[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Kako izboljšati slušno razumevanje v angleščini 👂 [VIDEO]

V tem videoposnetku Miša deli nekaj nasvetov in trikov za boljše razumevanje govorjene angleščine! 👂

Se vam zdi, da težko razumete rojene govorce, ko govorijo z naravno hitrostjo? Ali morate vedno prebrati podnapise, da bi razumeli svoj najljubši film ali televizijsko oddajo v angleščini? 🎧

👇 Tukaj je naš vodnik po korakih za izboljšanje slušnega razumevanja:

🌎 Ne pozabite izbrati jezika podnapisov s klikom na nastavitve videoposnetka.

⏱️ Časovni trak
0:00 - Uvod
0:46 - Zakaj je tako težko razumeti govorjeno angleščino?
4:51 - Kako izboljšati slušno razumevanje angleščine
5:11 - Kako se naučiti besedišča na pravinačin
12:23 - Viri za učenje besed
išča

13:51 - Katere besede se morate naučiti v angleščini?
17:42 - Kako se naučiti vse zvoke angleškega jezika
22:48 - Kako se učiti v kontekstu
25:14 - Kaj pa govorjenje?
📝 Celoten prepis:

To je Misha iz podjetja Click & Speak: Pozdravljeni, tukaj je Misha iz podjetja Click & Speak. V tem videoposnetku bi rada odgovorila na eno od najpogostejših vprašanj, ki jih dobivamo od učencev, in sicer, kako bolje razumeti govorjeno angleščino? Če se vam zdi, da rojeni govorci govorijo prehitro in ne morete slediti njihovim besedam, ali pa ne razumete filmov ali televizijskih oddaj v angleščini brez podnapisov, potem je ta video namenjen vam. Če se še vedno učite angleščino in težko sledite mojim besedam, morate aktivirati podnapise, ki so na voljo v angleščini in številnih drugih jezikih. To storite, da boste razumeli vse, kar govorim. V redu?

Vedno sem verjel, da je razumevanje izvora težave polovica rešitve, kajne? Če torej veste, zakaj je razumevanje govorjene angleščine tako težavno, potem lahko sprejmete določene ukrepe, da izboljšate svoje slušno razumevanje v angleščini. Dobro? Oglejmo si glavne razloge, zakaj je razumevanje govorjene angleščine tako težko. Razlog številka ena je pomanjkanje prakse. Prav tako je glavni razlog ta, da je treba vaditi. Veliko naših učencev preživi ure in ure za učenje slovnice, branje, prevajanje, premalo časa pa poslušajo angleščino, kajne? In kot vsi vemo, vaja dela mojstra. Če torej ne poslušate angleščine, ne boste začeli razumeti govorjene angleščine. Zdi se povsem logično, vendar se mi zdi, da bi to morali omeniti. V redu? Zato v svoje učenje angleščine vključite več zvočnih posnetkov. Naj bo to podcast, zvočna knjiga, film, televizijska oddaja, v kateri se pogovarjajo resnični ljudje, to ni pomembno. Pomembno je, da ste nenehno izpostavljeni govorjeni angleščini. V redu, to je številka ena.

Druga težava, ki izhaja iz prve, je nasprotje med govorjeno in pisano angleščino. Gre za to, da smo navajeni brati angleščino in morda imamo lepo predstavo o tem, kako izgovoriti besedo, ki se zelo razlikuje od tega, kako se dejansko izgovarja, kajne? Težava je v tem, da angleščina ni fonetični jezik, kar pomeni, da črkovanje besede ne odraža dobro njene izgovorjave. In to je težava, saj se lahko pri učenju besede brez zvoka, ne da bi jo slišali, zavedete s črkovanjem in mislite, da se izgovarja na določen način, medtem ko je v resnici povsem drugače. Da bi se temu izognili, vedno, vedno, vedno poslušajte zvočne posnetke vsake nove besede, ki se je učite, in to je bistveno.

Tretja težava je pomanjkanje besedišča. Če besede še nikoli niste videli, če je še nikoli niste slišali in jo nekdo uporabi, potem je velika verjetnost, da je ne boste mogli razumeti. Seveda lahko včasih na podlagi konteksta uganete pomen, vendar zlasti če ste začetnik ali na nižji srednji ravni, potem verjetno ne boste mogli razumeti, o čem govorimo. Okej? Pogledali bomo, kako odpraviti to težavo.

