[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Всичко, което трябва да знаете за изучаването на английски речник

Колко думи трябва да говорите английски? 🙊

Колко думи трябва да говорите английски? Как можете да научите лексиката по-ефективно?

Това е често срещан и важен въпрос, който възниква при хората, така че днес ще ви кажа всичко, което трябва да знаете за изучаването на английски речник, като започнете с въпроса, колко думи са необходими, за да се говори английски.

Отговорът, разбира се, ще варира в зависимост от нивото, което искате да постигнете. Правилото на палеца е следното:

 • Стремете се към 600 думи на английски език, за да бъде в състояние водете основни разговори.
 • 5000 думи на английски език, ако искате да достигнете това ниво, когато вече няма да използвате родния си език за да се разбера или да изразя себе си.

В този контекст, когато говоря дума, имам предвид опциите, които можете да намерите в речника:

 • am, are, is, was, were, be брой като една дума, глагол to be.
 • man, men помислете за една дума, съществително man.
 • От друга страна, book (като глагол, book a hotel) или a book (като съществително, това, което сте чета) счита се за две различни думи, защото те имат различни значения.

Това е добра идея да знаете за това голям брой думи на английски език са написани еднакво, но граматичният тип (глагол, съществително, прилагателно, наречие и т.н.) варира в зависимост от контекста. Ето защо, когато все още сме начинаещи в английския език, често не разбираме думите, които смятахме, че знаем.

Преди да ви покажа как да научите английски речник по-ефективно, ето някои статистически данни:

Колко думи на ниво

Съвременните езици спазват принципа Парето - 20% от най-често срещаните думи се използват в 80 % от случаите.

Според различни проучвания трябва да разберете между 95 и 98% от езика, за да достигнете ниво, на което не само можете да разберете почти всичко, но и да познаете значението на думите, които не знаете без родния си език.

Въз основа на собствените си изследвания по тази тема мога да потвърдя, че 5000 най-често срещаните думи в разговорен английски език покриват 90% от говоримия език. Ако го поставим в контекст CEFR, тогава ще получим:

Ниво CEFR Брой думи Натрупан речник Покриване
А1. 600 думи 600 думи 85%
А2 1000 думи 1600 думи 91%
В1 1100 думи 2700 думи 94%
B2 1000 думи 3700 думи 95%
C1 1000 думи 4700 думи 96.13%
C1+ 300 думи 5000 думи 96.30%

Източник: Fabien Snauwaert, Liste de fréquence (2014)

По-конкретно, това означава, че, фокусирайки се върху английския речник, който искаме да научим, можем бързо да постигнем 80% разбиране. Ето защо съставят се списъци с честоти, те ни дават списък на най-често срещаните думи на английски език, за да можем да се съсредоточим върху изучаване на думи, които ще ни служат веднага.

От таблицата се вижда също, че колкото по - далеч напредваме, толкова по-бавно става напредъкът ни-това е нормално, така са подредени езиците, срещането на нова, неизвестна дума става все по-рядко.

Между другото, нещо интересно се случва на C1+ ниво (около 4700 думи) - синонимите стават все по-чести.

И накрая, с тези 5000 речник думивече няма да се нуждаете от двуезичен речник , което означава, че вече няма да трябва да превеждате думи на английски на родния си език. Вместо това ще можете да погледнете директно в английския едноезичен речник и ще имате възможност да разберете всички дефиниции.

След секунда ще ви кажа как можете да приложите цялата тази информация на практика. Преди това бих искал да отговоря на общ въпрос по тази тема.

How many words do you need to speak English

Думи, думи и още повече думи!

Колко думи са достатъчни, за да говорят английски?

Колко думи са на английски език? И свързан въпрос: колко думи знаят местните хора?

Нека просто да вземем няколко цифри за илюстрация:

 • Английски речник като Oxford English Dictionary (в 20 тома) се казва, че в съвременен английски език в момента се използва около 171 476 думи.
 • В зряла възраст носителите на езика знаят около 15 000 думи, и по-образованите-от 25 000 до 35000 .
  • Този брой варира в зависимост от възрастта и нивото на образование.
  • Оценката обхваща и всички думи, които човек знае, включително тези, които използва само веднъж годишно или не е използвал от детството си.
 • Смята се, че на английски език има повече един милион думи, но това включва лавина от технически термини, специфични за определени области (химия, медицина, ИТ и т.н.).

Вашата цел е да не знаете всичко, защото това е просто невъзможно. Никой не знае всички думи в речника! Вашата цел-знаете английски речник, който ще ви служи и който ви интересува се да бъде в състояние общувам или използвайте английски език в ежедневието си.

Какво да очаквате

Поради всички тези причини изучаването на 5000 думи остава реалистична цел. На това ниво ще бъдете напълно автономни и ще можете лесно да използвате английски език.

