[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Научете английски у дома

Как да научите английски самостоятелно ☕

Read this article in English: How to learn English on your own ☕.

Изучаването на английски език сам може да бъде най-добрият вариант за вас! Ето как да подобрите своя английски у дома сам, стъпка по стъпка!

Ние всички живеем в свят, пълен с ресурси, информация и възможности. Това прави изучаването на английски език много по-лесно и по-достъпно от всякога. Днес ще гледаме заедно., как да научите английски самостоятелноезик ! В тази статия можете да намерите съвети, полезни техники и ресурси, които ще направят всичко възможно!

Възможно ли е самостоятелно да научите английски език? Моята лична история...

Наистина ли е възможно Научете английски от дома?

Езиците са инструмент, който използваме предимно за комуникация един с друг. Така че, естествено, би било трудно да научите езика, без да го използвате или говорите. Въпреки това, можете да стигнете доста далеч в ученето сами - можете да постигнете ниво на разбиране като четене , толкова слушане, което е почти перфектно в уюта на собствения ви дом. Можете да овладейте писмения език и да достигне добро ниво разговорен реч благодарение на интернет. По този начин можете да научите историята, географията и общата култура на всяка страна, която ви интересува!

Ще започна с моята лична история. - как научих два езика, английски и френски почти напълно самостоятелно?

Всичко започна, когато бях на 6 или 7 години. Подобно на всяко дете, обичах да гледам анимационни предавания по телевизията. Cartoon Network По това време обаче всички тези карикатури бяха достъпни само на английски език. Не можех да гледам нито една програма на български (родния ми език). Въпреки че не разбирах нищо, малко по малко започнах общо представяне, научих няколко думи и фрази, но най-важното е, че потопен в английски език-той произношение, интонация, хранене и т. н.

По-късно започнах да уча английски в училище и това е доста интензивно в България (кълна се, в един момент имах 20 часа английски в училище на седмица!). Научих много речник, много граматика, започнах използване на английскиезик, разбирам всичко, което четох или гледах, и да кажа всичко, което исках.

Разговорът на втори език ми отвори очите-светът е много по-голям от нашата собствена страна. Има толкова много неща, за да открият, толкова много хора, за да се срещнат, толкова много храна, за да се опита, толкова много литература, за да прочетете! Владеене на английски език ми позволи да започне да изследва всичко това.

Това също засили интереса ми към чуждите езици и не исках да спра там - в училище трябваше да изберем втори език и моят избор беше френски. 🥖 За съжаление, това не беше толкова интензивно или изчерпателно, колкото английския-научих само основите и това не ми беше достатъчно! Исках да разбера песните на френски език, исках да прочета класиката на оригиналния език и исках да мога да общувам ефективно с местните френски. Купувах книги, правех много граматически упражнения, учех речник всеки ден.

Беше трудно, разочароващо, често имах впечатлението, че не постигам никакъв напредък, но също така беше вдъхновяващо, забавно и празнувах всяка малка победа.

И в момента получавам бакалавърска степен по скандинавски от университета, където изучавам норвежки и шведски език.

Това, което ми помогна най-много за пътуването ми, беше мотивацията ми - винаги съм бил очарован от чужди езици и идеята да общувам с хора от други страни и култури, които имат манталитет и начин на живот съвсем различни от моите. Владеенето на английски и френски ме направи по-отворен; не съжалявам за секундата, която посветих на изучаването на чужди езици!

Използвах всичко, което можах да намеря. -книги, ръководства, видеоклипове, песни, филми, телевизионни предавания, онлайн чатове и др. никога не ми е липсвало. - бях решен да се науча да говоря свободно на целевите си езици.

Вярвам, че съм постигнал високо ниво както на английски, така и на френски език езици, никога не живеят извън страната си. Аз също не пътувах толкова много, единствената англоезична страна, която посетих, беше Шотландия (за една седмица), а 5-те дни, които прекарах в Париж, определено не бяха причината, поради която научих френски. Така че, мисля, че съм, в по-голямата си част, самоук!

Мога да ти обещая това, ако мога да го направя . , и ти можеш да го направиш!

Откъде да започна?

