[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Allt du behöver veta om att lära sig engelska ordförråd

Hur många ord behöver du prata engelska? 🙊

Hur många ord behöver du prata engelska? Hur kan du lära dig ordförråd mer effektivt?

Detta är en vanlig och viktig fråga som människor har, så idag ska jag berätta allt du behöver veta om att lära sig engelska ordförråd, som börjar med frågan hur många ord krävs för att tala Engelska.

Svaret varierar naturligtvis beroende på vilken nivå du vill nå. Tumregeln är:

 • Mål för 600 ord på engelska för att kunna håll grundläggande samtal.
 • 5,000 ord på engelska om du vill nå en nivå där du skulle använd inte längre ditt modersmål för att förstå eller uttrycka dig själv.

I detta sammanhang, när jag säger ord, Jag menar de variationer du kan hitta i en ordbok:

 • am, are, is, was, were, be räkna som ett enda ord, verbet to be.
 • man, men räkna som ett enda ord, substantivet man.
 • Å andra sidan, book (som ett verb, book a hotel) och a book (som ett substantiv, något du läsa) räknas som två olika ord, eftersom de har olika betydelser.

Det är en bra idé att vara medveten om det faktum att ett stort antal ord på engelska skrivs på samma sätt men den grammatiska typen (verb, substantiv, adjektiv, adverb, etc.) varierar beroende på sammanhanget. Därför förstår vi ofta inte ord vi trodde att vi visste när vi fortfarande är nybörjare på engelska.

Innan jag visar dig hur du lär dig engelska ordförråd mer effektivt, här är några statistik:

Hur många ord per nivå

Moderna språk respekterar Pareto princip - 20 % av de vanligaste orden används 80% av tiden.

Enligt olika studier måste du förstå runt 95 till 98% av ett språk för att nå en nivå där du inte bara kan förstå nästan allt, men du kan också gissa betydelsen av ord du inte vet utan ditt modersmål.

Baserat på min egen forskning om ämnet kan jag bekräfta att de 5000 vanligaste orden i talat engelska täcker 90% av det talade språket. Om vi sätter detta i samband med CEFR vi får:

CEFR nivå Antal ord Ackumulerat ordförråd Täckning
A1 600 ord 600 ord 85%
A2 1000 ord 1600 ord 91%
B1 1100 ord 2700 ord 94%
B2 1000 ord 3700 ord 95%
C1 1000 ord 4700 ord 96.13%
C1+ 300 ord 5000 ord 96.30%

Källa: Fabien Snauwaert, Liste de fréquence (2014)

Mer specifikt betyder det att när med inriktning på engelska ordförråd som vi vill lära oss kan vi snabbt nå en 80-procentig förståelse. Det är vad frekvenslistor är gjorda för, de ger oss listan över de vanligaste orden på engelska, för att tillåta oss att fokusera på lära sig ord som kommer att tjäna oss omedelbart.

Vi kan också se i tabellen att ju mer avancerade vi får desto LÅNGSAMMARE blir våra framsteg-det är normalt, det är hur språk fungerar, att stöta på ett nytt, okänt ord blir sällsynt.

Förresten händer något intressant på C1+ nivå (cirka 4700 ord) - synonymer blir allt vanligare.

Slutligen, med dessa 5000 ordförråd ord, du behöver inte längre en tvåspråkig ordbok, vilket innebär att du inte längre behöver översätta ord på engelska till ditt modersmål. Istället kan du direkt titta i den engelska enspråkiga ordlistan och du kommer att ha kapacitet att förstå alla definitioner.

Om en sekund ska jag berätta hur du kan sätta all denna information i praktiken. Innan det vill jag svara på en gemensam fråga om detta ämne.

How many words do you need to speak English

Ord, ord och ännu fler ord!

Hur många ord är tillräckligt för att tala Engelska?

Hur många ord finns det på engelska? Och en relaterad fråga, hur många ord vet modersmål?

