[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hoe verbeter je je Amerikaans accent 🇺🇸

Hoe verbeter je je uitspraak in het Engels? 🎤

Wil je je Engelse accent verbeteren? Vandaag laten we je de beste manieren zien om je uitspraak in het Engels te verbeteren!

Spreken als een moedertaalspreker is geen gemakkelijke taak. Om te klinken als een native speaker is veel werk nodig. Daarom zullen we onderzoeken wat de beste manieren zijn om je uitspraak in het Engels te verbeteren en hoe je Engels met een goed accent kunt spreken aan de hand van een aantal uitspraakoefeningen.

De basis van een goede uitspraak in het Engels

Laten we eerst en vooral eens kijken naar de belangrijkste elementen die je moet kennen om een goede uitspraak in het Engels te hebben. Dat zijn er drie:

How to improve your pronunciation in English
Bouw een basis in de Engelse fonetiek!

Woordspanning

Het eerste wat je moet doen als je de uitspraak van een woord in het woordenboek controleert, is kijken op welke lettergreep de klemtoon ligt. Dit wordt word stress genoemd in het Engels.

Niet alle talen hebben beklemtoonde lettergrepen en daarom hebben veel leerlingen de neiging dit aspect te verwaarlozen en het niet te controleren. Sommige mensen leggen van nature de klemtoon op de laatste lettergreep, terwijl anderen altijd de klemtoon op de eerste leggen. Dit is hoe onze moedertaal ons Engels kan beïnvloeden en het is een veelgemaakte fout. Dit is de belangrijkste reden waarom u nog steeds met een buitenlands accent spreekt! In het Engels varieert de woordstress echter sterk en draagt hij in grote mate bij tot de verstaanbaarheid van een woord.

Het kan zelfs zo zijn dat, als we een woord slecht articuleren maar wel de juiste lettergreep beklemtonen, onze gesprekspartner ons zal begrijpen. Terwijl als we over-articuleren en de woordstress volledig verwaarlozen, dit het moeilijk zal maken om te begrijpen.

In de fonetiek wordt de woordstress aangegeven met dit symbool (dat lijkt op een apostrof) : '. Het wordt voor de beklemtoonde lettergreep geplaatst. Hier zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende woorden, die leerlingen vaak verkeerd uitspreken:

 • ACtion /'æk·ʃən/
 • OPtion /ˈɑp·ʃən/
 • SIlence /ˈsaɪ·ləns/
 • diRECtion /dɪˈrɛk·ʃən/

In het Engels kan woordstress soms zelfs het enige verschil zijn tussen een zelfstandig naamwoord en een werkwoord. Vergelijk:

 • RECord /ˈɹɛk·ɝd/ (zoals een wereldrecord)
 • to reCORD /ɹɪˈkɔɹd/ (een opname van iets maken)

We kunnen merken dat woordstress niet alleen invloed heeft op de intonatie, de kracht en de lengte van een lettergreep, maar ook op de articulatie ervan.

Woordspanning kan ook het enige verschil zijn tussen een bijvoeglijk naamwoord en een werkwoord:

 • PERfect /ˈpɝ·fɪkt/ = ideaal, foutloos
 • to perFECT /pɝˈfɛkt/ = perfect maken

Omdat het zo'n belangrijk onderwerp is in de Engelse uitspraak, bereiden we een heel artikel voor over de regels voor woordstress.

Articulatie

Een woord ontleden om alle klanken te analyseren is essentieel om het goed te leren uitspreken. Concentreer je op de klanken die in je eigen taal niet voorkomen, want die zijn het moeilijkst. Ontdek onze infografiek van alle klanken in het Amerikaans Engels!

Als we de tijd nemen om de klanken in het Engels te herkennen die in onze eigen taal niet bestaan, verkleinen we het risico op een gênante fout! Dit kan het verschil zijn tussen het bestellen van een grote Coke (het bruisende drankje) en het vragen om een grote cock (penis).

