[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Как да подобрите американския си акцент 🇺 🇸

Как да подобрите произношението си на английски език? 🎤

Искате ли да подобрите английския си акцент? Днес ще ви покажем най-добрите начини да подобрите произношението си на английски език!

Говоренето като роден език не е лесна задача. Звучи като много работа. Така че, ще разгледаме най-добрите начини подобрете произношението си на английски език език и как да се говори английски с добър акцент, използвайки няколко упражнения за произношение.

Основата на доброто произношение на английски език

На първо място, нека да разгледаме ключовите елементи, за които трябва да сте наясно, за да имате добро произношение на английски език. Трима са.:

How to improve your pronunciation in English
Изградете основа в английската фонетика!

Подчертаване на думата

Първото нещо, което трябва да направите, когато проверявате произношението на думата в речника, е да видите коя сричка е ударена. Това се нарича word stress на английски.

Не всички езици имат подчертани срички и затова много ученици са склонни да пренебрегват този аспект и да не го проверяват. Някои хора естествено правят ударение на последните срички, докато други винаги правят ударение на първата. Ето как нашият майчин език може да повлияе на нашия английски и това е често срещана грешка. Това е основната причина, поради която все още говорите с чужд акцент! На английски език обаче словесното ударение варира значително и допринася много за разбиране текст.

Може би дори така, че ако не произнасяме добре думата, но все пак правим ударение на правилната сричка, нашият събеседник ще ни разбере. Докато ако прекалено артикулираме и напълно пренебрегваме подчертаването на думата, това ще затрудни разбирането му.

Във фонетиката ударението на думата се обозначава с такъв символ (подобен на апостроф) : '. Той се поставя преди ударение върху сричка. Ето няколко примера за често срещани думи, които студентите са склонни да произнасят неправилно:

 • ACtion /'æk·ʃən/
 • OPtion /ˈɑp·ʃən/
 • SIlence /ˈsaɪ·ləns/
 • diRECtion /dɪˈrɛk·ʃən/

На английски език акцентирането върху думата понякога може да бъде единствената разлика между съществително и глагол. Сравнявам:

 • RECord /ˈɹɛk·ɝd/ (като световен рекорд)
 • to reCORD /ɹɪˈkɔɹd/ (направете запис на нещо)

Може да се отбележи, че ударението върху думата оказва влияние не само върху интонацията, силата и дължината на сричката, но и върху нейната артикулация.

Словесното ударение също може да бъде единствената разлика между прилагателното и глагола:

 • PERfect /ˈpɝ·fɪkt/ = перфектно, безупречно
 • to perFECT /pɝˈfɛkt/ = направете перфектно

Тъй като това е толкова важна тема в английското произношение, подготвяме цяла статия за правилата за словесно ударение.

Артикулация

Разделянето на думата на части, за да се анализира всеки от нейните звуци, е необходимо, за да се научите да го произнасяте добре. Фокусирайте се върху звуците, които не са на родния Ви език, защото те обикновено са най-трудните. Открийте нашата инфографика на всички звуци на американски английски!

Когато отделяме време, за да идентифицираме звуците на английски език, които не са в родния ни език, това намалява риска от неудобна грешка! Това може да бъде разликата между поръчването на голям Coke и иска голяма чаша. cock (пенис).

Например, не знаех за съществуването на т. нар. TH звук в продължение на години, докато не научих за Международната фонетична азбука (или IPA). Това означава, че прекарах около 8 години, Говорейки английски, без дори да знам всичките му звуци... доста неловко, знам. Но можеш да се поучиш от грешките ми!

Накратко, анализът на звуците, които съставят думите, е ключов момент във вашето изследване. Нека вземем пример с думата "thought /θɔt/".

Веднага се вижда, че произношението на тази дума е много различно от нейното писане, така че нека да погледнем малко по-внимателно:

 • Виждаме, че тя се състои от три фонеми:
  • /θ/ ;
  • /ɔ/ ; или
  • /t/
  • докато GH мълча.
 • От всичко това, този, който не съществува в повечето езици, е "θ" !

Този тип упражнение разделяне дума се нарича chunking и това е основата за добро обучение. Това ви позволява да разберете как всъщност се произнася английският език и да започнете да го говорите с по-добър акцент и следователно с по-голяма увереност.

Така че, съсредоточете усилията си върху тези звуци, не се страхувайте преувеличавайте отначало, докато свикнете. С течение на времето това ще стане навик и ще знаете как да произнасяте дори най-трудните думи!

How to improve your pronunciation in English
За да разберете как да кажете дума, я разбийте на парчета.

Ударение в изречение

След като сте проучили дума, можете да се изкачите по стълбите, за да се съсредоточите върху следващата стъпка - изречение. Много ученици знаят за словесния стрес, но малко знаят за словесен стрес. Това важи ли и за вас?

Трябва да внимавате с ударението в изречението, защото това ще ви помогне да започнете да говорите по-естествено, по-точно и да преминете от разговора като ro-bot говори свободно и естествено!