Цели и манталитет

Изключително важно е да бъдеш реалист, когато си поставяте цел, особено ако искате да научите английски сами. Много по-добре е да си кажете, че ще упражнявате 15-20 минути на ден, но всъщност се придържайте към тази цел, вместо да казвате, че ще упражнявате 2 часа всеки ден, което не е разумно. Да не говорим, че всеки път, когато не достигнете 2 часа практика, ще се почувствате обезкуражени, демотивирани и рискувате да се откажете.

Така че, комплект S.M.A.R.T. цел:

 • Specific: цели, които са ясно дефинирани и ясни.
 • Measurable: цели, които са ясни и осезаеми; трябва ясно да видите дали сте ги постигнали или не.
 • Action-oriented: вашите цели трябва да бъдат полезни, след като ги постигнете. Например, изучаването на лексика, която е свързана с ваш живот, или четене на книги, които ви интересуват.
 • Realistic: уверете се, че имате достатъчно ресурси, време и енергия, за да постигнете целите си.
 • Time-based: трябва да посветите доста време, за да постигнете целта си, но не прекалено много, защото в крайна сметка ще загубите времето си.

Имам S.M.A.R.T. целите и здравословното състояние на ума са също толкова важни, колкото изучаването на лексиката и граматиката. Препоръчвам да прочетете How to Learn English ако имате мотивация, но не знаете къде да започнете да учите английски език.

Час

Колко време отнема изучаването на английски език? Ами ... , доста!

Изучаването на английски език е отговорна професия. Всеки метод, който обещава да ви научи на английски за 30 дни, е лъжа, загуба на време и пари.

Мотивация

Важно е да имате реални цели, здравословен манталитет и достатъчно време, но ключът към успеха е мотивацията. ако нямате мотивация, ако нямате основателна причина да учат английски език, не само ще бъде изключително трудно да учат английски език в собствената си страна, но това също ще имат място във всеки един англоезичен страна!

Помислете за това - защо искате да научите английски? Това хоби ли е? На работа? Пътуване? Значи можете да четете класиката на оригиналния език? Наслаждавайте се на филми и телевизионни предавания на английски език без субтитри? Възможните причини са безкрайни! Всеки път, когато се чувствате обезкуражени, напомнете си какви са вашите причини да научите английски, за да намерите мотивацията и вдъхновението си!

Ето някои добри причини да научите английски език:

 • Lingua franca
  Английският наистина се превърна в универсален език в света. Където и да отидете, ако срещнете непознат, почти сигурно той автоматично ще ви говори на английски.

 • Възможности за заетост
  Независимо от вашата област, владеенето на английски език винаги ще бъде предимство за вас. Почти всички международни компании използват английски като свой вътрешен език за комуникация.

 • Информация

  Забавен факт - около 25% от сайтовете в интернет са на английски език. Това е най-популярният език в интернет.

Че Вие Искате ли да научите английски?

Съвети и трикове

Начало: произношение

Изучаване на английски произношение е задължително - колкото по-скоро, толкова по-добре. Много често срещана грешка, която студентите правят, е да прилагат правила за произношение и модели от собствения си език, когато говорят английски. Естествено, това не работи много добре!

Първо, може да е трудно за англоговорящите да разберат какво казвате, Ако произношението Ви е погрешно, и второ, ще бъдете трудно разберете разговорен английски, ако не сте запознати със звуците на езика.

Всеки човек е изправен пред различни трудности с английското произношение-може би ще намерите R звук /ɹ/ или TH звук /θ/ трудно ли е да се формулира? Или може би се борите с вербален стрес?

Каквито и да са вашите трудности, можете да разгледате много статии в нашият блог, които винаги са посветени на английското произношение!

Избягвайте превода

... или по-конкретно, избягвайте буквалния превод!

Една от най-трудните части от изучаването на нов език е, че трябва да се научим мисли по нов начин, и английският не е изключение. Трябва да научите нови идиоматични изрази. Редът на думите е различен. Ние не използваме граматически времена по същия начин. Дори вицове, които са смешни на вашия език, може да не работят на английски език изобщо!

Ако сте психически подготвени за неща, които ще бъдат различни - особено в началото - неща, които няма да разберете, неща, които просто ще трябва да приемете, тогава овладяването на английски език ще бъде по-лесна задача за вас.

Приемете този нов поглед върху нещата. Свикнете с факта, че на английски понякога вали "котки и кучета"...

