[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hoe verbeter je je luistervaardigheid in het Engels 👂 [VIDEO]

In deze video deelt Misha enkele tips en trucs om gesproken Engels beter te begrijpen! 👂

Vindt u het moeilijk om moedertaalsprekers te begrijpen als ze op een natuurlijke snelheid praten? Moet u altijd de ondertitels lezen om uw favoriete film of tv-programma in het Engels te begrijpen? 🎧

👇 Hier is onze stap-voor-stap gids om uw luistervaardigheid te verbeteren:

🌎 Vergeet niet de taal van de ondertitels te kiezen door op de instellingen van de video te klikken.

⏱️ Tijdcodes
0:00 - Intro
0:46 - Waarom is het zo HARD om gesproken Engels te begrijpen?
4:51 - Hoe verbeter je je Engelse luistervaardigheid
5:11 - Hoe leer je woordenschat op de juiste manier
12:23 - Bronnen om woordenschat te leren
13:51 - Welke woorden moet je leren in het Engels?
17:42 - Hoe leer je alle klanken van de Engelse taal
22:48 - Hoe leer je in context
25:14 - Hoe zit het met SPREKEN?
Volledig transcript:

Hallo, dit is Misha van Click & Speak. In deze video wil ik graag een van de top vragen beantwoorden die we krijgen van studenten, namelijk: hoe kun je gesproken Engels beter begrijpen? Als je het gevoel hebt dat moedertaalsprekers te snel praten en je niet kunt volgen wat ze zeggen, of als je films of tv-programma's in het Engels niet kunt begrijpen zonder ondertiteling, dan is deze video iets voor jou. Als je nog steeds Engels leert en het moeilijk vindt om te volgen wat ik zeg, dan moet je de ondertitels activeren, die zowel in het Engels als in een heleboel andere talen beschikbaar zijn. Dus, zorg ervoor dat je dat doet, zodat je alles kunt begrijpen wat ik zeg. Goed?

Ik heb altijd geloofd dat begrijpen waar een probleem vandaan komt, de helft van de oplossing is, toch? Dus, als je weet waarom gesproken Engels zo moeilijk is, dan kun je specifieke stappen ondernemen om je luistervaardigheid in het Engels te verbeteren. Oké? Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom gesproken Engels zo moeilijk is. De nummer één reden is het gebrek aan oefening. Dat is goed. Veel van onze studenten besteden uren aan grammatica, lezen, vertalen, maar niet genoeg tijd aan het luisteren naar Engels, toch? En, zoals we allemaal weten, oefening baart kunst. Dus als je niet naar het Engels luistert, zul je het gesproken Engels niet gaan begrijpen. Lijkt vrij logisch, maar ik heb het gevoel dat we dat moeten vermelden. Oké? Dus, zorg ervoor dat je meer audio opneemt in je studie Engels. Of dat nu een podcast is, een audioboek, een film, een TV-show met echte mensen, dat is niet belangrijk. Wat belangrijk is, is om constant blootgesteld te worden aan gesproken Engels. Oké, dat is nummer één.

Het tweede probleem, dat voortvloeit uit het eerste, is het contrast tussen gesproken en geschreven Engels. En het zit zo, we zijn gewend om Engels te lezen en misschien hebben we een aardig idee over hoe we een woord moeten uitspreken, wat heel anders is dan hoe het in werkelijkheid wordt uitgesproken, toch? Het probleem is dat het Engels geen fonetische taal is, wat betekent dat de spelling van een woord niet goed de uitspraak weergeeft. En dat is een probleem, want als je een woord leert zonder audio, zonder het te horen, kun je voor de gek worden gehouden door de spelling en denken dat het op een bepaalde manier wordt uitgesproken, terwijl het in werkelijkheid totaal anders is. Om dit te vermijden, moet je altijd, altijd, altijd luisteren naar audio-opnames van elk nieuw woord dat je leert, en dat is essentieel.

Het derde probleem is het gebrek aan woordenschat. Als je nog nooit een woord hebt gezien, als je nog nooit een woord hebt gehoord en iemand gebruikt het, dan is de kans groot dat je het niet zult kunnen begrijpen. Natuurlijk, soms kun je de betekenis raden op basis van de context, maar vooral als je een beginner bent of op een lager gemiddeld niveau, dan zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om te begrijpen wat we zeggen. Oké? We zullen zien hoe we dat probleem kunnen oplossen.

