Učenje angleščine doma

Kako se samostojno učiti angleščine ☕

Read this article in English: How to learn English on your own ☕.

Samostojno učenje angleščine je morda najboljša izbira za vas! Tukaj si preberite, kako korak za korakom izboljšate svojo angleščino sami doma!

Vsi živimo v svetu, polnem virov, informacij in priložnosti. Zato je učenje angleščine veliko lažje in dostopnejše kot kdaj koli prej. Danes si bomo skupaj ogledali, kako se lahko sami učite angleščine! V tem članku boste našli nasvete, uporabne tehnike in vire, ki vam bodo vse to omogočili!

Je učenje angleščine na lastno pest mogoče? Moja osebna zgodba...

Ali se je dejansko mogoče učiti angleščine od doma?

Jeziki so orodje, ki ga uporabljamo predvsem za medsebojno sporazumevanje. Zato bi se seveda težko naučili jezika, ne da bi ga kdaj uporabili ali govorili. Vendar lahko pri učenju sami pridete precej daleč - v udobju svojega doma lahko dosežete skoraj popolno raven razumevanja, tako pri branju kot pri poslušanju. S pomočjo interneta lahko obvladate pisni jezik in dosežete dobro raven govorjenja. Pri tem lahko raziskujete zgodovino, geografijo in splošno kulturo katere koli države, ki vas zanima!

Začel bom s svojo osebno zgodbo - kako sem se skoraj sam naučil dveh jezikov, angleščine in francoščine?

Vse se je začelo, ko sem bil star 6 ali 7 let. Kot vsak otrok sem rad gledal animirane oddaje na spletni strani Cartoon Network. Vendar so bile takrat vse te risanke na voljo samo v angleščini. V bolgarščini (mojem maternem jeziku) nisem mogel gledati nobene oddaje. Čeprav nisem ničesar razumel, sem počasi začel dobivati splošno predstavo, naučil sem se nekaj besed in fraz, predvsem pa sem se poglobil v angleški jezik - njegovo izgovarjavo, intonacijo, rabo itd.

Pozneje sem se začel učiti angleščino v šoli, kar je v Bolgariji precej intenzivno (prisegam, v nekem obdobju sem imel v šoli 20 ur angleščine na teden!). Naučil sem se veliko besedišča, slovnice, začel sem biti sposoben uporabljati angleščino, razumeti vse, kar sem prebral ali gledal, in povedati, kar sem hotel.

Govorjenje drugega jezika mi je odprlo oči - svet je veliko večji od naše države. Toliko stvari je treba odkriti, toliko ljudi spoznati, toliko hrane poskusiti, toliko literature prebrati! Znanje angleščine mi je omogočilo, da sem vse to začel raziskovati.

Prav tako se je okrepilo moje zanimanje za tuje jezike, pri čemer se nisem želel ustaviti - v šoli smo morali izbrati drugi jezik in moja izbira je bila francoščina. 🥖 Žal ta ni bil tako intenziven in izčrpen kot angleščina - naučila sem se le osnove, kar pa mi ni bilo dovolj! Želel sem razumeti pesmi v francoščini, želel sem brati klasike v izvirnem jeziku in želel sem se znati učinkovito sporazumevati s francosko govorečimi. Kupil sem knjige, naredil ogromno slovničnih vaj in se vsak dan učil besedišče.

Bilo je težko, frustrirajoče, pogosto sem imela občutek, da ne napredujem, vendar je bilo tudi navdihujoče, zabavno in slavila sem vsako majhno zmago.

Trenutno pa na univerzi opravljam dodiplomski študij skandinavskih jezikov, kjer študiram norveščino in švedščino.

Na moji poti mi je najbolj pomagala motivacija - od nekdaj me navdušujejo tuji jeziki in ideja o komunikaciji z ljudmi iz drugih držav in kultur, katerih miselnost in način življenja sta popolnoma drugačna od mojega. Z govorjenjem angleščine in francoščine sem postal bolj odprtega duha; ne obžalujem niti sekunde, ki sem jo posvetil učenju tujih jezikov!

