[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Najboljša metoda za enostavno učenje angleščine ✔️

Sedem najpogostejših napak pri učenju angleščine ❌

Read this article in English: Seven common mistakes when learning English ❌.

Sedem najpogostejših napak, ki se jim je treba izogniti pri učenju angleščine, in najboljša metoda učenja angleščine, s katero boste začeli napredovati!

Ste se več let učili angleščino, ne da bi pri tem kaj dosti napredovali? Nenehno iščete najboljšo metodo za učenje angleščine, ki vam bo omogočila hitro izboljšanje?

Skoraj vsaka metoda učenja angleščine obljublja isto: "Angleščine se boste naučili hitro in brezplačno, brez truda, enostavno, kot otroci!". Teh obljub pa ne morejo izpolniti. Ne pozabite, da lažne obljube delujejo le na tiste, ki jih poslušajo, kar še predobro ve vsak politik.

Zdaj pa preidimo k bistvu, v tem članku bomo odpravili slabe metode učenja angleščine, tako da ne boste več izgubljali časa.

Neorganizirano učenje

Se kdaj učite naključno besedišče in slovnico? S tem, ko se en dan učite cat, drugi dan pa hypercholesterolemia, ne sledite logičnemu vzorcu. Tudi učenje razlike med who in whom, čeprav še vedno niste usvojili Present Perfect, vam ne bo prav nič koristilo.

Ste se preveč osredotočili na branje, ne da bi vedeli dovolj o izgovarjavi? Učenje jezika samo z branjem, brez govorjenja, je recept za katastrofo. Ker je angleščina živ jezik, se morate potopiti v njene zvoke! Osredotočanje na govorjeni jezik ni samo pomembno, ampak je lahko celo osvobajajoče.

Vsaka dobra metoda učenja angleščine mora imeti strukturo, ki ji lahko sledite, da hitro dosežete svoje cilje. Obstaja naravni red, ki ga moramo spoštovati. Pomislite, kako otrok pridobiva znanje svojega maternega jezika. Najprej se nauči govorjenih zvokov. Nato se osredotoči na pisno strukturo. Tudi mi se najprej naučimo govorjenega jezika, šele nato se osredotočimo na pisnega. Pri besedišču moramo dati prednost najpogosteje uporabljenim angleškim besedam, nato pa redkejšim besedam, ki jih ne uporabljamo nujno vsak dan. Kar zadeva slovnico, je treba najprej usvojiti osnovne strukture in šele nato naprednejše.

Učenje vsega prek besedila

Besedilo, besedilo in še enkrat besedilo! V šoli ste se morda poskušali učiti tako, da ste si polnili glavo s pravili in jezikovnim gradivom, ki se je izkazalo za neuporabno za sporazumevanje. Če vam je to znano, ne ponavljajte iste napake pri samostojnem učenju angleščine.

Če si samo predstavljate, kako se besede izgovarjajo, namesto da bi to dejansko vedeli, tvegate, da boste na koncu imeli nerazumljiv naglas v angleščini. In če že od samega začetka razvijete slabe izgovorne navade, se jih boste pozneje veliko težje znebili.

Ta točka je povezana s prejšnjo. Angleški jezik ni fonetičen, besede se ne izgovarjajo tako, kot so zapisane. To je razlog, zakaj se ne smete preveč osredotočati na pisno različico.

Dobro, za trenutek pustite besedilo ob strani. V študij vključite zvok! S pomočjo interneta je izjemno enostavno najti pravilno izgovorjavo besed in lahko celo izberete, ali vam je ljubši ameriški ali britanski standard. Tukaj je nekaj koristnih virov:

Na teh spletnih straneh imate dostop do fonetičnih transkripcij, ki vam omogočajo, da se natančno naučite, kako se besede izgovarjajo. Najbolj priljubljen sistem, ki ga uporabljamo na Click & Speak in na tem blogu, je IPA (mednarodna fonetična abeceda). Če ga še vedno ne znate prebrati ali potrebujete pomoč, si lahko ogledate našo interaktivno infografiko!