Nu, het vierde probleem dat onze studenten ons vertellen is dat Engels sprekers te snel praten. Ik heb daar een vraagteken gezet omdat ik niet zeker weet of zij te snel praten of dat wij te langzaam luisteren. Dat is een grapje, natuurlijk, en we zullen zien hoe we ook dat probleem kunnen oplossen. Het laatste probleem dat ik vaak zie bij mensen die Engels leren, is dat ze oefenen met materiaal dat ze saai vinden. Oké? Als je een bepaalde bron niet interessant vindt, als het niet stimulerend is, als je je niet gemotiveerd voelt, dan ga je het verlaten, en dat willen we niet. We willen ons verdiepen in natuurlijke materialen, die we interessant vinden en die we kunnen volgen. Dat is de beste balans. Dat waren dus de belangrijkste redenen waarom mensen moeite hebben met het verstaan van gesproken Engels, en in de volgende paar dia's wil ik je laten zien hoe je dat kunt verhelpen en wat je kunt doen om je Engelse luistervaardigheid te verbeteren. Goed?

Nu, het eerste wat je kunt doen is woorden leren in al hun vormen. Oké? Dus, als je nieuwe woordenschat bestudeert, als je nieuwe woorden bestudeert, heb je dan de neiging om ze in slechts één van hun vormen te leren? Als dat zo is, dan is dat een fout. Oké? Laten we een voorbeeld nemen met het meest voorkomende woord in de Engelse taal, dat is het werkwoord to be, oké? Als je dat woord alleen leert in die vorm be of de infinitief, dan zul je niet in staat zijn om het in al zijn andere vormen te begrijpen. Oké? En dat is een veel voorkomend werkwoord, maar het wordt het meest gebruikt in andere vormen, bijvoorbeeld, ik ben, zij is geweest, wij waren, enzovoort. Oké? Dus, het komt erop neer, als je een woord leert in slechts één van zijn vormen, dan zul je in staat zijn om het woord alleen in die vorm te begrijpen, en zul je niet in staat zijn om het in andere contexten te begrijpen, en dat is een probleem. Welnu, daarvoor moet je elk woord in al zijn vormen leren.

Het probleem is dat als je nieuwe woorden slechts in één van hun vormen leert, je ze niet zult kunnen herkennen in andere vormen. En de kans is groot dat mensen hetzelfde woord in een heleboel verschillende vormen gebruiken. Oké? Dus hoe leer je een nieuw woord effectief in al zijn vormen? Hier is een kleine checklist van alle stappen die je moet zetten, alle dingen die je moet leren om een woord onder de knie te krijgen, om het te kunnen herkennen als iemand anders het gebruikt, maar ook om het zelf te kunnen gebruiken als je het nodig hebt. Oké? Voor ons voorbeeld, heb ik het woord voorbeeld genomen. Oké, laten we zeggen dat je het woord voorbeeld wilt leren, wanneer je dit kunt toepassen wanneer je een nieuw woord leert. Oké?

Nu, eerst en vooral, moet je de uitspraak leren. Zoals we al zagen, is er een groot contrast tussen gesproken en geschreven Engels, toch? Dus wat je nodig hebt is een fonetische transcriptie, en bij voorkeur in het internationale fonetische alfabet, oke? Nu, dat is een alternatief systeem, een alternatief alfabet, waarmee je de uitspraak van een woord fonetisch kunt weergeven. Dus elk symbool komt overeen met een klank, en het is altijd dezelfde klank. Als je de fonetische transcriptie van een woord opzoekt, weet je altijd hoe je het met zekerheid moet uitspreken. Oké? En hier is een fonetische transcriptie van het woord voorbeeld. Oké? Ik zie dat je het uitspreekt als voorbeeld, voorbeeld. Maak je nu geen zorgen over deze letters, deze symbolen zien er grappig uit als je ze niet kunt begrijpen, want we zullen er in een andere video aandacht aan besteden. Voor nu, wat je moet doen is begrijpen hoe belangrijk fonetische transcripties zijn en hoe ze waardevoller zijn dan de spelling als het op uitspraak aankomt.

Het tweede wat je moet leren is de woordstress. In het Engels heeft elk woord ten minste één beklemtoonde lettergreep. We spreken de lettergreep duidelijker uit, misschien met een langere klinkerklank. En in dit woord, in het voorbeeld, is het de tweede lettergreep die beklemtoond is. Ik heb het vet gedrukt. Dus het is voorbeeld, voorbeeld. Het is niet voorbeeld en het is ook geen voorbeeld. Oké, het is voorbeeld, voorbeeld. Het derde ding is om de spelling te leren, natuurlijk. Nu, dit is niet super belangrijk voor je luistervaardigheid, maar het is belangrijk voor je algemene kennis van het Engels of zodat je het Engels kunt gebruiken in elke context. Nou, zorg ervoor dat je de juiste spelling van het woord kent.