Låt oss bara ta några siffror för att illustrera:

 • En engelsk ordbok som Oxford English Dictionary (i 20 volymer) säger att det finns cirka 171,476 ord för närvarande används på modern engelska.
 • Vid en vuxen ålder vet modersmål om 15.000 ord och de mer utbildade, mellan 25 000 och 35 000 ord.
  • Detta antal varierar beroende på ålder och utbildningsnivå.
  • Uppskattningen täcker också alla ord som en person känner till, inklusive de som de bara använder en gång om året eller inte har använt sedan barndomen.
 • Det uppskattas att det finns mer än en miljon ord på engelska men det inkluderar en lavin av tekniska termer, specifika för vissa områden (kemi, medicin, IT, etc.).

Ditt mål är inte att veta allt, för det är helt enkelt omöjligt. Ingen vet alla ord i ordlistan! Ditt mål är att Känn det engelska ordförrådet som kommer att tjäna dig och som intresserar dig för att kunna kommunicera och Använd engelska i ditt dagliga liv.

Vad du kan förvänta dig

Av alla dessa skäl, att lära sig 5000 ord är fortfarande ett realistiskt mål. På den nivån kommer du att vara helt autonom och kommer att kunna använda engelska med lätthet.

Och sen då? Efter att ha lärt sig dessa 5000 ord, du kommer att vilja fokusera på ordförråd i samband med ditt personliga liv (hobbies, arbete och andra) för att följa en frekvenslista är produktiv endast i viss utsträckning. Efter det slutar du lära ord som är för sällsynta för att vara användbara.

Allteftersom tiden går, du kommer enkelt att fortsätta att ackumulera engelska ordförråd (eftersom du redan har en solid grund) tills du når 10 000 ord.

Bland allt detta, att ha en nära infödd nivå av engelska för mig betyder vardaglig engelska och att veta om 10 000 ord att kunna använd dem så enkelt som modersmål.

På era platser, färdiga ... GÅ!

Nu när du fick en idé om siffrorna, de två frågor som har naturligtvis kommit upp är:

 • Hur lär du dig dina första 600 ord på engelska?
 • Hur når du 5000-ordets nivå?

Få se.

Frekvenslistor

Du vill börja med en frekvenslista, för att se vad de mest populära orden är. Detta gör att du kan lära dig ordförråd på ett intelligent och organiserat sätt, i motsats till en kaotisk och ologisk.

Den bra listor organisera ord efter ordlista poster (som vi såg i början av denna artikel) för att undvika dubbletter och lära sig alla former av ordet på en gång. Också, bra frekvenslistor fokusera på det talade språket eftersom den svåraste delen är kommunicera - engelska och dess skriftliga version är olika.

Frekvenslistor är keystone som gör att du kan lära dig ett språk effektivt. Forskning inom lingvistik har visat sin effektivitet i årtionden nu men tyvärr har det visat sig vara den svårare uppgiften att hitta en bra frekvenslista. Det ledde mig att spendera 6 månader för att utveckla min egen frekvenslista för att lära engelska intelligent.

Frekvenslistor värda att nämna:

 • I våra engelsklärande produkter.
  • I Click & Speak - alla undervisade ord har valts enligt deras frekvens, skapad speciellt för tillfället. Målet? Att lära engelska ordförråd gradvis, med de vanligaste orden först, lämnar inte något åt slumpen.
  • FrequencyList.com : samma frekvenslista som används på Click & Speak är nu tillgänglig online gratis. Du har tillgång till fonetiska transkriptioner, du kan lyssna på uttalet, titta på eller lägga till fina exempelvideor (låtar, filmscener... vilket gör lärandet roligt.
 • Mark Davies arbete, universitetet i BYU.
  • Mark Davies frekvenslista har länge varit den enda kvalitetslistan.
  • Du har tillgång till en lista över de 5000 vanligaste orden gratis. Hela listan kostar $ 90 för allmänheten och $ 45 för studenter, och låter dig se alla 5000 ord som används på det talade språket.
  • Nackdelen med dessa listor är att Corpus (samlingen av texter som används för att analysera ett språk) är mycket inriktad på politik och återspeglar inte vardagliga engelska mycket.

