[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Lær engelsk derhjemme

Sådan lærer du engelsk på egen hånd ☕

Read this article in English: How to learn English on your own ☕.

At lære engelsk alene er måske den bedste løsning for dig! Her er hvordan du kan forbedre dit engelsk alene hjemme, trin for trin!

Vi lever alle i en verden fuld af ressourcer, information og muligheder. Det gør det meget nemmere og mere tilgængeligt end nogensinde at lære engelsk. I dag vil vi sammen se, hvordan du selv kan lære engelsk! I denne artikel kan du finde tips, nyttige teknikker og ressourcer, som vil gøre alt dette muligt!

Er det muligt at lære engelsk på egen hånd? Min personlige historie...

Er det faktisk muligt at lære engelsk hjemmefra?

Sprog er et værktøj, som vi primært bruger til at kommunikere med hinanden. Så det ville naturligvis være svært at lære et sprog uden nogensinde at bruge eller tale det. Du kan dog komme ret langt i dine studier helt alene - du kan nå et forståelsesniveau, både hvad angår læsning og lytning, som er næsten perfekt i dit eget hjem. Du kan beherske det skrevne sprog, og du kan nå et godt niveau i tale takket være internettet. På den måde kan du udforske historien, geografien og den generelle kultur i et hvilket som helst land, som du er interesseret i!

Jeg vil starte med min personlige historie - hvordan har jeg lært to sprog, engelsk og fransk, næsten helt alene?

Det hele startede, da jeg var 6 eller 7 år gammel. Som alle andre børn elskede jeg at se tegnefilmsserier på Cartoon Network. Men på det tidspunkt var alle disse tegnefilm kun tilgængelige på engelsk. Jeg kunne ikke se noget program på bulgarsk (mit modersmål). Selv om jeg ikke forstod noget som helst, begyndte jeg lidt efter lidt at få den generelle idé, jeg lærte nogle få ord og sætninger, men vigtigst af alt havde jeg fordybet mig i det engelske sprog - dets udtale, intonation, brug osv.

Senere begyndte jeg at studere engelsk i skolen, og det er ret intensivt i Bulgarien (jeg sværger, på et tidspunkt havde jeg 20 engelsktimer i skolen om ugen!). Jeg lærte en masse ordforråd, en masse grammatik, og jeg begyndte at kunne bruge engelsk, forstå alt, hvad jeg læste eller så, og sige, hvad jeg ville.

At tale et andet sprog åbnede mine øjne - verden er meget større end vores eget land. Der er så mange ting at opdage, så mange mennesker at møde, så meget mad at smage, så meget litteratur at læse! At kunne engelsk gav mig mulighed for at begynde at udforske alt dette.

Det fik også min interesse for fremmedsprog til at vokse, og jeg ønskede ikke at stoppe der - i skolen skulle vi vælge et andet sprog, og mit valg blev fransk. 🥖 Desværre var det ikke lige så intensivt eller udtømmende som engelsk - jeg lærte kun det grundlæggende, og det var ikke nok for mig! Jeg ville forstå sange på fransk, jeg ville læse klassikere på deres originalsprog, og jeg ville kunne kommunikere effektivt med fransktalende. Jeg købte bøger, jeg lavede et væld af grammatikøvelser og studerede ordforråd hver dag.

Det var hårdt, frustrerende, jeg havde ofte indtryk af, at jeg ikke gjorde fremskridt, men det var også inspirerende, sjovt, og jeg fejrede hver eneste lille sejr.

Og i øjeblikket er jeg ved at tage en bachelor i skandinaviske sprog på universitetet, hvor jeg studerer norsk og svensk.

Det, der hjalp mig mest på min rejse, var min motivation - jeg har altid været fascineret af fremmedsprog og tanken om at kommunikere med mennesker fra andre lande og kulturer, som har en mentalitet og livsstil, der er helt anderledes end min. At tale engelsk og fransk har gjort mig mere åben i mit sind; jeg fortryder ikke et eneste sekund, som jeg har brugt på at lære fremmedsprog!