Het volgende wat je kunt doen is de grammaticale categorie van het woord opzoeken. Is het een zelfstandig naamwoord? Is het een werkwoord? Is het een bijvoeglijk naamwoord? Is het een voorzetsel? Dat is belangrijk, want dat geeft je waardevolle informatie over welke andere vormen het woord heeft. In dit geval, is het woord voorbeeld een zelfstandig naamwoord. Dus dit geeft me waardevolle informatie over de volgende stap die ik moet maken, namelijk de andere vormen leren. En zelfstandige naamwoorden hebben meestal twee vormen, het enkelvoud en het meervoud, voorbeeld in het enkelvoud en voorbeelden in de meervoudsvorm. Dit is vrij duidelijk en gemakkelijk voor reguliere zelfstandige naamwoorden, maar er zijn zelfstandige naamwoorden zoals muis, die een onregelmatige meervoudsvorm hebben, muis in het enkelvoud, maar muizen in het meervoud. Toch? En als je alleen het woord muis leert, is de kans groot dat je het woord muizen niet zult kunnen begrijpen zodra iemand het gebruikt.

Het volgende dat je moet leren is het taalregister, in welke context wordt het woord dat je leert gebruikt, want het Engels heeft heel veel woorden. En veel woorden hebben dezelfde betekenis, het verschil is dat ze in een andere context worden gebruikt. Oké? Ze hebben verschillende taalregisters. Een woord kan vulgair zijn, een woord kan spreektaal zijn. En als er niets in het woordenboek staat, dan is de kans groot dat het woord tot het neutrale taalregister behoort, wat betekent dat je het in elke context kunt gebruiken en het zou niet vreemd kunnen zijn.

En het laatste wat u absoluut moet doen als u een nieuw woord leert, is een voorbeeldzin opzoeken. Dit zal je helpen begrijpen hoe je het woord moet gebruiken, in welke context het woord wordt gebruikt. En het zal je mogelijk ook helpen het woord te onthouden, omdat onze hersenen dingen beter begrijpen en onthouden in een context. Daar zullen we het later ook over hebben, maar het heeft geen zin om geïsoleerde woorden te leren. Oké? Je moet altijd in context leren, om in staat te zijn in context te begrijpen en ook in context te spreken. Toch? Dat klinkt logisch. Dus, onze voorbeeld zin met het woord voorbeeld is, "Kun je me een voorbeeld geven?" Dat is een perfecte zin om te illustreren wat het woord betekent en hoe je het kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je al deze stappen volgt als je een nieuw woord leert. Zodat je het kunt herkennen als je het hoort, net zoals we het kunnen gebruiken als je het nodig hebt.

Laten we het nu hebben over enkele hulpmiddelen die u zullen helpen om woordenschat iEngels beter te leren. Oké? De eerste bron is het gratis online woordenboek Wiktionary, en dit is een geweldig woordenboek omdat het je informatie geeft over de betekenis van het woord. Het geeft je een fonetische transcriptie, zodat je kunt begrijpen hoe je het woord moet uitspreken. Je kunt de verschillende klanken analyseren, de klemtoon van het woord, enzovoort. En je hebt ook een audio-opname van het woord, zodat je het kunt horen uitgesproken door een moedertaalspreker.

De tweede bron die ik zou aanraden is een ander online woordenboek, genaamd Your Dictionary, dat veel voorbeeldzinnen heeft. Goed? Dus als je een nieuw woord leert en je weet niet precies hoe je het moet gebruiken, of je bent niet zeker over de context waarin een woord wordt gebruikt, dan kun je naar Your Dictionary gaan, een woord opzoeken, en je krijgt een heleboel voorbeeldzinnen te zien. De laatste bron die ik zou willen aanbevelen is YouGlish. Dit is een website waarop je een woord kunt opzoeken en voorbeeldzinnen kunt vinden in video's van YouTube. Dit is geweldig omdat je kunt horen hoe het woord wordt uitgesproken door moedertaalsprekers, en ook kunt zien en horen hoe het woord in een context wordt gebruikt.

Nu je weet hoe je woorden in het Engels kunt leren, welke woorden moet je dan leren? Er zijn meer dan een miljoen woorden in de Engelse taal, maar maak je geen zorgen, loop niet weg, je hoeft niet alle woorden in de Engelse taal te leren. Oké? Niemand kent alle een miljoen woorden, zelfs native speakers niet. En dat komt omdat er een natuurlijk proces is waarin de belangrijke woorden de hele tijd gebruikt worden. En hoe belangrijker een woord is, hoe vaker mensen het gebruiken. Om u een voorbeeld te geven: de 600 meest gebruikte woorden in de Engelse taal vertegenwoordigen 85% van de dagelijkse woordenschat. Met andere woorden, als je de top 600 woorden in de Engelse taal kent, zul je in staat zijn om ongeveer 85% van alle gesprekken te begrijpen.