Ik was me bijvoorbeeld jarenlang niet bewust van het bestaan van de zogenaamde TH -klank totdat ik het International Phonetic Alphabet (of het IPA) leerde kennen. Dit betekent dat ik ongeveer 8 jaar Engels heb gesproken zonder zelfs maar alle klanken te kennen... nogal gênant, ik weet het. Maar je kunt van mijn fouten leren!

Kortom, het analyseren van de klanken waaruit woorden bestaan is een sleutelstap in je studie. Laten we een voorbeeld nemen met het woord "thought /θɔt/".

We kunnen meteen zien dat de uitspraak van dit woord heel anders is dan de spelling, dus laten we eens wat nauwkeuriger kijken:

 • We zien dat het uit drie fonemen bestaat:
  • /θ/ ;
  • /ɔ/ ; en
  • /t/
  • terwijl de GH stil is.
 • Van al deze woorden is "θ" het woord dat in de meeste talen niet bestaat!

Dit soort oefening om een woord te ontleden wordt chunking genoemd en is de basis voor een goede leerervaring. Het stelt u in staat te begrijpen hoe het Engels eigenlijk wordt uitgesproken en het met een beter accent en dus met meer zelfvertrouwen te gaan spreken.

Concentreer u dus op die klanken, wees niet bang om in het begin te overdrijven totdat u eraan gewend bent. Na verloop van tijd zal het een gewoonte worden en weet je hoe je zelfs de moeilijkste woorden moet uitspreken!

How to improve your pronunciation in English
Om te begrijpen hoe je een woord uitspreekt, verdeel je het in stukjes.

Zinspanning

Zodra u het woord hebt bestudeerd, kunt u de ladder beklimmen om u te richten op de volgende stap - de zin. Veel leerlingen zijn zich bewust van woordstress, maar weten niet veel over zinsstress. Is dat bij jou het geval?

Je moet voorzichtig zijn met zinsaccenten, want het zal je helpen om natuurlijker en preciezer te gaan spreken, en om van praten als een ro-bot naar vloeiend en natuurlijk spreken te gaan!

Dus, waar moet je beginnen? Hier zijn de eerste regels die je moet kennen om je uitspraak van hele zinnen in het Engels te verbeteren:

 • We leggen altijd de klemtoon op minstens één woord in elke zin, maar niet op alle woorden.
 • We leggen de klemtoon op content words, d.w.z. de woorden die de belangrijkste informatie geven.
 • We leggen de klemtoon op nieuwe informatie.

Als u deze regels toepast, kunt u uw accent in het Engels verbeteren!

How to improve your pronunciation in English
Verbeter uw uitspraak in het Engels en krijg deze uitdrukking nooit meer te horen van uw gesprekspartners!

Technieken om uw uitspraak in het Engels te verbeteren

Je hebt de basis al. Laten we nu eens kijken hoe je dit in de praktijk kunt brengen om je uitspraak in het Engels te verbeteren, zelfs als je op dit moment niet in een Engelssprekende omgeving bent.

Leer het IPA

Aangezien in het IPA elk symbool overeenkomt met slechts één klank, weet u altijd hoe u woorden met zekerheid moet uitspreken. Geen chaos meer door het verwarrende spellingsysteem!

Een van de beste manieren om het IPA te leren is door gebruik te maken van ons interactief document. Het bevat audio, alle klanken van het Algemeen Amerikaans Engels, en een lijst met voorbeeldwoorden! Het enige wat u hoeft te doen is op de klank klikken om hem te horen.

Luister naar een audioboek en lees tegelijkertijd

Als u van lezen houdt, kunnen papieren boeken en e-boeken een buitengewoon hulpmiddel zijn om uw Engelse uitspraak te oefenen. Door tegelijkertijd te luisteren en te lezen kunt u wennen aan de uitspraak, het accent en de verschillen tussen de manier waarop we spreken en de manier waarop we schrijven in het Engels.

Dit is een oefening die u zal helpen het Engels beter te begrijpen en beter uit te spreken!