Jeg har brugt alt, hvad jeg kunne få fat i - bøger, manualer, videoer, sange, film, tv-udsendelser, onlinechats osv. Jeg studerede i timevis, helt på egen hånd, og jeg kunne aldrig få nok af det - jeg var fast besluttet på at lære at tale mine målsprog flydende.

Jeg mener, at jeg har nået et højt niveau i både engelsk og fransk uden nogensinde at have boet uden for mit eget land. Jeg har heller ikke rejst så meget, det eneste engelsktalende land, jeg har besøgt, var Skotland (i en uge), og de 5 dage, jeg tilbragte i Paris, var bestemt ikke årsagen til, at jeg lærte fransk. Så jeg betragter mig selv for det meste som autodidakt!

Jeg kan love dig dette - hvis jeg kunne gøre det, så kan du også!

Hvor skal man starte?

Mål og mentalitet

Det er ekstremt vigtigt at være realistisk, når du sætter dig et mål, især hvis du ønsker at lære engelsk på egen hånd. Det er meget bedre at sige til dig selv, at du vil studere i 15-20 minutter om dagen, men virkelig holde dig til det mål, end at sige, at du vil studere i 2 timer hver dag, hvilket ikke er rimeligt. For ikke at nævne, at hver gang du ikke når de 2 timers øvelse, vil du føle dig modløs og demotiveret, og du risikerer at opgive dine studier.

Så sæt dig S.M.A.R.T. mål:

 • Specific: mål, som er veldefinerede og klare.
 • Measurable: mål, som er klare og håndgribelige; du skal tydeligt kunne se, om du har nået dem eller ej.
 • Action-oriented: dine mål skal være brugbare, når du har nået dem. At lære ordforråd, som er relevant for dit liv, eller at læse bøger, som er interessante for dig, for eksempel.
 • Realistic: sørg for, at du har nok ressourcer, tid og energi til at nå dine mål.
 • Time-based: du skal afsætte nok tid til at nå dit mål, men ikke for meget, for så ender du med at spilde din tid.

Det er lige så vigtigt at have S.M.A.R.T. mål og en sund sindstilstand som at lære ordforråd og grammatik. Jeg anbefaler at læse How to Learn English hvis du er motiveret, men ikke ved, hvor du skal begynde at lære engelsk.

Tid

Hvor meget tid tager det at lære engelsk? Tja, en hel del!

At lære engelsk er en krævende aktivitet. Enhver metode, der lover at lære dig engelsk på 30 dage, er en løgn, spild af tid og penge.

Motivation

Det er vigtigt at have reelle mål, en sund mentalitet og nok tid, men nøglen til succes er motivation. hvis du ikke er motiveret, hvis du ikke har en god grund til at lære engelsk, vil det ikke kun være ekstremt svært at lære engelsk i dit eget land, men det vil også være tilfældet i ethvert engelsktalende land!

Tænk over det - hvorfor vil du gerne lære engelsk? Er det en hobby? For at arbejde? For at rejse? For at du kan læse klassikere på originalsproget? For at kunne nyde film og tv-serier på engelsk uden undertekster? De mulige grunde er uendelige! Hver gang du føler dig modløs, så husk dig selv på, hvad dine grunde til at lære engelsk er, så du kan finde din motivation og inspiration!

Her er et par gode grunde til at lære engelsk:

 • Lingua franca
  Engelsk er virkelig blevet det universelle sprog i verden. Uanset hvor du tager hen, hvis du møder en fremmed, er det næsten sikkert, at vedkommende automatisk vil tale til dig på engelsk.

 • Jobmuligheder
  Uanset hvilket område du arbejder inden for, vil det altid være en fordel for dig at kunne engelsk. Næsten alle internationale virksomheder bruger engelsk som deres interne kommunikationssprog.

 • Oplysninger

  Sjovt faktum - ca. 25 % af alle websteder på internettet er på engelsk. Det er det mest populære sprog på nettet.