De volgende stap zou zijn om de top 5.000 woorden in de Engelse taal te leren, de 5.000 meest gebruikte woorden die 96% van de dagelijkse woordenschat vertegenwoordigen. Met andere woorden, zodra u deze 5.000 meest gebruikte woorden in het Engels beheerst, zult u in staat zijn om 96% van alle gesprekken te begrijpen. Op dat moment spreekt u vloeiend Engels. Oké? Ook al zullen er nog steeds woorden zijn die je niet begrijpt, je zult genoeg woordenschat hebben om het woord te kunnen begrijpen, de betekenis te kunnen raden, en om effectief te kunnen communiceren.

Dus, hoe vind je deze belangrijkste, meest gebruikte woorden? Hoe leer je de belangrijkste woordenschat? De beste oplossing is om een frequentielijst te gebruiken, of om een methode of een cursus te gebruiken die gebaseerd is op een frequentielijst, die je zal helpen om de nuttigste woordenschat te leren. Ten eerste, concentreer je tijd, concentreer je energie op de belangrijkste woorden, die je onmiddellijk zult gebruiken. Dit hier is een screenshot van de website frequencylist.com, dat is een gratis bron die je kunt gebruiken om te bladeren door de top 5.000 meest gebruikte woorden in de Engelse taal. Het heeft een heleboel nuttige informatie zoals het woord zelf, bijvoorbeeld, welk deel van de spraak is. Dus hier, zien we dat het een werkwoord is.

En zoals we net zagen, is het belangrijk om de grammaticale categorie van elk woord te kennen, zodat je weet wat de andere vormen van het woord zijn, toch? Dus hier kun je zien dat de inflicties of de andere vormen van het woord be zijn, be, am, are, been, being, is, was, were, en geen van hen zijn voor de hand liggend gewoon door te kijken naar het woord to be, toch? Dus dit is waarom het super belangrijk is om de andere vormen van elk woord op te zoeken. Wat geweldig is aan deze website is dat je het woord ook kan opzoeken op YouTube, vergelijkbaar met Youglish, je kan het woord gebruikt zien worden in een context. Ik raad je aan om FrequencyList.com te gebruiken omdat het een gratis website is. Het laat je bladeren door alle 5.000 meest gebruikte woorden in de Engelse taal. En als je ze alle 5.000 hebt geleerd, kun je alles doen wat je wilt in het Engels. Oké? Je zult volledig vloeiend zijn. Het volgende belangrijke ding dat je moet doen om je luister- en begripvermogen in het Engels te verbeteren is leren over fonetiek. Loop niet weg. Niet bang worden. Het is niet zo ingewikkeld als het klinkt, en we zullen niet te veel in detail treden.

We zullen alleen kijken naar de dingen die je direct van dienst zullen zijn. En het eerste wat je absoluut moet doen is leren om alle klanken van de Engelse taal of alle klanken van het dialect van het accent dat je leert te herkennen, en te kunnen produceren. Oké?

Wist je dat er 39 klanken zijn in het algemeen Amerikaans Engels? De kans is groot dat er nog nooit iemand bij je is gaan zitten om elke klank te bespreken, hoe je hem uitspreekt, hoe je hem herkent als iemand hem uitspreekt, en hoe je hem uitspreekt, toch? Dus dat is wat we nu gaan doen met een geweldige bron genaamd American IPA Chart. Zo ziet de website americanipachart.com eruit, en wat het is, is een interactieve infographic die je gratis laat bladeren door alle 39 klanken van het Algemeen Amerikaans. Je kunt de kaart zelfs gratis afdrukken of downloaden. Nu, hier kun je zien dat, ten eerste, we de 24 medeklinkers hebben die in Standaard Amerikaans worden gebruikt. Oké. Nu, wat de infographic je laat doen is klikken op een klank om het te horen uitgesproken door een moedertaalspreker. Oké?

