Kako izboljšati ameriški naglas 🇺🇸

Kako izboljšati izgovorjavo v angleščini? 🎤

Želite izboljšati svoj angleški naglas? Danes vam bomo predstavili najboljše načine za izboljšanje izgovarjave v angleščini!

Govoriti kot rojeni govorec ni lahka naloga. Za to, da zvenite kot govorec, je potrebno veliko dela. Zato bomo raziskali najboljše načine za izboljšanje izgovarjave v angleščini in kako govoriti angleško z dobrim naglasom s pomočjo nekaj vaj za izgovarjavo.

Temelji dobre izgovarjave v angleščini

Najprej si oglejmo ključne elemente, ki jih morate poznati, če želite imeti dobro izgovorjavo v angleščini. Ti so trije:

How to improve your pronunciation in English
Postavite temelje angleške fonetike!

Besedni poudarek

Ko v slovarju preverjate izgovor besede, morate najprej preveriti, kateri zlog je naglašen. To se v angleščini imenuje word stress.

Vsi jeziki nimajo poudarjenih zlogov, zato mnogi učenci ta vidik zanemarjajo in ga ne preverjajo. Nekateri ljudje naravno poudarjajo zadnje zloge, drugi pa vedno poudarjajo prvega. Tako lahko naš materni jezik vpliva na našo angleščino in je to pogosta napaka. To je glavni razlog, zakaj še vedno govorite s tujim naglasom! V angleščini pa se naglas besed zelo razlikuje in močno prispeva k razumevanju besede.

Lahko se celo zgodi, da nas bo sogovornik razumel, če bomo besedo slabo artikulirali, a bomo kljub temu poudarili pravilen zlog. Če pa bomo pretirano artikulirali in popolnoma zanemarili besedni poudarek, nas bo zaradi tega težko razumel.

V fonetiki se besedni poudarek kaže s tem simbolom (ki je videti kot apostrof) : '. Postavljen je pred naglašenim zlogom. Tukaj je nekaj primerov pogostih besed, ki jih učenci pogosto izgovarjajo nepravilno:

 • ACtion /'æk·ʃən/
 • OPtion /ˈɑp·ʃən/
 • SIlence /ˈsaɪ·ləns/
 • diRECtion /dɪˈrɛk·ʃən/

V angleščini je besedni poudarek včasih celo edina razlika med samostalnikom in glagolom. Primerjaj:

 • RECord /ˈɹɛk·ɝd/ (kot svetovni rekord)
 • to reCORD /ɹɪˈkɔɹd/ (narediti posnetek nečesa)

Opazimo lahko, da besedni poudarek ne vpliva le na intonacijo, moč in dolžino zloga, temveč tudi na njegovo artikulacijo.

Besedni poudarek je lahko tudi edina razlika med pridevnikom in glagolom:

 • PERfect /ˈpɝ·fɪkt/ = idealen, brezhiben
 • to perFECT /pɝˈfɛkt/ = narediti popoln

Ker gre za tako pomembno temo v angleški izgovorjavi, pripravljamo celoten članek o pravilih za besedni naglas.

Artikulacija

Razčlenitev besede, da bi analizirali vsak njen zvok, je bistvenega pomena, če se želimo naučiti dobro izgovarjati besedo. Osredotočite se na zvoke, ki v vašem jeziku ne obstajajo, saj bodo ti praviloma najtežji. Odkrijte našo infografiko vseh zvokov v ameriški angleščini!

Če si vzamemo čas za prepoznavanje zvokov v angleščini, ki v našem jeziku ne obstajajo, zmanjšamo tveganje, da naredimo neprijetno napako! To je lahko razlika med naročilom velikega Coke (gazirana pijača) in prošnjo za velik cock (penis).

Dolga leta se na primer nisem zavedal obstoja tako imenovanega zvoka TH, dokler nisem spoznal mednarodne fonetične abecede (ali IPA). To pomeni, da sem približno osem let govoril angleško, ne da bi poznal vse njene zvoke ... precej nerodno, vem. Vendar se lahko iz mojih napak nekaj naučite!

Skratka, analiza zvokov, ki sestavljajo besede, je ključni korak pri vašem študiju. Poglejmo primer z besedo "thought /θɔt/".

Takoj lahko vidimo, da se izgovor te besede zelo razlikuje od njenega zapisa, zato si jo oglejmo nekoliko podrobneje:

 • Vidimo, da je sestavljen iz treh fonemov:
  • /θ/ ;
  • /ɔ/ ; ; in
  • /t/
  • medtem ko je GH nema.
 • Od vseh teh besed je tista, ki v večini jezikov ne obstaja, "θ"!

Tovrstna vaja razčlenjevanja besede se imenuje chunking in je temelj dobrega učenja. Omogoča vam, da razumete, kako se angleščina dejansko izgovarja, in jo začnete govoriti z boljšim naglasom in s tem bolj samozavestno.

Zato se osredotočite na te zvoke in ne bojte se na začetku pretiravati, dokler se tega ne navadite. Sčasoma bo to postala navada in znali boste izgovoriti tudi najtežje besede!

How to improve your pronunciation in English
Če želite razumeti, kako izgovoriti besedo, jo razčlenite na dele.

Poudarek v stavku

Ko ste preučili besedo, se lahko povzpnete po lestvi in se osredotočite na naslednji korak - stavek. Veliko učencev se zaveda besednega poudarka, ne vedo pa veliko o stavčnem naglasu. Ali to velja tudi za vas?

Pri stavčnem naglasu morate biti pozorni, saj vam bo pomagal, da boste začeli govoriti bolj naravno, natančneje in da boste od govorjenja kot na ro-bot prešli k tekočemu in naravnemu govorjenju!