Andra listor är för oorganiserade med för många dubbletter och ett orealistiskt ordförråd.

Ficklexikon

Ytterligare billigt alternativ är att köpa en pocket dictionary.

Pocket ordböcker är utformade för att vara kompakt och därmed endast innehålla de vanligaste orden, som valts av ordbokens redaktörer. Den jag använder för att lära mig Ungerska innehåller till exempel 5 000 ord och 10 000 definitioner. Det är inte så praktiskt som att ha en frekvenslista men det gör att du kan bläddra igenom de 5000 vanligaste orden.

Ett stort misstag att undvika

När du får en bra frekvenslista till hands, läs igenom det för att se var du står. Detta ger dig en bra idé om det arbete du fortfarande har framför dig och låter dig bli organiserad genom att visa vilka ord du fortfarande behöver lära dig.

Och nu, det stora misstaget att undvikas till varje pris-lärande ord på egen hand! Mastering engelska betyder inte att veta fem tusen enskilda ord tillsammans med sina översättningar på ditt modersmål - Nej!

Att veta ordförrådet betyder erkänna och förstå ord tydligt i samband med meningar för för att kunna använda dem när du behöver dem. Med andra ord måste du lära dig ordförråd naturligt.

Hur många engelska ord kan jag lära mig per dag?

Hur många ord på engelska ska jag lära mig varje dag? Innan vi svarar på den frågan för utlänningar som lär sig engelska, låt oss ta en titt på infödda engelska talare.

Engelsktalande

How many words do you need to speak English

Källa: TestYourVocab (blog)

Du kan kolla in den interaktiva versionen på webbplatsen för mer information, men för att sammanfatta:

 • Genomsnittet är 382 ord per år.
 • Från åldrarna 4 till 15, barn och tonåringar lär sig om 1.300 nya ord per år.
  • Den största toppen är runt 13 års ålder, med bredvid 2 500 lärda ord på ett år.
 • Mellan 16 och 20, unga vuxna lär sig av 600 till 800 ord per år.
 • Mellan 20 och 50 år antalet svängningar mellan 300 och 400 lärda ord per år.
 • Det finns mycket variation från 50 år - medan vissa börjar förlora ordförråd, andra fortsätter att förvärva hundratals nya ord.

Medan många kommer att frestas att förklara allt detta med biologi (och ignorera variationerna som visar motsatsen), skulle jag hellre förklara dessa siffror genom beteenden. Om du alltid gör samma sak, lär du dig inte något nytt; om du inte använder vad du har, förlorar du det. Det är tyvärr fallet för många vuxna.

Låt oss jämföra detta med sport, om du slutar träna, kommer du utan tvekan att hitta dig i sämre form än någon som fortsätter. Det är ett livsval. Detta betyder inte att vi inte blir äldre, men bara att vi skörda vad vi sår. Om du är av tanken att du är för gammal för att lära dig och göra ingenting åt det, så är det målet som du kommer att uppnå. Snarare kan du öva engelska eftersom du vet att du aldrig är för gammal för att lära sig och att det är viktigt att använda din hjärna för att hålla den i form.

På den anteckningen, hur är det att barn lär sig så många ord? Eftersom de har inget val! Barn och vuxna lever i olika världar. Barn har mycket ledig tid. De måste upptäck deras omvärld och de måste fungera bra i skolan. Vuxna vet redan en hel del saker - vilket är en fördel så länge du inte blir sluten. Problemet är att de vanligtvis har mindre ledig tid. Medan barnens miljö driver dem att lära sig, begränsar den vuxna världen tillväxt och begränsar lärandet.

Det är upp till oss att ta itu med problemet med stagnation genom att vidta åtgärder.

