[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Miten parantaa kuullun ymmärtämistä englanniksi 👂 [VIDEO]

Tällä videolla Misha jakaa vinkkejä ja temppuja, joiden avulla ymmärrät paremmin puhuttua englantia! 👂

Onko sinun vaikea ymmärtää äidinkielisiä puhujia, kun he puhuvat luonnollisella nopeudella? Pitääkö sinun aina lukea tekstitys, jotta ymmärtäisit englanninkielisen suosikkielokuvasi tai -televisio-ohjelmasi? 🎧

👇 Tässä on vaiheittainen oppaamme kuullun ymmärtämisen parantamiseen:

🌎 Muista valita tekstityksen kieli klikkaamalla videon asetuksia.

⏱️ Aikakoodit
0:00 - Intro
0:46 - Miksi puhutun englannin ymmärtäminen on niin KOVAA?
4:51 - Miten parannat englannin kuullunymmärtämistäsi
5:11 - Miten opit sanastoa oikealla tavalla
12:23 - Resursseja sanaston oppimiseen
13:51 - Mitkä sanat sinun pitäisi opetella englanniksi?
17:42 - Miten opit kaikki englannin kielen äänteet
22:48 - Miten opit asiayhteydessä
25:14 - Entä PUHUMINEN?
📝 Täydellinen transkriptio:

Hei, tässä on Misha Click & Speakista. Tällä videolla haluaisin vastata yhteen tärkeimmistä kysymyksistä, joita saamme opiskelijoilta, eli miten ymmärtää paremmin puhuttua englantia? Jos sinusta tuntuu, että äidinkieliset puhujat puhuvat liian nopeasti etkä pysty seuraamaan, mitä he sanovat, tai jos et ymmärrä englanninkielisiä elokuvia tai TV-ohjelmia ilman tekstitystä, tämä video on sinulle. Jos opettelet vielä englantia ja sinun on vaikea ymmärtää, mitä sanon, sinun kannattaa aktivoida tekstitys, joka on saatavilla sekä englanniksi että monilla muilla kielillä. Varmista siis, että teet niin, jotta ymmärrät kaiken, mitä sanon. Onko selvä?

Olen aina uskonut, että ongelman alkuperän ymmärtäminen on puolet ratkaisusta, eikö niin? Jos siis tiedät, miksi puhutun englannin ymmärtäminen on niin vaikeaa, voit ryhtyä erityisiin toimiin parantaaksesi kuullun ymmärtämistäsi englanniksi. Onko selvä? Katsotaanpa, mitkä ovat tärkeimmät syyt siihen, miksi puhutun englannin ymmärtäminen on niin vaikeaa. Ensimmäinen syy on harjoittelun puute. Onko selvä? Monet oppilaat käyttävät tuntikausia kieliopin, lukemisen ja kääntämisen harjoitteluun, mutta eivät tarpeeksi aikaa englannin kuuntelemiseen, eikö totta? Ja kuten me kaikki tiedämme, harjoittelu tekee mestarin. Joten jos et kuuntele englantia, et ala ymmärtää puhuttua englantia. Vaikuttaa melko loogiselta, mutta minusta tuntuu, että tämä pitäisi mainita. Onko selvä? Varmista siis, että sisällytät enemmän ääntä englannin opiskeluun. Olipa se sitten podcast, äänikirja, elokuva tai tv-ohjelma, jossa puhutaan oikeiden ihmisten kanssa, sillä ei ole merkitystä. Tärkeää on altistua jatkuvasti puhutulle englannille. Hyvä on, se on numero yksi.

Toinen ongelma, joka juontaa juurensa ensimmäisestä, on puhutun ja kirjoitetun englannin välinen kontrasti. Olemme tottuneet lukemaan englantia, ja meillä on ehkä hyvä käsitys siitä, miten sana lausutaan, mutta se on hyvin erilainen kuin miten se todellisuudessa lausutaan, eikö niin? Ongelmana on se, että englanti ei ole foneettinen kieli, mikä tarkoittaa, että sanan kirjoitusasu ei vastaa hyvin sen ääntämistä. Ja se on ongelma, koska kun opit sanan ilman ääntä ja kuulematta sitä, sen oikeinkirjoitus voi hämätä sinua ja luulet, että sana lausutaan tietyllä tavalla, vaikka todellisuudessa se lausutaan täysin eri tavalla. Välttääksesi tämän, kuuntele aina, aina, aina, aina äänitallenteet jokaisesta uudesta sanasta, jonka opit, ja se on olennaisen tärkeää.

