[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
 • Correct your pronunciation in English
 • Learn sentences from daily life
 • Memorize for good
 • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Thuis Engels leren

Hoe leer je Engels in je eentje ☕

Read this article in English: How to learn English on your own ☕.

Alleen Engels leren is misschien wel de beste optie voor jou! Hier is hoe u uw Engels alleen thuis kunt verbeteren, stap voor stap!

We leven allemaal in een wereld vol bronnen, informatie en mogelijkheden. Dit maakt het leren van Engels veel gemakkelijker en toegankelijker dan ooit. Vandaag gaan we samen kijken hoe je zelf Engels kunt leren! In dit artikel vind je tips, handige technieken en bronnen die dit allemaal mogelijk maken!

Is Engels leren in je eentje mogelijk? Mijn persoonlijke verhaal...

Is het eigenlijk mogelijk om Engels te leren vanuit huis?

Talen zijn een instrument dat we vooral gebruiken om met elkaar te communiceren. Het is natuurlijk moeilijk om een taal te leren zonder deze ooit te gebruiken of te spreken. Toch kunt u heel ver komen in uw studie in uw eentje - u kunt een niveau van begrip bereiken, zowel lezen als luisteren, dat bijna perfect is in het comfort van uw eigen huis. U kunt de geschreven taal beheersen en u kunt een goed niveau van spreken bereiken dankzij het Internet. Op die manier kun je de geschiedenis, de geografie en de algemene cultuur verkennen van elk land waarin je geïnteresseerd bent!

Ik zal beginnen met mijn persoonlijke verhaal - hoe heb ik twee talen geleerd, Engels en Frans bijna helemaal alleen?

Het begon allemaal toen ik 6 of 7 jaar oud was. Zoals elk kind keek ik graag naar tekenfilms op Cartoon Network. Maar in die tijd waren al die tekenfilms alleen in het Engels beschikbaar. Ik kon geen enkel programma in het Bulgaars (mijn moedertaal) bekijken. Ook al begreep ik er niets van, beetje bij beetje begon ik het algemene idee te begrijpen, ik leerde een paar woorden en zinnen, maar het belangrijkste was dat ik me had verdiept in de Engelse taal - de uitspraak, de intonatie, het gebruik, enz.

Later begon ik Engels te studeren op school en dat is vrij intensief in Bulgarije (ik zweer het, op een gegeven moment had ik 20 lessen Engels per week op school!). Ik leerde veel woordenschat, veel grammatica, ik begon in staat te zijn om Engels te gebruiken, alles te begrijpen wat ik las of zag en te zeggen wat ik wilde.

Het spreken van een tweede taal opende mijn ogen - de wereld is veel groter dan ons eigen land. Er zijn zoveel dingen te ontdekken, zoveel mensen te ontmoeten, zoveel te eten om te proberen, zoveel literatuur om te lezen! Door Engels te kennen kon ik dat allemaal beginnen te ontdekken.

Mijn belangstelling voor vreemde talen werd er ook groter door en daar wilde ik het niet bij laten. Op school moesten we een tweede taal kiezen en mijn keuze viel op het Frans. Helaas was dit niet zo intensief of uitputtend als Engels - ik leerde alleen de basis en dat was niet genoeg voor mij! Ik wilde liedjes in het Frans kunnen verstaan, ik wilde de klassieken in hun oorspronkelijke taal kunnen lezen, en ik wilde efficiënt kunnen communiceren met Franstaligen. Ik kocht boeken, deed heel veel grammatica oefeningen, bestudeerde elke dag de woordenschat.

Het was moeilijk, frustrerend, ik had vaak de indruk dat ik geen vooruitgang boekte, maar het was ook inspirerend, leuk, en ik vierde elke kleine overwinning.

En momenteel volg ik een bachelor Scandinavische talen aan de universiteit, waar ik Noors en Zweeds studeer.

Wat me het meest geholpen heeft in mijn reis was mijn motivatie - ik ben altijd gefascineerd geweest door vreemde talen en het idee om te communiceren met mensen uit andere landen en culturen die een totaal andere mentaliteit en levensstijl hebben dan ik. Engels en Frans spreken heeft me ruimdenkend gemaakt; ik heb geen seconde spijt van de tijd die ik heb besteed aan het leren van vreemde talen!