Laten we eens kijken naar P: puh, puh, puh, puh. We hebben een voorbeeldwoord, en je ziet het woord geschreven in het Engels, dan zie je de fonetische transcriptie van het woord, zodat je elke klank kunt analyseren. Dus als u op het woord klikt, hoort u het woord nogmaals uitgesproken door een moedertaalspreker. Varken, varken. Als je een tweede keer klikt, zal de moedertaalspreker hetzelfde woord langzaam uitspreken. Varken, varken. Het idee is om alle klanken, alle 39 klanken in het Algemeen Amerikaans door te nemen en te leren ze afzonderlijk en binnen een woord uit te spreken. Nu vindt iedereen verschillende klanken moeilijk uit te spreken, en dit hangt meestal af van je moedertaal. Als de klank in het Algemeen Amerikaans niet bestaat in je eigen taal, dan zal het moeilijker voor je zijn om die klank te articuleren. Bijvoorbeeld, de th-klank, de /θ/ is een klank die in veel talen niet bestaat en over het algemeen voor buitenlanders moeilijk uit te spreken is. Dus laten we er een beetje aan werken. Panter, panter, panter, panter. Oké? Dezelfde klank, maar stemhebbend /ð/, /ð/, /ð/, /ð/. Veer, veer, veer.

Dus, je kunt ook door alle klinkers gaan in het Algemeen Amerikaans. Dus je hebt 10 pure klinkerklanken in Standaard Amerikaans zoals bijvoorbeeld de i in roze: i, i, roze, roze, roze, roze. Of een klank die heel typisch is voor Amerikaans Engels, die voor buitenlanders moeilijk uit te spreken is: er, er, purple, purple, purple. Oké? En je kunt ook alle vijf tweeklanken of de vijf klinkerclusters van Standaard Amerikaans doornemen, zoals bijvoorbeeld de ei, ei, ei in jade, jade, jade, jade. Oké? Of de ai, ai in lime, lime, lime, lime. Wat we net zagen was de Amerikaanse IPA-tabel, een gratis website die u kunt gebruiken om alle 39 klanken van het Standaard Amerikaans Engels te doorbladeren. Ik raad je aan om elke klank afzonderlijk te overlopen en je te concentreren op die klanken die je het moeilijkst vindt om te herkennen en uit te spreken. Denk eraan dat we in een andere video elke klank in het Algemeen Amerikaans zullen overlopen en samen zullen uitspreken.

De volgende stap die ik voor u heb om uw luistervaardigheid te verbeteren is om te leren in context en altijd in context te leren. Het heeft geen zin om geïsoleerde woorden te leren. En als u ooit een woord afzonderlijk hebt geleerd of bestudeerd zonder context, weet dan dat dat een vergissing is, want u zult het moeilijk vinden om het woord te begrijpen als iemand anders het gebruikt, en u zult het ook moeilijk vinden om het woord te onthouden en het te gebruiken als u het nodig hebt. Toch? Dus daarom moet je altijd in context leren en moet je jezelf altijd blootstellen aan de Engelse taal. Hier zijn enkele hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf bloot te stellen aan de Engelse taal, en dit zijn enkele materialen waarmee je op een leuke en natuurlijke manier Engels kunt leren. Ik raad je aan om te kijken naar YouTube kanalen, muziek, films, TV series, boeken, en zelfs stripboeken. Op onze blog clickandspeak.com, kun je artikelen vinden met bronnen om gratis Engels te oefenen.

De volgende stap die ik voor je heb is om tijd door te brengen met audio en zonder tekst, periodes waarin je alleen naar Engels luistert zonder tekst, zonder ondertitels, zonder transcripties. Oké? Dit is belangrijk, want hoe meer tijd je besteedt aan het luisteren naar Engels, hoe beter je het zult kunnen begrijpen en hoe comfortabeler je je zult voelen bij het luisteren ernaar. Concentreer u tijdens deze periodes alleen op de audio, let op de manier waarop woorden worden uitgesproken. Als u ooit een nieuw woord hoort dat u niet herkent, kunt u het woord spellen of proberen het woord te spellen en het online op te zoeken. Dit zal je helpen om te wennen aan de verschillen tussen gesproken en geschreven Engels. Oké? En het mooie is dat het woordenboek of Google, wat je ook gebruikt, het woord waarschijnlijk zal herkennen, ook al heb je het verkeerd gespeld.

Dit waren dus mijn beste tips om je luistervaardigheid in het Engels te verbeteren. Het punt is, mensen leren meestal vrij goed Engels te verstaan, maar ze hebben nog steeds moeite met antwoorden, antwoorden of spreken, toch? En meestal in gesprekken, de helft van de tijd, ben je aan het luisteren, en de andere helft van de tijd, ben je aan het spreken. Dus, als je effectief wilt communiceren in het Engels, dan moet je ook leren om jezelf beter uit te drukken. In de volgende video, zal ik u een aantal van de beste manieren laten zien waarop u uw spreken in het Engels kunt verbeteren. Alles goed? Bedankt voor het kijken (en lezen!).

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: October 1, 2021, 3:16 pm