Premalo časa?

Kako najti čas za učenje angleščine? ⌚

Read this article in English: How to find time to learn English? ⌚.

Nimate časa? Tukaj je šest tehnik, ki vam bodo pomagale kar najbolje izkoristiti budne ure in najti čas za učenje angleščine!

Živimo v svetu, v katerem imamo toliko opravkov, problemov, ki jih je treba rešiti, in nalog, ki jih je treba opraviti, da na koncu nimamo časa za učenje novih stvari. Za mnoge ljudi to pomeni, da nimajo dovolj časa za učenje angleščine.

To je izgovor številka ena, ki ga imajo učenci, ki se želijo naučiti jezika. Pogosto jih slišimo reči: "Nimam dovolj časa za učenje angleščine, imam preveč opravkov, bla bla bla bla ...". Ali menite, da ste eden od teh ljudi? Želite izvedeti skrivnost učinkovitega učenja angleščine kljub natrpanemu urniku?

Potem ste na pravem mestu! Danes boste odkrili šest metod, ki jih lahko tudi najbolj zaposleni ljudje uporabijo v svojem vsakdanjem življenju, da bi bolje upravljali svoj čas in se končno naučili angleško!

Mrtvi čas 🎧

Raziskave so pokazale, da vsaj tretjino svojega življenja preživimo v spanju! Veliko časa pa izgubimo tudi pri opravilih, kot so premikanje, čakanje na nekoga, čakanje v vrsti v supermarketu in celo v kopalnici! Skratka, izgubljamo te drobne trenutke v našem življenju! Zdijo se nam tako nepomembni, da jih zapravljamo s čakanjem ali odvračanjem pozornosti. To je res škoda, saj če bi ves ta mrtvi čas učinkovito izkoristili in čim bolje izkoristili vsako sekundo, bi lahko vsak teden sprostili ure in ure.

Kako lahko torej kar najbolje izkoristite svoj prosti čas? Na telefon lahko prenesete aplikacije in naredite nekaj majhnih vaj. Za učenje besedišča lahko na primer uporabite kartice. Prednost telefona je, da ga imate vedno pri sebi. Tako ga boste lažje vzeli ven, ko boste sedeli na avtobusu ali čakali v vrsti.

Če se želite učiti angleščino v avtu ali v javnem prevozu ali če imate preprosto na voljo več časa, je tu odlična rešitev za vas! Poslušanje radia, zvočnih knjig ali podcastov je odličen način za vadbo angleščine, medtem ko je vaše telo zaposleno. Ne glede na obliko, ki jo izberete za vadbo slušnega razumevanja, ste lahko prepričani, da se boste hitreje naučili angleščine, če boste izkoristili ves svoj prosti čas.

In ko se vsega tega naveličate, poskusite razmišljati v angleščini! Naj vaše misli tavajo, vendar v angleščini. Raziščite, kaj vse lahko izrečete, da opišete, kaj se dogaja okoli vas.

Tehnika foot-in-the-door 🦶

Znamenita tehnika foot-in-the-door v angleščini se pri učenju jezikov opira na magično trajanje 5 minut. To je pravzaprav način, kako "prevarati" svoje možgane!

Ko si rečete, da boste nekaj počeli le pet minut, to pogosto traja veliko dlje, saj se začnete igrati. Običajno na koncu delate dlje, kot ste pričakovali, in to je natanko rezultat, na katerega računamo. Pogosto boste na koncu porabili skupaj eno uro angleščine na dan, ne da bi se tega sploh zavedali!

Čeprav se 5 minut lahko zdi nepomembnih, je to že korak k doseganju vašega cilja. Če posvečate čas učenju angleščine, napredujete. In vsak trud je dobrodošel, saj majhni potoki ustvarjajo velike reke!

Še več, z uporabo te tehnike večkrat na dan krepite svoj spomin in se izogibate pozabljanju. To se imenuje ultradianski ritem in vam bo omogočilo hitrejše učenje.

Jutranja rutina ☕

Naši možgani zjutraj delujejo bolje, saj smo še sveži in spočiti. Z manj motečimi dejavniki, skrbmi in utrujenostjo absorbiramo več informacij kot proti koncu dneva. Zato priporočamo, da v svojo jutranjo rutino vključite tudi angleščino! Od vas je odvisno, kdaj točno bi to radi počeli. Morda po umivanju zob ali zajtrku? Izberite trenutek, ki vam najbolj ustreza, in ga spremenite v čas, namenjen učenju angleščine, da boste dan začeli z dobro noto.

Če želite, da ne boste pozabili, naj bo to prva stvar, ki jo naredite, ko se zjutraj zbudite. Priskrbite si na primer kronometer in se 10 minut osredotočajte. Brez izgovorov, ne govorite, da nimate časa za učenje angleščine. Pomembno je, da se nenehno izboljšujete, korak za korakom. Dobra spletna stran za to je Babadum, ki vsebuje veliko besedišča v obliki preproste interaktivne igre. Babadum vam ne bo omogočil tekočega znanja angleščine, je pa odličen način, da se začnete učiti.

Ne oklevajte in se lotite večjega izziva. Če se želite hitro naučiti angleščine, Click & Speak je to morda popolna rešitev za vas. Kar zadeva vsebino, gre za najbolj resen tečaj, ki je na voljo, hkrati pa je v svoji obliki tudi lahek in zabaven. Ta izdelek je uporabilo že na stotine ljudi, ki učenju angleščine vsak dan namenijo eno uro ali celo več.