Ik gebruikte alles wat ik te pakken kon krijgen - boeken, handleidingen, video's, liedjes, films, tv-programma's, online chats, enz. Ik studeerde urenlang, helemaal alleen, en ik kon er nooit genoeg van krijgen - ik was vastbesloten om mijn doeltalen vloeiend te leren spreken.

Ik geloof dat ik een hoog niveau in zowel Engels als Frans heb bereikt zonder ooit buiten mijn eigen land te hebben gewoond. Ik heb ook niet veel gereisd, het enige Engelssprekende land dat ik heb bezocht was Schotland (voor een week) en de 5 dagen die ik in Parijs heb doorgebracht waren zeker niet de reden waarom ik Frans heb geleerd. Dus, ik beschouw mezelf, voor het grootste deel, als autodidact!

Ik kan je dit beloven - als ik het kon, dan kan jij het ook!

Waar moet ik beginnen?

Doelen en mentaliteit

Het is uiterst belangrijk om realistisch te zijn als je jezelf een doel stelt, vooral als je in je eentje Engels wilt leren. Het is veel beter om tegen jezelf te zeggen dat je 15 tot 20 minuten per dag zult studeren, maar je ook echt aan dat doel te houden, in plaats van te zeggen dat je elke dag 2 uur zult studeren, wat niet redelijk is. Om nog maar te zwijgen van het feit dat elke keer dat je die 2 uur niet haalt, je je ontmoedigd en gedemotiveerd zult voelen en je het risico loopt je studie te staken.

Stel dus S.M.A.R.T. doelen:

 • Specific: doelen die goed gedefinieerd en duidelijk zijn.
 • Measurable: doelen die duidelijk en tastbaar zijn; je moet duidelijk kunnen zien of je ze hebt bereikt of niet.
 • Action-oriented: je doelen moeten nuttig zijn als je ze bereikt hebt. Bijvoorbeeld het leren van woordenschat die relevant is voor uw leven, of het lezen van boeken die u interesseren.
 • RealisticZorg ervoor dat je genoeg middelen, tijd en energie hebt om je doelen te bereiken.
 • Time-based: je moet genoeg tijd uittrekken om je doel te bereiken, maar niet te veel, want dan verspil je je tijd.

S.M.A.R.T. doelen hebben en een gezonde gemoedstoestand is net zo belangrijk als het leren van woordenschat en grammatica. Ik raad aan om te lezen How to Learn English als je gemotiveerd bent, maar niet weet waar je moet beginnen met Engels leren.

Tijd

Hoeveel tijd kost het leren van Engels? Nou, heel veel!

Engels leren is een veeleisende bezigheid. Elke methode die belooft om u Engels te leren in 30 dagen is een leugen, verspilling van tijd en geld.

Motivatie

Het hebben van echte doelen, een gezonde mentaliteit en genoeg tijd is belangrijk, maar de sleutel tot succes is motivatie. als je niet gemotiveerd bent, als je geen goede reden hebt om Engels te leren, zal het niet alleen extreem moeilijk zijn om Engels te leren in je eigen land, maar het zal ook het geval zijn in elk Engels sprekend land, ook!

Denk er eens over na - waarom wil je Engels leren? Is het een hobby? Voor uw werk? Om te reizen? Om klassiekers in de oorspronkelijke taal te kunnen lezen? Om te genieten van films en TV shows in het Engels zonder ondertitels? De mogelijke redenen zijn eindeloos! Telkens als u zich ontmoedigd voelt, herinner uzelf eraan wat uw redenen zijn om Engels te leren om zo uw motivatie en inspiratie terug te vinden!

Hier zijn een paar goede redenen om Engels te leren:

 • Lingua franca
  Engels is echt DE universele taal in de wereld geworden. Het maakt niet uit waar je heen gaat, als je een vreemde tegenkomt, is het bijna zeker dat ze automatisch in het Engels tegen je zullen praten.

 • Kansen op werk
  Ongeacht je vakgebied, Engels kennen zal altijd een voordeel voor je zijn. Bijna alle internationale bedrijven gebruiken Engels als hun interne voertaal.

 • Informatie

  Leuk weetje - ongeveer 25% van de sites op het internet zijn in het Engels. Het is de populairste taal online.

