[ Close ]
👂
Understand spoken English, and speak!
Stop wasting your time! Instead:
  • Correct your pronunciation in English
  • Learn sentences from daily life
  • Memorize for good
  • Speak and listen to a ton of English!
Learn English and change your life, click here:

Намерете думите си на английски език!

Как най-добре да изразите себе си на английски 🙊 [ВИДЕО]

Миша обяснява защо говоренето е толкова трудно и какво можете да направите, за да постигнете незабавно напредък в речта си!

Ако разбирате английски повече или по-малко добре, но ви е трудно да отговорите или да говорите, тогава трябва да гледате този видеоклип!

👇 Тук е нашето стъпка по стъпка ръководство за подобряване на Вашите умения за говорене на английски език!

🌎 Не забравяйте избор на език на субтитрите, като кликнете върху настройките на видеоклипа.

⏱️ Времеви кодове
0: 00-Влизане
0:20 - как да се подобри разбирането на английски език на слуха (резюме)
1: 58-защо е толкова трудно да се говори английски?
3:31 — Как най-добре да се изразявате на английски език-пишете повече!
4:30 - Научете думи в контекст, за да можете да ги използвате в контекст
6:14-Научете цели изречения, а не отделни думи
7:47 - практикувайте английски навсякъде, по всяко време, безплатно
10:39 - как да се научим да владеем английски, стъпка по стъпка
14: 54-как да подобрите произношението си на английски език?

📝 Пълен препис:

Здравейте, Това е Миша от Click & Speak. И това е втората част от нашата видео серия, която ще ви помогне да комуникирате по-добре на английски език. Това означава, че разбирате по-добре говоримия английски, но също така изразявате мислите си по-добре с по-добър акцент. В този видеоклип ще ви покажа какво можете да направите, за да говорите по-добре английски. В последния видеоклип говорихме за това защо е толкова трудно да се разбере говоримия английски, какви са проблемите и какво можете да направите, за да ги разрешите. Видяхме, че липсата на практика е основен проблем и за да го поправите, трябва да се заобиколите с аудио на английски език. Трябва да се запознаете с английския колкото е възможно повече.

Проблем номер две. Има голям контраст между говоримия и писмения език. Ние сме свикнали да четем на английски, но писането на английски език не отразява как се произнасят думите в действителност. Така че, за да коригирате това, трябва да научите с фонетични транскрипции и аудио записи.

Проблем номер три. Липса на речник. Трудно е да се разбере или да се отгатне значението на думи, които не знаете. За да разберете колкото е възможно повече и възможно най-бързо, първо трябва да научите най-важните думи. Можете да направите това, като използвате списък с честоти, курс или метод, базиран на списъка с честоти. За да сте сигурни, че винаги ще научите думата и винаги ще можете да я използвате в контекст, трябва да научите тази дума във всичките й форми.

Последният проблем, и един от най-сериозните, е, че сте отегчени от ресурсите, които използвате. И най-голямото предимство, което имаме като независими студенти, като възрастни студенти, е, че можем сами да избираме материалите. Така че адаптирайте изучаването на английски език според вашите хобита, вашите интереси.

Сега, когато знаете как да подобрите разбирането на речта на слуха, е време да се съсредоточите върху говоренето. Тъй като комуникацията се състои от две части: слушане и отговор, разговор с друг човек. И мисля, че говоренето на английски е наистина трудно, защото всъщност правите две неща едновременно. Номер едно е да намерите думите си, да изберете правилните думи и да изградите изречения, които са граматически правилни и разбираеми. И номер две, произнасяйки ги правилно, така че другият да ни разбира. Трябва да мислите за две неща едновременно и това е умствено изтощително. Проблемът е, че обикновено трябва да правим и двете едновременно и е трудно да ги разделим, ако практикувате израза си на английски език, говорите, намирате думи, изграждате изречения, трябва да ги произнасяте правилно. И ако практикувате произношението си, Вие също се нуждаете от думи, за да практикувате акцента и произношението си в контекст. Така че тези двамата вървят ръка за ръка и са трудни за разделяне. Така че в този видеоклип бих искал да се съсредоточа върху едно нещо в даден момент.

