[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Hvordan kan du forbedre din udtale på engelsk? 🎤

Vil du forbedre din engelske accent? I dag vil vi vise dig de bedste måder at forbedre din udtale på engelsk på!

Det er ikke let at tale som en indfødt taler. At lyde som en kræver en masse arbejde. Så vi vil undersøge de bedste måder at forbedre din udtale på engelsk på, og hvordan du taler engelsk med en god accent ved hjælp af nogle få udtaleøvelser.

Grundlaget for en god udtale på engelsk

Lad os først og fremmest se på de vigtigste elementer, som du bør kende til for at få en god udtale på engelsk. Der er tre af dem:

How to improve your pronunciation in English
Opbyg et fundament i engelsk fonetik!

Ordbetoning

Det første, du skal gøre, når du tjekker udtalen af et ord i ordbogen, er at se, hvilken stavelse der er betonet. Dette kaldes word stress på engelsk.

Ikke alle sprog har betonede stavelser, og derfor har mange elever en tendens til at negligere dette aspekt og ikke kontrollere det. Nogle mennesker betoner naturligt de sidste stavelser, mens andre altid betoner den første stavelse. Det er sådan, at vores modersmål kan påvirke vores engelsk, og det er en almindelig fejl. Dette er hovedårsagen til, at du stadig taler med en udenlandsk accent! På engelsk varierer ordbetoningen imidlertid meget og bidrager i høj grad til forståelsen af et ord.

Det kan endda være sådan, at hvis vi artikulerer et ord dårligt, men stadig understreger den korrekte stavelse, vil vores samtalepartner forstå os. Mens hvis vi overartikulerer og helt negligerer ordbetoningen, vil det gøre det svært at forstå.

I fonetik vises ordbetoningen ved dette symbol (som ligner en apostrof) : '. Det placeres foran den betonede stavelse. Her er nogle eksempler på almindelige ord, som eleverne har tendens til at udtale forkert:

 • ACtion /'æk·ʃən/
 • OPtion /ˈɑp·ʃən/
 • SIlence /ˈsaɪ·ləns/
 • diRECtion /dɪˈrɛk·ʃən/

På engelsk kan ordbetoning nogle gange endda være den eneste forskel mellem et navneord og et verbum. Sammenlign:

 • RECord /ˈɹɛk·ɝd/ (som en verdensrekord)
 • to reCORD /ɹɪˈkɔɹd/ (lave en optagelse af noget)

Vi kan bemærke, at ordbetoning ikke kun har indflydelse på intonationen, kraften og længden af en stavelse, men også på dens artikulation.

Ordbetoning kan også være den eneste forskel mellem et adjektiv og et verbum:

 • PERfect /ˈpɝ·fɪkt/ = ideel, fejlfri
 • to perFECT /pɝˈfɛkt/ = at gøre perfekt

Fordi det er et så vigtigt emne i engelsk udtale, er vi ved at forberede en hel artikel om reglerne for ordbetoning.

Artikulation

At bryde et ord ned for at analysere hver enkelt lyd er afgørende for at lære at udtale det godt. Fokuser på de lyde, der ikke findes på dit eget sprog, for de vil have tendens til at være de sværeste. Se vores infografik over alle lydene i amerikansk engelsk!

Når vi tager os tid til at identificere de lyde på engelsk, som ikke findes på vores eget sprog, mindsker det risikoen for at begå en pinlig fejl! Det kan være forskellen mellem at bestille en stor Coke (den brusende drik) og at bede om en stor cock (penis).

Jeg var f.eks. ikke klar over eksistensen af den såkaldte TH -lyd i årevis, indtil jeg lærte om det internationale fonetiske alfabet (eller IPA). Det betyder, at jeg havde brugt ca. 8 år på at tale engelsk uden at kende alle lydene ... ret pinligt, jeg ved det. Men du kan lære af mine fejltagelser!

Kort sagt er analysen af de lyde, der udgør ord, et vigtigt skridt i dine studier. Lad os tage et eksempel med ordet "thought /θɔt/".

Vi kan straks se, at udtalen af dette ord er meget forskellig fra stavningen, så lad os se lidt nærmere på det:

 • Vi kan se, at det består af tre fonemer:
  • /θ/ ;
  • /ɔ/ ; og
  • /t/
  • mens GH er tavs.
 • Ud af alle disse er den, der ikke findes i de fleste sprog, "θ"!

Denne type øvelse med at bryde et ord ned kaldes chunking og er grundlaget for en god indlæring. Det giver dig mulighed for at forstå, hvordan engelsk faktisk udtales, og du kan begynde at tale det med en bedre accent og dermed med mere selvtillid.

Så fokuser din indsats på disse lyde, og vær ikke bange for at overdrive i begyndelsen, indtil du vænner dig til det. Med tiden vil det blive en vane, og du vil vide, hvordan du skal udtale selv de sværeste ord!

How to improve your pronunciation in English
For at forstå, hvordan man udtaler et ord, skal du bryde det ned i stykker.

Sætningsbetoning

Når du har undersøgt ordet, kan du klatre op ad stigen for at fokusere på det næste trin - sætningen. Mange elever er klar over ordbetoning, men ved ikke meget om sætningsbetoning. Er det tilfældet for dig?

Du skal være opmærksom på sætningsbetoning, for det vil hjælpe dig til at begynde at tale mere naturligt og præcist og til at gå fra at tale som en ro-bot til at tale flydende og naturligt!

