[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Alt du behøver at vide om at lære engelsk ordforråd

Hvor mange ord skal du bruge for at tale engelsk? 🙊

Hvor mange ord har du brug for for at tale engelsk? Hvordan kan du lære ordforråd mere effektivt?

Det er et almindeligt og vigtigt spørgsmål, som folk har, så i dag vil jeg fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide om at lære engelsk ordforråd, begyndende med spørgsmålet om, hvor mange ord man skal bruge for at tale engelsk.

Svaret vil selvfølgelig variere alt efter hvilket niveau du ønsker at nå. Tommelfingerreglen er:

 • Mål efter 600 ord på engelsk for at kunne føre grundlæggende samtaler.
 • 5 000 ord på engelsk, hvis du ønsker at nå et niveau, hvor du ikke længere bruger dit modersmål for at forstå eller udtrykke dig påengelsk.

Når jeg i denne sammenhæng siger ord, mener jeg de variationer, som du kan finde i en ordbog:

 • am, are, is, was, were, be tæller som et enkelt ord, nemlig verbet to be.
 • man, men tæller som et enkelt ord, navneordet man.
 • På den anden side tæller book (som verbum, book a hotel) og a book (som substantiv, noget du læser) som to forskellige ord, fordi de har forskellige betydninger.

Det er en god idé at være opmærksom på, at en lang række ord på engelsk skrives på samme måde, men at den grammatiske type(verbum, substantiv, adjektiv, adverbium osv.) varierer afhængigt af konteksten. Det er derfor, at når vi stadig er begyndere i engelsk, forstår vi ofte ikke ord, som vi troede, vi kendte.

Før jeg viser dig, hvordan du lærer engelsk ordforråd mere effektivt, er her nogle statistikker:

Hvor mange ord pr. niveau

Moderne sprog respekterer Pareto-princippet - 20 % af de mest almindelige ord bruges 80 % af tiden.

Ifølge forskellige undersøgelser skal du forstå omkring 95 til 98 % af et sprog for at nå et niveau, hvor du ikke blot kan forstå næsten alt, men også kan gætte betydningen af ord, du ikke kender uden dit modersmål.

På baggrund af min egen forskning om emnet kan jeg bekræfte, at de 5000 mest almindelige ord i talt engelsk dækker 90 % af det talte sprog. Hvis vi sætter det ind i sammenhæng med CEFR, får vi:

CEFR-niveau Antal ord Akkumuleret ordforråd Dækning
A1 600 ord 600 ord 85%
A2 1000 ord 1600 ord 91%
B1 1100 ord 2700 ord 94%
B2 1000 ord 3700 ord 95%
C1 1000 ord 4700 ord 96.13%
C1+ 300 ord 5000 ord 96.30%

Kilde: Fabien Snauwaert, Liste de fréquence (2014)

Mere specifikt betyder det, at vi hurtigt kan nå op på 80 procent af forståelsen, når vi målretter os mod engelsk ordforråd, som vi ønsker at lære. Det er det, frekvenslisterne er lavet til, de giver os listen over de mest almindelige ord på engelsk, så vi kan fokusere på at lære ord, som vil være til gavn for os med det samme.

Vi kan også se i tabellen, at jo mere avanceret vi bliver, jo langsommere bliver vores fremskridt - det er normalt, det er sådan sprog fungerer, det bliver sjældnere at støde på et nyt, ukendt ord.

I øvrigt sker der noget interessant på niveauet C1+ (omkring 4700 ord) - synonymer bliver mere og mere almindelige.

Endelig vil du med disse 5000 ord i dit ordforråd ikke længere have brug for en tosproget ordbog, hvilket betyder, at du ikke længere behøver at oversætte ord på engelsk til dit modersmål. I stedet vil du kunne kigge direkte i den engelske ensprogede ordbog, og du vil være i stand til at forstå alle definitionerne.

Om et øjeblik fortæller jeg dig, hvordan du kan omsætte alle disse oplysninger til praksis. Inden da vil jeg gerne besvare et almindeligt spørgsmål om dette emne.

How many words do you need to speak English

Ord, ord og endnu flere ord!

Hvor mange ord er nok til at tale engelsk?

