[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hur man kan förbättra din amerikanska accent

Hur man kan förbättra ditt uttal på engelska? 🎤

Vill du förbättra din engelska accent? Idag kommer vi att visa dig de bästa sätten att förbättra ditt uttal i engelska!

Att tala som en infödd talare är inte en lätt uppgift. Låter som en tar en hel del arbete. Så, vi kommer att utforska de bästa sätten förbättra ditt uttal på engelska och hur man talar engelska med en bra accent genom att använda några uttal övningar.

Grunden för ett gott uttal på engelska

Först och främst, låt oss ta en titt på de viktigaste delarna du bör veta om för att få ett bra uttal på engelska. Det finns tre av dem:

How to improve your pronunciation in English
Bygg en grund på engelska fonetik!

Ord stress

Det första du behöver göra när du kontrollerar uttalet av ett ord i ordlistan är att se vilken stavelse som är stressad. Detta kallas word stress på engelska.

Inte alla språk har stressat stavelser och därför tenderar många elever att försumma denna aspekt och inte kontrollera den. Vissa människor stressar naturligtvis de sista stavelserna, medan andra alltid stressar den första. Så här kan vårt modersmål påverka vår engelska och är ett vanligt misstag. Detta är den främsta anledningen till att du fortfarande talar med en utländsk accent! På engelska varierar ordet stress mycket och bidrar mycket till förståelse ett ord.

Det kan till och med vara så att, om vi formulera ett ord dåligt men vi fortfarande betona rätt stavelse, vår samtalspartner kommer att förstå oss. Även om vi över-artikulera och försumma ordet stress helt, detta kommer att göra det svårt att förstå.

I fonetik visas ordet stress av denna symbol (som ser ut som en apostrof) : '. Den placeras före den stressade stavelsen. Här är några exempel på vanliga ord, vilka elever tenderar att uttala felaktigt:

 • ACtion /'æk·ʃən/
 • OPtion /ˈɑp·ʃən/
 • SIlence /ˈsaɪ·ləns/
 • diRECtion /dɪˈrɛk·ʃən/

På engelska kan ordet stress ibland vara den enda skillnaden mellan ett substantiv och ett verb. Jämföra:

 • RECord /ˈɹɛk·ɝd/ (som ett världsrekord)
 • to reCORD /ɹɪˈkɔɹd/ (gör en inspelning av något)

Vi kan märka att ordet stress har en inverkan inte bara på intonationen, kraften och längden på en stavelse, men också på dess artikulation.

Ordet stress kan också vara den enda skillnaden mellan ett adjektiv och ett verb:

 • PERfect /ˈpɝ·fɪkt/ = perfekt, felfri
 • to perFECT /pɝˈfɛkt/ = att göra perfekt

Eftersom det är ett så viktigt ämne i engelska uttal, förbereder vi en hel artikel om reglerna för ordstress.

Artikulation

Att bryta ett ord ner för att analysera var och en av dess ljud är viktigt för att lära sig att uttala det bra. Fokusera på de ljud som inte finns på ditt eget språk, eftersom de tenderar att vara det svåraste. Upptäck vår infographic av alla ljud på Amerikansk Engelska!

När vi tar oss tid att identifiera de ljud på engelska som inte finns på vårt eget språk, sänker det riskerna med att göra ett pinsamt misstag! Detta kan vara skillnaden mellan att beställa en stor Coke (the fizzy drink) och ber om en stor cock (penis).

Till exempel var jag inte medveten om förekomsten av den så kallade TH ljud i flera år tills jag lärde mig om Internationellt Fonetiskt Alfabet (eller IPA). Detta innebär att jag hade tillbringat ca 8 år talar engelska utan att ens veta alla dess ljud... ganska pinsamt, jag vet. Men du kan lära av mina misstag!

Kort sagt, analysera de ljud som utgör ord är en keystep i dina studier. Låt oss ta ett exempel med ordet "thought /θɔt/".

Vi kan omedelbart se att uttalet av detta ord är väldigt annorlunda än stavningen, så låt oss titta lite närmare:

 • Vi ser att den består av tre fonem:
  • /θ/ ;
  • /ɔ/ ; och
  • /t/
  • medan GH är tyst.
 • Av alla dessa är den som inte finns på de flesta språk "θ" !

Denna typ av övning av att bryta ett ord ner kallas chunking och är grunden för ett bra lärande. Det låter dig förstå hur engelska faktiskt uttalas och börja prata med en bättre accent och därmed med mer självförtroende.

Så, fokusera dina ansträngningar på dessa ljud, var inte rädd för att överdriv i början tills du vänjer dig. Med tiden kommer det att bli en vana och du vet hur man uttalar även de svåraste orden!

How to improve your pronunciation in English
För att förstå hur man säger ett ord, bryta ner det i bitar.

Mening stress

När du har undersökt ord, du kan klättra upp för stegen för att fokusera på nästa steg-meningen. Många elever är medvetna om ordet stress, men vet inte mycket om mening stress. Är det fallet för dig?

Du måste vara försiktig med meningen stress, eftersom det kommer att hjälpa dig att börja tala mer naturligt, mer exakt, och att gå från att prata som en ro-bot att tala flytande och naturligt!