Uporabljal sem vse, kar mi je prišlo pod roke - knjige, priročnike, videoposnetke, pesmi, filme, televizijske oddaje, spletne klepete itd. Učila sem se ure in ure, povsem sama, in nikoli mi ni bilo dovolj - bila sem odločena, da se bom naučila tekoče govoriti svoje ciljne jezike.

Menim, da sem dosegel visoko raven znanja angleščine in francoščine, ne da bi kdajkoli živel zunaj svoje države. Tudi nisem veliko potoval, edina angleško govoreča država, ki sem jo obiskal, je bila Škotska (za en teden), pet dni, ki sem jih preživel v Parizu, pa zagotovo ni bil razlog, da sem se naučil francosko. Zato se imam večinoma za samouka!

Lahko vam obljubim naslednje - če je to uspelo meni, potem lahko to storite tudi vi!

Kje začeti?

Cilji in miselnost

Izjemno pomembno je, da ste realistični, ko si postavljate cilje, še posebej, če se želite angleščine učiti sami. Veliko bolje je, če si rečete, da se boste učili 15 do 20 minut na dan, in se tega cilja res držite, kot pa da si rečete, da se boste vsak dan učili 2 uri, kar ni razumno. Da ne omenjam, da se boste vsakič, ko ne dosežete 2 ur vadbe, počutili obupane, demotivirane in tvegali, da boste opustili študij.

Zato si postavite cilje na spletni strani S.M.A.R.T.:

 • Specific: cilji, ki so dobro opredeljeni in jasni.
 • Measurable: cilji, ki so jasni in oprijemljivi; jasno morate videti, ali ste jih dosegli ali ne.
 • Action-oriented: vaši cilji morajo biti uporabni, ko jih enkrat dosežete. Na primer učenje besedišča, ki je pomembno za vaše življenje, ali branje knjig, ki so vam zanimive.
 • Realistic: prepričajte se, da imate dovolj sredstev, časa in energije za doseganje svojih ciljev.
 • Time-based: za dosego cilja morate nameniti dovolj časa, vendar ne preveč, saj boste na koncu zapravljali čas.

Imeti S.M.A.R.T. cilje in zdravo stanje duha je prav tako pomembno kot učenje besedišča in slovnice. Priporočam branje How to Learn English če ste motivirani, vendar ne veste, kje začeti z učenjem angleščine.

Čas

Koliko časa traja učenje angleščine? No, veliko!

Učenje angleščine je zahtevna dejavnost. Vsaka metoda, ki vam obljublja, da vas bo naučila angleščine v 30 dneh, je laž ter izguba časa in denarja.

Motivacija

imeti prave cilje, zdravo miselnost in dovolj časa je pomembno, toda ključ do uspeha je motivacija. če niste motivirani, če nimate dobrega razloga za učenje angleščine, ne le da se boste izredno težko naučili angleščine v svoji državi, ampak tudi v katerikoli angleško govoreči državi!

Razmislite o tem - zakaj se želite učiti angleščine? Je to hobi? Za službo? Za potovanja? Da boste lahko brali klasične romane v izvirnem jeziku? Da bi uživali v filmih in televizijskih oddajah v angleščini brez podnapisov? Razlogov je neskončno! Vsakič, ko se počutite nejevoljni, se spomnite, kateri so vaši razlogi za učenje angleščine, da boste našli motivacijo in navdih!

Tukaj je nekaj dobrih razlogov za učenje angleščine:

 • Lingua franca
  Angleščina je resnično postala univerzalni jezik na svetu. Ne glede na to, kam greste, če srečate neznanca, je skoraj gotovo, da vas bo samodejno ogovoril v angleščini.

 • Možnosti zaposlitve
  Ne glede na področje, na katerem delate, bo znanje angleškega jezika vedno vaša prednost. Skoraj vsa mednarodna podjetja uporabljajo angleščino kot interni jezik sporazumevanja.