Zdaj, četrta težava, o kateri nam govorijo naši učenci, je, da angleški govorci govorijo prehitro. Zdaj sem tu postavil vprašalni znak, ker nisem prepričan, ali gre za to, da govorijo prehitro, ali za to, da mi poslušamo prepočasi? To je seveda majhna šala in videli bomo, kako odpraviti tudi to težavo. Zdaj, zadnja težava, ki jo pogosto opažam pri učenju angleščine, je vadba z gradivi, ki se jim zdijo dolgočasna. Dobro? Če se vam določeno gradivo ne zdi zanimivo, če ni spodbudno, če se ne počutite motivirani, ga boste opustili, tega pa si ne želimo. Želimo se potopiti v naravne materiale, ki se nam zdijo zanimivi in ki jim lahko sledimo. To je najboljše ravnovesje. To so bili torej glavni razlogi, zakaj ljudje težko razumejo govorjeno angleščino, v naslednjih nekaj diapozitivih pa bi vam rad pokazal, kako lahko to popravite in kaj lahko storite, da bi izboljšali razumevanje poslušanja angleščine. Dobro?

Najprej se naučite vseh oblik besed. Jasno? Ali se pri učenju novega besedišča, pri učenju novih besed običajno učite le eno od njihovih oblik? Če je tako, je to napaka. Dobro? Poglejmo primer najpogostejše besede v angleškem jeziku, to je glagol biti, dobro? Če se to besedo naučite samo v tej obliki be ali nedoločniku, potem je ne boste mogli razumeti v vseh drugih oblikah. Jasno? In to je pogost glagol, vendar se najpogosteje uporablja v drugih oblikah, na primer: I am, she has been, we were in tako naprej. Okej? Torej, če se besedo naučite samo v eni od njenih oblik, jo boste lahko razumeli samo v tej obliki, ne boste pa je mogli razumeti v drugih kontekstih, kar je težava. Zato se morate vsako besedo naučiti v vseh njenih oblikah.

Težava je v tem, da če se nove besede naučite le v eni od oblik, jih ne boste mogli prepoznati v drugih oblikah. In verjetno je, da ljudje pogosto uporabljajo isto besedo v več različnih oblikah. Okej? Kako se torej učinkovito naučiti nove besede v vseh njenih oblikah? Tukaj je majhen kontrolni seznam vseh korakov, ki jih morate narediti, vseh stvari, ki se jih morate naučiti, da bi obvladali besedo, da bi jo lahko prepoznali, ko jo uporabi kdo drug, in da bi jo lahko tudi sami uporabili, kadar koli jo potrebujete. Okej? Za naš primer sem vzel besedo primer. Okej, recimo, da se želite naučiti besedo primer, ko lahko to uporabite pri učenju katere koli nove besede. Dobro?

Najprej se morate naučiti izgovarjave. Kot smo že videli, obstaja veliko nasprotje med govorjeno in pisano angleščino, kajne? Zato potrebujete fonetično transkripcijo, po možnosti v mednarodni fonetični abecedi, dobro? To je alternativni sistem, alternativna abeceda, ki vam omogoča, da izgovorjavo besede predstavite fonetično. Tako vsak simbol ustreza enemu zvoku, ki je vedno isti. Ko enkrat poiščete fonetični zapis besede, boste vedno z gotovostjo vedeli, kako jo izgovoriti. Jasno? Tukaj je fonetični prepis besede primer. Okej? Vidim, da se izgovarja primer, primer. Zdaj ne skrbite za te črke, te simbole, ki so videti smešni, če jih ne razumete, saj se jim bomo posvetili v drugem videoposnetku. Za zdaj morate razumeti pomen fonetičnega prepisa in to, da je pri izgovarjavi bolj dragocen kot črkovanje.

Druga stvar, ki se je morate naučiti, je besedni naglas. V angleščini ima vsaka beseda vsaj en naglašen zlog. Zlog smo izgovorili bolj jasno, morda z daljšim samoglasniškim zvokom. In v tej besedi, v besednem zgledu, je poudarjen drugi zlog. Označil sem ga s krepkim tiskom. Torej je primer, primer. To ni primer niti ni primer. Okej, je primer, primer. Tretja stvar je, da se naučite pravopis, seveda. Zdaj, to ni super pomembno za vaše slušno razumevanje, je pa pomembno za vaše splošno znanje angleščine ali kot, da lahko uporabljate angleščino v vsakem kontekstu. Zato se prepričajte, da poznate pravilen pravopis besede.