И в този видеоклип ще ви покажа какво можете да направите, за да изразите по-добре мислите си на английски, за да изразите по-добре идеите си на английски, без да се притеснявате за произношението. Как се изразявате по-добре на английски? Първото нещо, което можете да направите, е да напишете. Проблемът не винаги е да говорите английски като такъв, а по-скоро да намерите думите си, да изразявате идеите си, да изграждате изреченията си. И ако мислите за това, писането и говоренето не са толкова различни. Имате същата цел-да предадете съобщение и вие също имате събеседник, дори ако не говорите с него един на един. Разликата е, че когато говорите, трябва да мислите и за произношението, акцента и т.н. Докато пишете, можете да се съсредоточите само върху изражението на лицето си. Така че, ако пишете много, можете да свикнете бързо да намерите правилните думи и да се научите да мислите на английски, а след това да добавите към това произношение и да започнете да говорите с правилното произношение.

Номер две е винаги да научавате нови думи в контекст, за да можете да ги разберете по-добре, както видяхме в предишния видеоклип, но и за да можете да ги използвате, когато имате нужда от тях. Така че всеки път, когато преподавате нова дума, намерете подходящо за нея примерно изречение. Не изучавайте отделни думи, изучавайте ги в контекст. Три прекрасни ресурси, които можете да използвате за учене на думи в контекст - това е номер едно, това е Викисловарь, който представлява безплатен онлайн речник, в който можете да намерите определение на думата с аудиозаписью с фонетична последователността, така че вие също може да се научи да го произнася добре. И вие също имате куп примерни предложения.

Номер две е друг онлайн речник, който се нарича вашият речник. Можете да намерите думата и ще получите куп примерни изречения. Номер три е уебсайт, наречен YouGlish, който ви позволява да намерите дума и ще получите куп примерни изречения от видеоклипове в YouTube. И това е изненадващо, защото тук можете да видите как думата се използва в контекста от местните хора.

Истината е, че ако искате да научите добре една дума, трябва да прекарате известно време с нея. Не е достатъчно да научите думата на английски език и да я преведете на родния си език. Не. Трябва да прекарате известно време с него. Трябва да видите няколко примера. Трябва да слушате няколко примера. Трябва да научите думата в контекста, да научите примерното изречение, така че наистина да можете да го използвате сами. Това ме води до следващата стъпка, която е да науча цели изречения, а не отделни думи. Когато говорим, рядко използваме отделни думи. Много рядко се случва да отговоря с една дума. Така че защо да преподавате думи поотделно, ако рядко ги използвате поотделно? Има смисъл. Защо вместо това не научите цели изречения? Можете да научите примерни изречения, които сте използвали, за да запомните думата, или можете също така да научите притчи и идиоми, които са цели изречения, които имат определено значение и са готови за употреба.

Не е нужно да мислите за думи и не е нужно да мислите за граматика. Те са готови за използване в разговор. Например, ако искате да кажете "никога", можете просто да кажете "когато прасетата летят". Не е нужно да мислите за граматика или думи. Ако сте напълно съгласни с някого, можете да кажете: "О, можете да го кажете отново". Можеш да го кажеш отново. Това означава, че съм напълно съгласен с вас. Популярната английска поговорка, която често се използва, е по-добре късно, отколкото никога. Това означава, че е по-добре да направите нещо късно, отколкото да не го правите изобщо. Ползата от изучаването на цели изречения е, че те са готови за употреба и вече не трябва да мислите за реда на думите или граматиката.

Следващият ми голям съвет е да започна да мисля на английски. Сега това е невероятно упражнение, което можете да изпълните и има много предимства. На първо място, можете да го направите навсякъде, по всяко време и толкова, колкото искате. И това също е безплатно. Това е идеалният начин да научите лексика и граматика. Много от нашите ученици казват, че не могат да практикуват английския си или нямат с кого да практикуват. Но реалността е, че в половината от случаите или дори по-често дори нямате нужда от някой друг да практикува. Можете просто да мислите на английски. Можете да си представите разговорите. Можете да опишете, например, това, което виждате около вас. Това е високо дърво със зелени листа отстрани на улицата. Виждам много хора, които се разхождат. Виждам високи хора, ниски хора, хора с дълга коса, хора с къса коса.

Това е ценна практика, защото чрез повторение запомняме нещата. И чрез повторение, чрез практика нашите пасивни знания, думи, които знаем, но не можем да използваме, се превръщат в активни знания. Превърнете се в думи, които можем да използваме. Следващото голямо предимство е, че мисленето на английски ви позволява да идентифицирате пропуските в знанията си. Така че, ако мислите за нещо, има вероятност да говорите за това. В един момент ще говорите за това с някой друг и първо помислете за това сами, което ще ви даде предимство, защото можете да идентифицирате думи, които все още не знаете, за да се изразявате в тази ситуация. Така че, да предположим, че мисля за това, което трябва да купя от магазина. Трябва да купя мляко. Трябва да купя хляб и трябва да купя, о, всъщност не знам как да кажа тази дума на английски.

