Kaj pomeni gledanje na veliko? 🤔

45 najboljših televizijskih serij za učenje angleščine 📺

Read this article in English: The 45 best TV series to learn English 📺.

Se želite naučiti angleščine na zabaven način? Odkrijte naš seznam najboljših serij za učenje angleščine!

Vsi radi preživljamo čas ob gledanju razburljivih televizijskih serij. Toda ali se kdaj počutite malce krive? Se vam kdaj zdi, da zapravljate čas?

Danes bomo skupaj ugotovili, kako vam lahko gledanje televizijskih serij v angleščini pomaga pri učenju angleščine, in natančneje, katere televizijske oddaje bi morali gledati, da bi se naučili angleščine. Čaka vas prava poslastica! 🤩

Učenje angleščine z gledanjem televizijskih serij

Gledanje serij v izvirni različici vam bo pomagalo pridobiti pravilnejšo in bolj naravno izgovorjavo v angleščini, izboljšati slušno razumevanje (ker se boste navadili na način, kako govorijo rojeni govorci), skozi zanimive zgodbe se boste naučili sleng, izraze in kulturne značilnosti! Z gledanjem serij v angleščini boste resnično dobili najboljše iz obeh svetov, saj se boste učili, ne da bi se tega sploh zavedali.

Kaj naj storim, če ne razumem?

Kako se učiti angleščine z gledanjem televizijskih serij? Kaj storiti, če ne razumete oddaj v izvirnem jeziku?

Seveda je najboljši način za gledanje televizijskih serij, da bi se naučili angleščine, ta, da jih gledate v izvirnem jeziku brez podnapisov. Če pa še vedno težko sledite dialogom in dogajanju v oddaji, je bolje, da vklopite angleške podnapise namesto podnapisov v svojem jeziku! Pogosto razlog, da nečesa ne razumete, ni v tem, da ne poznate besed, temveč v tem, da igralci govorijo preveč dejstev, nejasno ali da je v ozadju preveč hrupa. Zahvaljujoč angleškim podnapisom boste lahko hkrati brali in poslušali, kaj govorijo liki. Z uporabo obeh čutil boste pomnožili svojo sposobnost razumevanja, kar vam bo pomagalo, da boste postopoma začeli gledati filme in televizijske oddaje brez podnapisov!

To sem dejansko storil tudi sam. Včasih moj cilj ni bil nujno učenje angleščine. Pravzaprav so bili podnapisi v mojem maternem jeziku na voljo šele nekaj dni po predvajanju novih epizod mojih najljubših serij. Ker sem preprosto komaj čakal, da vidim, kaj se bo zgodilo, sem si kljub dejstvu, da nisem vsega razumel, naložil podnapise v angleščini. Postopoma se je izkazalo, da jih ne potrebujem več, saj sem se navadil na način govora domačinov.

Televizijske serije so mi izjemno pomagale pri študiju angleščine in prepričan sem, da lahko to storijo tudi za vas! Ne skrbite, če na začetku ne boste vsega razumeli. Če bi razumeli 100 % vsebine, bi to pomenilo, da se ne bi naučili ničesar novega.**

Kje lahko gledam televizijske serije v angleščini?

Dobro, motivirani ste. Za učenje angleščine želite uporabljati televizijske serije, vendar ne veste, kje jih najti. Najbolj priljubljena platforma za predvajanje serij v angleško govorečem svetu je nedvomno Netflix. Verjetno ste zanj že slišali, vendar je tukaj tudi nekaj alternativ:

Ne glede na to, ali se odločite za učenje angleščine s pomočjo Netflixa ali druge platforme, je pomembna vaša motivacija! Samo za vas smo pripravili seznam najboljših televizijskih oddaj, ki jih lahko gledate, da bi izboljšali svojo angleščino! Dodajte ta članek med priljubljene in se k njemu vrnite vsakič, ko želite odkriti novo oddajo.

Binge-watching

Majhen odstavek sem želel nameniti temu, da vam razložim pojav binge-watching. To binge-watch pomeni, da precej časa preživite pred televizorjem (ali računalnikom) in gledate epizode televizijske oddaje eno za drugo.

  • I decided to binge-watch all the episodes of Game of Thrones I had missed - it took me all day!