Hvor mange ord er der i det engelske sprog? Og et relateret spørgsmål: Hvor mange ord kender indfødte talere?

Lad os bare tage et par tal til illustration:

 • En engelsk ordbog som Oxford English Dictionary (i 20 bind) angiver, at der i øjeblikket er ca. 171 476 ord i brug på moderne engelsk.
 • I en voksen alder kender modersmålstalere omkring 15.000 ord og de mere veluddannede mellem 25.000 og 35.000 ord.
  • Dette tal varierer afhængigt af alder og uddannelsesniveau.
  • Skønnet dækker også alle de ord, som en person kender, herunder også dem, som vedkommende kun bruger en gang om året eller ikke har brugt siden sin barndom.
 • Det anslås, at der findes mere end en million ord på engelsk, men det omfatter en lavine af tekniske termer, der er specifikke for visse områder (kemi, medicin, it osv.).

Dit mål er ikke at kende alt, for det er ganske enkelt umuligt. Ingen kender alle ord i ordbogen! Dit mål er at kende det engelske ordforråd, som vil være til gavn for dig, og som interesserer dig, så du kan kommunikere og bruge engelsk i dit daglige liv.

Hvad du kan forvente

Af alle disse grunde er det stadig et realistisk mål at lære 5 000 ord. På det niveau vil du være fuldt ud selvstændig og vil kunne bruge engelsk med lethed.

Og hvad så? Når du har lært disse 5 000 ord, vil du gerne fokusere på ordforråd, der er relateret til dit personlige liv (hobbyer, arbejde og andet), fordi det kun er produktivt at følge en frekvensliste til en vis grad. Derefter ender du med at lære ord, som er for sjældne til at være nyttige.

Efterhånden som tiden går, vil du nemt fortsætte med at akkumulere engelsk ordforråd (fordi du allerede har et solidt fundament), indtil du når op på 10.000 ord.

Blandt alt dette betyder det for mig at have et næsten modersmålsniveau i engelsk at have dagligdags engelsk og at kende omkring 10 000 ord og være i stand til at bruge dem lige så ubesværet som modersmålstalere.

På din plads, kom i gang ... GO!

Nu hvor du har fået en idé om tallene, er de to spørgsmål, der helt naturligt vil dukke op, følgende:

 • Hvordan lærer du dine første 600 ord på engelsk?
 • Hvordan når du op på 5.000 ord?

Lad os se.

Frekvenslister

Du vil gerne starte med en frekvensliste for at se, hvad de mest populære ord er. Dette vil give dig mulighed for at lære ordforråd på en intelligent og organiseret måde, i modsætning til en kaotisk og ulogisk måde.

De gode lister organiserer ord efter ordbogsoptegnelser (som vi så i begyndelsen af denne artikel) for at undgå dubletter og lære alle former af ordet på én gang. Desuden fokuserer de gode frekvenslister på det talte sprog, fordi det sværeste er at kommunikere - talt engelsk og dets skriftlige version er forskellige.

Frekvenslister er den grundsten, der gør det muligt for dig at lære et sprog effektivt. Lingvistisk forskning har nu i årtier vist deres effektivitet, men desværre har det vist sig at være en sværere opgave at finde en god frekvensliste. Det var det, der fik mig til at bruge 6 måneder på at udvikle min egen frekvensliste for at kunne undervise engelsk på en intelligent måde.

Frekvenslister, der er værd at nævne:

 • I vores produkter til engelskundervisning.
  • Click & Speak - alle de lærte ord er udvalgt efter deres hyppighed og er skabt specielt til lejligheden. Målet? At lære det engelske ordforråd gradvist, med de mest almindelige ord først, uden at overlade noget til tilfældighederne.
  • FrequencyList.com : den samme frekvensliste, der anvendes på Click & Speak, er nu tilgængelig gratis online. Du har adgang til fonetiske transskriptioner, du kan lytte til udtalen, se eller tilføje flotte eksempelvideoer (sange, filmscener ...), hvilket gør det sjovt at lære.
 • Mark Davies' arbejde, universitet på BYU.
  • Mark Davies' frekvensliste har været den eneste kvalitetsliste i lang tid.
  • Du har gratis adgang til en liste over de 5000 mest almindelige ord. Den fulde liste koster 90 dollars for den brede offentlighed og 45 dollars for studerende, og giver dig mulighed for at se alle de 5000 ord, der bruges i det talte sprog.
  • Ulempen ved disse lister er, at korpusset (den samling af tekster, der bruges til at analysere et sprog) er meget fokuseret på politik og ikke afspejler dagligdags engelsk meget.