Kolmas ongelma on sanaston puute. Jos et ole koskaan nähnyt sanaa, jos et ole koskaan kuullut sanaa ja joku käyttää sitä, on mahdollista, ettet ymmärrä sitä. Joskus voit tietysti arvata merkityksen asiayhteyden perusteella, mutta varsinkin jos olet aloittelija tai alemmalla keskitasolla, et todennäköisesti pysty ymmärtämään, mitä sanomme. Onko selvä? Katsotaan, miten tämä ongelma voidaan korjata.

Neljäs ongelma, jonka oppilaamme kertovat meille, on se, että englantia puhuvat puhuvat liian nopeasti. Laitoin tähän kysymysmerkin, koska en ole varma, puhuvatko he liian nopeasti vai kuuntelemmeko me liian hitaasti? Se on tietysti pieni vitsi, ja katsomme, miten voimme korjata myös tämän ongelman. Viimeinen ongelma, jonka näen usein ihmisten oppivan englantia, on harjoittelu materiaalilla, joka on heidän mielestään tylsää. Onko selvä? Jos et pidä tiettyä resurssia kiinnostavana, jos se ei ole stimuloiva, jos et tunne olevasi motivoitunut, hylkäät sen, emmekä halua sitä. Haluamme uppoutua luonnollisiin materiaaleihin, jotka ovat mielestämme kiinnostavia ja joita voimme seurata. Se on paras tasapaino. Nämä olivat siis tärkeimmät syyt siihen, miksi ihmisten on vaikea ymmärtää puhuttua englantia, ja parissa seuraavassa diassa haluan näyttää, miten voit korjata tämän ja mitä voit tehdä parantaaksesi englannin kielen kuullun ymmärtämistäsi. Onko selvä?

Ensimmäinen asia, jonka voit tehdä, on oppia sanoja kaikissa niiden muodoissa. Okei? Kun opiskelet uutta sanastoa, kun opiskelet uusia sanoja, onko sinulla taipumus oppia ne vain yhdessä niiden muodoissa? Jos näin on, se on virhe. Onko selvä? Otetaan esimerkkinä englannin kielen yleisin sana, joka on verbi olla, okei? Jos opit tämän sanan vain muodossa olla tai infinitiivissä, et pysty ymmärtämään sitä kaikissa muissa muodoissaan. Onko selvä? Ja se on yleinen verbi, mutta sitä käytetään yleisimmin muissa muodoissa, esimerkiksi minä olen, hän on ollut, me olimme jne. Onko selvä? Jos siis opit sanan vain yhdessä sen muodossa, pystyt ymmärtämään sanan vain siinä muodossa, etkä pysty ymmärtämään sitä muissa yhteyksissä, mikä on ongelma. No, sen myötä sinun on opeteltava jokainen sana sen kaikissa muodoissa.

Ongelma on se, että jos opettelet uusia sanoja vain yhdessä niiden muodoissa, et pysty tunnistamaan niitä muissa muodoissa. Ja on mahdollista, että ihmiset käyttävät samaa sanaa useissa eri muodoissa. Onko selvä? Miten siis opit uuden sanan tehokkaasti sen kaikissa muodoissa? Tässä on pieni tarkistuslista kaikista vaiheista, jotka sinun on tehtävä, kaikista asioista, jotka sinun on opittava, jotta hallitset sanan, jotta voit tunnistaa sen, kun joku muu käyttää sitä, mutta myös jotta voit käyttää sitä itse, kun tarvitset sitä. Okei? Esimerkkinä käytän sanaa esimerkki. Okei, sanotaan, että haluat oppia sanan esimerkki, kun voit soveltaa tätä, kun opit minkä tahansa uuden sanan. Okei?