Kot si lahko predstavljate, lahko to hitro preraste v zasvojenost... Če pa to počnete v angleščini namesto v svojem jeziku, je to odlična priložnost, da vadite angleščino bolj kot kdaj koli prej! Vse je odvisno od perspektive :)

The 45 best series to learn English
Kaj pomeni to binge watch?

Zdaj pa izberite najljubši žanr televizijske oddaje in Happy binge-watching!

Trilerji

Naš seznam začenjamo z najboljšimi angleškimi serijami trilerjev! Zaklenite svoja vrata!

The Wire (ZDA)

Svet drog, kot ga vidijo preprodajalci drog in policija. Ta televizijska oddaja vsebuje veliko žargona in besedišča, povezanega s svetom drog - junkies, dilerji, policisti, politiki itd. Na portalu IMDb je bila dolgo časa uvrščena med najboljše angleške televizijske serije vseh časov!

House of Cards (ZDA)

Politična televizijska oddaja, ki je odlična, če vas zanima učenje poslovnega besedišča v angleščini! Prav tako lahko bolje spoznate ameriški pravosodni sistem. Na začetku se morda zdi nekoliko zapletena, a ko se boste seznanili z novim besediščem, boste lahko začeli uživati v privlačni zgodbi!

Breaking Bad (ZDA)

Zgodba o učitelju kemije, ki so mu pred kratkim diagnosticirali raka in ki začne izdelovati in prodajati droge. Ta nepričakovani zasuk dogodkov povzroči koktajl jezikovnih registrov - nevtralnega, kriminalnega, s slengom, povezanim z drogami v angleščini.

Sherlock (ZDRUŽENO KRALJESTVO/ ZDA)

Sodobna različica pustolovščin junakov detektiva Sherlocka Holmesa iz 19. stoletja sira Conana Doyla. Televizijska oddaja, ki se odvija v Londonu konec 21. stoletja, ponuja razburljivo zgodbo, naglase, ki so so British, in dolge pogovore, polne duhovitosti!

Ozark (ZDA)

Resnična mojstrovina kriminalistične pripovedi - zgodba govori o finančnem načrtovalcu iz Chicaga, ki se mora z družino nenadoma preseliti na Ozarks. To je regija v osrčju ameriškega srednjega zahoda. Tam mehiški kartel opazi, da jih je oropal. Ta televizijska oddaja je odlična za vadbo razumevanja latinskoameriških in srednjezahodnih naglasov v angleščini!

Grozljivka

Nadaljujemo z najboljšimi grozljivkami v angleščini! Ni priporočljivo za šibke duše.

American Horror Story (ZDA)

Vsaka sezona ima svojo zgodbo. To pomeni nove like, nove naglase, nove načine govorjenja. Dialogi so zelo dostopni in ne bi potrebovali posebno visoke ravni znanja, da bi jim lahko sledili - to je idealno za učenje angleščine za začetnike!

The Haunting of Hill House (ZDA)

Če se sprašujete, katero Netflixovo oddajo gledati za učenje angleščine, vam priporočam tole - je grozljivka, od katere boste hitro postali odvisni! Združuje kratke, preproste dialoge s poglobljenimi monologi, ki zahtevajo bolj napredno raven. Lahko je odlična odskočna deska, da poskusite doseči višjo raven slušnega razumevanja.

The Walking Dead (ZDA)

Predstavljajte si apokaliptični svet, ki so ga preplavili zombiji. V tej peklenski distopiji ostaja le še eno vprašanje - kdo bo preživel? Oddaja temelji tudi na stripu, zato je jezik preprostejši od tistega, ki ga najdemo v Sherlock!

Telenovele

Prednost gledanja telenovel v angleščini je, da ne zahtevajo vse vaše pozornosti! Lahko jih predvajate na televiziji ali računalniku in hkrati počnete kaj drugega - telovadite, pospravljate, perete itd. Dialogi so navadno preprosti, zapleti pa... predvidljivi. Ker zgodbe niso zapletene, se lahko osredotočite na razumevanje jezika. To je nedvomno odličen žanr za učenje angleščine za začetnike!

Home and Away (Avstralija)

Odlično za vse, ki želijo v ozadju postaviti svetlobno predstavo. Oddaja spremlja življenje, ljubezen, veselje in žalost običajnih ljudi v Avstraliji. Z gledanjem lahko dobite boljšo predstavo o tem, kakšno je življenje v Avstraliji, in vadite razumevanje naglasa Aussie!