 • Informacije

  Zabavno dejstvo - približno 25 % spletnih strani na internetu je v angleščini. To je najbolj priljubljen jezik na spletu.

Zakaj se želite naučiti angleščine ?

Nasveti in triki

Začetek: izgovorjava

Učenje angleške izgovarjave je nujno - čim prej, tem bolje. Zelo pogosta napaka, ki jo učenci delajo, je, da pri angleščini uporabljajo pravila in vzorce izgovarjave iz svojega jezika. To seveda ne deluje najbolje!

Prvič, angleški govorci težko razumejo, kaj govorite, če vaša izgovorjava ni pravilna, in drugič, težko boste razumeli govorjeno angleščino, če ne poznate zvokov tega jezika.

Vsak človek ima pri angleški izgovorjavi drugačne težave - morda se vam zdi zvok r /ɹ/ ali TH /θ/ težko izgovorljiv? Morda imate težave z naglasom v besedah?

Ne glede na to, kakšne so vaše težave, lahko na našem blogu raziskujete različne članke, ki se vedno osredotočajo na angleško izgovorjavo!

Izogibajte se prevajanju

... ali natančneje, izogibajte se dobesednim prevodom!

Eden najtežjih delov učenja novega jezika je, da se moramo naučiti razmišljati na nov način, pri čemer angleščina ni izjema. Naučiti se morate novih idiomatskih izrazov. Besedni red je drugačen. Slovničnih časov ne uporabljamo na enak način. Tudi šale, ki so smešne v vašem jeziku, v angleščini morda sploh ne bodo delovale!

Če ste mentalno pripravljeni na to, da bodo stvari drugačne - zlasti na začetku -, da jih ne boste razumeli in da jih boste morali sprejeti, bo učenje angleščine za vas lažja naloga.

Sprejmite nov način gledanja na stvari. Navadite se na to, da v angleščini včasih dežuje "mačka in pes"...

Slovnica

Učenje besedišča zahteva veliko časa in energije. Zato skrbno izbirajte svoje bitke! Ne učite se besed, ki jih ne boste pogosto uporabljali - to je izguba vašega časa! Razmislite o tem - ali pogosto govorite o živalih? Ali vsak dan govorite o kravah, konjih ali opicah?(Morda, če delate v živalskem vrtu ali ste veterinar? )

Kaj pa gospodinjski predmeti? Skoraj prepričan sem, da se med naslednjim potovanjem v ZDA ne boste pogovarjali o zobnih ščetkah ali stropih! Zato morate pametno izbrati besedišče, ki se ga boste učili. Izberite tisto, kar vam bo najbolje služilo v vsakdanjem življenju!

Metoda Klikni in govori uporablja pravilo 20-80 (znano tudi kot Paretovo načelo), po katerem se 20 % besed uporablja 80 % časa! Ne boste zapravljali časa z učenjem besed, ki jih ne boste potrebovali, temveč se osredotočite na pristno in uporabno besedišče!

Slovnica

Ali poznate dele govora? Ali veste, kaj so samostalniki, pridevniki in glagoli? Če je odgovor ne, vam svetujem, da se posvetite tej temi, saj vam bo to v veliko pomoč pri učenju angleščine (in kateregakoli drugega jezika). Nismo več otroci in se res ne moremo učiti kot oni, brez pravil in brez slovnice. Če boste imeli bolj analitičen pristop, boste bolje razumeli.

Na srečo angleška slovnica ni preveč zapletena. Samostalniki nimajo spola (kot v španščini, francoščini ali nemščini), prav tako ni slovničnih primerov (kot v ruščini). Pridevniki se ne ujemajo s samostalniki, kar pomeni, da na primer pridevnik blue ostane enak, ne glede na to, kakšna je beseda, ki jo opisuje!(Medtem ko v, recimo, francoščini obstajajo različice - bleu, bleue, bleus, bleues!)