Ensinnäkin sinun on opittava ääntäminen. Kuten näimme jo, puhutun ja kirjoitetun englannin välillä on suuri ero, eikö niin? Tarvitset siis foneettisen ääntämyksen, ja mieluiten kansainvälisillä foneettisilla aakkosilla, onko selvä? Se on vaihtoehtoinen järjestelmä, vaihtoehtoinen aakkosto, jonka avulla voit esittää sanan ääntämisen foneettisesti. Jokainen symboli vastaa yhtä äännettä, ja se on aina sama äänne. Kun katsot sanan foneettisen transkription, tiedät aina varmasti, miten se lausutaan. Onko selvä? Ja tässä on esimerkin sanan foneettinen transkriptio. Okei? Näen, että se lausutaan example, example, example. Älä nyt huolehdi näistä kirjaimista, näistä symboleista, jotka näyttävät hassuilta, jos et ymmärrä niitä, koska keskitymme niihin toisessa videossa. Toistaiseksi sinun on ymmärrettävä foneettisten transkriptioiden merkitys ja se, että ne ovat ääntämisen kannalta arvokkaampia kuin oikeinkirjoitus.

Toinen asia, joka sinun on opittava, on sanan painotus. Englannissa jokaisessa sanassa on vähintään yksi korostettu tavu. Me ääntelimme tavun selkeämmin, ehkä pidemmällä vokaaliäänteellä. Ja tässä sanassa, sanan esimerkissä, se on toinen tavu, joka on korostettu. Olen laittanut sen lihavoituna. Se on siis esimerkki, esimerkki. Se ei ole example eikä se ole example. Okei, se on esimerkki, esimerkki. Kolmas asia on tietysti oppia oikeinkirjoitus. Tämä ei ole erittäin tärkeää kuullun ymmärtämisen kannalta, mutta se on tärkeää yleisen englannin kielen osaamisen kannalta, jotta voit käyttää englantia missä tahansa yhteydessä. No, varmista, että tiedät sanan oikean kirjoitusasun.

Seuraavaksi voit etsiä sanan kieliopillisen luokan. Onko se substantiivi? Onko se verbi? Onko se adjektiivi? Onko se prepositio? Tämä on tärkeää, koska se antaa sinulle arvokasta tietoa siitä, mitä muita muotoja sanalla on. Tässä tapauksessa esimerkkisana on substantiivi. Tämä antaa minulle siis arvokasta tietoa seuraavasta askeleesta, joka minun on tehtävä, eli opettelen muut muodot. Ja substantiiveilla on yleensä kaksi muotoa, yksikössä ja monikossa, esimerkki yksikössä ja esimerkit monikossa. Tämä on melko ilmeistä ja helppoa tavallisten substantiivien kohdalla, mutta on olemassa substantiiveja, kuten hiiri, joilla on epäsäännöllinen monikkomuoto, hiiri yksikössä, mutta hiiret monikossa. Eikö niin? Ja jos opettelet vain sanan hiiri, on mahdollista, ettet pysty ymmärtämään sanaa hiiri, kun joku käyttää sitä.

Seuraava asia, joka sinun on opittava, on kielirekisteri, missä yhteydessä opittavaa sanaa käytetään, koska englannissa on paljon sanoja. Ja monilla sanoilla on samanlainen merkitys, mutta erona on se, että niitä käytetään eri yhteyksissä. Onko selvä? Niillä on eri kielirekisterit. Sana voi olla vulgaari, sana voi olla puhekielinen. Ja jos sanakirjaan ei ole kirjoitettu mitään, on todennäköistä, että sana kuuluu neutraaliin kielirekisteriin, mikä tarkoittaa, että sitä voi käyttää missä tahansa yhteydessä, eikä se voisi olla outo.

Viimeinen asia, joka sinun on ehdottomasti tehtävä, kun opettelet uutta sanaa, on etsiä esimerkkilause. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, miten sanaa käytetään ja missä yhteydessä sitä käytetään. Ja se auttaa sinua mahdollisesti myös muistamaan sanan, koska aivomme ymmärtävät ja muistavat asioita paremmin asiayhteydessä. Puhumme siitäkin myöhemmin, mutta yksittäisiä sanoja ei kannata opetella. Onko selvä? Teidän on aina opittava asiayhteydessä, jotta voitte ymmärtää asiayhteydessä ja myös puhua asiayhteydessä. Eikö niin? Siinä on järkeä. Esimerkkilauseemme, jossa on sana esimerkki, on: "Voitko antaa minulle esimerkin?". Se on täydellinen lause havainnollistamaan, mitä sana tarkoittaa ja miten sitä voi käyttää. Muista noudattaa kaikkia näitä vaiheita, kun opettelet uutta sanaa. Näin pystyt tunnistamaan sen, kun kuulet sen, kuten me voimme käyttää sitä, kun tarvitset sitä.