Запас от думи

Изучаването на речника изисква много време и енергия. Добре., изберете внимателно битките си! Не учете думи, които няма да използвате често-това е загуба на време! Помислете за това-често ли говорите за животни? Говорите ли за крави, коне или маймуни всеки ден? (Може би, ако работите в зоологическа градина или ако сте ветеринарен лекар?)

Какво ще кажеш за битови предмети? Сигурен съм, че няма да говорите за четки за зъби или тавани по време на следващото си пътуване до Съединените щати! Ето защо трябва да изберете речник, който ще научите разумно. Изберете това, което ще ви служи най-добре в ежедневието си!

Метод Click & Speak прилага правилото 20-80 (известно още като принципа на Парето), според което 20% от думите се използват в 80% от случаите! Няма да губите времето си в изучаване на думи, които няма да ви трябват, а ще се съсредоточите върху автентичен и полезен речник!

Синтаксис

Знаете ли части от речта? Знаете ли какви са съществителните, прилагателните или глаголите? Ако отговорът е "не", бих ви посъветвал да работите по тази тема, защото това ще ви помогне да научите английски (и всеки език). Ние вече не сме Деца, Не можем да учим като тях, без правила и без граматика. Ако имате по-аналитичен подход, ще разберете по-добре.

За щастие английската граматика не е твърде сложен. Съществителните не са от рода (както на испански, френски или немски език) и няма граматически случаи (както на руски език). Ние не принуждаваме прилагателните да се съгласуват с съществителните, което означава, например, че, blue остава непроменена, каквато и да е думата, която описва! (Докато, Да речем, има вариации на френски език - bleu, bleue, bleus, bleues!)

Понякога английски глагол могат да бъдат граматически сложни. Има доста граматически времена на английски език, а някои от тях са доста редки и нямат еквиваленти в много езици.

Неща като избор между Simple Past или Present Perfect или изучаването на неправилни глаголи е една от най-често срещаните трудности, пред които са изправени учениците.

Бих ви посъветвал да приемете, че английската граматика е различна от граматиката на вашия език. Това може да изглежда очевидно за някои, но не за всички. Нуждаете се от време, за да свикнете с нов начин на самоизразяване - отначало ще бъде трудно, но след това много полезно!

Когато научите ново граматическо време на английски език, чета всички начини да го използвате и намерете примери, илюстриращи всяка употреба! Хубаво е да знаете за теорията, но начинът да овладеете правилата е Вижте и използвайте това, което сте научили в контекста.

Други съвети

Знаейки как да научите самостоятелно английски език е всичко за това как да се организирате. ..

Знаейки какво трябва да направите, за да научите английски, е важно, но знаейки какво не трябва да правите, докато учите, може да бъде още по-полезно!

Методи и ресурси

Живеем във време , когато всички ние имаме достъп до всичко, което искаме, включително англоговорящи! Можем да се наслаждаваме на същото съдържание като тях и да се разкрием максимално на езика, както и да научим английски у дома, без да напускаме дома и без учител.

Ето няколко начина практикувайте английски у дома:

Филми и телевизионни предавания

Американските филми и британските комедии са без съмнение най-добрите в света! Бих ви посъветвал да не гледате дублираната версия, а да се запознаете с езика на оригинала колкото е възможно повече. Има няколко причини за това - ще свикнете с произношение и интонация роден език, потренируетесь в разбиранетопо слух, да работят върху вашия речник и, разбира се, ще се насладите на оригиналната версия на филмите!

Можете да гледате ситком на английски език! Оригиналната версия винаги е по-забавна, защото много вицове не могат да бъдат преведени.

Когато решите да научите английски чрез телевизионни предавания и филми в оригиналната версия, това може да е трудно да се разбере. Начинът да се справите с тази трудност е да гледате със субтитри. Малко по малко ще свикнете с говоримия английски език и в един момент дори няма да имате нужда от тях!

Разбиране на слуха

Как можете подобрете разбирането си сам ли? Ето някои техники, които можете да използвате:

Текст

Можете да стигнете далеч в ученето, като пеете и се забавлявате! Англоезичните страни произвеждат някои от най-добрите музикални парчета, така че можете да научите с текстовете на любимите си песни и пее на глас. Това ще ви помогне много подобряване на произношението си!