Waarom wil je Engels leren?

Tips en trucs

Het begin: uitspraak

Leren over de uitspraak vanhet Engels is een must - hoe eerder hoe beter. Een veel voorkomende fout die leerlingen maken is dat ze uitspraakregels en -patronen uit hun eigen taal toepassen als ze Engels spreken. Dat werkt natuurlijk niet erg goed!

Ten eerste kan het moeilijk zijn voor Engelstaligen om te begrijpen wat je zegt als je uitspraak niet correct is en ten tweede zal het moeilijk voor je zijn om gesproken Engels te begrijpen als je niet bekend bent met de klanken van de taal.

Iedereen heeft andere problemen met de uitspraak van het Engels - misschien vind je de r-klank /ɹ/ of de TH -klank /θ/ moeilijk te verwoorden? Of misschien heeft u moeite met woordspanningen?

Wat je probleem ook is, je kunt de verschillende artikelen op onze blog verkennen, die altijd gericht zijn op de Engelse uitspraak!

Vermijd vertalen

... of meer specifiek, vermijd woord-voor-woord vertalingen!

Een van de moeilijkste onderdelen van het leren van een nieuwe taal is dat we op een nieuwe manier moeten leren denken, en Engels is daarop geen uitzondering. Je moet nieuwe idiomatische uitdrukkingen leren. De woordvolgorde is anders. We gebruiken de grammaticale tijden niet op dezelfde manier. Zelfs grapjes die in uw taal grappig zijn, werken in het Engels misschien helemaal niet!

Als u mentaal voorbereid bent op het feit dat er dingen anders zullen zijn - vooral in het begin - dingen die u niet zult begrijpen, dingen die u gewoon zult moeten accepteren, dan zal het leren van het Engels een eenvoudigere taak voor u zijn.

Accepteer deze nieuwe manier om dingen te zien. Raak eraan gewend dat het in het Engels soms "cats and dogs" regent...

Woordenschat

Het leren van woordenschat vergt veel tijd en energie. Dus, kies uw gevechten zorgvuldig! Leer geen woorden die je niet vaak zult gebruiken - dat is zonde van je tijd! Denk er eens over na - praat je vaak over dieren? Heb je het elke dag over koeien, paarden of apen?(Misschien als je in een dierentuin werkt of als je dierenarts bent?)

Hoe zit het met huishoudelijke voorwerpen? Ik weet bijna zeker dat u het tijdens uw volgende reis naar de Verenigde Staten niet over tandenborstels of plafonds zult hebben! Daarom moet je de woordenschat die je zult leren met wijsheid kiezen. Kies wat u het beste van pas zal komen in uw dagelijks leven!

De Click & Speak methode past de 20-80 regel toe (ook bekend als het Pareto Principe), volgens welke 20% van de woorden 80% van de tijd gebruikt worden! U verspilt uw tijd niet met het leren van woorden die u niet nodig hebt, maar concentreert u op authentieke en nuttige woordenschat!

Grammatica

Kent u de delen van meningsuiting? Weet je wat zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden of werkwoorden zijn? Als het antwoord nee is, raad ik je aan om aan dat onderwerp te werken, want dat zal je enorm helpen bij je studie Engels (en bij elke andere taal). We zijn geen kinderen meer, we kunnen niet echt leren zoals zij, zonder regels en zonder grammatica. Als je een meer analytische benadering hebt, zul je het beter begrijpen.

Gelukkig is de Engelse grammatica niet al te ingewikkeld. Zelfstandige naamwoorden hebben geen geslacht (zoals in het Spaans, Frans of Duits), noch zijn er grammaticale gevallen (zoals in het Russisch). We laten bijvoeglijke naamwoorden niet overeenstemmen met zelfstandige naamwoorden, wat betekent dat bijvoorbeeld blue hetzelfde blijft, wat het woord dat het beschrijft ook mag zijn!(Terwijl er in, laten we zeggen, het Frans, variaties zijn - bleu, bleue, bleus, bleues!)

Soms kunnen Engelse werkwoorden grammaticaal een uitdaging zijn. Er zijn nogal wat grammaticale tijden in het Engels en sommige daarvan zijn vrij zeldzaam en hebben geen equivalenten in veel talen.