Nyt puhutaan muutamista resursseista, jotka auttavat sinua oppimaan paremmin sanastoa iEnglish. Onko selvä? Ensimmäinen resurssi on ilmainen online-sanakirja Wiktionary, ja tämä on hämmästyttävä sanakirja, koska se antaa sinulle tietoa sanan merkityksestä. Se antaa sinulle ääntämyksen, jotta ymmärrät, miten sana lausutaan. Voit analysoida eri äänteitä, sanan painotusta ja niin edelleen. Lisäksi sinulla on myös äänitallenne sanasta, jotta voit kuulla, miten äidinkielinen puhuja lausuu sen.

Toinen resurssi, jota suosittelen, on toinen online-sanakirja, jonka nimi on Your Dictionary, jossa on paljon esimerkkilauseita. Onko selvä? Jos siis opettelet uutta sanaa etkä ole varma, miten sitä käytetään tai missä yhteydessä sanaa käytetään, voit mennä Your Dictionary -sivustolle, etsiä sanan, ja saat joukon esimerkkilauseet. Viimeinen resurssi, jota suosittelen, on YouGlish. Tämä on verkkosivusto, jonka avulla voit etsiä sanan ja saada esimerkkilauseet YouTuben videoista. Tämä on hienoa, koska voit kuulla, miten äidinkieliset puhujat lausuvat sanan, ja näet ja kuulet myös sanan käytön asiayhteydessä.

Nyt kun tiedät, miten oppia sanoja englanniksi, mitä sanoja sinun pitäisi opetella? Englannin kielessä on yli miljoona sanaa, mutta älä huoli, älä juokse karkuun, sinun ei tarvitse opetella kaikkia englannin kielen sanoja. Onko selvä? Kukaan ei osaa kaikkia miljoonaa sanaa, eivät edes äidinkieliset puhujat. Ja tämä johtuu siitä, että on olemassa luonnollinen prosessi, jossa tärkeitä sanoja käytetään koko ajan. Ja mitä tärkeämpi sana on, sitä useammin ihmiset käyttävät sitä. Tästä esimerkkinä mainittakoon, että englannin kielen 600 yleisimmin käytettyä sanaa edustavat 85 prosenttia päivittäisestä sanavarastosta. Toisin sanoen, jos osaat englannin kielen 600 tärkeintä sanaa, pystyt ymmärtämään noin 85 prosenttia kaikista keskusteluista.

Seuraava askel olisi oppia englannin kielen 5 000 tärkeintä sanaa, 5 000 yleisimmin käytettyä sanaa, jotka edustavat 96 prosenttia päivittäisestä sanastosta. Toisin sanoen, kun hallitset nämä 5 000 yleisimmin käytettyä englannin kielen sanaa, pystyt ymmärtämään 96 % kaikista keskusteluista. Siinä vaiheessa puhut englantia täysin sujuvasti. Onko selvä? Vaikka on vielä sanoja, joita et ymmärrä, sinulla on tarpeeksi sanavarastoa, jotta voit ymmärtää sanan, arvata sen merkityksen ja pystyä kommunikoimaan tehokkaasti.

Miten löydät nämä tärkeimmät, yleisimmin käytetyt sanat? Miten opit tärkeimmän sanaston? Paras ratkaisu on käyttää frekvenssiluetteloa tai käyttää frekvenssiluetteloon perustuvaa menetelmää tai kurssia, joka auttaa sinua oppimaan hyödyllisimmän sanaston. Keskitä ensin aikasi ja energiasi tärkeimpiin sanoihin, joita käytät välittömästi. Tämä tässä on kuvakaappaus verkkosivustolta frequencylist.com, joka on ilmainen resurssi, jonka avulla voit selata 5000 yleisimmin käytettyä englannin kielen sanaa. Siinä on paljon hyödyllistä tietoa, kuten sana itsessään, olla esimerkiksi, mikä on puheosa. Tässä näemme siis, että se on verbi.