Naslednja stvar, ki jo lahko naredite, je, da poiščete slovnično kategorijo besede. Ali gre za samostalnik? Ali je glagol? Ali je pridevnik? Ali gre za predpono? To je pomembno, saj boste tako dobili dragocene informacije o tem, kakšne druge oblike ima beseda. V tem primeru je beseda primer samostalnik. To mi torej daje dragocene informacije o naslednjem koraku, ki ga moram narediti, to je naučiti se drugih oblik. In samostalniki imajo navadno dve obliki, ednino in množino, primer v ednini in primeri v množini. To je za pravilne samostalnike precej očitno in enostavno, vendar obstajajo samostalniki, kot je miš, ki imajo nepravilno množinsko obliko, miš v ednini, a miši v množini. Prav? In če se boste naučili samo besedo miš, obstaja verjetnost, da ne boste mogli razumeti besede miši, ko jo bo kdo uporabil.

Naslednja stvar, ki se jo morate naučiti, je jezikovni register, torej v kakšnem kontekstu se uporablja beseda, ki se jo učite, saj ima angleščina veliko besed. In veliko besed ima podoben pomen, razlika je v tem, da se uporabljajo v različnih kontekstih. Okej? Imajo različne jezikovne registre. Beseda je lahko vulgarna, beseda je lahko pogovorna. In če v slovarju ni ničesar zapisanega, potem obstaja verjetnost, da beseda spada v nevtralni jezikovni register, kar pomeni, da jo lahko uporabite v katerem koli kontekstu in ne more biti čudna.

In še zadnja stvar, ki jo morate nujno storiti, ko se učite nove besede, je, da si ogledate primer stavka. To vam bo pomagalo razumeti, kako se beseda uporablja in v kakšnem kontekstu se uporablja. Morda si boste besedo tudi lažje zapomnili, saj naši možgani bolje razumejo in si zapomnijo stvari v kontekstu. Tudi o tem bomo govorili pozneje, vendar učenje izoliranih besed nima smisla. Jasno? Vedno se morate učiti v kontekstu, da boste lahko razumeli v kontekstu in tudi govorili v kontekstu. Prav? To je smiselno. Torej, naš primer stavka z besedo primer je: "Ali mi lahko navedete primer?" To je odličen stavek, ki ponazarja, kaj beseda pomeni in kako jo lahko uporabite. Ko se učite nove besede, upoštevajte vse te korake. Tako jo boste lahko prepoznali, ko jo boste slišali, kot jo bomo lahko uporabili, ko jo boste potrebovali.

Zdaj pa se pogovorimo o nekaterih virih, ki vam bodo pomagali pri boljšem učenju besedišča iEnglish. Prav tako? Prvi vir je brezplačni spletni slovar Wiktionary in to je izjemen slovar, saj vam daje informacije o pomenu besede. Podaja vam fonetični prepis, tako da lahko razumete, kako besedo izgovoriti. Analizirate lahko različne zvoke, naglas besede in tako naprej. Na voljo je tudi zvočni posnetek besede, tako da jo lahko slišite, kako jo izgovarja rojeni govorec.

Drugi vir, ki bi vam ga priporočil, je še en spletni slovar, ki se imenuje Vaš slovar in ima veliko primerov stavkov. V redu? Če se torej učite novo besedo in niste prepričani, kako točno jo uporabiti, ali niste prepričani o kontekstu, v katerem se beseda uporablja, lahko obiščete Your Dictionary, poiščete besedo in dobite veliko primerov stavkov. Zadnji vir, ki ga priporočam, je YouGlish. To je spletna stran, ki omogoča, da poiščete besedo in dobite primerne stavke iz videoposnetkov na YouTubu. To je odlično, saj lahko slišite, kako besedo izgovarjajo rojeni govorci, ter vidite in slišite, kako se beseda uporablja v kontekstu.

Zdaj, ko veste, kako se učiti besede v angleščini, katere besede se morate naučiti? V angleškem jeziku je več kot milijon besed, vendar ne skrbite, ne bežite, ni vam treba, da se naučite vseh besed v angleškem jeziku. V redu? Nihče ne zna vseh milijon besed, niti rojeni govorci. To pa zato, ker obstaja naravni proces, v katerem se pomembne besede uporabljajo ves čas. In bolj ko je beseda pomembna, pogosteje jo ljudje uporabljajo. Kot primer lahko navedemo, da 600 najpogosteje uporabljenih besed v angleškem jeziku predstavlja 85 % vsakdanjega besedišča. Z drugimi besedami, če poznate 600 najpogostejših besed v angleškem jeziku, boste lahko razumeli približno 85 % vseh pogovorov.