🦘 Aussie je slengovski izraz za nekoga ali nekaj, kar prihaja iz Avstralije.

Shortland Street (Nova Zelandija)

Spremljajte osebno in poklicno življenje bolnišničnega osebja iz Aucklanda. Okusite življenjski slog Kiwi in se naučite marsikaj o novozelandskem naglasu in slengu!

🥝 Kiwi je običajen slengovski izraz za nekoga ali nekaj, kar prihaja z Nove Zelandije.

Drame

Želite gledati drame v angleščini? Tukaj so naši najboljši izbori:

Orange Is the New Black (ZDA)

To je zgodba o tem, kako lahko zapor spremeni življenje. Raziščite bogato paleto običajnih naglasov, ki so v kinematografiji običajno premalo zastopani : črnski, južnjaški, italijanski in drugi.

Grey's Anatomy (ZDA)

Spremljajte osebno in poklicno življenje skupine pripravnikov na kirurgiji. Odlično, če se želite naučiti besedišča, povezanega z biologijo in anatomijo, v angleščini!

Suits (ZDA)

Če želite izboljšati svojo poslovno angleščino, je ta oddaja kot nalašč za vas! Če ste začetnik, verjetno ni idealno začeti s to oddajo, je pa odlična, če se želite začeti učiti o delovnem življenju v angleščini!

Dear White People (ZDA)

Na pretežno beli univerzi se skupina temnopoltih Američanov bori proti rasizmu in drugim vrstam diskriminacije. Natančen prikaz trenutne realnosti v ZDA, odličen za učenje razumevanja črnskih naglasov in slengov.

Dynasty (ZDA)

Opozorilo - to je različica iz leta 2017, ki izhaja iz televizijske oddaje iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Serija spremlja življenje dveh najbogatejših družin v ZDA, ki se borita za oblast. Ker so liki in okolje bolj iz višjega razreda, lahko v številnih prizorih pričakujete bolj prefinjen jezik in naprednejši jezikovni register.

Mad Men (ZDA)

Oddaja se dogaja v oglaševalski agenciji v New Yorku v 60. letih prejšnjega stoletja, zato boste izpostavljeni tako bolj retro različici angleščine kot marketinškemu jeziku! Razumevanje je pri večini oddaj nekoliko težje, saj so pogovori hitri in niso vedno jasni. To je odlična televizijska oddaja za napredne govorce.

You (ZDA)

Ljubezenska zgodba iz 21. stoletja, ki se vrti okoli interneta in družbenih medijev. Scenaristi so se odlično odrezali pri oblikovanju scenarija, ki deluje naravno in zaradi katerega je oddajo enostavno spremljati. Odlična za vadbo vsakdanje angleščine!

EastEnders (ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Ta televizijska serija vam bo predstavila življenje delavskega dela Londona, imenovanega East End. Če vas zanimajo britanski naglasi in veliko časa preživite v Londonu, vam bo ta oddaja v veliko pomoč pri privajanju na Cockney naglas!

Please Like Me (Avstralija)

Glavni junak te oddaje se imenuje Josh, zaplet pa se vrti okoli spoznanja, da je gej. Odkrijte besedišče LGBTQ+ v angleščini in hkrati vadite avstralsko angleščino!

Peaky Blinders (ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Ta televizijska oddaja se nahaja v Birminghamu v Angliji po drugi svetovni vojni in pripoveduje zgodbo o družini gangsterjev. Govori o kriminalu, vojni in diskriminaciji. Zares lahko začutite temačno vzdušje, ki je značilno za oddaje iz Velike Britanije, hkrati pa odkrivate številna britanska narečja!

REALITYHIGH (ZDA)

Tukaj je televizijska oddaja, ki je lahko zelo dragocena za učence angleščine, saj govori o internetu in uporablja veliko slengov iz družabnih omrežij. Gre za besedišče, ki ga srečujemo ves čas - hashtag, trending, follow in drugo.

The Crown (ZDRUŽENO KRALJESTVO/ ZDA)

Odkrijte lepote Anglije in angleškega življenja z zgodbo o mladi kraljici Elizabeti II! Še ena odlična oddaja za vadbo britanske angleščine.

