[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Vse, kar morate vedeti o učenju angleškega besedišča

Koliko besed potrebujete, da govorite angleško? 🙊

Koliko besed potrebujete, da govorite angleško? Kako se lahko učinkoviteje učite besedišča?

To je pogosto in pomembno vprašanje, zato vam bom danes povedal vse, kar morate vedeti o učenju angleškega besedišča, začenši z vprašanjem, koliko besed potrebujemo, da lahko govorimo angleško.

Odgovor se bo seveda razlikoval glede na raven, ki jo želite doseči. Velja pa naslednje pravilo:

 • Cilj je 600 besed v angleščini, da boste lahko vodili osnovne pogovore.
 • 5.000 besed v angleščini, če želite doseči raven, na kateri za razumevanje ali izražanje ne bi več uporabljali maternega jezika.

V tem kontekstu, ko rečem beseda, mislim na različice, ki jih lahko najdete v slovarju:

 • am, are, is, was, were, be štejejo kot ena beseda, glagol to be.
 • man, men štejejo kot ena beseda, samostalnik man.
 • Po drugi strani pa book (kot glagol, book a hotel) in a book (kot samostalnik, nekaj, kar bereš) štejeta kot dve različni besedi, saj imata različen pomen.

Dobro se je zavedati dejstva, da je veliko število besed v angleščini zapisanih enako, vendar se slovnična vrsta(glagol, samostalnik, pridevnik, prislov itd.) spreminja glede na kontekst. Zato, ko smo v angleščini še začetniki, pogosto ne razumemo besed, za katere smo mislili, da jih poznamo.

Preden vam pokažem, kako se učinkoviteje učiti angleškega besedišča, vam predstavljam nekaj statističnih podatkov:

Koliko besed na stopnjo

Sodobni jeziki upoštevajo Paretovo načelo - 20 % najpogostejših besed se uporablja v 80 % primerov.

Glede na različne študije morate razumeti približno 95 do 98 % jezika, da bi dosegli raven, na kateri ne le razumete skoraj vse, ampak lahko tudi ugibate pomen besed, ki jih ne poznate brez maternega jezika.

Na podlagi lastnih raziskav na to temo lahko potrdim, da 5000 najpogostejših besed v govorjeni angleščini zajema 90 % govorjenega jezika. Če to umestimo v kontekst skupnega evropskega referenčnega okvira, dobimo:

ravenCEFR Število besed Skupno besedišče Pokritost
A1 600 besed 600 besed 85%
A2 1000 besed 1600 besed 91%
B1 1100 besed 2700 besed 94%
B2 1000 besed 3700 besed 95%
C1 1000 besed 4700 besed 96.13%
C1+ 300 besed 5000 besed 96.30%

Vir: Fabien Snauwaert, Liste de fréquence (2014)

Natančneje to pomeni, da lahko pri ciljnem angleškem besedišču, ki se ga želimo naučiti, hitro dosežemo 80-odstotno razumevanje. Prav za to so narejeni frekvenčni seznami, ki nam podajo seznam najpogostejših besed v angleščini, da bi se lahko osredotočili na učenje besed, ki nam bodo takoj koristile.

V tabeli lahko tudi vidimo, da bolj ko napredujemo, počasneje napredujemo - to je normalno, tako delujejo jeziki, da je srečanje z novo, neznano besedo vse redkejše.

Mimogrede, na ravni C1+ (približno 4700 besed) se zgodi nekaj zanimivega - sinonimi postajajo vse pogostejši.

In končno, s temi 5000 besedami ne boste več potrebovali dvojezičnega slovarja, kar pomeni, da vam ne bo več treba prevajati besed iz angleščine v svoj materni jezik. Namesto tega boste lahko neposredno pogledali v angleški enojezični slovar in imeli boste možnost razumeti vse definicije.

V naslednjem trenutku vam bom povedal, kako lahko vse te informacije uporabite v praksi. Pred tem bi rad odgovoril na pogosto vprašanje v zvezi s to temo.

How many words do you need to speak English

Besede, besede in še več besed!

Koliko besed je dovolj, da lahko govorimo angleško?

Koliko besed je v angleškem jeziku? In s tem povezano vprašanje, koliko besed poznajo rojeni govorci?