Så, var börjar du? Här är de första reglerna du behöver veta för att fix your uttal av whole sentences på engelska:

 • Vi betonar alltid minst ett ord i varje mening, men inte alla ord.
 • Vi lägger stress på content words, vilket betyder de ord som ger den viktigaste informationen.
 • Vi betonar ny information.

Att tillämpa dessa regler hjälper dig att förbättra din accent på engelska!

How to improve your pronunciation in English
Förbättra ditt uttal på engelska och få aldrig detta uttryck från dina konversationspartners igen!

Techniques to improve your uttal på engelska

Du har redan stiftelsen. Låt oss nu se några sätt att omsätta detta i praktiken för att förbättra ditt engelska uttal, även om du för närvarande inte befinner dig i en engelsktalande miljö.

Lär dig IPA

Eftersom varje symbol i IPA motsvarar bara ett ljud, vet du alltid hur man uttalar ord med säkerhet. Inget mer kaos som orsakas av förvirrande stavningssystemet!

Ett av de bästa sätten att lära sig IPA är att använda vår interaktivt dokument. Den har ljud, Alla ljud av General American English, och en lista med exempel ord! Allt du behöver göra är att klicka på ljudet för att höra det.

Lyssna på en ljudbok och läs samtidigt

Om du vill läsning, pappersböcker och e-böcker kan vara ett extra verktyg som hjälper dig att träna ditt engelska uttal. Lyssna och läsning samtidigt kommer att hjälpa dig att vänja sig vid uttal, accent, och skillnaderna mellan hur vi talar och hur vi skriver på engelska.

Detta är en övning som hjälper dig bättre förstå och bättre uttala engelska!

Läs vidare Kindle

Den enorma fördelen med att använda en Kindle (eller e-läsare i allmänhet) är att de har integrerade ordböcker! Detta gör att du systematiskt kan kontrollera uttalet av ord-snabbt och enkelt.

När du läser och du stöter på ett ord du inte förstår eller ett ord som du är inte säker på hur man uttalar, du kan helt enkelt klicka på den och se dess definition och transkription.

Att läsa detta sätt på engelska är ett av de bästa sätten att berika ditt ordförråd samtidigt som du korrigerar ditt uttal och njuter av innehållet i din smak! Inte säker på vad du ska läsa? Kolla in våra toppval för böcker på engelska!

Studie artikulatorisk fonetik

Hur uttalar modersmål från USA, Storbritannien eller andra engelska exakt? Var uppmärksam på hur deras läppar, mun och tunga rör sig när de talar. Identifiera var ett ljud kommer från är mycket användbar och hjälper dig att lära dig att formulera den. Detta är vad vi kallar artikulatorisk fonetik.

How to improve your pronunciation in English
Improve your uttal på engelska med articulatory phonetics

Spela in dig själv

Spela in dig själv medan du talar engelska, uttala ett enda ord eller till och med ett enda ljud. 📼

Använd video, istället för bara ljudinspelningar, så att du inte bara kan höra din röst utan också se hur du rör din mun. Jämför detta med modersmål. När du jämför de två versionerna sida vid sida blir det lättare att identifiera vad som inte låter korrekt och för att sedan träna rätt artikulering på engelska. Kontrollera munnen, tungans rörelse och var du lägger stressen.

Spela med Siri

An exercise to help you better uttala engelska är att testa din engelska uttal och se om du formulera tillräckligt tydligt är att använda Siri, Google assistant eller vilket annat röstigenkänningssystem. Ge order! Försök ringa någon eller öppna din favoritprogram på engelska. Om det fungerar måste du vara på rätt spår!

... men oroa dig inte för mycket om Siri inte alltid förstår dig! Det är en mjukvara som fortfarande inte är perfekt. Det finns även vissa engelska dialekter som Siri finner svårt att fånga:

Den skotska accenten är ökänd för att vara svår förstå!

Använd dessa tekniker, träna regelbundet och du kommer att behärska engelska uttal på nolltid!

Arbeta på din talade engelska med en komplett lösning

För att spara tid och öva mer engelska på ett organiserat sätt, använd Klicka & tala, vår engelska-lärande utbildning, som kombinerar allt du behöver för att lära sig engelska med ett bra uttal:

ljud överallt

fonetiska transkriptioner

✔️ högkvalitativa inspelningar

mycket innehåll
... och mycket mer!

Med klick & amp; Tala, du kontrollera uttalet av ord omedelbart, samtidigt lära sig med livlig innehåll!

Se även

Jag hoppas att du denna artikel har hjälpt dig att få en bättre uppfattning om vad du behöver göra för att förbättra ditt uttal på engelska! Om du vill fortsätta dina studier om ämnet, kolla in följande resurser:

 • Den Internationellt Fonetiskt Alfabet för att enkelt lära sig uttalet av alla ljud på Amerikansk Engelska.
 • Klicka & Tala för att träna din engelska på ett organiserat sätt, förstå det talade språket, korrigera din accent och täcka alla ordförråd och grammatik du behöver för att bli flytande. Efter att ha avslutat din träning behöver du inte längre hjälp av ditt modersmål!
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: April 10, 2021, 9:54 am