Hvorfor vil du lære engelsk?

Tips og tricks

Begyndelsen: udtale

Det er etmust at lære om engelsk udtale - jo før, jo bedre. En meget almindelig fejl, som eleverne begår, er at anvende udtale regler og mønstre fra deres eget sprog, når de taler engelsk. Det fungerer naturligvis ikke særlig godt!

For det første kan det være svært for engelsktalende at forstå, hvad du siger, hvis din udtale ikke er korrekt, og for det andet vil det være svært for dig at forstå talt engelsk, hvis du ikke er fortrolig med sprogets lyde.

Alle mennesker har forskellige problemer med den engelske udtale - måske synes du, at r-lyden /ɹ/ eller TH -lyden /θ/ er svær at udtale? Eller måske kæmper du med ords stress?

Uanset hvad dine vanskeligheder måtte være, kan du udforske de mange forskellige artikler på vores blog, som altid fokuserer på engelsk udtale!

Undgå at oversætte

... eller mere specifikt, undgå ordrette oversættelser!

En af de sværeste dele af det at lære et nyt sprog er, at vi skal lære at tænke på en ny måde, og engelsk er ingen undtagelse. Du er nødt til at lære nye idiomatiske udtryk. Ordrækkefølgen er anderledes. Vi bruger ikke de grammatiske tider på samme måde. Selv vittigheder, som er sjove på dit sprog, fungerer måske slet ikke på engelsk!

Hvis du er mentalt forberedt på, at der vil være ting, der er anderledes - især i begyndelsen - ting, som du ikke vil forstå, ting, som du bare må acceptere, så vil det blive en nemmere opgave for dig at tilegne dig engelsk.

Accepter denne nye måde at se tingene på. Væn dig til, at det på engelsk nogle gange regner "cats and dogs" ...

Ordforråd

At lære ordforråd kræver en masse tid og energi. Så vælg dine kampe med omhu! Lad være med at lære ord, du ikke vil bruge ofte - det er spild af din tid! Tænk over det - taler du ofte om dyr? Taler du om køer, heste eller aber hver dag?(Måske hvis du arbejder i en zoologisk have eller hvis du er dyrlæge?)

Hvad med husholdningsgenstande? Jeg er næsten sikker på, at du ikke vil tale om tandbørster eller lofter under din næste rejse til USA! Det er derfor, du skal vælge det ordforråd, du vil lære, med omtanke. Vælg det, der vil tjene dig bedst i din hverdag!

Click & Speak-metoden anvender 20-80-reglen (også kendt som Pareto-princippet), ifølge hvilken 20 % af ordene bruges 80 % af tiden! Du vil ikke spilde din tid på at lære ord, som du ikke får brug for, men i stedet fokusere på autentisk og nyttigt ordforråd!

Grammatik

Kender du talemåderne? Ved du, hvad navneord, adjektiver og verber er? Hvis svaret er nej, vil jeg råde dig til at arbejde med dette emne, for det vil være en enorm hjælp for dig i dine engelskstudier (og i alle sprog). Vi er ikke børn længere, vi kan ikke rigtig lære som dem, uden regler og uden grammatik. Hvis du har en mere analytisk tilgang, vil du forstå bedre.

Heldigvis er engelsk grammatik ikke alt for kompliceret. Navneord har ikke noget køn (som på spansk, fransk eller tysk), og der er heller ikke nogen grammatiske tilfælde (som på russisk). Vi får ikke adjektiver til at stemme overens med navneord, hvilket betyder, at f.eks. blue forbliver det samme, uanset hvilket ord det beskriver!(Mens der på f.eks. fransk er variationer - bleu, bleue, bleus, bleues!)

Nogle gange kan engelske verber være grammatisk udfordrende. Der er en hel del grammatiske tider på engelsk, og nogle af dem er ret sjældne og har ikke tilsvarende på mange sprog.