Så hvor skal du begynde? Her er de første regler, du skal kende for at rette op på din udtale af hele sætninger på engelsk:

 • Vi understreger altid mindst ét ord i hver sætning, men ikke alle ord.
 • Vi lægger vægt på content words, dvs. de ord, der giver de vigtigste oplysninger.
 • Vi lægger vægt på nye oplysninger.

Hvis du anvender disse regler, vil du kunne forbedre din accent på engelsk!

How to improve your pronunciation in English
Forbedr din udtale på engelsk og få aldrig mere dette udtryk fra dine samtalepartnere igen!

Teknikker til at forbedre din udtale på engelsk

Du har allerede grundlaget. Lad os nu se et par måder at omsætte det i praksis på for at forbedre din udtale på engelsk, selv om du i øjeblikket ikke befinder dig i et engelsktalende miljø.

Lær IPA'en

Da hvert symbol i IPA kun svarer til én lyd i IPA, vil du altid vide, hvordan du udtaler ord med sikkerhed. Slut med kaos forårsaget af det forvirrende stavesystem!

En af de bedste måder at lære IPA på er ved at bruge vores interaktive dokument. Det har lyd, alle lydene i almindeligt amerikansk engelsk og en liste over eksempelord! Det eneste, du skal gøre, er at klikke på lyden for at høre den.

Lyt til en lydbog og læs på samme tid

Hvis du kan lide at læse, kan papirbøger og e-bøger være et ekstraordinært værktøj til at hjælpe dig med at øve din engelske udtale. Når du lytter og læsersamme tid, kan du vænne dig til udtalen, accenten og forskellene mellem den måde, vi taler og skriver på engelsk på.

Dette er en øvelse, som vil hjælpe dig med at forstå og udtale engelsk bedre!

Læs videre Kindle

Den enorme fordel ved at bruge en Kindle (eller e-læsere generelt) er, at de har integrerede ordbøger! Det giver dig mulighed for systematisk at kontrollere ords udtale - hurtigt og nemt.

Når du læser, og du støder på et ord, du ikke forstår, eller et ord, som du ikke er sikker på, hvordan det skal udtales, kan du blot klikke på det og se dets definition og transskription.

At læse på engelsk på denne måde er en af de bedste måder at berige dit ordforråd på, samtidig med at du korrigerer din udtale og nyder indhold efter din smag! Er du ikke sikker på, hvad du skal læse? Se vores bedste bud på bøger på engelsk!

Undersøg artikulatorisk fonetik

Hvordan udtaler indfødte talere fra USA, Storbritannien eller andre præcis engelsk? Vær opmærksom på den måde, deres læber, mund og tunge bevæger sig, når de taler. Det er meget nyttigt at identificere, hvor en lyd kommer fra, og det hjælper dig med at lære at artikulere den. Det er det, vi kalder artikulatorisk fonetik.

How to improve your pronunciation in English
Forbedre din udtale på engelsk med artikulatorisk fonetik

Optag dig selv

Optag dig selv, mens du taler engelsk og udtaler et enkelt ord eller endda en enkelt lyd. 📼

Brug video i stedet for kun lydoptagelser, så du ikke kun kan høre din stemme, men også se, hvordan du bevæger din mund. Sammenlign dette med indfødte talere. Når du sammenligner de to versioner side om side, bliver det lettere at identificere, hvad der ikke lyder korrekt, og derefter øve dig i at artikulere korrekt på engelsk. Tjek mundens stilling, tungens bevægelse og hvor du lægger betoningen.

Leg med Siri

En øvelse, der kan hjælpe dig med at blive bedre til at udtale engelsk, er at teste din engelske udtale og se, om du artikulerer tydeligt nok, er at bruge Siri, Google Assistant eller et hvilket som helst andet stemmegenkendelsessystem. Giv den ordrer! Prøv at ringe til nogen eller åbne din yndlingsapplikation på engelsk. Hvis det virker, må du være på rette vej!

... men du skal ikke bekymre dig for meget, hvis Siri ikke altid forstår dig! Det er et stykke software, som stadig ikke er perfekt. Der er endda visse engelske dialekter, som Siri har svært ved at fange:

Den skotske accent er berygtet for at være svær at forstå!

Brug disse teknikker, øv dig regelmæssigt, og du vil mestre den engelske udtale på ingen tid!

Arbejd på dit talte engelsk med én komplet løsning

For at spare tid og øve mere engelsk på en organiseret måde kan du bruge Click & Speak, vores træning i engelsk, som kombinerer alt det, du har brug for, for at lære engelsk med en god udtale:

🎧 lyd overalt

🔣 fonetiske transskriptioner

✔️ optagelser af høj kvalitet

🤩 masser af indhold
... og meget mere!

Med Click & Speak kan du til at kontrollere udtalen af ord med det samme, mens du lærer med levende indhold!

Se også

Jeg håber du denne artikel har hjulpet dig med at få en bedre idé om, hvad du skal gøre for at forbedre din udtale på engelsk! Hvis du gerne vil fortsætte dine studier om emnet, kan du tjekke følgende ressourcer:

 • Det internationale fonetiske alfabet for nemt at lære udtale af alle lyde på amerikansk engelsk.
 • Click & Speak for at øve dig i engelsk på en organiseret måde, forstå det talte sprog, korrigere din accent og dække alt det ordforråd og den grammatik, du har brug for for at blive flydende. Når du er færdig med din træning, vil du ikke længere have brug for hjælp fra dit modersmål!
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 4:44 pm