Ja kuten äsken näimme, on tärkeää tietää jokaisen sanan kieliopillinen luokka, jotta tiedät, mitä sanan muut muodot ovat, eikö niin? Tässä näet siis, että sanan be infliksit tai muut muodot ovat be, am, are, be, been, being, is, was, were, were, eikä mikään niistä ole ilmeinen vain katsomalla sanaa to be, eikö? Tämän vuoksi on siis erittäin tärkeää tutkia kunkin sanan muita muotoja. Hämmästyttävää tässä sivustossa on se, että voit katsoa sanan myös YouTubesta, samoin kuin Youglishissa, näet sanan käytön asiayhteydessä. Suosittelen käyttämään FrequencyList.com-sivustoa, koska se on ilmainen sivusto. Sen avulla voit selata kaikkia 5 000 yleisimmin käytettyä sanaa englannin kielessä. Ja kun olet oppinut kaikki 5 000 sanaa, voit tehdä englanniksi mitä tahansa. Onko selvä? Sinusta tulee täysin sujuva. Seuraava tärkeä asia, joka sinun on tehtävä parantaaksesi kuuntelua ja ymmärtämistä englanniksi, on oppia fonetiikasta. Älä juokse karkuun. Älä pelästy. Se ei ole niin monimutkaista kuin miltä se kuulostaa, emmekä mene liian pitkälle yksityiskohtiin.

Katsomme vain asioita, jotka palvelevat sinua välittömästi. Ja ensimmäinen asia, joka teidän on ehdottomasti tehtävä, on oppia tunnistamaan ja pystyä tuottamaan kaikki englannin kielen äänteet tai kaikki sen murteen äänteet, jonka aksenttia opettelette. Onko selvä?

Tiesitkö, että amerikanenglannissa on 39 äännettä? Todennäköisesti kukaan ei ole koskaan istunut alas kanssasi käymään läpi jokaista äännettä, miten se lausutaan, miten tunnistaa se, kun joku lausuu sen, ja miten se artikuloidaan, eikö niin? Niinpä teemme sen nyt American IPA Chart -nimisen hämmästyttävän resurssin avulla. Sivusto americanipachart.com näyttää tältä, ja se on interaktiivinen infografiikka, jonka avulla voit selata kaikkia 39 amerikkalaisen yleiskielen äänteitä ilmaiseksi. Voit jopa tulostaa tai ladata kaavion ilmaiseksi. Tässä näet ensinnäkin 24 konsonanttia, joita käytetään standardiamerikkalaisessa kielessä. Selvä. Nyt infograafin avulla voit klikata äännettä ja kuulla äidinkielisen puhujan lausuvan sen. Onko selvä?

Katsotaanpa P: puh, puh, puh, puh, puh. Meillä on esimerkkisana, ja näet sanan kirjoitettuna englanniksi, sitten näet sanan ääntämyksen, jotta voit analysoida jokaisen äänteen. Jos siis klikkaat sanaa, kuulet sanan vielä kerran äidinkielisen puhujan ääntämänä. Sika, sika. Jos napsautat toisen kerran, äidinkielinen puhuja ääntää saman sanan hitaasti. Sika, sika. Tarkoituksena on käydä läpi kaikki äänteet, kaikki 39 äännettä yleisessä amerikkalaisessa kielessä, ja oppia ääntämään ne yksitellen ja sanan sisällä. Jokaisen ihmisen on vaikea ääntää eri äänteitä, ja tämä riippuu yleensä äidinkielestäsi. Jos amerikan yleiskielessä olevaa äännettä ei ole omassa kielessäsi, sinun on vaikeampi ääntää se. Esimerkiksi th-äänne /θ/ on äänne, jota ei ole monissa kielissä ja jota ulkomaalaisten on yleensä vaikea lausua. Harjoitellaan sitä siis hieman. Pantteri, pantteri, pantteri, pantteri, pantteri... Okei? Sama äänne, mutta äännettynä /ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Höyhen, höyhen, höyhen.