Andre lister er for uorganiserede med for mange dubletter og et urealistisk ordforråd.

Lommeordbog

En anden billig mulighed er at købe en lommeordbog.

Lommeordbøger er designet til at være kompakte og indeholder derfor kun de mest almindeligt anvendte ord, udvalgt af ordbogens redaktører. Den, som jeg bruger til at lære ungarsk, indeholder f.eks. 5.000 ord og 10.000 definitioner. Det er ikke så praktisk som at have en frekvensliste, men det giver dig mulighed for at bladre i de 5.000 mest brugte ord.

En stor fejl, som du skal undgå

Når du har fået en god frekvensliste ved hånden, skal du læse den igennem for at se, hvor du står. Det giver dig en god idé om det arbejde, du stadig har foran dig, og giver dig mulighed for at organisere dig ved at vise dig, hvilke ord du stadig mangler at lære.

Og nu til den store fejl, som du for enhver pris skal undgå - at lære ord på egen hånd! At beherske engelsk betyder ikke at kende fem tusinde individuelle ord sammen med deres oversættelser på dit modersmål - nej!

At kende ordforrådet betyder at genkende og forstå ord klart i sætningssammenhæng for at kunne bruge dem, når du har brug for dem. Med andre ord skal du lære ordforråd på en naturlig måde.

Hvor mange engelske ord kan jeg lære om dagen?

Hvor mange ord på engelsk skal jeg lære hver dag? Før vi besvarer dette spørgsmål for udlændinge, der lærer engelsk, skal vi se på indfødte engelsktalende.

Engelsktalende

How many words do you need to speak English

Kilde: TestYourVocab (blog)

Du kan tjekke den interaktive version på hjemmesiden for flere detaljer, men for at opsummere:

 • Gennemsnittet er 382 ord om året.
 • Fra 4 til 15 år lærer børn og teenagere ca. 1 300 nye ord om året.
  • Det største højdepunkt er omkring 13-årsalderen med næsten 2.500 lærte ord på et år.
 • Mellem 16 og 20 år lærer unge voksne mellem 600 og 800 ord om året.
 • Mellem 20 og 50 år svinger antallet mellem 300 og 400 lærte ord om året.
 • Der er stor variation fra 50 år - mens nogle begynder at miste ordforråd, fortsætter andre med at tilegne sig hundredvis af nye ord.

Mens mange vil være fristet til at forklare alt dette med biologi (og ignorere de variationer, der viser det modsatte), vil jeg hellere forklare disse tal gennem adfærd. Hvis man altid gør det samme, lærer man ikke noget nyt; hvis man ikke bruger det, man har, mister man det. Det er desværre tilfældet for mange voksne.

Lad os sammenligne det med sport: Hvis du holder op med at træne, vil du uden tvivl komme i dårligere form end en, der fortsætter. Det er et valg for livet. Det betyder ikke, at vi ikke bliver ældre, men blot at vi høster, hvad vi sår. Hvis du har den holdning, at du er for gammel til at lære og ikke gør noget ved det, så er det det mål, du vil nå. Du kan i stedet øve dig i engelsk, fordi du ved, at du aldrig er for gammel til at lære, og at det er vigtigt at bruge din hjerne for at holde den i form.

I den forbindelse, hvordan kan det være, at børn lærer så mange ord? Fordi de ikke har noget valg! Børn og voksne lever i forskellige verdener. Børn har masser af fritid. De har brug for at opdage deres omverden, og de har brug for at klare sig godt i skolen. Voksne ved allerede en masse ting - hvilket er en fordel, så længe man ikke bliver snævertsynet. Problemet er, at de typisk har mindre fritid. Mens børns omgivelser presser dem til at lære, begrænser voksenverdenen væksten og begrænser læringen.

Det er op til os at tage fat på problemet med stagnation ved at handle.

