за някои ресурси, които ще ви помогнат да научите по-добре речника на английския език. Всичко наред ли е? Първият ресурс е безплатен онлайн речник Уикиречник и това е невероятен речник, защото ви дава информация за значението на думата. Това ви дава фонетична транскрипция, за да можете да разберете как се произнася тази дума. Можете да анализирате различни звуци, ударение в думата и така нататък. И вие също имате аудио запис на тази дума, за да можете да я чуете да се произнася от майчин език.

Вторият ресурс, който бих препоръчал, е друг онлайн речник, наречен вашият речник, който има много примерни изречения. Всичко наред ли е? Така че, ако изучавате нова дума и не знаете как точно да я използвате, или не сте сигурни в контекста, в който се използва думата, тогава можете да влезете в речника си, да погледнете думата и ще получите куп примерни изречения. Последният ресурс, който бих препоръчал, е YouGlish. Сега това е уебсайт, който ви позволява да търсите дума и да получавате примерни изречения от видеоклипове в YouTube. Сега това е страхотно, защото можете да чуете думата, произнесена от местните хора, както и да видите и чуете думата, използвана в контекста.

Сега, когато знаете как да научите думи на английски, какви думи трябва да научите? Има повече от един милион думи на английски език, но не се притеснявайте, не бягайте, не е нужно да учите всички думи на английски език. Всичко наред ли е? Никой не знае само един милион думи, дори майчин език. И това е така, защото има естествен процес, в който се използват важни думи през цялото време. И колкото по-важна е думата, толкова по-често хората я използват. За да ви дам пример за това, 600-те най-често използвани думи на английски език представляват 85% от дневния речник. С други думи, ако знаете 600-те най-добри думи на английски език, ще можете да разберете около 85% от всички разговори.

Следващата стъпка е да научите 5000 от най-добрите думи на английски език, 5000 от най-често използваните думи, които съставляват 96% от дневния речник. С други думи, след като овладеете тези 5000 най-често използвани думи на английски език, ще можете да разберете 96% от всички разговори. В този момент ще владеете напълно английски език. Всичко наред ли е? Дори ако все още има думи, които не разбирате, ще имате достатъчно речник, за да разберете думата, да познаете значението й и да общувате ефективно.

И така, как намирате тези най-важни, най-често използвани думи? Как научавате най-важния речник? Най - доброто решение е да използвате списък с честоти или да използвате метод или курс, базиран на списък с честоти, който Ви помага да научите най-полезния речник. Първо, фокусирайте времето си, Съсредоточете енергията си върху най-важните думи, които използвате незабавно. Това е екранна снимка на уебсайта frequencylist.com , което е безплатен ресурс, който можете да използвате, за да видите 5000 от най-често използваните думи на английски език. Той съдържа много полезна информация, като самата дума, като например коя част от речта. Така че тук виждаме, че това е глагол.

И както току-що видяхме, важно е да знаете граматичната категория на всяка дума, за да знаете какви са другите форми на тази дума, нали? Така че тук можете да видите какви са причините или други форми на думата да бъде - това е да бъдеш, да бъдеш, да бъдеш, да бъдеш, да бъдеш, да бъдеш, да бъдеш и нито едно от тях не е очевидно, просто като погледнеш думата да бъдеш, нали? Ето защо е много важно да се търсят други форми на всяка дума. Това, което е невероятно за този уебсайт, е, че можете също да гледате думата в YouTube, подобно на Youglish, можете да видите думата, използвана в контекста. Сега препоръчвам да използвате FrequencyList.com защото това е безплатен уебсайт. Тя ви позволява да видите всички 5000 най-често използваните думи на английски език. И след като научите всичките 5000 от тях, можете да правите на английски каквото искате. Става ли? Ще владеете напълно езика. Следващото важно нещо, което трябва да направите, за да подобрите слушането и разбирането на английския език, е да научите фонетиката. Не бягай. Не се плаши. Това не е толкова трудно, колкото изглежда, и няма да навлизаме в подробности.

Просто ще видим какво ще ви послужи веднага. И първото нещо, което абсолютно трябва да направите, е да се научите да разпознавате и да можете да възпроизвеждате всички звуци на английски език или всички звуци на диалекта с акцент, който учите. Става ли?

Знаете ли, че в общия американски английски има 39 звука? Вероятно никой никога не е седял с вас, за да обсъди всеки звук, как да го произнася, как да го разпознае, когато някой го произнася и как да го формулира, нали? Ето какво ще направим сега с невероятен ресурс, наречен American IPA Chart. Сега, ето какво има на уебсайта americanipachart.com изглежда и това, което е, е интерактивна инфография, която ви позволява да преглеждате безплатно всичките 39 звука на General American. Можете дори да отпечатате или изтеглите графиката безплатно. Сега, тук можете да видите, че, първо, имаме 24 съгласни, използвани в стандартен американски език. Добре. Сега инфографиката ви позволява да докоснете звука, за да го чуете да се произнася от майчин език. Става ли?