Zaveza in doslednost 🤞

Ko se zavežemo, da bomo nekaj naredili, se tega običajno tudi držimo. To lahko izkoristite v svojo korist, da najdete čas za učenje angleščine.

Težko je reči ne, če ste se zavezali, da boste nekaj počeli z nekom drugim, in če za to plačate, je to še težje. Iz tega razloga lahko poiščete enega ali več tutorjev, s katerimi boste sodelovali tedensko. Ure si rezervirajte vnaprej, da boste prepričani, da se jih boste držali. Če v vaši okolici ni tutorjev, se lahko udeležite tudi spletnih tečajev na spletnih straneh, kot so italki. Obstajajo tudi druga spletna mesta, vendar je pri spletni strani italki odlično to, da lahko rezervirate več lekcij hkrati. To je idealno, če želite načrtovati vnaprej in hkrati upoštevati svoje obveznosti.

Če ne, lahko poiščete tudi partnerja za jezikovno izmenjavo. Za to lahko uporabite številne aplikacije, kot je npr. Hellotalk ali . Tandem. Navdih vam lahko ponudita tudi prijatelja iz Poljske, ki sta ustvarila Antimoon. Zavezala sta se, da bosta govorila samo angleško, in se tako zavezala k vadbi.

Okolje 🌳

Dobra tehnika, da nečesa ne bi pozabili, je, da predmet ali zapisek postavimo na mesto, kjer ga ne moremo zgrešiti. Klasičen primer je telovadna torba pred vrati, da naslednji dan ne bi zamudili treninga. To lahko uporabite tudi pri angleščini - cilj je, da angleščino vidite povsod. Morda se sprašujete, kako mi lahko to pomaga pri boljšem upravljanju časa?

To ni tako zapleteno. Prilagodite svoje okolje tako, da ga okrasite s stvarmi v angleščini, pa naj bodo to opomniki ali izgovori za vadbo. Dom prekrijte z lepljivimi listki (na stenah, vratih, mizi, zvezkih itd.) na mestih, kjer jih boste ves čas videli. Pomagali vam bodo pregledovati in se osredotočiti na učenje angleščine. Skrijte vse, kar je v vašem maternem jeziku!

Če želite stvari dvigniti na višjo raven, spremenite jezik svojega telefona ali računalnika v angleščino. Enako storite za spletni brskalnik in priljubljene programe. Če ne veste, kako najti čas za učenje angleščine, potem se lotite te tehnike in jo takoj uporabite! Če so zasloni vašega telefona in računalnika v angleščini, je to sprva lahko nekoliko dekoncentrirajoče, vendar se boste na to hitro navadili.

Motivacija ✨

Na koncu ne pozabimo, da če želite vztrajati pri svojem cilju, potem morate poskrbeti, da vam bo učenje angleščine postalo zabava, hobi in ne obveznost. Izjemno pomembno je, da ostanete motivirani, da si vsak dan želite delati na svojem znanju. Če se vam zdi, da bi vsakič, ko se učite angleščine, skočili skozi okno, potem morate ponovno razmisliti o svojem pristopu.

Na bloguClick & Speak boste našli številne članke, s katerimi bo učenje angleščine postalo bolj zanimivo. Toda kakšni so še drugi načini, da ostanete motivirani za učenje angleščine?

Lahko na primer vodite dnev nik ali beležnico, v katero si zapisujete vse o svojem učenju. Označite, kaj počnete vsak dan, in se ob koncu meseca vrnite k svojim zapiskom. Zagotovo vas bo motiviralo, ko boste videli, kaj vse ste naredili, in zagotovo boste naslednjič želeli narediti še več. Kot bonus si zapišite, koliko časa ste porabili, da boste lahko videli, kako se približujete znameniti meji 1.000 ur angleščine!

Druga možnost za tiste, ki ne marate pisati, je nakup koledarja. Popolna vrsta koledarja je tisti, ki ga lahko obesite na steno ali prilepite na mizo in je dobro viden. Ob koncu dneva z označevalnikom prečrtajte dan, da boste označili, da ste se ukvarjali z angleščino. Cilj je, da ohranite svoj niz, kar pomeni, da se ne smete ustaviti pri svojem napredku! Postopoma boste videli, da bo to postala navada. Zelo dobro! To, da angleščina postane del vašega vsakdanjega življenja, je točno to, kar smo si želeli.

Zaključek 📝

Če povzamemo, kaj morate storiti, da boste našli čas za učenje angleščine? Kako lahko bolje upravljate s svojim časom?

  • čim bolje izkoristite svoj prosti čas,
  • vsaj pet minut, večkrat na dan, se ukvarjajte z angleščino,
  • učenje angleščine naj bo del vaše jutranje rutine,
  • se mu posvetite,
  • povsod postavite majhne opomnike,
  • upravljajte s svojo motivacijo!

Svet nam ponuja toliko priložnosti in toliko motečih dejavnikov, da zlahka pozabimo na svoje prvotne cilje. Upam, da vam bo po zaslugi tega članka uspelo, da bo angleščina postala del vašega življenja in da boste znali učinkoviteje upravljati svoj čas!

Prenehajte z odlašanjem! Takoj preizkusite katero od teh tehnik! :)

Profile picture for Ellie Wu

Ellie Wu

Author

Machine Translation

Translated from the English

Last modified: November 2, 2021, 7:36 pm