Način, kako se naučiti pravilne izgovarjave, je zelo preprost. Ko se učite nove povedi, si jo predstavljajte kot glasbo. Bodite pozorni na intonacijo, ritem, poudarjene dele in artikulacijo. Teh vidikov ne zanemarite, saj z delom na zvokih v angleščini delate tudi na svojem naglasu. Le tako se boste naučili jasno govoriti in sčasoma celo pridobili skoraj domači naglas.

vadba angleščine samo enkrat na dan

Človeški spomin ni popoln in se slabša. Naši možgani niso zasnovani tako, da bi si zapomnili vse, temveč tako, da pozabijo tisto, kar se jim zdi nepomembno. To pojasnjuje, zakaj se včasih težko spomnimo nečesa, kar smo se naučili pred nekaj urami, minutami ali celo sekundami!

Kako se lahko izognete pozabljanju? Z rednim pregledovanjem novih informacij jih utrdimo. Če neko besedo vedno znova vidimo, si jo bomo bolje zapomnili, kot če jo vidimo enkrat. Zato je veliko bolje, da angleščino vadite večkrat na dan, kot pa samo enkrat. Z večkratnim učenjem vsak dan informacije ostanejo v naših možganih.

Morda se sprašujete - "Toda če eno uro na dan porabimo za učenje besedišča, je to bolje, kot če ne bi počeli ničesar, kajne?" Seveda, vendar to ni učinkovita metoda učenja angleščine. Če pa se učite ves dan z urejenimi presledki med posameznimi sejami ali sistemom razpršenega ponavljanja, ne boste več izgubljali časa s ponovnim učenjem besedišča samo zato, ker ste predolgo čakali s pregledom.

Vztrajam pri pomenu ponavljanja in preverjanja. Tudi nekaj minut na dan je bolje kot nič! Ponavljajte besedišče v metroju, na avtobusu, celo v kopalnici ... Namenite si nekaj časa čez dan. To bo bolj učinkovito in trajno.

Nudenje

Nudenje je sovražnik koncentracije. Težko se je učiti stvari, ne da bi se pri tem osredotočili. Če se pri učenju angleščine dolgočasite, ste lahko prepričani, da vaša metoda ni dobro prilagojena in vam ne bo prinesla želenih rezultatov.

Večinoma, zlasti v šoli, se tečaji osredotočajo predvsem na slovnico - Past perfect, Present Perfect Continuous, Future Perfect... Te teme niso ravno vznemirljive, kajne? Ko se ljudje poskušajo učiti z metodami samostojnega učenja, je lahko res težko najti vsebine, ki so primerne, prilagojene njihovi trenutni ravni.

Kako se izogniti dolgočasju in poskrbeti, da bo učenje jezika zabavno?

Na srečo je angleščina povsod okoli nas! Prepustite se eni od svojih strasti v angleščini. Na voljo je veliko virov, ki vam bodo omogočili, da si pri učenju ustvarite prijetno izkušnjo. Iskanje prilagodite svojim interesom. Da bi izboljšali bralno razumevanje, izberite spletne članke ali knjige v angleščini, ki vas zanimajo. Kar zadeva slušno razumevanje, so filmi, televizijske serije in podcasti bogati z besediščem in vam bodo omogočili vaditi vsakdanjo angleščino.

Počnite, kar radi počnete, vendar v angleščini.

Pasivno učenje

Čeprav sem pravkar povedal, da je gledanje filmov ali televizijskih oddaj dober način za izboljšanje angleščine, si nikakor ne smete reči - "Okej, tri ure sem gledal Netflix, to je dovolj, da izboljšam svojo angleščino". Ne, to je preveč pasivno. Če boste to počeli sami, vam to ne bo prineslo učinkovitih rezultatov, saj ne boste počeli nič drugega kot poslušali informacije, ki pogosto prehitro minejo. Niste neposredno vključeni v proces učenja, kar pojasnjuje, zakaj si na koncu ne zapomnite veliko.

Da bi se temu izognili, se osredotočite na aktivnejše načine učenja. V proces učenja se vključite z dejavnostmi, kot so raziskovanje, analiziranje, sporočanje, ustvarjanje, razmišljanje ali uporaba novih informacij.