Včasih so angleški glagoli lahko slovnično zahtevni. V angleščini je kar nekaj slovničnih časov in nekateri med njimi so precej redki in nimajo ustreznikov v številnih jezikih.

Med najpogostejšimi težavami, s katerimi se srečujejo učenci, so stvari, kot je izbira med Simple Past in Present Perfect ali učenje nepravilnih glagolov.

Svetujem vam, da se sprijaznite s tem, da je angleška slovnica drugačna od tiste v vašem jeziku. Morda se to zdi nekaterim samoumevno, vendar ne vsem. Potrebujete čas, da se navadite na nov način izražanja - sprva bo težko, a potem nadvse koristno!

Ko se naučite novega slovničnega časa v angleščini, preberite vse načine njegove uporabe in poiščite primere, ki ponazarjajo vsako uporabo! Lepo je poznati teorijo, toda pravila boste osvojili tako, da boste naučeno videli in uporabili v kontekstu.

Drugi nasveti

Pri samostojnem učenju angleščine je pomembno, da se znate organizirati. Torej...

Vedeti, kaj morate storiti, da bi se naučili angleščine, je pomembno, toda vedeti, česa pri učenju NE smete početi, je lahko še bolj koristno!

Tehnike in viri

Živimo v času, ko imamo vsi dostop do vsega, kar si želimo, vključno z angleškimi govorci! Uživamo lahko v istih vsebinah kot oni in se v največji možni meri izpostavljamo jeziku ter se učimo angleščine od doma, brez odhoda in brez učitelja.

Tukaj je nekaj načinov za vadbo angleščine doma:

Filmi in televizijske oddaje

Ameriški filmi in britanske komedije so nedvomno najboljši na svetu! Svetujem vam, da ne gledate nobenih sinhroniziranih različic, ampak se raje čim bolj izpostavite izvirnemu jeziku. Razlogov za to je več - navadili se boste na izgovorjavo in intonacijo rojenih govorcev, vadili boste slušno razumevanje, pilili boste besedišče in seveda boste uživali v izvirni različici filmov!

Sitcom lahko gledate v angleščini! Izvirna različica je vedno bolj smešna, saj številnih šal ni mogoče prevesti.

Če se odločite za učenje angleščine s televizijskimi oddajami in filmi v izvirni različici, jih je lahko težko razumeti. S to težavo se lahko soočite tako, da jih gledate s podnapisi. Postopoma se boste navadili na govorjeno angleščino in v nekem trenutku jih sploh ne boste več potrebovali!

Poslušanje z razumevanjem

Kako lahko sami izboljšate slušno razumevanje? Tukaj je nekaj tehnik, ki jih lahko uporabite:

Pesmi

S petjem in zabavo lahko pri učenju pridete daleč! V angleško govorečih državah se ustvarja najboljša glasba, zato se lahko učite z besedili svojih najljubših pesmi in z glasnim petjem. To vam bo v veliko pomoč pri izboljšanju izgovarjave!

Avdio

Angleščina ni fonetični jezik. To pomeni, da nikoli ne morete vedeti, kako izgovoriti besedo, samo če vidite, kako se piše. Zato je nujno, da nove besede in fraze, ki se jih učite, slišite, zlasti če se učite sami, ločeno od rojenih govorcev.

Dober način, da se navadite na angleško izgovorjavo, je narekovanje v angleščini ali poslušanje zvočnih posnetkov v spletnih slovarjih, kot je na primer Wiktionary.

Filmi brez podnapisov

Gledanje filmov v izvirni različici je najboljši način za vadbo slušnega razumevanja, seveda pa je to na začetku lahko težko! Zlasti na začetku boste razumeli zelo malo. Zato priporočam gledanje filmov s podnapisi v angleščini! Še vedno bo težko, vendar vam lahko zagotovim, da se boste na to hitro navadili! Bodite potrpežljivi in dosledni in nikakor vam ne bo spodletelo!

Pomanjkanje bolgarskih podnapisov za moje najljubše filme in televizijske oddaje je bil razlog, da sem se navadil na govorjeno angleščino. Takrat je bilo to nadležno in skoraj boleče, zdaj pa mi ni žal, da je bilo tako, bilo je blessing in disguise!