Za ponazoritev vzemimo nekaj številk:

 • Angleški slovar, kot je Oxford English Dictionary (v 20 zvezkih), navaja, da se v sodobni angleščini trenutno uporablja približno 171.476 besed.
 • V odrasli dobi znajo rojeni govorci približno 15.000 besed, bolj izobraženi pa med 25.000 in 35.000 besed.
  • To število se spreminja glede na starost in stopnjo izobrazbe.
  • Ocena zajema tudi vse besede, ki jih človek pozna, vključno s tistimi, ki jih uporabi le enkrat na leto ali jih ni uporabil že od otroštva.
 • Ocenjuje se, da je v angleščini več kot milijon besed, vendar to vključuje tudi plaz strokovnih izrazov, značilnih za določena področja (kemija, medicina, informacijska tehnologija itd.).

Vaš cilj ni poznati vse, saj je to preprosto nemogoče. Nihče ne pozna vseh besed v slovarju! Vaš cilj je poznati angleško besedišče, ki vam bo služilo in vas zanima, da se boste lahko sporazumevali in uporabljali angleščino v vsakdanjem življenju.

Kaj lahko pričakujete

Zaradi vseh teh razlogov je učenje 5.000 besed še vedno realen cilj. Na tej ravni boste popolnoma samostojni in boste lahko z lahkoto uporabljali angleški jezik.

In kaj potem? Ko se boste naučili teh 5.000 besed, se boste želeli osredotočiti na besedišče, povezano z vašim osebnim življenjem (hobiji, delo in drugo), saj je sledenje frekvenčnemu seznamu produktivno le do določene mere. Potem se boste učili besed, ki so preveč redke, da bi bile uporabne.

Sčasoma boste zlahka nadaljevali z nabiranjem angleškega besedišča (ker boste že imeli trdne temelje), dokler ne dosežete 10.000 besed.

Med vsem tem zame skoraj domača raven angleščine pomeni vsakdanjo angleščino in poznavanje približno 10 000 besed, ki jih lahko uporabljate brez težav kot rojeni govorci.

Na vašo znamko, pripravite se ... VSTOPITE!

Zdaj, ko ste dobili predstavo o številkah, se vam bosta seveda pojavili dve vprašanji:

 • Kako se naučite prvih 600 besed v angleščini?
 • Kako dosežete raven 5.000 besed?

Poglejmo.

Seznami pogostosti

Za začetek si boste morali pripraviti seznam pogostosti, da boste videli, katere so najbolj priljubljene besede. To vam bo omogočilo pametno in organizirano učenje besedišča v nasprotju s kaotičnim in nelogičnim učenjem.

Dobri seznami organizirajo besede po slovarskih geslih (kot smo videli na začetku tega članka), da bi se izognili podvajanju in se naučili vseh oblik besede naenkrat. Prav tako se dobri frekvenčni seznami osredotočajo na govorjeni jezik, saj je najtežji del sporazumevanje - govorjena angleščina in njena pisna različica se razlikujeta.

Frekvenčni seznami so temelj, ki vam bo omogočil učinkovito učenje jezika. Raziskave v jezikoslovju že desetletja dokazujejo njihovo učinkovitost, žal pa se je izkazalo, da je iskanje dobrega frekvenčnega seznama težja naloga. Prav to me je spodbudilo, da sem šest mesecev porabil za pripravo lastnega frekvenčnega seznama, da bi lahko pametno učil angleščino.

Frekvenčni seznami, ki jih je vredno omeniti:

 • V naših izdelkih za učenje angleščine.
  • Na spletni strani Click & Speak - vse naučene besede so bile izbrane glede na njihovo pogostost in so bile ustvarjene posebej za to priložnost. Cilj? Postopno učenje angleškega besedišča, najprej z najpogostejšimi besedami, pri čemer ničesar ne smemo prepustiti naključju.
  • Na spletni strani FrequencyList.com : isti seznam pogostosti, ki se uporablja na spletni strani Click & Speak, je zdaj brezplačno na voljo na spletu. Na voljo so vam fonetični prepisi, lahko poslušate izgovorjavo, gledate ali dodajate lepe videoposnetke primerov (pesmi, filmske prizore ...), zaradi česar je učenje zabavno.
 • Delo Marka Daviesa, univerza BYU.
  • Frekvenčni seznam Marka Daviesa je bil dolgo časa edini kakovostni seznam.
  • Dostop do seznama 5000 najpogostejših besed imate brezplačno. Celoten seznam stane 90 USD za širšo javnost in 45 USD za študente ter vam omogoča vpogled v vseh 5000 besed, ki se uporabljajo v govorjenem jeziku.
  • Pomanjkljivost teh seznamov je, da je korpus (zbirka besedil, ki se uporablja za analizo jezika) zelo osredotočen na politiko in ne odraža veliko vsakdanje angleščine.