Filmi, podcasti in televizijske serije so sicer dobri za izboljšanje slušnega razumevanja, vendar sami po sebi niso dovolj, če želite tekoče govoriti angleško. Da bi se naučili govoriti angleško v resničnem življenju, se morate naučiti določenih dejanj, in sicer pisanja, govorjenja in razmišljanja. Skratka, pripraviti se morate na scenarije iz resničnega življenja, ki zahtevajo uporabo angleščine. Ne oklevajte in v proces učenja v celoti vključite svoje možgane!

Učenje besed brez konteksta

Ali se učite posamezne besede brez konteksta? Se kdaj sprašujete, zakaj se vam zdi, da jih ne morete uporabiti v vsakdanjem sporazumevanju? Ali si kdaj poskušate zapomniti book in to run eno za drugo? Pravzaprav zapravljate čas.

Spomin deluje močno prek asociacij. Če se učite besed brez konteksta, torej na način, ki onemogoča ustvarjanje povezav med njimi, je to neučinkovito za vaš spomin in še otežuje učenje angleščine. Najslabše, kar lahko storite, je, da se jih učite po abecednem vrstnem redu ... na koncu boste vse zamenjali!

Po drugi strani pa ima učenje besed, ki so pomensko povezane, pomembno vlogo pri dobri metodi učenja angleščine.

Učite se besed, ki se ujemajo, ki jih lahko uporabljate skupaj, v kombinaciji ... in pojavile se bodo skupaj, pripravljene, da vam služijo, kadarkoli jih boste potrebovali. Na primer, besede rabbit, hunter, rifle se naučite hkrati s stavkom The hunter aimed his rifle at the rabbit.. Vaša metoda učenja angleščine vas mora učiti besedišče v kontekstu.

Brez motivacije

Če si prizadevate, da bi se vsak dan naučili petdeset besed, in se mučite s slovnico, ki na vaši ravni sploh ni pomembna, naredite korak nazaj in razmislite o svojem načinu učenja angleščine. Ali ste prepričani, da zaradi tega ne sovražite angleščine? Bodite previdni, saj bo to najverjetneje uničilo vašo motivacijo.

Kot poliglot tudi sam vem, kako poguben učinek ima lahko pomanjkanje motivacije. Ta je poleg dolgočasja drugi najhujši sovražnik koncentracije.

Učenje jezika poteka veliko bolje, če je zabavno! V tem primeru je to čudovita pustolovščina, ki vam odpira nova vrata in daje nove priložnosti. Brez motivacije si ne boste zapomnili, kaj se učite, in nikoli ne boste želeli začeti znova. Torej zapravljate svoj čas.

Po drugi strani pa, če vam je všeč "ekstremna" metoda, ki smo jo pravkar omenili, zelo dobro! Vsakdo je drugačen. Nedvomno bodo nekatere stvari delovale pri vas, pri drugih pa ne.

Za tiste, ki vse globlje tonete v tekoči pesek demotivacije, pa brez panike! Poskusite spremeniti ali prilagoditi svojo metodo in ne pozabite na razlog, zakaj ste se sploh odločili za učenje angleščine. Nikoli ne pozabite, kakšne so vaše ambicije, in ne opustite študija. Prišli ste že tako daleč! Škoda bi bilo, če bi se zdaj nehali izpopolnjevati.

Povzetek

Na kratko, kateri so slabi načini učenja angleščine?

Če ste...

 1. se učite na neorganiziran način
 2. se učite samo s pomočjo besedila
 3. vadite angleščino samo enkrat na dan
 4. se med učenjem dolgočasite
 5. se učite pasivno
 6. Učenje besed brez konteksta
 7. Ni motivacije

... potem zagotovo ne boste dosegli hitrih in učinkovitih rezultatov.

Na srečo so vam rešitve za te težave predstavljene v tem članku! :) Te metode niso revolucionarne, le pametno morate delati in biti potrpežljivi. Na internetu zagotovo obstajajo tudi druge, kot je na primer znana metoda učenja angleščine v spanju, vendar bom temo prevar pri učenju angleščine pustil za drug prispevek na blogu!

Delati se splača, zato se lotite dela! :)

Glej tudi

 • Click & Speak. Eden od zanimivih in učinkovitih načinov za izboljšanje znanja angleščine je oddaljen le en klik!
Profile picture for Ellie Wu

Ellie Wu

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:31 pm