И после какво? След като научите тези 5000 думи, ще искате да се съсредоточите върху лексиката, свързана с личния ви живот (хоби, работа и т. н.), защото следването на списъка честоти продуктивни само до известна степен. След това научавате думи, които са твърде редки, за да бъдат полезни.

С течение на времето вие лесно ще продължи да се натрупват английски речник запас (защото вече ще имате солидна основа), докато стигнете до 10 000 думи.

Сред всичко това наличието на почти родния английски ниво език за мен означава ежедневни английски и знания за 10 000 думи, функция използването им е толкова лесно, колкото майчините езици.

По ваш сигнал, Пригответе се ... Върви!

Сега, когато имате представа за числата, естествено ще възникнат два въпроса::

 • Как ще научите първите си 600 думи на английски език?
 • Как да постигнем ниво от 5000 думи?

Да видим.

Списъци с честоти

Вие ще искате стартиране със списък на честотите, за да видите кои думи са най-популярни. Това ще ви позволи да научите лексиката разумно и организирано, а не хаотично и нелогично.

Добрите списъци подреждат думите по речникови статии (както видяхме в началото на тази статия), за да се избегнат дубликати и да научат всички форми на думата в даден момент. Също така, добри честотни списъци фокусирайте се върху говоримия език, защото най-трудната част комуникация - разговорен английски и неговата писмена версия са различни.

Честотните списъци са крайъгълен камък, който ще ви позволи ефективно да научите езика. Изследванията в областта на лингвистиката показват тяхната ефективност в продължение на десетилетия, но за съжаление намирането на добър списък с честоти се оказа по-трудна задача. Това ме накара да прекарам 6 месеца в разработването на собствен списък с честоти, за да преподавам английски език компетентно.

Честотни списъци, достойни за споменаване:

 • В нашите продукти за изучаване на английски език.
  • В Click & Speak - всичкия преподавани думи бяха избрани според тяхната честота, създадена специално за случая. Целта? Научете английски речник постепенно, първо с най-често срещаните думи, без да оставя нищо на случайността.
  • На FrequencyList.com : същият списък с честоти, използвани в Click & Speak сега тя е достъпна онлайн безплатно. Имате достъп до фонетични транскрипции, можете да слушате произношението, да гледате или да добавяте добри примери за видеоклипове (песни, сцени от филми...), което прави ученето забавно.
 • Работа на Марк Дейвис от университета БЮ.
  • Честотният списък на Марк Дейвис отдавна е единственият качествен списък.
  • Имате ли достъп до списък от 5000 най-често срещаните думи свободно. Списък струва $ 90 за широката общественост и $ 45 за студентите и ви позволява да видите всички 5000 думи, използвани в разговорния език.
  • Недостатъкът на тези списъци е, че корпус (съвкупност от текстове, използвани за анализ на езика) е много фокусиран върху политиката и малко отразява ежедневния английски.

Други списъци са твърде неорганизирани, твърде много дубликати и нереалистичен речник.

ДЖОБЕН речник

Още един евтин вариант- купете ДЖОБЕН речник.

Джобните речници са проектирани да бъдат компактни и по този начин да включват само най-често използваните думи, избрани от редакторите на речника. Например, този, който използвам за изучаване на унгарски език, съдържа 5000 думи и 10 000 дефиниции. Това не е толкова практично, колкото да имате списък с честоти, но ви позволява вижте 5000 най-често използваните думи.

Една голяма грешка, за да се избегне

След като получите добър списък с честоти на ръка, прочетете го, за да видите къде се намирате. Тя ви дава добра представа за работата, която все още имате, и ви позволява да се организирате, като ви показва какви думи все още трябва да научите.

И ето., голяма грешка, която трябва да се избегне на всяка цена - научи думите сами! Владеенето на английски език не означава да знаете пет хиляди отделни думи заедно с техните преводи на родния си език - не!

Познаването на речника означава ясно разпознаване и разбиране на думите в контекста на изреченията, за да можете да ги използвате, когато имате нужда от тях. С други думи, трябва да научите лексиката естествено.

Колко английски думи мога да науча на ден?

Колко думи на английски трябва да науча всеки ден? Преди да отговорим на този въпрос за чужденци, изучаващи английски език, нека да разгледаме англоговорящите.

Англоговорящи

How many words do you need to speak English

Извор: TestYourVocab (blog)

Можете да разгледате интерактивната версия на сайта за повече подробности, но да обобщим:

 • Средно се получава 382 думи на година.
 • На възраст от 4 до 15години деца и юноши учат около 1300 нови думи годишно.
  • Най-големият връх е около 13-годишна възраст, когато за една година се научават около 2500 думи.
 • На възраст от 16 до 20години младите хора учат от 600 до 800 думи годишно.
 • На възраст от 20 до 50 годинитози брой варира между 300 и 400 научени думи годишно.
 • От 50-те години има много промени - докато някои започват да губят речник, други продължават да придобиват стотици нови думи.