Branje in poslušanje hkrati

Govorjeni jezik se precej razlikuje od pisanega, to je gotovo. Toda kaj naj storite, če dobro razumete pisni jezik, a imate težave z razumevanjem govorjenega? Lahko na primer poslušate zvočne knjige v angleščini in jih hkrati berete. S tem se boste hitro navadili na način govorjenja rojenih govorcev, saj boste videli besede, ki jih slišite - korak za korakom boste prenehali potrebovati pisno podporo!

Branje in razumevanje

Kako lahko v angleščini močno obogatite svoj besedni zaklad in izboljšate črkovanje? Z veliko branja.

To so lahko romani in pesmi, pa tudi recepti, kratke zgodbe, članki in celo... internetni memi!

Ni pomembno, kje ste, branje je branje!

Morda bi radi več brali v angleščini, vendar ne veste, kje začeti? Na srečo smo za to že poskrbeli! Odkrijte, kje lahko najdete knjige v angleščini!

Govorjenje in pisanje

Vem, vem, ta članek berete zato, ker se želite naučiti samo angleščine! Toda, ali je to res mogoče? Konec koncev jeziki obstajajo kot orodje za sporazumevanje z drugimi. Če želite napredovati, ga morate uporabljati!

Nekaj odličnih načinov za vadbo pisne angleščine je vodenje dnevnika v angleščini, v katerega lahko vsak dan pišete v angleščini, ali pa morda iskanje angleško govorečega prijatelja v pismu. Če že imate dobro raven angleščine in želite vaditi konverzacijske spretnosti, lahko to storite, ne da bi sploh zapustili svoje mesto! Angleško govoreči so povsod in zagotovo lahko najdete skupnost v svoji bližini. Če res živite sredi ničesar, je vedno na voljo Skype.

Pogovarjajte se sami s seboj!

... ali pa razmišljajte v angleščini.

Na začetku se vam bo to morda zdelo čudno, vendar vam bo na dolgi rok zagotovo pomagalo! Tudi če se niste naučili ničesar novega, se boste navadili uporabljati angleščino - hitreje boste izražali svoje misli in tvorili stavke. Morda se vam zdi, da ne govorite dovolj dobro angleško, da bi to storili, vendar če pomislite, je večina naših misli povsem osnovnih. "Moram kupiti kruh", "Zanima me, kaj počne moj prijatelj ..." itd. Za pretvorbo teh misli v angleščino vam res ni treba biti strokovnjak! In to lahko storite sami, doma ali na poti!

Pri tem boste opazili, katere besede vam še manjkajo, in jih lahko poiščete v slovarju. To je odlična metoda, saj pokaže, kakšne so vaše vrzeli v angleškem jeziku, in tako boste izvedeli, kaj morate v resnici storiti, da boste lahko govorili angleško.

Težko je doseči visoko raven znanja angleščine, ne da bi se z nekom pogovarjali, vendar lahko z uporabo prve metode za učenje angleščine s poudarkom na fonetiki na svetu pridete zelo daleč: Klikni in govori.

Ta metoda vam bo pomagala poiskati besede, si zapomniti vse bistveno besedišče s pravilno izgovarjavo in osvojiti slovnico na intuitiven način, vse to v udobju vašega doma.

Če se še vedno počutite izgubljeni in ne veste, kje začeti pot v angleščino, vam priporočam, da si preberete knjigo How to Learn English. Ta priročnik vam bo pomagal razumeti, kako se učiti jezika, ugotoviti, kaj deluje, in kako to uporabiti v vašem konkretnem primeru.

Očitno je nemogoče, da bi v enem samem članku povedali vse o tej temi. Ne oklevajte in z nami delite svoje zgodbe, vire, tehnike in nasvete za učenje angleščine doma! Kaj ste storili vi, da ste se sami naučili angleščine?

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:33 pm