Ting som at vælge mellem Simple Past og Present Perfect eller at lære uregelmæssige verber er blandt de mest almindelige vanskeligheder, som eleverne står over for.

Jeg vil råde dig til at acceptere, at den engelske grammatik er anderledes end den i dit sprog. Det virker måske indlysende for nogle, men ikke for alle. Du har brug for tid til at vænne dig til en ny måde at udtrykke dig på - det vil være svært i starten, men super givende bagefter!

Når du lærer en ny grammatisk tid på engelsk, skal du læse alle de måder, den kan bruges på, og finde eksempler, der illustrerer hver brug! Det er rart at vide noget om teorien, men den måde at mestre reglerne på er ved at se og bruge det, du har lært, i en sammenhæng.

Andre tips

Atvide, hvordan man lærer engelsk på egen hånd, handler om at vide, hvordan man organiserer sig selv. Så...

Det er vigtigt at vide, hvad du skal gøre for at lære engelsk, men det kan være endnu mere gavnligt at vide, hvad du IKKE skal gøre i dine studier!

Teknikker og ressourcer

Vi lever i en tid, hvor vi alle har adgang til alt, hvad vi ønsker, herunder engelsktalende! Vi kan nyde det samme indhold som dem og udsætte os selv for sproget i maksimal grad og lære engelsk hjemmefra, uden at skulle rejse væk og uden lærer.

Her er nogle måder at øve sig på engelsk derhjemme:

Film og tv-serier

Amerikanske film og britiske komedier er uden tvivl de bedste i verden! Jeg vil råde dig til ikke at se nogen eftersynkroniserede versioner, men hellere udsætte dig selv så meget som muligt for originalsproget. Der er flere grunde til at gøre dette - du vil vænne dig til de indfødte taleres udtale og intonation, du vil øve dig i at lytteforståelse, du vil arbejde på dit ordforråd, og du vil naturligvis nyde den originale version af film!

Du kan se sitcoms på engelsk! Den originale version er altid sjovere, fordi mange af vittighederne ikke kan oversættes.

Når du vælger at lære engelsk med tv-serier og film i originalversionen, kan det være svært at forstå. En måde at imødegå denne vanskelighed på, er at se med undertekster. Lidt efter lidt vil du vænne dig til det talte engelsk, og på et tidspunkt vil du ikke engang have brug for dem!

Lytteforståelse

Hvordan kan du forbedre din lytteforståelse på egen hånd? Her er nogle teknikker, du kan bruge:

Sange

Du kan komme langt i dine studier ved at synge og have det sjovt! De engelsktalende lande producerer noget af den bedste musik, så du kan lære med dine yndlingssanges tekster og ved at synge højt. Det vil hjælpe dig enormt meget med at forbedre din udtale!

Lyd

Engelsk er ikke et fonetisk sprog. Det betyder, at du aldrig kan vide, hvordan et ord skal udtales, bare ved at se, hvordan det staves. Derfor er det vigtigt at høre de nye ord og sætninger, du lærer, især hvis du lærer på egen hånd, isoleret fra indfødte talere.

En god måde at vænne sig til den engelske udtale på er at lave diktater på engelsk eller lytte til lydoptagelser i onlineordbøger som f.eks. Wiktionary.

Film uden undertekster

At se film i originalversion er den bedste måde at øve lytteforståelse på, men det kan selvfølgelig være svært i starten! Især i begyndelsen vil du forstå meget lidt. Derfor vil jeg anbefale dig at se film med undertekster på engelsk! Det vil stadig være svært, men jeg kan forsikre dig om, at du hurtigt vil vænne dig til det! Vær tålmodig og konsekvent, og du vil på ingen måde fejle!

Manglen på bulgarske undertekster til mine yndlingsfilm og tv-serier var årsagen til, at jeg vænnede mig til talt engelsk. Det var irriterende og næsten smertefuldt på det tidspunkt, men nu fortryder jeg ikke, at det var tilfældet, det var en blessing in disguise!