Да видим п: пух, пух, пух, пух. Имаме пример за дума и виждате думата, написана на английски език, след което виждате фонетичната транскрипция на думата, за да можете да анализирате всеки звук. Така че, ако кликнете върху думата, отново ще чуете думата, произнесена от майчин език. Свиня, свиня. Ако натиснете втори път, носителят на езика бавно ще произнесе същата дума. Свиня, свиня. Идеята е да прегледате всички звуци, всичките 39 звука в общ американски и да се научите да ги произнасяте поотделно и в рамките на една дума. Сега е трудно за всеки човек да произнася различни звуци и това обикновено зависи от родния Ви език. Ако звукът в общия американски език не съществува в родния Ви език, тогава ще бъде по-трудно да формулирате този звук. Например, звук th, звук/θ/ това е звук, който не съществува в много езици и който обикновено е трудно да се произнесе на чужденци. Така че нека да поработим малко върху това. Пантера, пантера, пантера, пантера. Става ли? Същият звук, но озвучен/ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Перо, перо, перо.

По този начин можете да преминете през всички гласни в общия американски език. Така че имате 10 чисти гласни звуци в стандартен американски, като" аз " в розово: аз, аз, розово, розово, розово, розово. Или звук, много типичен за американския английски, който чужденците трудно произнасят: ъ-ъ, лилаво, лилаво, лилаво, лилаво. Става ли? И можете също така да видите всичките пет дифтонга или пет групи гласни на стандартен американски език, като ei, ei, ei в jade, jade, jade, jade. Става ли? Или ай, ай в лайм, лайм, лайм, лайм. Сега това, което току-що видяхме, беше Американска IPA диаграма, която е безплатен уебсайт, който можете да използвате, за да видите всичките 39 звука на стандартен американски английски. Бих ви посъветвал да изследвате всеки звук поотделно и да се съсредоточите върху тези, които ви е най-трудно да разпознаете и най-трудно да произнесете. Сега Имайте предвид, че в друг видеоклип ще разгледаме всеки звук в общ американски език и ще го произнесем заедно.

Следващата стъпка, която трябва да направя, за да подобрите разбирането си за слуха, е да се научите в контекста и винаги да се учите в контекста. Няма смисъл да учите отделни думи. И ако някога выучивали или са учили дума поотделно извън контекста, знайте, че това е грешка, защото ще ви бъде трудно да се разбере и дума, когато го използва някой друг, и за вас ще е трудно да се запомни думата, да бъдеш в състояние да го използва, когато то ще ви трябва. Нали? Ето защо винаги трябва да учите в контекста и винаги трябва да се запознаете с английския език. Ето някои ресурси, които можете да използвате, за да се запознаете с английския език и това са някои материали, които ще ви позволят да научите английски забавно и естествено. Сега препоръчвам да проверите някои канали в YouTube, музика, филми, сериали, книги и дори комикси. В нашия блог clickandspeak.com , можете да намерите статии с ресурси за Безплатна практика на английски език.

Следващата стъпка, която имам за вас, е да прекарват време със звук и без текст периоди от време, когато ще слушате само на английски без текст, без субтитри, без транскрипций. Става ли? Сега това е важно, защото колкото повече време прекарвате в слушане на английски език, толкова по-добре ще можете да го разберете и толкова по-удобно ще се чувствате да го слушате. През тези периоди се съсредоточете само върху звука, обърнете внимание на начина, по който се произнасят думите. Ако някога чуете нова дума, която не можете да научите, можете да направите това малко упражнение за писане на думи или да се опитате да кажете думата буква по буква и да я гледате онлайн. Това ще ви помогне да свикнете с разликите между говоримия и писмения английски език. Всичко наред ли е? И най-хубавото е, че речникът или Google, каквото и да използвате, вероятно ще разпознаят думата, дори ако сте я написали неправилно.

Така че това бяха най-добрите ми съвети за подобряване на разбирането ви за английски език по слух. Въпросът е, че хората обикновено се научават да разбират английски доста добре, но все още им е трудно да отговорят, да отговорят или да говорят, нали? И обикновено в разговорите половината от времето слушате и половината от времето говорите. Така че, ако искате да общувате ефективно на английски език, тогава трябва да се научите да изразявате мислите си по-добре. В следващия видеоклип ще ви покажа някои от най-добрите начини да подобрите речта си на английски език. Всичко наред ли е? Благодаря за гледане (и четене!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: October 1, 2021, 3:15 pm