Докато мнозина ще бъдат изкушени да обяснят всичко това чрез биология (и да пренебрегнат вариациите, които показват обратното), бих предпочел да обясня тези цифри чрез поведение. Ако винаги правите едно и също нещо, няма да научите нищо ново; ако не използвате това, което имате, губите го.

Нека сравним това със спорта, ако спрете да тренирате, без съмнение ще се окажете в по-лоша форма от този, който продължава. Това е избор на живот. Това не означава, че не остаряваме, а просто жънем това, което сме засели. Ако смятате, че сте твърде стари, за да научите и не правите нищо по въпроса, това е целта, която ще постигнете. По-скоро можете практикувайте английски, защото знаете, че никога няма да сте твърде стари, за да научите и че е важно да използвате мозъка си, за да го поддържате във форма.

На тази бележка, как децата учат толкова много думи? Следователно че нямат избор! Децата и възрастните живеят в различни светове. Децата имат много свободно време. Те трябва открийте света около себе си и да си добър в училище. Възрастните вече знаят много - и това е предимство, ако не станете затворени. Проблемът е, че те обикновено имат по-малко свободно време. Докато обкръжението на децата ги тласка към учене, Светът на възрастните ограничава растежа и ограничава ученето.

Трябва да решим проблема със стагнацията, като предприемем действия.

Чужденци, изучаващи английски език

Предимството на възрастните е, че те вече не трябва да откриват света около себе си. Ако трябва да наречете сладък малък домашен любимец "котка" на английски, това не е нова концепция (дори ако се отнася до малко дете). Същото важи и за много неща.

Ставайки възрастен, вие ще искате първо се научете да се изразявате в неща, с които вече сте запознати. Тогава ще искате продължаване на обучението на Английски, а не на родния си език, за да развиете английски умения и да обогатите живота си.

В сравнение с майчините езици, предимството на възрастните, които изучават английски език в наши дни, е, че технологиите са се развили необичайно. Раздалечени системи за повторение позволяват ви оптимизиране на времето за преразглеждане, абсорбират повече речник и запомняне на английски език в дългосрочен план.

На всичко отгоре, ако се научите разумно, първо използвайки важен речник запас (честотни списъци), изучавайки го в контекста на изреченията, с прогресивна граматика, искрено вярвам, че можете да научите думите на английски език е много по-бързо, отколкото в родния си.

И накрая, това, което научаваме , ясно и напълно разбираемо, не само когато става въпрос за стойност, но и когато става дума за говоримия език и фонетиката, така че мисля, че можем да преместим тази граница още повече.

Поради всички тези причини залагам брой думи, които можете да научите на английски език език, на:

14 думи на ден.

Или: 5000 думи годишно.

Това е стабилно и реалистично темпо за хора, които искат да овладеят английски език за една година.

Това е всичко за теорията... но как се случва това на практика?

Цел да научите 5000 думи на английски език за една година стана реалност в деня, когато първите потребители Click & Speak Завърша обучение по английскиезик една година след началото. Това беше голяма работа, но те се справиха! Те са научили 5000 думи в контекста на 7066 фрази и 365 диалози.

Въпрос, който някои от вас може да зададат: възможно ли е да се направи повече? Ако и вие работите на пълен работен ден, тогава не.

Предизвиквам всеки да научи повече от 5000 думи на английски език годишно, с тяхното значение, произношение и способност да изгради правилните изречения с целия този речник, а не просто да го разбере.

Честно казано, дори бих предизвикал всеки, който ще научи 5000 думи на английски за една година без усилие. Click & Speak, защото курсът е оптимизиран и е свършил цялата работа за вас, като ви казва точно какъв речник трябва да учите всеки ден.

Заключение

Изучаване на английски речник- това е голямо предизвикателство. Владеенето на английски означава да знаете как да използвате тези 5000 думи. Трябва да знаете как да го направите.

 • Ако бързате и искате да научите английски за една година, Опитайте се да научите 14 нови думи на ден.
 • Ако искате да работите в по-умерен ритъм, Опитайте се да научите половината от този брой или седем нови думи на ден.

Във всеки случай, имайте предвид, че освен тези цифри важна последователност, защото без нея е невъзможно да запомните нищо, губите времето си.

Като сте редовни, нещата стават по-лесни и ще можете да използвате думите, които сте научили, когато имате нужда от тях.

С други думи, Стремете се Научете английски всеки ден. Ще видим как да направим това възможно в следващите статии.

How many words do you need to speak English

Колко думи трябва да говорите английски?

Вижте също

 • Click & Speak - онлайн курс, който ще ви позволи да овладеете английски език. Създадохме този курс, за да можете да научите максимално количество английски език за възможно най-кратък период от време.

Какво да очакваме с нетърпение:

Работим усилено, за да ви донесем най-добрите статии за изучаване на английски език! Ако ви хареса тази статия за брой думи на английски езикезик, Следете новините:

 • Колко време е необходимо, за да научите английски-отговорът е час, а не години.
 • Как да постигнем ниво на майчин език на английски език
Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: March 8, 2021, 10:33 am