Drugi seznami so preveč neorganizirani, imajo preveč podvajanj in nerealno besedišče.

Žepni slovar

Druga poceni možnost je nakup žepnega slovarja.

Žepni slovarji so zasnovani tako, da so kompaktni, zato vključujejo le najpogosteje uporabljene besede, ki so jih izbrali uredniki slovarja. Na primer, tisti, ki ga uporabljam za učenje madžarščine, vsebuje 5 000 besed in 10 000 definicij. Ni tako praktičen kot frekvenčni seznam, vendar omogoča brskanje po 5 000 najpogosteje uporabljenih besedah.

Ena velika napaka, ki se ji je treba izogniti

Ko imate v rokah dober frekvenčni seznam, ga preberite in preverite, na katerem mestu ste. Tako boste dobili dobro predstavo o delu, ki vas še čaka, in se boste lahko organizirali, saj boste videli, katere besede se morate še naučiti.

Zdaj pa velika napaka, ki se ji je treba za vsako ceno izogniti - samostojno učenje besed! Obvladati angleščino ne pomeni poznati pet tisoč posameznih besed skupaj z njihovimi prevodi v maternem jeziku - ne!

Poznavanje besedišča pomeni jasno prepoznavanje in razumevanje besed v kontekstu stavkov, da jih boste lahko uporabili, kadarkoli jih boste potrebovali. Z drugimi besedami, besedišča se morate učiti naravno.

Koliko angleških besed se lahko naučim na dan?

Koliko besed v angleščini se moram naučiti vsak dan? Preden odgovorimo na to vprašanje za tujce, ki se učijo angleščine, si oglejmo materne govorce angleščine.

Angleški govorci

How many words do you need to speak English

Vir: TestYourVocab (blog)

Za več podrobnosti si lahko ogledate interaktivno različico na spletnem mestu, a če povzamemo:

 • Povprečje je 382 besed na leto.
 • Od4. do 15. leta starosti se otroci in najstniki naučijo približno 1 300 novih besed na leto.
  • Največji vrhunec je okoli 13. leta starosti, ko se v enem letu naučijo skoraj 2 500 besed.
 • Med 16. in 20. letom se mladi odrasli naučijo od 600 do 800 besed na leto.
 • Med 20. in 50. letom starosti se število giblje med 300 in 400 naučenimi besedami na leto.
 • Od 50. leta naprej je veliko razlik - medtem ko nekateri začnejo izgubljati besedni zaklad, drugi še naprej pridobivajo na stotine novih besed.

Čeprav bo marsikoga zamikalo, da bi vse to razložil z biologijo (in zanemaril razlike, ki kažejo nasprotno), bi te številke raje razložil z vedenjem. Če vedno počnete isto, se ne naučite ničesar novega; če ne uporabljate tega, kar imate, to izgubite. To žal velja za mnoge odrasle.

Primerjajmo to s športom: če nehate trenirati, boste nedvomno v slabši kondiciji kot nekdo, ki nadaljuje. To je življenjska izbira. To ne pomeni, da se ne bomo postarali, ampak preprosto to, da žanjemo tisto, kar sejemo. Če ste mnenja, da ste prestari, da bi se učili, in pri tem ne naredite ničesar, potem je to cilj, ki ga boste dosegli. Namesto tega lahko vadite angleščino, ker veste, da nikoli niste prestari za učenje in da je pomembno, da uporabljate svoje možgane, da jih ohranjate v kondiciji.

V zvezi s tem se vprašajte, kako je mogoče, da se otroci naučijo toliko besed? Ker nimajo izbire! Otroci in odrasli živijo v različnih svetovih. Otroci imajo veliko prostega časa. Odkrivati morajo svet, ki jih obdaja, in dosegati dobre rezultate v šoli. Odrasli že vedo veliko stvari - kar je prednost, dokler ne postanejo zaprti vase. Težava je v tem, da imajo običajno manj prostega časa. Medtem ko otroke okolje sili k učenju, svet odraslih omejuje rast in omejuje učenje.

Na nas je, da se problema stagnacije lotimo z ukrepanjem.