Lees verder Kindle

Het enorme voordeel van het gebruik van een Kindle (of e-readers in het algemeen) is dat ze geïntegreerde woordenboeken hebben! Hierdoor kunt u systematisch de uitspraak van woorden controleren - snel en gemakkelijk.

Als je aan het lezen bent en je komt een woord tegen dat je niet begrijpt of waarvan je niet zeker weet hoe je het moet uitspreken, dan kun je er gewoon op klikken en de definitie en transcriptie bekijken.

Op deze manier lezen in het Engels is een van de beste manieren om je woordenschat te verrijken terwijl je ook je uitspraak corrigeert, en geniet van de inhoud van je smaak! Weet u niet zeker wat u moet lezen? Bekijk onze topkeuzes voor boeken in het Engels!

Bestudeer articulatorische fonetiek

Hoe spreken moedertaalsprekers uit de VS, het VK of anderen het Engels precies uit? Let op de manier waarop hun lippen, mond en tong bewegen als ze spreken. Het is heel nuttig om te weten waar een klank vandaan komt en helpt je om te leren hoe je die klank articuleert. Dit noemen we articulerende fonetiek.

How to improve your pronunciation in English
Verbeter uw uitspraak in het Engels met articulerende fonetiek

Neem jezelf op

Neem jezelf op terwijl je Engels spreekt, terwijl je een enkel woord uitspreekt of zelfs een enkele klank. 📼

Gebruik video-opnames in plaats van alleen audio-opnames, zodat je niet alleen je stem kunt horen, maar ook kunt zien hoe je je mond beweegt. Vergelijk dit met moedertaalsprekers. Als je de twee versies naast elkaar vergelijkt, wordt het makkelijker om te identificeren wat niet goed klinkt en om vervolgens de juiste articulatie in het Engels te oefenen. Controleer de positie van de mond, de beweging van de tong en waar je de klemtoon legt.

Speel met Siri

Een oefening om je uitspraak in het Engels beter te testen en te kijken of je duidelijk genoeg articuleert is om Siri, Google assistent of welk ander spraakherkenningssysteem dan ook te gebruiken. Geef het opdrachten! Probeer iemand te bellen of je favoriete applicatie te openen in het Engels. Als het werkt, moet je op de goede weg zijn!

... maar maak je niet te veel zorgen als Siri je niet altijd verstaat! Het is een stukje software dat nog niet perfect is. Er zijn zelfs bepaalde Engelse dialecten die Siri moeilijk kan volgen:

Het Schotse accent is berucht om het feit dat het moeilijk te verstaan is!

Gebruik deze technieken, oefen regelmatig, en je zult de Engelse uitspraak in een mum van tijd onder de knie hebben!

Werk aan je gesproken Engels met één complete oplossing

Om tijd te besparen en meer Engels te oefenen op een georganiseerde manier, gebruik Click & Speak, onze Engels leertraining, die alles combineert wat je nodig hebt om Engels te leren met een goede uitspraak:

🎧 overal audio

🔣 fonetische transcripties

✔️ opnames van hoge kwaliteit

🤩 veel inhoud
... en nog veel meer!

Met Click & Speak, kunt u de uitspraak van woorden onmiddellijk controleren, terwijl u leert met levendige inhoud!

Zie ook

Ik hoop dat je door dit artikel een beter beeld hebt gekregen van wat je moet doen om je uitspraak in het Engels te verbeteren! Als u uw studie over dit onderwerp wilt voortzetten, bekijk dan de volgende bronnen:

 • The International Phonetic Alphabet om gemakkelijk de uitspraak van alle klanken in het Amerikaans Engels te leren.
 • Click & Speak om uw Engels op een georganiseerde manier te oefenen, de gesproken taal te begrijpen, uw accent te corrigeren, en alle woordenschat en grammatica te behandelen die u nodig hebt om vloeiend te worden. Na afloop van uw training zult u de hulp van uw moedertaal niet meer nodig hebben!
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: April 10, 2021, 9:54 am