Naslednji korak je, da se naučite 5000 najpogosteje uporabljenih besed v angleškem jeziku, ki predstavljajo 96 % dnevnega besedišča. Z drugimi besedami, ko boste obvladali teh 5.000 najpogosteje uporabljenih besed v angleščini, boste lahko razumeli 96 % vseh pogovorov. Takrat boste popolnoma tekoče govorili angleško. V redu? Čeprav bodo še vedno obstajale besede, ki jih ne boste razumeli, boste imeli dovolj besednega zaklada, da boste lahko razumeli besedo, uganili njen pomen in se učinkovito sporazumevali.

Kako torej poiščete te najpomembnejše, najpogosteje uporabljene besede? Kako se naučite najpomembnejšega besedišča? Najboljša rešitev je uporaba frekvenčnega seznama ali uporaba metode ali tečaja, ki temelji na frekvenčnem seznamu, ki vam bo pomagal pri učenju najbolj uporabnega besedišča. Najprej svoj čas, svojo energijo usmerite v najpomembnejše besede, ki jih boste takoj uporabili. Tukaj je posnetek zaslona spletnega mesta frequencylist.com, ki je brezplačen vir, s katerim lahko brskate po 5000 najpogosteje uporabljenih besedah v angleškem jeziku. Ima veliko koristnih informacij, kot je sama beseda, bodi na primer, kateri del govora je. Tukaj vidimo, da je to glagol.

Kot smo pravkar videli, je pomembno poznati slovnično kategorijo vsake besede, da boste vedeli, katere so druge oblike te besede, kajne? Tako lahko tukaj vidite, da so kalki ali druge oblike besede biti: biti, sem, so, bil, biti, je, je, bil, so, in nobeden od njih ni očiten samo ob pogledu na besedo biti, kajne? Zato je zelo pomembno, da poiščete druge oblike vsake besede. Kar je na tej spletni strani neverjetno, je to, da lahko besedo poiščete tudi na YouTubu, podobno kot na Youglishu, kjer lahko vidite, kako se beseda uporablja v kontekstu. Priporočam uporabo FrequencyList.com, ker je spletna stran brezplačna. Z njo lahko brskate po vseh 5000 najpogosteje uporabljenih besedah v angleškem jeziku. In ko se boste naučili vseh 5.000 besed, boste lahko v angleščini počeli vse, kar si boste zaželeli. Okej? Boste popolnoma tekoči. Naslednja pomembna stvar, ki jo morate storiti, da bi izboljšali svoje poslušanje in razumevanje v angleščini, je spoznavanje fonetike. Ne pobegnite. Ne ustrašite se. Ni tako zapleteno, kot se zdi, in ne bomo se spuščali v preveč podrobnosti.

Ogledali si bomo le stvari, ki vam bodo nemudoma koristile. In prva stvar, ki jo morate nujno storiti, je, da se naučite prepoznati in znati proizvesti vse zvoke angleškega jezika ali vse zvoke narečja naglasa, ki se ga učite. Dobro?

Ali ste vedeli, da je v splošni ameriški angleščini 39 zvokov? Obstaja verjetnost, da se z vami še nihče ni usedel, da bi vam predstavil vsak zvok, kako ga izgovoriti, kako ga prepoznati, ko ga nekdo izgovori, in kako ga artikulirati, kajne? To bomo zdaj storili s pomočjo neverjetnega vira, imenovanega American IPA Chart. Na spletni strani americanipachart.com najdete interaktivno infografiko, ki vam omogoča brezplačno brskanje po vseh 39 ameriških splošnih zvokih. Diagram lahko tudi brezplačno natisnete ali prenesete. Tukaj lahko vidite, da je najprej 24 soglasnikov, ki se uporabljajo v splošni ameriški govorici. V redu. Na infografiki lahko kliknete na zvok in ga slišite, kako ga izgovarja rojeni govorec. Jasno?