Аудио

Английският не е фонетичен език. Това означава, че никога няма да можете да научите как се произнася думата, просто като я видите да се пише. Ето защо е така важно слушането на нови думи и фрази, които научавате, особено ако се учите сами, е изолирано от местните хора.

Добър начин да свикнете с английското произношение е да диктувате на английски или да слушате запис в онлайн речници като Уикиречник, например.

Филми без субтитри

Гледането на филми в оригиналната версия е най-добрият начин да практикувате разбиране на слуха, но със сигурност в началото може да е трудно! Особено в началото, ще разберете много малко. Ето защо бих препоръчал гледайте филми със субтитри на английскиезик ! Това все още ще бъде трудно, но мога да ви уверя, че бързо ще свикнете с това! Бъдете търпеливи и последователни и няма да се провалите за нищо!

Липсата на български субтитри за любимите ми филми и телевизионни предавания беше причината да свикна с говоримия английски език. Това беше досадно и почти болезнено по онова време, но сега не съжалявам, че беше така, беше blessing in disguise!

Прочетете и слушайте едновременно

Говоримият език е много различен от писмения, това е сигурно. Но какво ще стане, ако разбирате добре писмения език, но имате трудности при разбирането на говоримия език? Можете например, чуя аудиокнига на английски език, докато ги четете едновременно. По този начин, бързо ще свикнете с начина, по който медиите говорят език, виждайки думите, които чувате-малко по малко ще спрете да се нуждаете от писмена подкрепа!

Четене и разбиране

Как можете значително да обогатите речника си и да подобрите правописа на английски език? Четейки много.

Те могат да бъдат романи и стихове, както и рецепти, истории, статии и дори... Интернет меми!

Няма значение къде се намирате, четенето си е четене!

Може би искате да прочетете повече на английски, но не знаете откъде да започнете? За щастие вече сме се погрижили за това! Науча, къде да намерите книги на английскиезик !

Говорене и писане

Знам, знам, че четете тази статия, защото искате да научите английски сам! Но дали това наистина е възможно? В края на краищата езиците съществуват като инструмент комуникация с други хора. Трябва да го използвате, за да се постигне напредък!

Някои чудесни начини да практикувате писмен английски-водете дневник на английскиезик , където можете да пишете всеки ден на английски език, или може би да се намери англоговорящ приятел чрез кореспонденция. Ако вече имате добро ниво на английски език и искате да практикувате комуникационните си умения, можете да го направите, без дори да напускате града си! Англоговорящите са навсякъде и определено можете да намерите общност близо до вас. Ако наистина живеете в пустошта, винаги има Skype.

Говори си сам!

.. или мислете английски.

В началото може да изглежда странно, но в дългосрочен план определено ще ви помогне! Дори ако не сте научили нищо ново, ще свикнете използване на английски език-изразявайте мислите си и оформяйте изречения по-бързо. Може би си мислите, че не говорите достатъчно добре английски, за да го направите, но ако мислите за това, повечето от нашите мисли са доста прости. "Трябва да купя хляб", " Чудя се какво прави моят приятел..."и т. н. наистина не е нужно да сте експерт, за да преведете тези мисли на английски! И можете да го направите сами, у дома или на път!

Като направи това, ще забележите кои думи все още ви липсват, и можете да ги гледате в речника. Това е чудесен метод, защото показва, какви са вашите английски пропуски език, и по този начин ще научите това, което наистина трябва да направите, за да говорят английски.

Трудно е да се постигне високо ниво на владеене на английски език, без да се говори с никого, но можете да преминете много далеч, като използвате първият метод за изучаване на английски език с акцент върху фонетиката в света: кликнете и говорете.

Този метод ще ви помогне да намерите точните думи, да запомните целия необходим речник с правилното произношение и интуитивно да научите граматиката, без да напускате дома си.

Ако все още се чувствате изгубени и не знаете откъде да започнете пътуването си по английски език, бих препоръчал да прочетете тази книга How to Learn English Това ръководство ще ви помогне разберете как да научите език, научете какво работи и как да го приложите към конкретния случай.

Очевидно е невъзможно да се каже всичко по тази тема в една статия. Чувствайте се свободни да споделите с нас собствените си истории, ресурси, техники и съвети за изучаване на английски у дома! Че Вие направи, за да научите английски себе си?

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: May 25, 2021, 12:44 pm