Udlændinge, der lærer engelsk

Den fordel, som voksne har, er, at de ikke længere behøver at opdage deres omverden. Hvis man skal kalde et sødt lille kæledyr, der er "en kat" på engelsk, er det ikke et nyt begreb (selv om det er tilfældet for et lille barn). Det samme gælder for en masse ting.

Som voksen skal du først lære at udtrykke dig om ting, du allerede kender. Derefter vil du gerne fortsætte med at lære engelsk i stedet for på dit modersmål for at opbygge engelsksprogede færdigheder og berige dit liv.

Sammenlignet med modersmålstalere har voksne, der lærer engelsk i dag, den fordel, at teknologien har gjort enorme fremskridt. Spaced repetitionssystemer giver dig mulighed for at optimere din tid til repetition, sluge mere ordforråd og lære engelsk udenad i det lange løb.

Hvis man derudover lærer på en intelligent måde med det vigtige ordforråd først (frekvenslister), lærer det i sætningssammenhæng og med en progressiv grammatik, tror jeg oprigtigt, at man kan lære ord meget hurtigere på engelsk, end man gjorde på sit modersmål.

Endelig er det, vi lærer, klart og fuldstændig forståeligt, ikke kun hvad angår betydningen, men også hvad angår det talte sprog og fonetik, så jeg tror, at vi kan flytte denne grænse endnu længere.

Af alle disse grunde sætter jeg antallet af ord, du kan lære på engelsk, til:

14 ord om dagen.

Eller: 5.000 ord på et år.

Det er et holdbart og realistisk tempo for folk, der ønsker at mestre engelsk på et år.

Det var det med teorien ... men hvordan er det i praksis?

Målet om at lære 5.000 ord på engelsk på et år er blevet en realitet den dag, hvor de første brugere af Click & Speak afsluttede deres uddannelse i engelsk, et år efter at de var begyndt. Det var et stort arbejde, men de klarede det! De lærte 5 000 ord i forbindelse med 7 066 sætninger med 365 dialoger til hjælp.

Det spørgsmål, som nogle af jer måske stiller, er: Er det muligt at gøre mere? Hvis du også arbejder på fuld tid, nej.

Jeg udfordrer enhver til at lære mere end 5.000 ord på engelsk på et år, med deres betydning, udtale og være i stand til at bygge korrekte sætninger med alt dette ordforråd, ikke bare forstå det.

For at være ærlig, vil jeg endda udfordre enhver til at lære 5.000 ord på engelsk på et år uden Click & Speak, fordi kurset er optimeret og har gjort alt arbejdet for dig, ved at fortælle dig præcis hvilket ordforråd du skal studere hver dag.

Konklusion

Atlære engelsk ordforråd er en vidtstrakt opgave. At beherske engelsk betyder at vide, hvordan man bruger disse 5.000 ord. Du er nødt til at vide, hvordan du skal gribe det an.

 • Hvis du har travlt og vil lære engelsk på et år, skal du sigte mod at lære 14 nye ord om dagen.
 • Hvis du vil gøre det i et mere moderat tempo, skal du sigte mod at lære halvdelen af det, dvs. syv nye ord om dagen.

Under alle omstændigheder skal du huske på, at ud over disse tal er det konsistens, der tæller, for uden den er det umuligt at huske noget, og du spilder din tid.

Ved atvære regelmæssig bliver alting lettere, og du vil kunne bruge de ord, du har lært, når du har brug for dem.

Med andre ord, sigt efter at studere engelsk hver dag. Vi vil se, hvordan du gør det muligt i de næste artikler.

How many words do you need to speak English

Hvor mange ord har du brug for for at tale engelsk?

Se også

 • Click & Speak - det onlinekursus, som vil give dig mulighed for at mestre engelsk. Vi har skabt dette kursus for at give dig mulighed for at lære mest muligt engelsk på kortest mulig tid.

Hvad du kan se frem til:

Vi arbejder hårdt på at bringe de bedste artikler om at lære engelsk til dig! Hvis du kunne lide denne artikel om antallet af ord på engelsk, så hold øje med:

 • Hvor lang tid det tager at lære engelsk - svaret er i timer i stedet for år.
 • Hvordan man når et niveau som indfødt på engelsk
Profile picture for Fabien Snauwaert

Fabien Snauwaert

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 4:43 pm