Dingen zoals het kiezen tussen de Simple Past en de Present Perfect of het leren van onregelmatige werkwoorden behoren tot de meest voorkomende moeilijkheden die leerders tegenkomen.

Ik raad je aan te aanvaarden dat de Engelse grammatica anders is dan die in jouw taal. Het lijkt misschien vanzelfsprekend voor sommigen, maar niet voor iedereen. Je hebt tijd nodig om te wennen aan een nieuwe manier om je uit te drukken - het zal in het begin moeilijk zijn, maar daarna super de moeite waard!

Wanneer u een nieuwe grammaticale tijd in het Engels leert, lees dan alle manieren waarop het kan worden gebruikt en zoek voorbeelden om elk gebruik te illustreren! Het is leuk om de theorie te kennen, maar de manier om de regels onder de knie te krijgen is door te zien en te gebruiken wat je in een context hebt geleerd.

Andere tips

Als u weet hoe u in uw eentje Engels kunt leren, gaat het erom dat u weet hoe u uzelf kunt organiseren. Dus...

Weten wat je moet doen om Engels te leren is belangrijk, maar weten wat je NIET moet doen tijdens je studie kan zelfs nog gunstiger zijn!

Technieken en middelen

We leven in een tijd waarin we allemaal toegang hebben tot alles wat we willen, inclusief Engelstaligen! We kunnen genieten van dezelfde inhoud als zij en onszelf maximaal blootstellen aan de taal, en Engels leren vanuit huis, zonder de deur uit te gaan en zonder een leraar.

Hier zijn enkele manieren om thuis Engels te oefenen:

Films en TV-shows

Amerikaanse films en Britse komedies zijn zonder twijfel de beste ter wereld! Ik zou u aanraden niet naar een nagesynchroniseerde versie te kijken, maar uzelf zoveel mogelijk bloot te stellen aan de oorspronkelijke taal. Er zijn verschillende redenen om dit te doen - u zult wennen aan de uitspraak en intonatie van moedertaalsprekers, u zult uw begrijpend luisteren, je werkt aan je woordenschat en, natuurlijk, je zult genieten van de originele versie van films!

Je kunt sitcoms in het Engels kijken! De originele versie is altijd grappiger omdat veel van de grappen niet te vertalen zijn.

Wanneer je ervoor kiest om Engels te leren met TV shows en films in de originele versie, kan het moeilijk zijn om te begrijpen. Een manier om deze moeilijkheid het hoofd te bieden, is te kijken met ondertitels. Beetje bij beetje raak je gewend aan gesproken Engels en op een gegeven moment heb je ze niet eens meer nodig!

Begrijpend luisteren

Hoe kunt u uw luistervaardigheid op eigen houtje verbeteren? Hier zijn enkele technieken die u kunt gebruiken:

Liedjes

Je kunt ver komen in je studie door te zingen en plezier te maken! Engelssprekende landen produceren de beste muziek, dus je kunt leren met de teksten van je favoriete liedjes en door hardop te zingen. Dit zal je enorm helpen bij het verbeteren van je uitspraak!

Audio

Engels is geen fonetische taal. Dit betekent dat je nooit kunt weten hoe je een woord uitspreekt door alleen maar te zien hoe het gespeld wordt. Daarom is het essentieel om de nieuwe woorden en zinnen die je leert te horen, vooral als je in je eentje leert, geïsoleerd van moedertaalsprekers.

Een goede manier om aan de uitspraak van het Engels te wennen is door dictees in het Engels te doen of door te luisteren naar geluidsopnames in online woordenboeken zoals Wiktionary bijvoorbeeld.

Films zonder ondertitels

Kijken naar films in de originele versie is de beste manier om begrijpend luisteren te oefenen, maar dat kan in het begin natuurlijk moeilijk zijn! Vooral in het begin zul je maar weinig begrijpen. Daarom zou ik aanraden om naar films met ondertitels in het Engels te kijken! Het zal nog steeds moeilijk zijn, maar ik kan je verzekeren dat je er snel aan gewend zult raken! Wees geduldig en consequent en je zult zeker niet falen!