Voit myös käydä läpi kaikki yleisamerikkalaiset vokaalit. Standard Americanissa on siis 10 puhdasta vokaaliääntä, kuten esimerkiksi i pinkissä: i, i, pink, pink, pink, pink, pink, pink, pink. Tai äänne, joka on hyvin tyypillinen amerikkalaiselle englannille ja jota ulkomaalaisten on vaikea lausua: er, er, purple, purple, purple, purple, purple. Onko selvä? Ja voit myös käydä läpi kaikki viisi diftongia tai standardi-amerikkalaisen kielen viisi vokaaliryhmää, kuten esimerkiksi ei, ei, ei, ei sanoissa jade, jade, jade, jade, jade. Jade, jade, jade, jade, jade, jade, jade, jade. Tai ai, ai sanassa lime, lime, lime, lime, lime, lime. Näimme äsken amerikkalaisen IPA-kaavion, joka on ilmainen verkkosivusto, jonka avulla voit selata kaikkia 39 amerikkalaisen standardi-englannin äännettä. Suosittelen, että käytte jokaisen äänteen erikseen läpi ja keskitytte niihin, joita on vaikeinta tunnistaa ja lausua. Muista, että toisella videolla käymme läpi jokaisen äänteen yleisamerikkalaisessa kielessä ja lausumme sen yhdessä.

Seuraava askel, joka minulla on sinulle kuullun ymmärtämisen parantamiseksi, on oppia asiayhteydessä ja aina oppia asiayhteydessä. Yksittäisten sanojen oppiminen on turhaa. Ja jos olet joskus oppinut tai opiskellut sanaa yksitellen ilman asiayhteyttä, tiedä, että se on virhe, koska sinun on vaikea sekä ymmärtää sanaa, kun joku muu käyttää sitä, että sinun on myös vaikea muistaa sanaa ja pystyä käyttämään sitä, kun tarvitset sitä. Eikö niin? Siksi sinun on aina opittava asiayhteydessä ja altistettava itsesi englannin kielelle. Tässä on joitakin resursseja, joita voit käyttää altistaaksesi itsesi englannin kielelle, ja nämä ovat materiaaleja, joiden avulla voit oppia englantia hauskalla ja luonnollisella tavalla. Suosittelen tutustumaan YouTube-kanaviin, musiikkiin, elokuviin, tv-sarjoihin, kirjoihin ja jopa sarjakuviin. Blogistamme clickandspeak.com löydät artikkeleita, joissa on resursseja, joiden avulla voit harjoitella englantia ilmaiseksi.

Seuraava askel, joka minulla on sinulle, on viettää aikaa äänen kanssa ja ilman tekstiä, ajanjaksoja, jolloin kuuntelet vain englantia ilman tekstiä, ilman tekstitystä, ilman transkriptioita. Onko selvä? Tämä on tärkeää, koska mitä enemmän aikaa vietät englannin kuuntelemiseen, sitä paremmin ymmärrät sitä ja sitä mukavammaksi tunnet sen kuuntelemisen. Keskity näinä aikoina vain äänitettävään materiaaliin ja kiinnitä huomiota siihen, miten sanat lausutaan. Jos joskus kuulet uuden sanan, jota et tunnista, voit tehdä tämän pienen harjoituksen, jossa tavataan sana tai yrität tavata sanan ja etsiä sen netistä. Tämä auttaa sinua tottumaan puhutun ja kirjoitetun englannin välisiin eroihin. Onko selvä? Ja hienoa on se, että sanakirja tai Google, mitä ikinä käytätkin, todennäköisesti tunnistaa sanan, vaikka kirjoittaisit sen väärin.

Nämä olivat siis parhaat vinkkini englannin kielen kuullun ymmärtämisen parantamiseen. Ihmisillä on yleensä tapana oppia ymmärtämään englantia melko hyvin, mutta heidän on silti vaikea vastata, vastata tai puhua, eikö niin? Ja yleensä keskusteluissa puolet ajasta kuuntelet ja puolet puhut. Jos siis haluat kommunikoida englanniksi tehokkaasti, sinun on myös opittava ilmaisemaan itseäsi paremmin. Seuraavalla videolla näytän sinulle joitakin parhaita tapoja, joilla voit parantaa puhumista englanniksi. Onko selvä? Kiitos, että katsoit (ja luit!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 6:42 pm