Akcija/ pustolovščina

Čas za akcijo! Odkrijte najboljše akcijske in pustolovske televizijske oddaje v angleščini:

Game of Thrones (ZDA/ VB)

Čeprav vsi že poznajo to oddajo, bi bil zločin, če je ne bi vključili na ta seznam! Zagotovo ste jo že videli (večkrat), vendar morda le v svojem maternem jeziku. Namesto tega vam priporočam ogled Game of Thrones v angleščini! Zasedba igralcev z vsega sveta vas bo izpostavila različnim naglasom. Jezik je dokaj standarden, ne pretežak za razumevanje, še posebej glede na to, da že poznate zaplet, zdaj se lahko osredotočite le še na jezik!

The Umbrella Academy (ZDA)

Če imate radi superjunake in stripe, je ta oddaja kot nalašč za vas! Pripoveduje zgodbo o skupini superjunakov, ki se po smrti svojega očeta ponovno združijo. Oddaja ne vsebuje preveč žargona ali nepravilne slovnice, kar pomeni, da ji je razmeroma lahko slediti.

Vikings (Irska/Kanada)

Če radi gledate akcijo in vas zanima zgodovina, boste v tej televizijski oddaji zagotovo uživali! Kar zadeva jezik, lahko najdete besedišče, povezano z življenjem v vasi, jadranjem, bojevanjem, instrumenti, obredi, magijo in še veliko več!

Prison Break (ZDA/ ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Ta televizijska serija pripoveduje zgodbo o nedolžnem človeku, ki se znajde v zaporu. Njegov edini cilj je pomagati bratu, ki je prav tako zaprt, da pobegne. S tem pa se znajde v istem zaporu. Zaradi zaporniškega okolja, v katerem se zgodba odvija, se lahko pripravite na pogovorno različico angleščine in odkrivate besedišče, povezano s tem specifičnim področjem.

Rome (ZDRUŽENO KRALJESTVO/ ZDA)

Zaradi velikega števila prizorov s seksom in nasiljem je bila ta televizijska oddaja ob svoji premieri zelo kontroverzna. Vendar pa je doživela tudi nekaj velikih uspehov zaradi igre igralcev, napetega zapleta, zgodb o izdajstvu in čudovite zgodbe o prijateljstvu v starem Rimu. Žalostni boste, ko se bo končal!

Spartacus (ZDA)

Odkrijte svetovno znano zgodbo o gladiatorju Spartaku! Kar zadeva seks in nasilje, je oddaja primerljiva s Rome, vendar je zgodba še vedno tako očarljiva, da vas to ne sme motiti!

Resničnostne oddaje

Angleški resničnostni šovi so odličen vir za urjenje jezikovnih spretnosti, saj so običajno bolj specifični kot običajne oddaje. Naučite se lahko, kako se izražati v določenih situacijah, in izboljšate besedišče, povezano z določenimi področji, kot so kuhanje, fizični izzivi, življenje na kmetiji, vsakdanje življenje itd. Tukaj je nekaj predlogov:

The Great British Bake Off (ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Če bi radi izboljšali besedišče o kuhanju v angleščini s čudovitim britanskim naglasom, potem je ta oddaja ustvarjena za vas!

Survivor (ZDA)

Vsi že poznajo Survivor, saj ima skoraj vsaka država svojo različico te oddaje. Toda ali vam je kdaj padla na pamet ideja, da bi jo gledali v angleščini? Oglejte si, kaj počne ekipa, da bi preživela na otoku, uživajte v naravnem govoru, spontanih dialogih in pristnih reakcijah, da bi se naučili naravne angleščine!

Keeping up with the Kardashians (ZDA)

Ne glede na slab sloves je ta oddaja lahko koristna z jezikovnega vidika. Čeprav so Kardashianovi včasih ekstravagantni, predstavljajo del ameriškega prebivalstva, natančneje njihov način govora. Naučite se ameriških slengovskih besed, kot so like, literally, pogosti medmeti itd.

Fantazija

Preveč resničnosti? Tukaj je nekaj najboljših angleških fantazijskih televizijskih serij:

Stranger Things (ZDA)

Serija se dogaja v Indiani v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in pripoveduje o več nepojasnjenih dogodkih, ki so se tam zgodili. Ker se dogajanje ne odvija v sodobnem svetu, serija ne vsebuje veliko aktualnega slengovskega izrazja, zato lahko uživate v bolj "klasični" angleščini!

Once Upon a Time (ZDA)

Kaj bi se zgodilo, če bi se pravljice, ki jih vsi poznamo in imamo radi, dogajale v sedanjem svetu? Odkrijte imena princes v angleščini ter besedišče, povezano s čarovnijami, prekletstvi, začaranimi gozdovi itd.