Het gebrek aan Bulgaarse ondertitels voor mijn favoriete films en TV-shows was de reden waarom ik gewend raakte aan gesproken Engels. Het was vervelend en bijna pijnlijk op dat moment, maar nu heb ik er geen spijt van dat dat het geval was, het was een blessing in disguise!

Lezen en luisteren tegelijk

De gesproken taal is heel anders dan de geschreven taal, dat is zeker. Maar wat moet je doen als je de geschreven taal goed begrijpt, maar moeite hebt om de gesproken taal te begrijpen? Je kunt bijvoorbeeld naar audioboeken in het Engels luisteren terwijl je ze tegelijkertijd leest. Op die manier raak je snel gewend aan de manier waarop moedertaalsprekers praten door de woorden te zien die je hoort - beetje bij beetje zul je de schriftelijke ondersteuning niet meer nodig hebben!

Lezen en begrip

Hoe kunt u uw woordenschat enorm verrijken en uw spelling verbeteren in het Engels? Door veel te lezen.

Dat kunnen romans en gedichten zijn, maar ook recepten, korte verhalen, artikelen en zelfs... internet memes!

Het maakt niet uit waar je bent, lezen is lezen!

Misschien wil je graag meer lezen in het Engels, maar weet je niet waar je moet beginnen? Gelukkig hebben wij daar al voor gezorgd! Ontdek waar je boeken in het Engels kunt vinden!

Spreken en schrijven

Ik weet het, ik weet het, je leest dit artikel omdat je alleen Engels wilt leren! Maar, is dat echt mogelijk? Uiteindelijk bestaan talen als een instrument om met anderen te communiceren. Je moet het gebruiken om vooruitgang te boeken!

Enkele uitstekende manieren om schriftelijk Engels te oefenen zijn het bijhouden van een dagboek in het Engels, waarin je elke dag in het Engels kunt schrijven, of misschien het vinden van een Engelssprekende pen-pal. Als je al een goed niveau Engels hebt en je wilt je conversatievaardigheden oefenen, dan kun je dat doen zonder zelfs maar je stad te verlaten! Engelssprekenden zijn overal en je kunt zeker een gemeenschap bij jou in de buurt vinden. Als je echt in the middle of nowhere woont, is er altijd nog Skype.

Praat tegen jezelf!

... of denk in het Engels.

Dit kan in het begin raar lijken, maar het zal je zeker helpen op de lange termijn! Zelfs als je niets nieuws hebt geleerd, zul je eraan wennen om Engels te gebruiken - je gedachten uit te drukken en sneller je zinnen te vormen. Misschien denk je dat je niet goed genoeg Engels spreekt om dat te doen, maar als je erover nadenkt, zijn de meeste van onze gedachten vrij basaal. "Ik moet brood kopen", "Ik vraag me af wat mijn vriend aan het doen is...", enz. Je hoeft echt geen expert te zijn om deze gedachten in het Engels om te zetten! En je kunt het in je eentje doen, thuis of terwijl je onderweg bent!

Door dit te doen, zul je merken welke woorden je nog mist en kun je ze opzoeken in een woordenboek. Dit is een geweldige methode omdat het laat zien wat je hiaten in het Engels zijn en zo leer je wat je echt moet doen om Engels te spreken.

Het is moeilijk om een hoog niveau in het Engels te bereiken zonder met iemand te spreken, maar je kunt heel ver komen door gebruik te maken van de eerste methode voor het leren van Engels met een focus op fonetiek ter wereld: Click & Speak.

Deze methode zal u helpen uw woorden te vinden, alle essentiële woordenschat met de juiste uitspraak uit het hoofd te leren en grammatica op een intuïtieve manier aan te leren, en dat alles vanuit het comfort van uw huis.

Als u zich nog steeds verloren voelt en niet weet waar u uw reis naar het Engels moet beginnen, raad ik u aan het boek How to Learn English. Deze gids zal u helpen te begrijpen hoe u een taal kunt leren, uit te vinden wat werkt en hoe u dat in uw specifieke geval kunt toepassen.

Uiteraard is het onmogelijk om alles over dit onderwerp in een enkel artikel te vertellen. Aarzel niet om uw eigen verhalen, bronnen, technieken en tips voor thuis Engels leren met ons te delen! Wat heb jij gedaan om Engels te leren in je eentje?

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: May 25, 2021, 12:45 pm