Kje torej začeti? Tukaj so prva pravila, ki jih morate poznati, da bi popravili svojo izgovorjavo celih stavkov v angleščini:

 • V vsakem stavku vedno poudarimo vsaj eno besedo, vendar ne vseh.
 • Poudarjamo content words, torej besede, ki podajajo glavno informacijo.
 • Poudarek dajemo na nove informacije.

Uporaba teh pravil vam bo pomagala izboljšati naglas v angleščini!

How to improve your pronunciation in English
Izboljšajte svojo izgovorjavo v angleščini in nikoli več ne boste slišali tega izraza od svojih sogovornikov!

Tehnike za izboljšanje izgovarjave v angleščini

Temelje že imate. Zdaj pa si poglejmo nekaj načinov, kako jih lahko uporabite v praksi, da bi izboljšali svojo angleško izgovorjavo, tudi če trenutno niste v angleško govorečem okolju.

Naučite se IPA

Ker v sistemu IPA vsak simbol ustreza le enemu zvoku, boste vedno vedeli, kako izgovoriti besede z gotovostjo. Nič več kaosa, ki ga povzroča zmeden sistem črkovanja!

Eden najboljših načinov za učenje IPA je uporaba našega interaktivnega dokumenta. Vsebuje zvok, vse zvoke splošne ameriške angleščine in seznam primerov besed! Vse, kar morate storiti, je, da kliknete na zvok in ga slišite.

Poslušajte zvočno knjigo in hkrati berite

Če radi berete, so lahko papirnate in e-knjige izjemno orodje za vadbo angleške izgovarjave. S hkratnim poslušanjem in branjem se boste navadili na izgovorjavo, naglas in razlike med načinom govorjenja in pisanja v angleščini.

To je vaja, ki vam bo pomagala bolje razumeti in izgovarjati angleščino!

Preberi Kindle

Ogromna prednost uporabe spletne strani Kindle (ali e-bralnikov na splošno) je, da imajo vgrajene slovarje! Tako lahko sistematično preverjate izgovorjavo besed - hitro in preprosto.

Ko berete in naletite na besedo, ki je ne razumete, ali na besedo, za katero niste prepričani, kako se izgovarja, lahko preprosto kliknete nanjo in si ogledate njeno definicijo in transkripcijo.

Takšno branje v angleščini je eden najboljših načinov, da obogatite svoj besedni zaklad in hkrati popravite izgovorjavo ter uživate v vsebini po svojem okusu! Niste prepričani, kaj bi prebrali? Oglejte si naš izbor najboljših knjig v angleščini!

Študij artikulacijske fonetike

Kako točno izgovarjajo angleščino rojeni govorci iz ZDA, Združenega kraljestva ali drugih držav? Bodite pozorni na to, kako se med govorjenjem premikajo njihove ustnice, usta in jezik. Ugotavljanje, od kod prihaja zvok, je zelo koristno in vam pomaga pri učenju, kako ga artikulirati. Temu pravimo artikulacijska fonetika.

How to improve your pronunciation in English
Izboljšajte izgovorjavo v angleščini z artikulacijsko fonetiko

Posnemite se

Posnemite se med govorjenjem angleščine, ko izgovarjate eno besedo ali celo en sam zvok. 📼

Namesto zgolj zvočnih posnetkov uporabljajte videoposnetke, tako da ne boste slišali le svojega glasu, temveč boste videli tudi , kako premikate usta. To primerjajte z rojenimi govorci. Ko obe različici primerjate drugo ob drugi, lažje ugotovite, kaj ne zveni pravilno, in nato vadite pravilno artikulacijo v angleščini. Preverite položaj ust, gibanje jezika in mesto, kjer postavljate poudarek.

Igrajte se s Siri

Vaja, ki vam bo pomagala bolje izgovarjati angleško besedo, je, da preizkusite svojo angleško izgovorjavo in preverite, ali dovolj jasno artikulirate, uporaba Siri, Googlovega pomočnika ali katerega koli drugega sistema za prepoznavanje glasu. Dajte mu ukaze! Poskusite koga poklicati ali odpreti svojo najljubšo aplikacijo v angleščini. Če deluje, ste zagotovo na pravi poti!

... vendar ne skrbite preveč, če vas Siri ne razume vedno! To je programska oprema, ki še vedno ni popolna. Obstajajo celo nekatera angleška narečja, ki jih Siri težko ujame:

Škotski naglas je znan po tem, da ga je težko razumeti!

Uporabljajte te tehnike, redno vadite in v kratkem času boste obvladali angleško izgovorjavo!

Izboljšajte svojo govorjeno angleščino z eno popolno rešitvijo

Če želite prihraniti čas in organizirano vaditi več angleščine, uporabite Click & Speak, naše usposabljanje za učenje angleščine, ki združuje vse, kar potrebujete za učenje angleščine z dobro izgovarjavo:

🎧 zvok povsod

🔣 fonetične transkripcije

✔️ visokokakovostne posnetke

🤩 veliko vsebin
... in še veliko več!

S funkcijo Click & Speak lahko takoj preverite izgovorjavo besed, medtem ko se učite z živahnimi vsebinami!

Oglejte si tudi

Upam, da vam je ta članek pomagal dobiti boljšo predstavo o tem, kaj morate storiti, da bi izboljšali svojo izgovorjavo v angleščini! Če želite nadaljevati študij na to temo, si oglejte naslednje vire:

 • Mednarodna fonetična abeceda, s katero se boste zlahka naučili izgovarjave vseh zvokov v ameriški angleščini.
 • Click & Speak, da bi organizirano vadili angleščino, razumeli govorjeni jezik, popravili naglas ter zajeli vse besedišče in slovnico, ki ju potrebujete, da bi postali tekoči. Po končanem usposabljanju ne boste več potrebovali pomoči maternega jezika!
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:32 pm