Utlänningar som lär sig engelska

Fördelen som vuxna har är att de inte längre behöver upptäcka sin omvärld. Om du behöver ringa ett sött litet husdjur som är "en katt" på engelska är det inte ett nytt koncept (även om det är fallet för ett litet barn). Detsamma gäller för många saker.

Som vuxen vill du lär dig först att uttrycka dig själv om saker du redan är bekant med. Då vill du fortsätt lära i Engelsk, i motsats till på ditt modersmål, för att bygga engelsktalande färdigheter och berika ditt liv.

Jämfört med infödda talare, en fördel som vuxna som lär sig engelska nuförtiden har är att tekniken har utvecklats utomordentligt. Repetitionssystem Tillåt dig att optimera din tid för revision, sluka mer ordförråd, och memorera engelska på lång sikt.

Dessutom, om du lär dig på ett intelligent sätt med det viktiga ordförrådet först (frekvenslistor), lär dig det i samband med meningar med en progressiv grammatik Jag tror uppriktigt att du kan lära dig ord mycket snabbare på engelska än du gjorde på ditt modersmål.

Slutligen, vad vi lär oss är tydlig och helt begriplig, inte bara när det gäller mening, men också när det gäller det talade språket och fonetiken, så jag tror att vi kan driva den gränsen ännu längre.

Av alla dessa skäl placerar jag antalet ord du kan lära dig på engelska på:

14 ord om dagen.

Eller: 5000 ord på ett år.

Detta är en hållbar och realistisk takt för människor som vill behärska engelska på ett år.

Det är det för teorin... men hur är det i praktiken?

Målet med lärande 5,000 ord på engelska på ett år har blivit verklighet dagen de första användarna av Click & Speak klar utbildning på engelska ett år efter att ha börjat. Det var en hel del arbete, men de gjorde det! De lärde sig 5000 ord i samband med 7,066 fraser, med 365 dialoger för att hjälpa dem.

Frågan som några av er kanske frågar är: är det möjligt att göra mer? Om du också arbetar heltid, Nej.

Jag utmanar någon att lära sig mer än 5000 ord på engelska på ett år, med deras mening, uttal och att kunna bygga korrekta meningar med allt detta ordförråd, inte bara förstå det.

För att vara ärlig skulle jag till och med utmana någon att lära sig 5000 ord på engelska på ett år utan Click & Speak, eftersom kursen är optimerad och har gjort allt arbete för dig, genom att berätta exakt vilket ordförråd du behöver studera varje dag.

Slutsats

Lära sig engelska ordförråd är en sprawling uppgift. Mastering engelska innebär att veta hur man använder dessa 5000 ord. Du måste veta hur man gör.

 • Om du har bråttom och vill lära dig engelska på ett år, sikta på att lära sig 14 nya ord om dagen.
 • Om du vill gå om det på en mer modererad rytm, sikta på att lära sig hälften av det, eller sju nya ord om dagen.

Tänk i alla fall på att bortom dessa nummer, det är konsekvens som räknas, för utan det är det omöjligt att komma ihåg någonting, du slösar bort din tid.

Genom att vara regelbunden, blir allt lättare och du kommer att kunna använda de ord du lärt dig när du behöver dem.

Med andra ord, sikta på studera engelska varje dag. Vi får se hur man gör det möjligt i nästa artiklar.

How many words do you need to speak English

Hur många ord behöver du prata engelska?

Se även

 • Click & Speak - online kurs som gör att du kan behärska engelska. Vi har skapat denna kurs för att du ska kunna lära dig en maximal mängd engelska på ett minimum av tid som möjligt.

Vad ska man se fram emot:

Vi arbetar hårt på att få de bästa artiklarna om att lära sig engelska till dig! Om du gillade den här artikeln om antalet ord på engelska stay tuned för:

 • Hur mycket tid det tar för att lära sig engelska - svaret är i timme snarare än år.
 • Hur man når en infödd nivå på engelska
Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: March 8, 2021, 10:34 am