Lucifer (ZDA)

Če imate radi kriminalne zgodbe, katerih reševanje je pravi izziv, vam priporočam, da si ogledate to oddajo. Oddaja je deloma policijska drama, deloma komedija, je lahkotna, izzivalna za um, a hkrati enostavna za spremljanje.

Skrivnosti

Naš seznam nadaljujemo s priporočili za angleške skrivnostne serije:

Bates Motel (ZDA)

Sodobna predzgodba romana Psycho, ki prikazuje razvoj psihe Normana Batesa v najstniških letih. Ker oddaja govori o duševnih težavah glavnega junaka, vsebuje veliko besedišča, povezanega s psihologijo in duševnimi boleznimi, za tiste, ki vas te teme zanimajo!

The Mentalist (ZDA)

Iluzionistu so umorili ženo in hčerko, zato skuša pomagati FBI pri reševanju teh zločinov. S tem upa, da bo ugotovil, kdo je odgovoren za umor njegove družine.

Riverdale (ZDA)

Če imate radi drame, skrivnosti in romantiko, imamo za vas presenečenje! Na spletni strani Riverdale boste lahko preverili vse te zahteve! Oddaja se odvija na podeželski srednji šoli, zato se boste ob njej nedvomno naučili tudi veliko slengovskih besedil.

How to Get Away with Murder (ZDA)

Izjemno zasvojljiva oddaja! Spremlja življenje skupine študentov prava in njihovega profesorja. Odlična je, če želite spoznati besedišče ameriškega pravosodnega sistema.

Broadchurch (ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Ta oddaja se vrti okoli preiskave o skrivnostnem umoru mladega fanta v majhnem obalnem mestu v Veliki Britaniji. Naučite se besedišča, povezanega s policijo in kriminalom!

13 Reasons Why (ZDA)

Oddaja, ki obravnava teme drame v srednji šoli, čustev in predvsem samomora.

Homeland (ZDA)

Bipolarni pripadnik Cie je prepričan, da je vojni ujetnik postal član Al Kaide in načrtuje teroristični napad na ameriškem ozemlju. Oddaja je izjemno zanimiva in omogoča učenje besedišča, povezanega s terorizmom, terorističnimi napadi, nasiljem. Teme, ki so žal še vedno aktualne v svetu, v katerem živimo zdaj.

Luther (ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Policijska drama, ki se odvija v Londonu. Vsaka epizoda se osredotoča na nov primer, zato vam nikoli ne bo dolgčas! To je odlična priložnost, da vadite razumevanje regionalnih naglasov v Združenem kraljestvu!

Znanstvenofantastični

Iščete angleške znanstvenofantastične serije? Zakaj ne bi začeli z...

Orphan Black (Kanada)

Ta oddaja ima več različnih tem, ki so vse vznemirljive in zanimive - pranje možganov, znanost in celo gensko izpopolnjevanje! Morda se vam bo zdela nekoliko zmedena, vendar vam zagotavljam, da boste postali zasvojeni že od prve epizode!

Black Mirror (ZDRUŽENO KRALJESTVO)

Kaj prinaša prihodnost? Trenutno je tehnologija povsod, toda ali nam je tako dejansko bolje? Epizode te distopične oddaje vas bodo pripravile do tega, da se boste spraševali in razpravljali o videnem!

Stargate SG-1 (ZDA/Kanada)

Ustanovljena je tajna civilna ekipa, SG-1, da bi raziskala druge planete s pomočjo nedavno odkritega Stargates. Če ste navdušeni nad vesoljem in astronomijo ter bi radi izboljšali svojo angleščino, je to oddaja za vas!

Pravkar ste odkrili najboljše serije v angleščini (po našem mnenju!) in kako se naučiti angleščine z Netflixom ali katero koli drugo platformo, ki vam je ljubša. Smo spregledali vašo najljubšo? Povejte nam jo v komentarjih!

Oglejte si tudi

  • Klikni in govori - tečaj, ki vam bo omogočil razumevanje televizijskih oddaj v angleščini!

Kmalu bo

  • Najboljše serije za učenje angleščine
  • Televizijske oddaje za vadbo britanske angleščine
  • Najboljši kanali na YouTubu za učenje angleščine
  • Najboljši kanali YouTube za vadbo angleščine
Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:32 pm