И така, откъде ще започнете? Ето първите правила, които трябва да знаете, за да коригирайте произношението на цели изречения на английски език:

 • Винаги подчертаваме поне една дума във всяко изречение, но не всички думи.
 • Ние поставяме стрес върху content words, означаващи думи, които дават основна информация.
 • Ние се фокусираме върху новата информация.

Прилагането на тези правила ще ви помогне да подобрите акцента си на английски език!

How to improve your pronunciation in English
Подобрете произношението си на английски език и никога повече няма да получите този израз от вашите събеседници!

Методи за подобряване на произношението на английски език

Вече имате фондация. Сега нека разгледаме няколко начина да приложим това на практика, за да подобрим английското си произношение, дори ако в момента не сте в англоезична среда.

Проучете IPA

Тъй като в MPa всеки знак съответства само на един звук, винаги ще знаете как да произнасяте думи с увереност. Няма повече хаос, причинен от объркваща правописна система!

Един от най-добрите начини да научите IPA е да използвате нашия интерактивен документ. Той има аудио, всички звуци на общ американски английски език и списък с примерни думи! Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху звука, за да го чуете.

Слушайте аудиокнига и четете едновременно

Ако обичате чета, хартиените книги и електронните книги могат да бъдат чудесен инструмент, който да ви помогне да практикувате английското си произношение. Изслушване и четене наведнъж ще ви помогне да свикнете с произношението, акцента и разликите между начина, по който говорим и начина, по който пишем на английски език.

Това упражнение ще ви помогне разбера и по-добре говори английски!

Прочета Kindle

Огромно предимство на използването Kindle (или електронни четци като цяло) е, че те имат интегрирани речници! Това ви позволява систематично да проверявате произношението на думите-бързо и лесно.

Когато четете и се сблъсквате с дума, която не разбирате, или дума, която не знаеш как да го кажеш., можете просто да кликнете върху него и да видите определението и транскрипцията му.

Четенето по този начин на английски език е един от най-добрите начини да обогатите речника си, както и да коригирате произношението и да се насладите на съдържанието по ваш вкус! Не знаете ли какво да прочетете? Вижте нашите най-добри снимки книги на английскиезик !

Изследване на артикулационната фонетика

Как точно говорещите от САЩ, Великобритания или други страни произнасят английски? Забележете как се движат устните, устата и езика им, когато говорят. Определяне откъде идва звукът, много полезно и Ви помага да се научите да го артикулирате. Това е, което наричаме артикулационна фонетика.

How to improve your pronunciation in English
Подобрете произношението си на английски език с артикулационна фонетика

Запишете себе си

Запишете се, когато говорите английски, като кажете една дума или дори един звук. 📼

Използвайте видеоклипове, а не само аудиозаписи, за да можете не само да чуете гласа си, но и видя, как движите устата си. Сравнете това с майчините езици. Когато сравнявате двете версии една до друга, става по-лесно е да се определи какво звучи погрешно, и след това практикувайте правилната артикулация на английски език. Проверете позицията на устата, движението на езика и къде поставяте напрежението.

Играйте със Siri

Упражнението, което Ви помага да говорите по-добре английски, е да проверете английското си произношение и вижте дали артикулирате достатъчно ясно, за да използвате Siri, Google assistant или друга система за разпознаване на глас. Дай заповеди! Опитайте се да се обадите на някого или да отворите любимото си приложение на английски език. Ако това се случи, трябва да сте на прав път!

.. но не се притеснявайте твърде много, ако Сири не винаги ви разбира! Това е част от софтуера, който все още не е перфектен. Има дори някои английски диалекти, които Сири е трудно да улови:

Шотландският акцент е известен с това, че е трудно разбера!

Използвайте тези техники, практикувайте редовно и ще овладеете английското произношение за нула време!

Работете върху говоримия си английски език с едно цялостно решение

За да спестите време и да практикувате повече английски организирано, използвайте Click & Speak, нашето обучение по английски езикезик, който съчетава всичко необходимо за изучаване на английски език с добро произношение:

🎧 аудио навсякъде

🔣 фонетични транскрипции

✔️ висококачествени записи

🤩 много съдържание
.. и много повече!

С Click & Speak можете да проверите произношението на думите веднага, като ги изучавате с живо съдържание!

Вижте също

Надявам се, че тази статия ви е помогнала да получите по-добра представа за това, което трябва да направите, за да подобрите английското си произношение! Ако искате да продължите да проучвате тази тема, разгледайте следните ресурси:

 • Международна фонетична азбука за да научите лесно произношението на всички звуци на американски английски.
 • Кликнете и говорете, за да практикувате английския си организирано, да разберете говоримия език, да коригирате акцента и да покриете целия речник и граматика, необходими, за да станете бегъл. След като завършите обучението си, вече няма да се нуждаете от помощта на родния си език!
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: April 10, 2021, 9:53 am