Læs og lyt samtidig

Det talte sprog er helt anderledes end det skrevne, det er helt sikkert. Men hvad skal man gøre, hvis man forstår det skrevne sprog godt, men har svært ved at forstå det talte sprog? Du kan f.eks. lytte til lydbøger på engelsk, mens du læser dem samtidig. Ved at gøre det vil du hurtigt vænne dig til den måde, som indfødte talere taler på, ved at se de ord, du hører - lidt efter lidt vil du ikke længere have brug for den skriftlige støtte!

Læsning og forståelse

Hvordan kan du massivt berige dit ordforråd og forbedre din stavning på engelsk? Ved at læse en masse.

Det kan være romaner og digte, men også opskrifter, noveller, artikler og endda... Internet memes!

Det er ligegyldigt, hvor du er, læsning er læsning!

Måske vil du gerne læse mere på engelsk, men ved ikke, hvor du skal begynde? Heldigvis har vi allerede taget hånd om det! Find ud af, hvor du kan finde bøger på engelsk!

Tale og skrive

Jeg ved det, jeg ved det, du læser denne artikel, fordi du vil lære engelsk alene! Men, er det virkelig muligt? Når alt kommer til alt, eksisterer sprog som et redskab til at kommunikere med andre. Du er nødt til at bruge det for at gøre fremskridt!

Nogle gode måder at øve sig i at skrive engelsk på skrift er at føre en dagbog på engelsk, hvor du kan skrive hver dag på engelsk, eller måske finde en engelsktalende penneven, der taler engelsk. Hvis du allerede har et godt niveau af engelsk, og du ønsker at øve dine konversationsevner, kan du gøre det uden at forlade din by! Der er engelsktalende mennesker overalt, og du kan helt sikkert finde et fællesskab tæt på dig. Hvis du virkelig bor midt ude i ingenting, er der altid Skype.

Tal med dig selv!

... eller tænk på engelsk.

Det kan virke underligt i starten, men det vil helt sikkert hjælpe dig i det lange løb! Selv om du ikke har lært noget nyt, vil du vænne dig til at bruge engelsk - du vil hurtigere kunne udtrykke dine tanker og danne dine sætninger. Måske tror du, at du ikke taler engelsk godt nok til at gøre det, men hvis du tænker over det, er de fleste af vores tanker ret grundlæggende. "Jeg skal købe brød", "Jeg spekulerer på, hvad min ven laver..." osv. Man behøver ikke rigtig at være ekspert for at omsætte disse tanker til engelsk! Og du kan gøre det på egen hånd, derhjemme eller mens du er på farten!

Ved at gøre det vil du opdage, hvilke ord du stadig mangler, og du kan slå dem op i en ordbog. Dette er en fantastisk metode, fordi den viser , hvilke huller du har i dit engelsk, og dermed lærer du, hvad du virkelig skal gøre for at kunne tale engelsk.

Det er svært at opnå et højt niveau i engelsk uden at tale med nogen, men du kan komme meget langt ved at bruge den første metode til at lære engelsk med fokus på fonetik i verden: Click & Speak.

Denne metode vil hjælpe dig med at finde dine ord, lære alt det vigtige ordforråd med den korrekte udtale udenad og tilegne dig grammatik på en intuitiv måde, alt sammen hjemmefra.

Hvis du stadig føler dig fortabt og ikke ved, hvor du skal starte din engelskrejse fra, vil jeg anbefale dig at læse bogen How to Learn English. Denne guide vil hjælpe dig med at forstå, hvordan man lærer et sprog, finde ud af, hvad der virker, og hvordan du kan anvende det i dit specifikke tilfælde.

Det er naturligvis umuligt at sige alt, hvad der er om dette emne i en enkelt artikel. Tøv ikke med at dele dine egne historier, ressourcer, teknikker og tips til at lære engelsk derhjemme med os! Hvad har du gjort for at lære engelsk på egen hånd?

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 4:45 pm