Tujci, ki se učijo angleščine

Prednost, ki jo imajo odrasli, je, da jim ni več treba odkrivati sveta, ki jih obdaja. Če morate prikupnega ljubljenčka, ki je "mačka", poimenovati v angleščini, to ni nov pojem (čeprav je to primer za majhnega otroka). Enako velja za veliko stvari.

Kot odrasli se boste najprej želeli naučiti izražati o stvareh, ki jih že poznate. Nato boste želeli nadaljevati z učenjem v angleščini in ne v svojem maternem jeziku, da bi tako nadgradili znanje angleškega jezika in obogatili svoje življenje.

Prednost, ki jo imajo odrasli, ki se dandanes učijo angleščine, v primerjavi z maternimi govorci, je ta, da je tehnologija izredno napredovala. Sistemi razpršenega ponavljanja vam omogočajo, da optimizirate svoj čas za ponavljanje, pogoltnete več besedišča in si dolgoročno zapomnite angleščino.

Poleg tega, če se učite na pameten način, najprej s pomembnim besediščem (frekvenčni seznami), se ga učite v kontekstu stavkov, s progresivno slovnico, iskreno verjamem, da se lahko besed v angleščini naučite veliko hitreje kot v maternem jeziku.

Nenazadnje je to, kar se naučimo, jasno in popolnoma razumljivo, ne le kar zadeva pomen, temveč tudi kar zadeva govorjeni jezik in fonetiko, zato menim, da lahko to mejo še dodatno premaknemo.

Zaradi vseh teh razlogov postavljam število besed, ki se jih lahko naučite v angleščini, na:

14 besed na dan.

Ali: 5.000 besed v enem letu.

To je vzdržen in realističen tempo za ljudi, ki želijo obvladati angleščino v enem letu.

To je vse v teoriji... kako pa je v praksi?

Cilj naučiti se 5.000 besed v angleščini v enem letu je postal resničnost na dan, ko so se prvi uporabniki Click & Speak leto dni po začetku usposabljanja končali z učenjem angleščine. Bilo je veliko dela, vendar jim je uspelo! Naučili so se 5 000 besed v okviru 7 066 besednih zvez, pri čemer so si pomagali s 365 dialogi.

Vprašanje, ki si ga nekateri od vas zastavljajo, je: ali je mogoče narediti več? Če ste zaposleni s polnim delovnim časom, ne.

Vsakogar izzivam, da se v enem letu nauči več kot 5.000 besed v angleščini, z njihovim pomenom, izgovarjavo in da je z vsem tem besediščem sposoben sestaviti pravilne stavke, ne le razumeti.

Če sem iskren, bi celo izzval vsakogar, da se v enem letu nauči 5 000 besed v angleščini brez Click & Speak, saj je tečaj optimiziran in je opravil vse delo namesto vas, saj vam natančno pove, katero besedišče morate preučiti vsak dan.

Zaključek

Učenje angleškega besedišča je obsežna naloga. Obvladati angleščino pomeni znati uporabljati teh 5 000 besed. Vedeti morate, kako se tega lotiti.

 • Če se vam mudi in se želite naučiti angleščine v enem letu, se poskušajte naučiti 14 novih besed na dan.
 • Če se želite učiti v bolj umirjenem ritmu, si prizadevajte za polovico tega, torej sedem novih besed na dan.

V vsakem primeru imejte v mislih, da je poleg teh številk pomembna predvsem doslednost, saj si brez nje ni mogoče ničesar zapomniti in zapravljate čas.

Z rednostjo bo vse lažje in naučene besede boste lahko uporabili, kadarkoli jih boste potrebovali.

Z drugimi besedami, prizadevajte si za učenje angleščine vsak dan. V naslednjih člankih si bomo ogledali, kako vam to omogočiti.

How many words do you need to speak English

Koliko besed potrebujete, da lahko govorite angleško?

Oglejte si tudi

 • Click & Speak - spletni tečaj, ki vam bo omogočil obvladovanje angleškega jezika. Ta tečaj smo ustvarili, da bi vam omogočili, da se v čim krajšem času naučite čim več angleščine.

Česa se lahko veselimo:

Trudimo se, da bi vam ponudili najboljše članke o učenju angleščine! Če vam je bil ta članek o številu besed v angleščini všeč, ostanite z nami:

 • Odgovor je v urah in ne v letih.
 • Kako v angleščini doseči raven, ki je podobna ravni maternega jezika
Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:31 pm