Poglejmo P: puh, puh, puh, puh, puh. Imamo primer besede, ki je zapisana v angleščini, nato pa vidite njen fonetični prepis, tako da lahko analizirate vsak zvok. Če torej kliknete na besedo, boste slišali, kako jo še enkrat izgovori rojeni govorec. Svinja, prašič. Če kliknete še drugič, bo rojeni govorec isto besedo izgovoril počasi. Svinja, prašič. Ideja je, da pregledate vse zvoke, vseh 39 zvokov v splošnem ameriškem jeziku in se jih naučite izgovarjati posamezno in v besedi. Vsakemu človeku je izgovorjava različnih zvokov težja, to pa je običajno odvisno od maternega jezika. Če zvok v splošnem ameriškem jeziku ne obstaja v vašem jeziku, ga boste težje izgovorili. Na primer zvok th, /θ/, je zvok, ki ne obstaja v številnih jezikih in ga tujci na splošno težko izgovarjajo. Zato se ga malo lotimo. Panter, panter, panter, panter, panter. Okej? Isti zvok, vendar z glasom /ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Feather, feather, feather.

Torej, lahko greste tudi skozi vse samoglasnike v splošnem ameriškem jeziku. Tako imate v splošni ameriški 10 čistih samoglasniških zvokov, kot je na primer i v roza: i, i, roza, roza, roza, roza, roza, roza. Ali pa zvok, ki je zelo značilen za ameriško angleščino in ga tujci težko izgovorijo: er, er, purple, purple, purple, purple, purple, purple. V redu? Prav tako lahko preberete vseh pet diftongov ali pet samoglasniških sklopov standardne ameriške angleščine, kot so na primer ei, ei, ei v jade, jade, jade, jade, jade. Okej? Ali ai, ai v lime, lime, lime, lime, lime. Pravkar smo si ogledali ameriško tabelo IPA, ki je brezplačna spletna stran, na kateri si lahko ogledate vseh 39 zvokov standardne ameriške angleščine. Svetujem vam, da vsak zvok posebej pregledate in se osredotočite na tiste, ki jih najtežje prepoznate in izgovorite. Ne pozabite, da bomo v drugem videoposnetku pregledali vsak zvok v splošni ameriški različici in ga skupaj izgovorili.

Naslednji korak, ki ga imam za vas, da bi izboljšali slušno razumevanje, je učenje v kontekstu in vedno se učite v kontekstu. Učenje izoliranih besed je nesmiselno. In če ste se kdaj učili ali učili besedo posamično zunaj konteksta, vedite, da je to napaka, saj boste besedo težko razumeli tako takrat, ko jo bo uporabil nekdo drug, kot tudi si jo boste težko zapomnili in jo znali uporabiti, ko jo boste potrebovali. Prav? Zato se morate vedno učiti v kontekstu in se vedno izpostavljati angleškemu jeziku. Tukaj je nekaj gradiv, ki jih lahko uporabite, da bi se izpostavili angleškemu jeziku, in to so gradiva, ki vam bodo omogočila učenje angleščine na zabaven in naraven način. Priporočam vam, da si ogledate nekatere kanale na YouTubu, glasbo, filme, televizijske serije, knjige in celo stripe. Na našem blogu clickandspeak.com lahko najdete članke z viri za brezplačno vadbo angleščine.

Naslednji korak, ki ga imam za vas, je preživljanje časa z zvokom in brez besedila, obdobja, ko boste poslušali samo angleščino brez besedila, brez podnapisov, brez transkripcij. Okej? To je pomembno, saj več časa, ko boste poslušali angleščino, bolje jo boste razumeli in bolj udobno se boste počutili, ko jo boste poslušali. V teh obdobjih se osredotočite samo na zvok, bodite pozorni na način izgovarjanja besed. Če kdaj slišite novo besedo, ki je ne prepoznate, lahko naredite to majhno vajo, tako da besedo izgovorite ali jo poskušate izgovoriti in jo poiščete na spletu. Tako se boste lažje navadili na razlike med govorjeno in pisano angleščino. Dobro? Odlično je, da bo slovar ali Google, karkoli že uporabljate, najverjetneje prepoznal besedo, tudi če ste jo napačno zapisali.

To so bili moji najpomembnejši nasveti za izboljšanje slušnega razumevanja v angleščini. Stvar je v tem, da se ljudje običajno naučijo precej dobro razumeti angleščino, vendar še vedno težko odgovarjajo, odgovarjajo ali govorijo, kajne? Običajno v pogovorih polovico časa poslušate, polovico časa pa govorite. Če torej želite učinkovito komunicirati v angleščini, se morate naučiti tudi bolje izražati. V naslednjem videoposnetku vam bom predstavil nekaj najboljših načinov, kako lahko izboljšate svoje govorjenje v angleščini. Dobro? Hvala za ogled (in branje!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:35 pm