Да кажем, че трябва да купите краставици, зеленчуци. И след като си помислите за това, ще разберете, че не знаете тази дума на английски. Какво правиш? Преглеждате го на смартфона си и го изучавате в контекст. И следващия път, когато имате нужда от тази дума, за да опишете това, което правите в нормален ден, тогава ще го научите. Както казах, Можеш да мислиш колкото си искаш. Можете да го направите навсякъде и по всяко време безплатно, което е стотици часове допълнителна практика. И колкото повече практикувате, толкова по-уверени ще се чувствате, защото ще имате повече опит. Така че помислете за това. Докато говорим английски, малките потоци се превръщат в големи реки. Много от нашите студенти идват с нас с цел: "искам да владея английски". Това е голяма цел, която трябва да имате. Това е амбициозно.

Проблемът е, че това не е конкретно, защото какво означава да владееш езика? Не е съвсем ясно. Всеки има мнение по този въпрос. И ако имате цел, която не е конкретна, тогава няма да знаете как да постигнете тази цел. Много по - добър подход е да се съсредоточите върху конкретни теми. Така че, "искам да мога да говоря свободно за Моето хоби на английски език". Това е много по-добра цел, защото знаете какво е вашето хоби. Да кажем, че се гмуркате с гмуркане и знаете какви думи имате нужда, какви изрази имате нужда, за да се изразите в тази ситуация. Друг пример за по-добра цел: "искам да мога да поръчам любимата си напитка в ресторант, без да се колебая да говоря английски". Отново това е специфично и Ви помага да разберете какво трябва да направите, за да го постигнете. Така че, за да владеят английски език, за да владеят английски език, трябва да изпълните това упражнение за избор на определена тема и да се научи свободно да изразяват своите мисли по тази конкретна тема, 100 или 1000 пъти.

За начало бих ви посъветвал да изберете вашите битки. Изберете темите, които са най-важни за вас, които са най-подходящи за вас, за които ще говорите най-много. Подобно на списъка с честоти, няма смисъл да преподавате думи, които няма да използвате, и няма смисъл да се научите да изразявате мислите си по теми, за които не говорите на родния си език. Защо трябва да се научите да говорите английски за тях или поне защо го правите в самото начало? Така че изберете темите, за които говорите най-много. Това може да бъде вашата работа, вашето хоби, вашето семейство, любимото ви Телевизионно шоу, любимите ви книги, каквото и да е, стига да е персонализирано и това е нещо, за което говорите много. Това, което можете да направите, е да практикувате самоизразяване по тази тема. Можете да пишете, както видяхме. Можеш да помислиш за това. Можете да си представите този разговор. Не мога да подчертае стойността на достатъчно въображение разговори, защото това още веднъж ви позволява да практикуват в разговор, откриване на пропуски в знанията си, да прекарват повече време с тази тема и да се увереност, да владеят тази тема.

И така, как изпълнявате това упражнение за въображение? Ето няколко въпроса, които трябва да си зададете. Какво бихте искали да кажете по този въпрос? Да кажем, че искате да говорите за гмуркане. Какво бихте искали да кажете? Може би колко дълго сте били в този спорт. Може би затова ви харесва, защото това е добро упражнение и защото можете да видите много красива дива природа. Какво бихте искали да попитате друг човек? Може би някога сте се опитали да се гмуркате с гмуркане? Или сте чували за гмуркане с шнорхел? Бихте ли искали да опитате това в някакъв момент? Какво могат да ви попитат? Те могат да ви попитат какви съоръжения имате нужда за гмуркане. И това е много специфичен речник, който трябва да научите само ако това е важна тема за вас.

Ако искате да говорите за гмуркане на английски език, тогава трябва да научите думи за конкретно оборудване, за да можете да обясните на другия човек какво се нуждае. След като си представите разговора, Намерете всички неизвестни думи, всички неизвестни изрази, практикувайте да се изразявате чрез писане, чрез мислене. Можете да практикувате самостоятелно, с учител или с събеседник. В този видеоклип видяхме как можете по-добре да се изразявате на английски език. Какво можете да направите, за да се изразявате по-добре на английски език. Но видяхме, че това е само една част от комуникацията на английски език. Другата част е произношението. И в следващия видеоклип ще видим какво можете да направите, за да подобрите английското си произношение и да говорите английски с по-голяма увереност. Благодаря, че гледахте.

Profile picture for Dimitar Dimitrov

Dimitar Dimitrov

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: October 6, 2021, 7:07 am